fbpx
5 Tips για να σας αγαπήσει η γάτα σας
Πριν από 1 μήνα

5 Tips για να σας αγαπήσει η γάτα σας

Πως αγαπάει μια γάτα;

Είναι μια τρέχουσα κατηγορία ότι οι γάτες είναι μη αγαπησιάρικα και αδιάφορα πλάσματα που δεν θα μπορούσαν να νοιάζονται λιγότερο αν είστε γύρω όσο το μπολ φαγητού τους είναι γεμάτο. Οι γάτες, ωστόσο, γνωρίζουν ότι αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Εάν σας αρέσει η γάτα σας, βασικά έχετε ένα μικρό, κολλητό καλυμμένο με γούνα για μια ζωή.

Το να την κάνετε να σας αγαπήσει ίσως είναι λίγο δύσκολο.

Οι γάτες είναι πολύ διαφορετικές από τους σκύλους. Δεν προσελκύονται από ενθουσιώδεις χαιρετισμούς ή τρίψιμο της κοιλιάς – στην πραγματικότητα, αυτές οι ενέργειες πιθανότατα θα σας βάλουν στη μαύρη λίστα για τη γάτα σας αρκετά γρήγορα. Οι γάτες είναι διαφορετικά ζώα (κυριολεκτικά!), οπότε χρειάζεται τελείως διαφορετική συμπεριφορά για να την έχετε στο πλευρό σας. Και δεν πρόκειται να συμβεί εν μία νυκτί. Η νίκη της αγάπης μιας γάτας απαιτεί χρόνο και αφοσίωση.

Εδώ λένε οι ειδικοί ότι πρέπει (και δεν πρέπει) να κάνετε για να σας αγαπήσει η γάτα σας.

Τι να μην κάνετε όταν αλληλεπιδράτε με μια γάτα

Γνωρίζουμε ότι είστε ενθουσιασμένοι για τη γάτα σας και θέλετε να σας αγαπήσουν όσο και να τους αγαπάτε. Αλλά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επιστρέψετε όλο αυτό τον ενθουσιασμό.

Οι γάτες προτιμούν την ηρεμία, την ησυχία και κάνουν πράγματα με τους δικούς τους όρους. Χαιρετώντας τη γάτα σας με ένα ενθουσιώδες “Γεια σου γατάκι!” και το να σπεύδεις προς αυν είναι ένας σίγουρος τρόπος να στείλεις τη γάτα σου – και να τον κάνεις να φυλάσσεται την επόμενη φορά που θα είσαι κοντά.

Το ίδιο ισχύει και για την “αναγκαστική” αγάπη. Εάν η γάτα σας εμπιστεύεται αρκετά για να βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο με εσάς, αναγκάζοντάς την να καθίσει κοντά ή να παραμείνει όταν δεν ενδιαφέρεται, θα λειτουργήσει ενάντια σε σας μακροπρόθεσμα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να χάσει την εμπιστοσύνη που έχετε δημιουργήσει.

Ακόμα χειρότερα μπορεί να είναι η δύναμη της γάτας σας, σύμφωνα με τον Δρ Marty Becker της Vet Street. “Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γάτες που απρόθυμα αφήνουν τους ανθρώπους να τις αγγίζουν έχουν περισσότερο άγχος από τις γάτες που απλώς αποφεύγουν να χαϊδεύονται.”

Αντ ‘αυτού, βρείτε την ψυχραιμία σας. Αντισταθείτε σε όλες τις επιθυμίες να δείξετε στη γάτα σας πόσο θέλετε να είστε φίλοι.

Πώς να κάνετε τη γάτα σας να σας αγαπήσει

Δώστε στη γάτα σας χώρο

Όταν η γάτα σας μπαίνει στο δωμάτιο, το ένστικτό σας μπορεί να σας πει να τον κρατήσετε εκεί με κάθε απαραίτητο μέσο. Αλλά το να μπλοκάρεις την έξοδο της είναι το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνεις, σύμφωνα με αυτό που είπε ο Jackson Galaxy, συγγραφέας του Total Cat Mojo και οικοδεσπότης του Animal Planet’s My Cat From Hell, στο LifeHacker.

Όταν η γάτα σας μπαίνει σε ένα νέο χώρο, κρίνει ολόκληρη την περιοχή και παρακολουθεί πάντα τη διέξοδο. Το Galaxy εξηγεί ότι αποκλείοντας τη διέξοδο, κάνετε τον εαυτό σας περισσότερο εχθρό παρά φίλο.

Ενεργήστε σαν να μην σας ενδιαφέρει

Ξέρετε πώς η γάτα σας μερικές φορές ενεργεί αδιάφορα για εσάς; Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά ήρθε η ώρα να μιμηθείτε αυτήν τη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την έρευνα που εξήγησε η Mental Floss, ο καλύτερος τρόπος για να φέρετε μια γάτα σε εσάς είναι να συμπεριφέρεστε σαν να μην σας ενδιαφέρει. Διαβάστε ένα βιβλίο, παρακολουθήστε τηλεόραση, ίσως ακόμη και έναν υπνάκο. Εάν δεν σας ενδιαφέρει, η γάτα είναι πιο πιθανό να σας πλησιάσει.

Όταν ακολουθείτε αυτήν την τακτική, η γάτα σας έχει τον έλεγχο. Εάν ήταν η ιδέα της να σας πλησιάσει, είστε ήδη στο σωστό δρόμο. Μόλις έρθει να σας επισκεφτεί, πώς αντιδράτε έχει μεγαλύτερη σημασία από ό, τι νομίζετε.

Αποφύγετε την οπτική επαφή

Τώρα που έχετε την προσοχή της γάτας σας, είναι σημαντικό να μην την τρομάξετε ή να την εκφοβίσετε. Μπορεί να ρίξετε μια ματιά για να παρατηρήσετε την εγγύτητα της γάτας σας σε εσάς, αλλά δεν κρατάτε αυτό το βλέμμα.

Μόλις ένας ειδικός στίς γάτες είπε στον Slate ότι στη γλώσσα της γάτας, το να κρατάτε επαφή με τα μάτια είναι βασικά σαν να προσπαθείτε να ξεκινήσετε έναν αγώνα – το οποίο είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που προσπαθείτε να κάνετε εδώ.

Μπορείτε όμως να εφαρμόσετε άλλους τρόπους. Γυρίστε το κεφάλι σας πίσω για να δείτε τη γάτα σας και περιμένετε να κοιτάξει τον προς τα μάτια σας. Μόλις το κάνει, κλείστε αργά τα μάτια σας, ξύστε το πρόσωπό σας και μετά ανοίξτε αργά τα μάτια σας ξανά. Κάντε αυτό μερικές φορές και περιμένετε να δείτε αν η γάτα σας το κάνει και αυτή.

Πιθανότατα θα παίξει αυτό το παιχνίδι εμπρός-πίσω μία ή δύο φορές πριν χάσει το ενδιαφέρον, αλλά αυτό είναι εντάξει. Έχετε περάσει ένα σημαντικό ορόσημο συνδέοντας με τη γάτα σας στη δική τους γλώσσα.

Δώστε της το δάχτυλό σας

Μόλις η γάτα σας είναι αρκετά άνετη για να μείνει κοντά σας, το ένστικτό σας μπορεί να είναι να φτάσετε και να του δώσετε ένα χάδι. Μην το κάνετε αυτό.

Σύμφωνα με το Mental Floss, οι γάτες χαιρετούν μύτη με μύτη. Θα ήταν παράξενο να δοκιμάσετε αυτήν την κίνηση, ακόμη και στη γάτα σας, οπότε το επόμενο καλύτερο πράγμα είναι να προσφέρετε ένα δάχτυλο σας, που μοιάζει πολύ με την άκρη της μύτης.

Κρατάτε χαλαρά ένα δάχτυλο ή ολόκληρο το χέρι σας – όχι απευθείας στη γάτα, ακριβώς προς τη γενική της κατεύθυνση. Οι πιθανότητες είναι ότι η γάτα σας θα σηκωθεί και θα μυρίσει το δάχτυλό σας και μπορεί ακόμη και να την τρίψει στο πρόσωπό του.

Θεωρείστε το αυτό ως θετικό.

Χαϊδέψτε την γάτα σας με τον σωστό τρόπο

Εάν ο χαιρετισμός με τα δάχτυλα πήγε σωστά και η γάτα σας εξακολουθεί να κάθεται μαζί σας, ίσως είναι καιρός να προσπαθήσετε να την χαϊδέψετε. Αλλά προσέξτε, γιατί ο τρόπος που το κάνετε έχει σημασία.

Σύμφωνα με το LifeHacker, είναι καιρός να συζητήσουμε τη διαφορά μεταξύ των γατών και των σκύλων. Με ένα σκυλί, θα πρέπει να φτάσετε και να χτυπήσετε το κεφάλι του ή να ξύσετε την πλευρά του, αλλά αυτές οι κινήσεις θα ήταν πολύ λιγότερο επιτυχημένες με μια γάτα.

Αντ ‘αυτού, τρίψτε τη γάτα σας στα μάγουλά του, ή πίσω από το αυτί της. Αυτά είναι τα σημεία όπου η γάτα έχει αδένες και όπου θα γλείφονταν από τις μητέρες τους. Μπορεί να έχει καν κάποια τύχη να χαϊδεύει τη γάτα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης της.

Ό, τι κι αν κάνετε, μην προσπαθήσετε να τρίψετε την κοιλιά της γάτας σας και να μείνετε μακριά από την ουρά της.

“Πολλές γάτες αισθάνονται ευάλωτες όταν η κοιλιά τους κινδυνεύει, ακόμα κι αν δεν είστε απειλή γι ‘αυτές”, εξηγεί ο Becker. «Και ενώ τους αρέσει να μας μυρίζουν με τους αδένες στο κεφάλι και το πρόσωπό τους, δεν το αγαπούν τόσο πολύ όταν παίρνουμε τη μυρωδιά από τους αδένες της ουράς τους».

Καλλωπίστε τη γάτα σας

Οι γάτες περνούν πολύ χρόνο καλλωπισμού και τους αρέσει επίσης να καλλωπίζουν η μια την άλλη. Αν θέλετε να γίνετε μέλος του εσωτερικού κύκλου της γάτας σας, θα πρέπει να είστε και εσείς.

Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα εγκεκριμένη για γάτες για να καλλωπίσετε τη γάτα σας. Πιέστε αργά τον και μιλήστε τον με μια απαλή φωνή, σταματώντας εάν δείχνει σημάδια ότι νιώθει άβολα.

«Παρακολουθήστε τη γλώσσα του σώματος της γάτας σας για να βεβαιωθείτε ότι απολαμβάνει την προσοχή σας», προειδοποιεί ο Μπέκερ. “Εάν η ουρά του αρχίσει να συστρέφεται – ή αν σηκωθεί απλώς και περπατήσει μακριά – είχε αρκετή προσοχή για σήμερα.”

Παίξτε με τη γάτα σας

Φυσικά, το να κάνεις τη γάτα σου να σε αγαπήσει δεν είναι απλά να την κοιτάζεις αργά και να προσποιείσαι ότι δεν βρίσκεται στο δωμάτιο. Μέρος του δεσμού με τη γάτα σας είναι να τους δείξετε ότι ξέρετε πώς να περάσετε καλά.

Ο συμπεριφοριστής γατών Mieshelle Nagelschneider, συγγραφέας του The Cat Whisperer, συνέστησε τον χρόνο παιχνιδιού στο LifeHacker ως έναν καλό τρόπο για να σας αρέσει η γάτα σας. Χρησιμοποιήστε ένα παιχνίδι σε ραβδί ή δείκτη λέιζερ για να της επιτρέψετε να παίξει κοντά σας, αλλά εξακολουθείτε να αφήνετε αρκετό χώρο ώστε να αισθάνεται άνετα.

Ο Galaxy, επίσης, μιλώντας στο LifeHacker, προειδοποιεί ότι αυτή η τακτική μπορεί να λειτουργήσει μόνο με μια γάτα που έχει ήδη δημιουργήσει εμπιστοσύνη, οπότε δεν είναι κάτι που θέλετε να δοκιμάσετε από την αρχή.

Δωροδοκήστε τη γάτα σας

pixabay

Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, ενθαρρύνετε τη γάτα σας να συνηθίσει να είναι κοντά σας δωροδοκώντας την με λιχουδιές.

«Μεταφέρετε μερικές ωραίες, απαλές λιχουδιές όπου κι αν πάτε», συμβουλεύει ο Μπέκερ. “Επιβραβεύστε τη γάτα σας όποτε σας πλησιάζει για κάποια αγάπη ή εγκατασταθεί δίπλα σας ή στην αγκαλιά σας.”

Πάρτε το αργά

Συνολικά, η καλύτερη συμβουλή που μπορείτε να πάρετε για να σας αγαπήσει η γάτα σας είναι να κάνετε τις παραπάνω ενέργειες αργά, να είστε υπομονετικοί και να αφήσετε τη γάτα σας να “τρέξει” την παράσταση.

Ακολουθήστε τις υποδείξεις της γάτας σας και απομακρυνθείτε εάν σφυρίζει, σας κοιτάει επίμονα ή απλά φαίνεται δυσαρεστημένη. Μπορεί να χρειαστεί λίγη ώρα, αλλά αν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος έως ότου η γάτα σας είναι η καλύτερη εκδοχή της.

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *