fbpx
5 κακές συνήθειες ενός σκύλου και πως να τις διορθώσετε
Πριν από 1 μήνα

5 κακές συνήθειες ενός σκύλου και πως να τις διορθώσετε

Έχουμε όλοι κακές συνήθειες και ως μέρος της οικογένειας, τα σκυλιά μας δεν αποτελούν εξαίρεση! Ευτυχώς, είναι πολύ πιο εύκολο να σταματήσουμε ένα σκυλί από τις κακές συνήθειές του από ότι είναι για εμάς μας! Τα σκυλιά θα επαναλάβουν φυσικά συμπεριφορές για τι οποίες τα ανταμείψαμε. Το κλειδί για τη διακοπή των κακών συνηθειών του σκύλου είναι να γίνει πιο επιβραβευτικό το να ΜΗΝ τις επαναλαμβάνει.

Εδώ είναι πέντε από τις πιο κοινές κακές συνήθειες για έν σκυλάκι – και πώς να τις σταματήσετε!

Ακατάλληλο μάσημα

Όλα τα σκυλιά μασούν, είναι απολύτως φυσικό και πρέπει να αναμένονται και να ενθαρρύνονται. Το μάσημα όχι μόνο είναι μια έξοδος για ανανεωμένη ενέργεια, αλλά είναι υπέροχο για τη διατήρηση των δοντιών και των ούλων σε εξαιρετική κατάσταση. Όμως, είναι σημαντικό να διδάξετε στο σκυλί σας τι είναι κατάλληλο για μάσημα και τι όχι.

Για να περιορίσετε το ακατάλληλο μάσημα, αντί να τιμωρήσετε το σκυλί σας για μάσημα σε κάτι απαγορευμένο, όπως τα παπούτσια σας, τα έπιπλα, ένας τοίχος… κρατήστε πολλά κατάλληλα παιχνίδια μασήματος και λιχουδιές στο χέρι και ανακατευθύνετε τον σε ένα κατάλληλο αντικείμενο. Για να ενισχύσετε το κατάλληλο μάσημα, ανταμείψτε το σκυλί σας για μάσημα σε ένα παιχνίδι με επαίνους και μικρές λιχουδιές κάθε φορά που κάνει τη σωστή επιλογή για μάσημα.

Επίσης, θυμηθείτε ότι τα κουτάβια θα μασήσουν για να ανακουφίσουν τα πονόλαιμα, γι ‘αυτό προσφέρετε παιχνίδια ειδικά για κουτάβια οδοντοφυΐας. Και, εάν το ακατάλληλο μάσημα σε ενήλικες σκύλους συνεχίζεται παρά την ανακατεύθυνση, σκεφτείτε να αυξήσετε την άσκησή τους και να δώσετε επιπλέον ψυχική διέγερση.

Το να ζητιανεύει

Κατά γενικό κανόνα, τα σκυλιά έχουν μια φυσική τάση να επαναλαμβάνουν συμπεριφορές που προηγουμένως τους ανταμείβονταν. Εάν ο σκύλος σας είναι ζητιάνος, πιθανότατα έχετε ενισχύσει αυτήν τη συμπεριφορά παραδίδοντας σε αυτά τα ακαταμάχητα μάτια κουταβιών μια ή δύο φορές. Για να περιορίσετε τη ικετευτική συμπεριφορά, μια κλασσική περίπτωση από τις κακές συνήθειες, θα πρέπει να είστε συνεπείς, να μην ταΐζετε ποτέ το σκυλί σας από το τραπέζι ή από το σνακ σας μπροστά από την τηλεόραση. Το σκυλί σας θα μάθει τελικά ότι η επαιτεία δεν είναι ικανοποιητική και θα σταματήσει την ενοχλητική συμπεριφορά.

Εκτός από το να μην παραδοθείτε ποτέ στην επαιτεία, σκεφτείτε να εκπαιδεύσετε το σκυλί σας να ξαπλώσει, να πάει στο κρεβάτι του ή σε ένα κλουβί κατά τη διάρκεια των δικών σας γεύσεων και σνακ. Μπορείτε να το ενισχύσετε προσφέροντας στο σκυλί σας ένα γεμισμένο παιχνίδι Κονγκ, ραβδί εκφοβισμού ή άλλη μακροχρόνια λιχουδιά μασήματος ενώ τρώτε. Ή, σχεδιάστε τα γεύματα του σκύλου σας γύρω από το δικό σας, έτσι ώστε να τρώει ειρηνικά από το μπολ του ενώ τρώτε ειρηνικά από το πιάτο σας.

Σκάψιμο

Το σκάψιμο είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα παράπονο μεταξύ μητέρων και μπαμπάδων σκύλων από τις κακές συνήθειες, παρά το γεγονός ότι είναι μια απόλυτα φυσιολογική, φυσική συμπεριφορά για πολλά σκυλιά. Ο περιορισμός αυτής της κακής συνήθειας απαιτεί πρώτα την κατανόηση του λόγου πίσω από αυτό. Ο σκύλος σας μπορεί να σκάβει για να βρει ένα δροσερό, άνετο μέρος για να ξεκουραστεί τις ζεστές μέρες, ή ομοίως, για να βρεί ζεστασιά σε μια κρύα ημέρα. Μπορεί να σκάβει για να βρει λεία, όπως σκίουροι, σαύρες ή κουνέλια των οποίων το άρωμα έχει παρακολουθήσει. Μπορεί να σκάβει για να ξεφύγει, από την πλήξη, να θάψει πολύτιμα αγαθά, ή, γιατί απλά του αρέσει.

Εάν το σκυλί σας σκάβει για να κρυώσει, δώστε του ένα πιο άνετο μέρος για να ξεκουραστεί, σε εσωτερικούς χώρους ή σε ένα στρώμα ψύξης. Αν σκάβει για να εντοπίσει ένα άρωμα ή από απλή πλήξη, αποσπάστε την προσοχή του και προσφέρετε μια εναλλακτική μορφή παιχνιδιού. Και, εάν ο σκύλος σας απλά αγαπά να σκάψει, γιατί να μην δημιουργήσετε μια ειδική περιοχή στην αυλή όπου αυτή η συμπεριφορά είναι αποδεκτή, όπως σε ένα sandbox ή σε ένα οριοθετημένο τμήμα της αυλής. Απλώς θυμηθείτε να ενισχύετε πάντα την καλή συμπεριφορά με επαίνους ή / και λιχουδιές.

Όταν συμπεριφέρεται σαν τρελό περιμένοντας την βόλτα

Για τα περισσότερα σκυλιά, το να περπατάς είναι μια αγαπημένη δραστηριότητα, τόσο πολύ, που τείνουν να κάνουν σαν τρελά με την απλή πρόταση. Το σκυλί σας αρχίζει να πηδά και να τρέχει όταν φοράτε τα παπούτσια σας; Παίρνει τρελός όταν αγγίζετε απλώς το λουρί που κρέμεται στον τοίχο; Ευτυχώς, αυτή είναι μια αρκετά εύκολη συνήθεια να σπάσει, αλλά χρειάζεται αρκετός χρόνος για να ξεπεραστεί.

Αν σας αρέσουν οι περισσότεροι γονείς σκύλων, συνήθως παίρνετε το λουρί του σκύλου σας ακριβώς πριν πάτε για μια βόλτα ή βγείτε από την πόρτα για βόλτα με το αυτοκίνητο. Ως εκ τούτου, ο σκύλος σας έχει μάθει ότι όταν αγγίζετε αυτό το λουρί, κάτι διασκεδαστικό θα συμβεί.

Ενώ ορισμένοι γονείς κατοικίδιων ζώων απολαμβάνουν να βλέπουν τα σκυλιά τους τόσο χαρούμενα και μπορούν να αγνοήσουν αυτήν τη συνήθεια, ορισμένα σκυλιά γίνονται τόσο ενθουσιασμένα που είναι αδύνατο να συνδέσουν το λουρί τους! Για να ξεπεράσετε αυτήν την κακή συνήθεια, θα πρέπει να περνάτε λίγα λεπτά κάθε μέρα απευαισθητοποιώντας το σκυλί σας στα αξιοθέατα και τους ήχους που συμβαίνουν συνήθως πριν από μια βόλτα. Για μερικά σκυλιά, το να περπατάτε προς το λουρί είναι αρκετό για να τα ξεκινάτε. Εάν συμβαίνει αυτό, ξεκινήστε από εκεί.

Μερικές φορές κάθε μέρα, περπατήστε προς το λουρί του σκύλου σας. Εάν αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να ενθουσιάσει το σκυλί σας, απλά γυρίστε και περπατήστε μακριά. Συνεχίστε να το επαναλαμβάνετε μερικές φορές καθημερινά έως ότου το βλέμμα σας να πλησιάζει το λουρί δεν προκαλεί πλέον το σκυλί σας να ενθουσιαστεί. Μόλις φτάσετε στο λουρί χωρίς να σηκωθείτε από το σκυλί σας, σηκώστε το λουρί και κρατήστε το.

Κάνετε αυτό μερικές φορές την ημέρα έως ότου το σκυλί σας να μην ενθουσιαστεί πλέον όταν ακούει το λουρί του να κινείται. Στη συνέχεια, δουλέψτε για να μπορέσετε να φορέσετε το λουρί ή το κολάρο του σκύλου σας χωρίς να ενθουσιαστεί. Θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε πάντα το συνθηματικό σας, όπως “Ας πάμε για μια βόλτα!” αφού έχετε ήδη συνδέσει το λουρί του σκύλου σας.

Μπόνους: Αυτή η ίδια τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ευαισθητοποίηση του σκύλου σας σε άλλους συγκεκριμένους ήχους ή δραστηριότητες που τον κάνουν να τρελαίνεται, όπως ένα χτύπημα στην πόρτα, αγγίζοντας τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας ή τρέχοντας το νερό του μπάνιου. Απλά αναδημιουργήστε εκείνες τις εικόνες και τους ήχους που κάνουν το σκυλί σας να περιμένει κάτι συναρπαστικό μέχρι να μην αντιδράσει πλέον σε αυτά.

Τράβηγμα του λουριού

Όπως και οι προηγούμενες κακές συνήθειες που αναφέρθηκαν παραπάνω, τα σκυλιά που τραβούν συνεχώς το λουρί τους κατά τη διάρκεια των περιπάτων έχουν μάθει να το κάνουν επειδή ανταμείβονταν για αυτό στο παρελθόν. Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν ένας σκύλος τραβά, ο ιδιοκτήτης του μπορεί να τραβά πίσω, να του λέει να σταματήσει ή να προσπαθεί να ακουλουθήσει – αλλά συνεχίζουν να προχωρούν μπροστά, διδάσκοντας κατά λάθος το σκύλο τους ότι αν το τραβήξουν, θα φτάσουν εκεί που θέλουν.

Με απλοποιημένους όρους, ο ευκολότερος τρόπος για να σταματήσετε το τράβηγμα του λουριού είναι να μην αφήσετε το σκυλί σας να κινηθεί προς τα εμπρός, εκτός εάν το λουρί είναι χαλαρό. Εάν το σκυλί σας αρχίσει να τραβάει το λουρί, σταματήστε, φυτέψτε τα πόδια σας σταθερά στο έδαφος και μην τον αφήσετε να κινηθεί προς τα εμπρός μέχρι να χαλαρώσει. Εάν δεν χαλαρώνει, γυρίστε και ξεκινήστε το περπάτημα στην αντίθετη κατεύθυνση.

Τι άλλες κακές συνήθειες έχουν τα σκυλάκια σας; Γράψτε μας στα σχόλια

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Members
  • Active
  • New
  • Online
  • Groups
  • Active
  • Newest