fbpx
5 Συμπεριφορές μας που κάνουν τα σκυλιά νευρικά και τι να κάνετε αντί γι'αυτές
Πριν από 6 μήνες

5 Συμπεριφορές μας που κάνουν τα σκυλιά νευρικά και τι να κάνετε αντί γι’αυτές

Κατί που πολλές φορές ξεχνάμε όλοι οι κηδεμόνες σκύλων: τα σκυλιά δεν είναι άνθρωποι. Ναι, το ξέρω, είναι απίστευτα εύκολο να ξεχάσουμε αυτό το γεγονός. Εννοώ, δεν ξεχνάμε ότι είναι σκύλοι, αλλά ξεχνάμε συνεχώς ότι η γλώσσα του σώματος και οι συμπεριφορές μας μπορούν να έχουν εντελώς διαφορετική σημασία στη γλώσσα σκύλου.

Ευτυχώς, μπορείτε να μάθετε να “μιλάτε σαν σκυλιά”. Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι να καταλάβουμε τι κάνουμε που κάνει τα σκυλιά μας να αισθάνονται άγχος. Συγκεκριμένα, θα επικοινωνήσετε το σωστό μήνυμα παραμένοντας μακριά από αυτές τις πέντε ενέργειες που κάνουν τα σκυλιά νευρικά.

Επίμονο κοίταγμα

Ένα φοβισμένο ζώο μπορεί να είναι απρόβλεπτο. Εάν αισθάνονται αρκετά απειλημένα, θα επιλέξουν ενστικτωδώς να εγκαταλείψουν την κατάσταση ή να υπερασπιστούν τον “αγώνα” τους. Δυστυχώς, στον ανθρωποκεντρικό κόσμο μας, είναι πιο πιθανό να συναντήσετε ένα φοβισμένο σκυλί ενώ είναι δεμένο μέσω του λουριού του σε ένα άτομο ή αντικείμενο.

Κοιτάζοντας τα προς τα κάτω – απευθείας στα μάτια τους – είναι πιθανό να θεωρείται ως πρόκληση. Εάν ο σκύλος δεν μπορεί να φύγει… θα καταλάβετες την αντίδραση. Αντ ‘αυτού, χαμηλώστε το σώμα σας στο επίπεδο του σκύλου και κοιτάξτε μακριά από αυτόν.

Αυτό είναι γνωστό ως «σήμα ηρεμίας», το οποίο επικοινωνεί στον σκύλο ότι δεν είστε απειλή.

Αγκαλιές

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν έχουν πρόβλημα με τις αγκαλιές όλα τα σκυλιά. Ωστόσο, υπάρχει κάποιο ερώτηματικό σχετικά με το αν τα σκυλιά απολαμβάνουν πραγματικά τις αγκαλιές, διότι κάποιοι ανησυχούν ότι μπορεί να είναι πραγματικά αγχωτικά για τα σκυλιά.

Μια μελέτη του 2016 που διενήργησε ο Δρ Stanley Coren, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 82% των σκύλων εμφάνισε σημάδια άγχους όταν αγκαλιάστηκαν. Αυτό καθορίστηκε με την εξέταση των οπτικών συνθηκών που εμφανίζονται στους σκύλους σε φωτογραφίες που τα είχαν αγκαλιά.

Μερικοί αμφισβήτησαν τη μεθοδολογία αυτής της μελέτης, αλλά εγείρει το σημείο ότι για ορισμένα σκυλιά, η αγκαλιά μπορεί να μην είναι ευχάριστη.

Αν θέλετε να δείξετε λίγη αγάπη, δοκιμάστε ένα απαλό ξύσιμο στο πίσω μέρος του σώματος του σκύλου σας.

Επίσης, δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να αγκαλιάσετε ένα σκυλί που δεν γνωρίζετε. Εάν γνωρίζετε ότι ο σκύλος σας θέλει αγκαλιές, τότε μπορεί να το αγκαλιάσετε. Αλλά αν δεν είστε σίγουροι, ή αν είναι άγνωστο σκυλί, δοκιμάστε μια απαλή γρατσουνιά στο πίσω μέρος.

Να το χαϊδεύετε στο κεφάλι

Όταν χαιρετάμε ένα νέο σκυλί, η πρώτη μας τάση είναι να επικοινωνήσουμε με το γειά σου. Αλλά το να απλώνεις το χέρι σου πάνω από το κεφάλι ενός σκύλου είναι τρομακτικό για τους περισσότερους.

Αντί να τους φοβίσετε με μια εκφοβιστική χειρονομία, προσεγγίστε το κατά μήκος του σώματος ή δώστε μια μικρή γρατσουνιά στο στήθος.

Φωνάζετε ή δυναμώνετε τη φωνή σας

Τα σκυλιά είναι πολύ ευαίσθητα στον ανθρώπινο τόνο της φωνής. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για την αποτελεσματική επικοινωνία ότι είστε δυσαρεστημένοι με τις ενέργειές τους.

Αυτό σημαίνει ότι φωνάζοντας ή ακόμα και με την αύξηση της φωνής σας στο σκυλί σας δεν είναι μόνο περιττό, αλλά μπορεί να έχει ακούσια αρνητικά αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, ένα κουτάβι που του φωνάζετε γιατί έκανε ένα ατύχημα στο χαλί μπορεί να ψάξει για τη στιγμή που δεν θα είστε μπροστά για το επόμενο ατύχημα. Διατηρήστε τη φωνή σας ήρεμη και, εάν πρέπει να επικοινωνήσετε προφορικά ότι είστε αναστατωμένοι, απλώς χρησιμοποιήστε έναν σταθερό τόνο. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε σωματική τιμωρία για να τιμωρήσετε το σκυλί σας.

Ασταθής και απρόβλεπτη κίνηση

Τα σκυλιά θέλουν να έχουμε προβλέψιμες συμπεριφορές και, όταν αλλάζει η τυπική συμπεριφορά μας, μπορεί να είναι τρομακτικό γι’αυτά

Γνώριζα κάποτε έναν σκύλο που θα τρελενόταν στο γάβγισμα όταν ο κηδεμόνας του “τα έπινε” λίγο παραπάνω, διότι και το περπάτημά του άλλαζε και η ομιλία του γινόταν δυνατότερη.

Το ίδιο πρόβλημα ( με την ακανόνιστη κίνηση, όχι το αλκοόλ) μπορεί να κάνει παρέα γύρω από μικρά παιδιά που τρέχουν και πέφτουν και φωνάζουν δημιουργόντα νευρικό σπάσιμο για μερικά σκυλιά. Σε αυτούς τους τύπους καταστάσεων, βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας έχει ένα μέρος που μπορεί να υποχωρήσει σε αυτό ώστε να είναι ασφαλές, ήσυχο και με ιδιωτικότητα.

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Members
  • Active
  • New
  • Online
  • Groups
  • Active
  • Newest