fbpx
5 Tips για αποκτήσει ο σκύλος σου καλύτερη φυσική κατάσταση
Πριν από 8 μήνες

5 Tips για αποκτήσει ο σκύλος σου καλύτερη φυσική κατάσταση

Ο σκύλος σας θα πρέπει να έχει μια καλή φυσική κατάσταση

Ως κηδεμόνες σκύλων, έχουμε την τάση να μεταφέρουμε τον σκύλο μας στον κτηνίατρο για την ετήσια εξέταση, ελπίζοντας ότι είναι η μόνη φορά κατά τη διάρκεια του έτους που πρέπει να τον δούμε. Και δεδομένου ότι τα σκυλιά δεν μπορούν να παραπονεθούν – και πιθανότατα δεν θα το έκαναν ακόμα και αν πονούσαν – υποθέτουμε ότι είναι απόλυτα υγιή, έως ότου κάτι φαίνεται διαφορετικό. Για παράδειγμα, μπορεί να μην μετακινούνται τόσο εύκολα όσο στο παρελθόν, ή μπορεί να αρχίσουν να είναι δυσκίνητα. Συχνά αυτά τα ζητήματα οδηγούν σε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο, όπου η διάγνωση μπορεί να είναι κάτι σαν αρθρίτιδα ή πόνος στις αρθρώσεις.

Ποιος είναι ένας βασικός τρόπος για να αποφευχθεί αυτός ο πόνος; Η απάντηση είναι να βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση, ώστε να αποτρέψουν τραυματισμούς και καταστάσεις υγείας.

Ένας κορυφαίος δείκτης κακής φυσικής μορφής είναι εάν το σκυλί σας είναι υπέρβαρο. Ειδικά αν ο σκύλος σας δεν φαίνεται υπέρβαρος, ίσως να μην το συνειδητοποιήσετε μέχρι να εμφανιστούν στην επιφάνεια υποκείμενες συνθήκες υγείας. Ακόμη και η μικρή αύξηση βάρους μπορεί να είναι προβληματική για ορισμένες ράτσες. Τα σκυλιά που είναι υπέρβαρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όχι μόνο για αρθρίτιδα, αλλά και διαβήτη, αναπνευστικά προβλήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρκίνο. Για να δώσετε στον σκύλο σας μια υγιή, ευτυχισμένη ζωή, διαβάστε τις 5 συμβουλές για να αποκτήσει ο σκύλος σας καλύτερη φυσική κατάσταση.

Επαναξιολογήστε την τροφή του σκύλου σας

Ένας κύριος ένοχος που θα μπορούσε να συμβάλει στο βάρος του σκύλου σας θα μπορούσε να είναι η τροφή του σκύλου τους – όχι μόνο το είδος της τροφής, αλλά και η ποσότητα της τροφής που τρώει. Δεδομένου ότι η λίγη άσκηση και η υπερβολική κατανάλωση φαγητού οδηγούν σε αύξηση βάρους, είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη το επίπεδο δραστηριότητας του σκύλου σας. Εάν ο σκύλος σας είναι μεγαλύτερος και δεν είναι τόσο ενεργός όσο κάποτε, θα πρέπει να επανεκτιμήσετε τη διατροφή του, καθώς θα ξοδεύει λιγότερες θερμίδες. Ο κτηνίατρός σας θα πρέπει να μπορεί να σας παρέχει συγκεκριμένες συμβουλές.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε να αποφεύγετε να ταΐζετε τα “απορρίμματα” του τραπεζιού σας. Ίσως πιστεύετε ότι αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος να τους δείξετε ότι τους αγαπάτε, αλλά μπορεί να τους βλάψει. Τα σκυλιά δεν χωνεύουν θρεπτικά συστατικά με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε και ορισμένα ανθρώπινα τρόφιμα μπορούν ακόμη και να βλάψουν τα σκυλιά.

Χρησιμοποιείστε πιο υγιεινές λιχουδιές

Ενώ το να σταματήσετε να του δίνετε από το φαγητό του τραπεζιού σας είναι μια καλή αρχή, μπορεί να είναι απαραίτητη και μια διαφορετική προσέγγιση για τις λιχουδιές σκύλων. Ορισμένες λιχουδιές για σκύλους που αγοράζονται από το κατάστημα είναι αρκετά υψηλές σε θερμίδες και λίπη, γι ‘αυτό και τα σκυλιά πιστεύουν ότι είναι τόσο νόστιμα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υγιεινές. Εάν αντικαταστήσετε μερικές από αυτές τις λιχουδιές με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως τα καρότα και τα μήλα, μπορεί να εκπλαγείτε με το πόσο πραγματικά τους αρέσει το σκυλί σας, όχι μόνο για τη γεύση αλλά και για την κρίσιμη στιγμή. Απλά φροντίστε να μείνετε μακριά από σταφίδες, σταφύλια, κρεμμύδια, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και φρούτα με λάκκους.

Επιπλέον, εάν εκπαιδεύετε τον σκύλο σας χρησιμοποιώντας λιχουδιές ως ανταμοιβή, ίσως βρείτε τον εαυτό σας να προσφέρει περισσότερες λιχουδιές από ό, τι συνήθως. Φροντίστε να μειώσετε λίγο την τροφή ή να αυξήσετε τις επιβραβεύσεις με χάδια για να αντισταθμίσετε αυτές τις επιπλέον λιχουδιές.

Να θυμάστε ότι τα σκυλιά δεν χρειάζονται λιχουδιές. Είναι καλές για την ενίσχυση της καλής συμπεριφοράς και για την ικανοποίηση της επιθυμίας τους να μασήσουν, αλλά μια καλά ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή είναι πολύ πιο σημαντική.

Προσφέρετε πολλές ευκαιρίες για άσκηση

Δεδομένου ότι απαιτείται άσκηση για να χάσουν βάρος, και διαφορετική προσέγγιση στις λιχουδιές για σκύλους, η προσφορά ευκαιριών για “τέντωμα” των ποδιών σας είναι μια win-win κατάσταση. Μην υποθέσετε ότι η μόνη επιλογή είναι μια βόλτα στη γειτονιά. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το σκυλί σας, όπως:

 • Κολύμπι
 • Τρέξιμο
 • Πεζοπορία
 • Μαθήματα ευκινησίας
 • Παιχνίδι ανάκτησης
 • Τρέξιμο στο πάρκο σκύλων

Ενώ αυξάνετε την ποσότητα άσκησης που κάνει ο σκύλος σας, προσπαθήστε να είστε ρεαλιστές γι ‘αυτό. Εάν το πρόγραμμά σας δεν το επιτρέπει, εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε από κάποιον άλλο στην οικογένεια να σας βοηθήσει ή να προσλάβετε κάποιον να ασκήσει το σκυλί σας για εσάς.

Ασκήστε τον σκύλο σας με ασφάλεια

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα σκυλιά μερικές φορές έχουν τόσο διασκεδαστική άσκηση που δεν ξέρουν πότε να σταματήσουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία επιπλοκών στην υγεία που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για σκύλους που είναι παχύσαρκοι. Τα σκυλιά που είναι υπέρβαρα πρέπει να εισάγωνται σταδιακά σε ένα πρόγραμμα άσκησης αντί να πηδούν κατευθείαν σε αυτό.

Εάν είστε δρομέας και ανυπομονείτε για την ευκαιρία να κρατήσετε το κουτάβι σας σε φόρμα τρέχοντας μαζί του, μην ενθουσιαστείτε πολύ νωρίς. Όσο περισσότερη ενέργεια έχουν τα κουτάβια, δεν πρέπει να τρέχουν σε σκληρές επιφάνειες έως ότου είναι τουλάχιστον ενός έτους. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να βλάψει τις αναπτυσσόμενες αρθρώσεις τους. Παρομοίως, τα μεγαλύτερα σκυλιά πρέπει να τρέχουν με προσοχή καθώς μπορεί να έχουν πιο αδύναμα ισχία και γόνατα που θα μπορούσαν να κάνουν το τρέξιμο επώδυνο και επικίνδυνο. Για αυτούς, ακολουθήστε το περπάτημα, το κολύμπι και τις δραστηριότητες που έχουν χαμηλό αντίκτυπο στις αρθρώσεις.

Επιπλέον, παρακολουθήστε τη συμπεριφορά τους και επιβραδύνετε εάν είναι υπερβολικά λαχάνιασμα ή εάν αισθάνονται άβολα. Μερικές φορές το πεζοδρόμιο και μόνο μπορεί να βλάψει τα πόδια ενός σκύλου, καθώς μπορεί να ζεσταθεί υπερβολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την ασφαλή άσκηση του σκύλου σας, είναι καλή πρακτική να μιλήσετε στον κτηνίατρο πριν ξεκινήσετε μια ρουτίνα άσκησης.

Βρείτε του φίλους

Εάν αρχίσετε να παρατηρείτε ότι ο σκύλος σας δεν είναι τόσο ενθουσιασμένος για τις καθημερινές τους βόλτες όσο συνήθως, ή δεν θέλει να παίξει πια, μπορείτε πάντα να αλλάξετε τη ρουτίνα άσκησής τους και να δείτε τι συμβαίνει. Μετά από όλα, θα μπορούσαν απλώς να έχουν βαρεθεί. Αλλά μπορεί επίσης να είναι κατάθλιψη, ειδικά εάν έχει μείνει μόνο για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ίσως ένα άλλο σκυλί είναι αυτό που χρειάζεστε για να κρατήσετε το σκυλί σας ευτυχισμένο και υγιές. Ειδικά αν έχετε περιφραγμένη αυλή, επιτρέποντάς τους να παίξουν και να κυνηγήσουν το ένα τον άλλον θα μπορούσε να είναι μια καλή άσκηση για αυτούς. Επίσης, επωφελούνται από το να έχουν ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ λείπετε.

Φυσικά, αυτό δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί επιπόλαια, δεδομένου ότι μερικά σκυλιά προστατεύουν περισσότερο το χώρο τους και τις οικογένειές τους. Αλλά μπορεί να αξίζει μια δοκιμή. Ξέρεις το σκυλί σου. Αν αυτό ακούγεται σαν επιλογή, σκεφτείτε να μεταφέρετε το σκυλί σας σε ένα τοπικό πάρκο σκύλων για να δείτε πώς αλληλεπιδρούν με άλλα σκυλιά. Αν τα πάει καλά, πάρτε ένα βήμα παραπέρα προσκαλώντας έναν φίλο με έναν σκύλο για μια ημερομηνία παιχνιδιού για να δείτε πώς κάνει ο σκύλος σας με ένα νέο σκύλο στο σπίτι σας.

Μπορείτε να βρείτε φίλους μέσα από την πλατφόρμα μας, και να κανονίσετε ακόμα και ομαδική βόλτα δημιουργώντας ένα Group για την περιοχή σας, ώστε να γνωριστούν και να παίξουν τα σκυλάκια σας.

Αξιοσημείωτα οφέλη

Μόλις το σκυλί σας αρχίσει να κάνει περισσότερη άσκηση και να τρώει πιο υγιεινά, μπορεί να παρατηρήσετε διαφορές στη συμπεριφορά τους εντός μιας εβδομάδας εάν τηρήσετε αυστηρό πρόγραμμα. Αυτό συμβαίνει επειδή η τακτική άσκηση βοηθά το σκυλί σας να χρησιμοποιεί την ενέργειά του για κάτι θετικό αντί για καταστροφικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλέον τρύπες στον κήπο, δεν θα καταστρέφει πλέον όλα τα παπούτσια κλπ.

Το να γνωρίζετε το βάρος του σκύλου σας δεν είναι απλώς για την πρόληψη ασθενειών. Παράλληλα, μπορείτε να αποκλείσετε τυχόν μεταβολικές καταστάσεις που πραγματικά τους προκαλούν την αύξηση βάρους. Η αλλαγή βάρους είναι συχνά ένα από τα πρώτα πράγματα που οι κτηνίατροι ελέγχουν για το πότε ένας σκύλος είναι άρρωστος, επομένως είναι λογικό ότι οι κηδεμόνες σκύλων θα πρέπει να το κρατήσουν στο ραντάρ τους.

Πηγή

1
0

1 comments

 1. Katerina Grana

  Όλα καλά η Μπέλα γυμνάζεται στην μεγάλη αυλή και στις σκάλες που ανεβοκατεβαίνει

  1+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Members
 • Active
 • New
 • Online
 • Groups
 • Active
 • Newest