fbpx
Υπέρβαρος σκύλος
Πριν από 2 μήνες

Υπέρβαρος σκύλος: 7 σημάδια για να το καταλάβετε

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δείτε εάν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος. Όταν απλώνετε τα χέρια σας γύρω από τα πλευρά και την κοιλιά του, θα πρέπει να μπορείτε να αισθανθείτε τα πλευρά. Επίσης, όταν κοιτάζετε το σκυλί σας από την πλευρά, η κοιλιά πρέπει να είναι πιο λεπτή από το στήθος. Εάν όχι, ο σκύλος σας εμφανίζει σημάδια ότι είναι υπέρβαρος.

Όλοι γνωρίζουμε καλά τα οφέλη του να είμαστε σε φόρμα, να τρώμε καλά και να ασκούμαστε. Μερικές φορές καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βελτιώσουμε τη δική μας υγεία, μη διστάζοντας να ξοδεύουμε υπερβολικά χρηματικά ποσά σε μια συνδρομή στο γυμναστήριο, έναν διάδρομο για το σαλόνι μας, τα βιολογικά τρόφιμα και τα φυσικά προϊόντα υγείας.

Αν και ίσως απρόθυμα, θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα πρωί άσκηση ή να παρακολουθήσουμε ένα μάθημα Pilates μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Κάνουμε όλα αυτά (ή τουλάχιστον μερικά από αυτά) για τον εαυτό μας, αλλά είναι πιθανό ότι έχουμε παραμελήσει το σκυλί μας; Θα μπορούσαμε να τον τρέφουμε υπερβολικά; Θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε να τον πάμε βόλτα;

Ακριβώς όπως το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία μπορούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, το ίδιο ισχύει και για τον σκύλο σας. Το να είναι υπέρβαρος συνοδεύεται από πληθώρα κινδύνων και ασθενειών: διαβήτης, αναπνευστικές καταστάσεις, αρθρίτιδα, διαταραχές των αρθρώσεων, ακόμη και προβλήματα συμπεριφοράς και μείωση της διάρκειας ζωής.

Όπως οι άνθρωποι, τα σκυλιά δεν γίνονται υπέρβαρα σε μια νύχτα. Συνήθως οφείλεται σε μερικές κακές συνήθειες που ο γούνινος φίλος μας παίρνει βάρος, μερικές φορές ακόμη και χωρίς να το αντιληφθούμε. Ωστόσο, μην αφήνετε τα πράγματα να προχωρήσουν πολύ. Ελέγχετε τακτικά το σκυλί σας.

Αλλά μπορεί να αναρωτιέστε, είναι το σκυλί μου παχύ; Πώς να ξέρω εάν ο σκύλος μου είναι υπέρβαρος; Τι σημάδια πρέπει να ψάχνω; Εδώ είναι μια μη εξαντλητική λίστα με 7 στοιχεία που πρέπει να προσέξετε όταν πρόκειται για το βάρος του σκύλου σας, όπως το βάρος του, το γεγονός ότι μπορείτε να νιώσετε τα πλευρά του, την κοιλιά και τη μέση του καθώς και τη γενική αντοχή και την επιθυμία του να παίξετε.

1. Το βάρος του είναι μεγαλύτερο από το φυσιολογικό

Εάν υποψιάζεστε ότι το σκυλί σας είναι υπέρβαρο, η πρώτη σας αντίδραση θα μπορούσε να είναι να τον ζυγίσετε. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα σκυλιά έρχονται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη, το πραγματικό βάρος του σκύλου σας μπορεί εύκολα να σας εξαπατήσει, κάνοντας σας να πιστεύετε ότι είναι αδύνατος ή υπέρβαρος όταν αυτό δεν συμβαίνει.

Κάθε ράτσα είναι διαφορετική, όπως και κάθε άτομο. Επομένως, μην πανικοβληθείτε εάν, καθώς ζυγίζετε το σκυλί σας στην ζυγαριά στο σπίτι, ο αριθμός φαίνεται αρκετά σημαντικός. Πάρτε την αριθμομηχανή σας και κάντε κάποια μαθηματικά. Λάβετε ένα γράφημα, είτε από τον κτηνίατρό σας είτε στο διαδίκτυο, που δείχνει το ιδανικό βάρος του σκύλου σας, λαμβάνοντας υπόψη τη ράτσα, το ύψος και την ηλικία του.

Εάν ο σκύλος σας είναι 5 έως 19% βαρύτερο από αυτό που πρέπει να είναι, είναι υπέρβαρος. Μια μικρή αλλαγή στη ρουτίνα και τη διατροφή του μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο όχι μόνο στην κλίμακα αλλά και στη γενική υγεία του. Εάν είναι 20% βαρύτερος από το κανονικό, ενδέχεται να απαιτούνται μεγαλύτερα μέτρα. Προτού αλλάξετε κάτι πολύ ριζικά, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν βλάπτετε την υγεία του σκύλου σας μέσω των σοβαρών προσπαθειών σας να τον βοηθήσετε.

2. Πρέπει να μπορείτε να αισθάνεστε τα πλευρά

Μια καλή ένδειξη εάν δεν είστε σίγουροι εάν το σκυλί σας είναι υπέρβαρο ή όχι είναι το τεστ πλευρών. Τρέξτε τα χέρια σας γύρω από τα πλευρά και την κοιλιά του. Σε ένα σκύλο σε ιδανικό βάρος, θα πρέπει να μπορείτε να αισθανθείτε τα πλευρά (αλλά να μην τα βλέπετε, πράγμα που θα σήμαινε ότι το σκυλί σας είναι πολύ αδύνατο). Εάν δεν μπορείτε να τα βρείτε, εάν δεν μπορείτε να τα αισθανθείτε μέσω του λίπους που έχει συσσωρεύσει ο σκύλος σας με τα χρόνια, τότε ίσως είναι καιρός να αλλάξετε τη διατροφή του και να το ασκήσετε.

3. Η κοιλιά που προεξέχει

Εντάξει, αυτή η έκφραση είναι υπερβολική, αλλά αυτό που εννοώ εδώ είναι, όταν κοιτάζετε το σκυλί σας από το πλάι, το σχήμα του πρέπει να είναι πλατύτερο στο στήθος και πιο λεπτό στην κοιλιά. Πρέπει να υπάρχει μια κοιλιακή πιέτα. Εάν το σχήμα του σώματος μοιάζει περισσότερο με ένα σωλήνα ή χειρότερο, εάν η κοιλιά είναι εμφανής, τότε είναι ένα σημάδι ότι το σκυλί σας είναι υπέρβαρο.

4. Η μέση πρέπει να έχει σχήμα κλεψύδρας

Όταν κοιτάζετε το σκυλί σας από ψηλά, Θα πρέπει να επισημάνετε σαφώς τη μέση του. Πρέπει να υπάρχει συνολικό σχήμα κλεψύδρας. Εάν το σχήμα είναι ίσιο ή παχύτερο στη μέση, μην χάνετε χρόνο. Και λάβετε μέτρα για να βελτιώσετε την υγεία του σκύλου σας.

5. Έλλειψη ενδιαφέροντος για τις φυσικές δραστηριότητες

Ο σκύλος σας ήταν τόσο ενεργητικός, μερικές φορές σε σημείο να σας αποστραγγίσει τη δική σας ενέργεια. Συνήθιζε να παίζει, να φεύγει, να είναι ενθουσιώδης κάθε φορά που επέστρεφε στο σπίτι σου, προσπαθούσε να πιάσει την ουρά του, ή να απογοητευτεί, προσπαθούσε να κυνηγήσει ποδήλατα και αυτοκίνητα … όταν ήταν κουτάβι, δηλαδή. Τώρα, προτιμά τη χαλάρωση του καναπέ και ο ύπνος έχει σταδιακά γίνει πιο ελκυστικός από το να παίζει έξω.

Εάν αυτό το σενάριο φαίνεται οικείο, ίσως το σκυλί σας έχει γίνει απαθές επειδή το βάρος του τον κρατά να μην είναι ενεργό ή επειδή η άσκηση απαιτεί πολύ περισσότερη προσπάθεια από πριν. Η μεταφορά υπερβολικού βάρους είναι σίγουρα κουραστική για το σκυλί σας. Μια γενική αίσθηση απάθειας μπορεί να είναι ένδειξη ότι το σκυλί σας είναι υπέρβαρο.

6. Έλλειψη αντοχής

Εάν ο σκύλος σας μπορεί να εκτελέσει όλες τις τακτικές του δραστηριότητες και εξακολουθεί να φαίνεται αρκετά δραστήριος, αλλά δεν μπορεί να κάνει τόσο πολύ όσο πριν, δεν μπορεί να παίξει όσο πριν, δεν μπορεί να τρέξει τόσο γρήγορα όσο πριν ή να κουραστεί γρήγορα, ελέγξτε το βάρος του. Για παράδειγμα, φανταστείτε το ιδανικό βάρος του σκύλου σας είναι 21 κιλά και έχει αυξήσει το βάρος τους τους τελευταίους μήνες και τώρα ζυγίζει 28 κιλά.

Σκεφτείτε το – αυτό είναι ένα επιπλέον 7 κιλά λίπους που πρέπει να μεταφέρει, που οι μύες του πρέπει να στηρίξουν, ότι το αίμα του πρέπει να ταΐσει, που πρέπει να διατηρήσει η καρδιά του και ούτω καθεξής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σκυλί σας προτιμά τον καναπέ στην πίσω αυλή όταν η άσκηση απαιτεί τόση προσπάθεια!

7. Δεν έρχεται σε άλλο όροφο

Ο σκύλος σας συνήθιζε να σας ακολουθεί όλη την ώρα, αλλά τώρα, παραλείπει τη σειρά του όταν ταξιδεύετε στο υπόγειο. Ή εάν το σκυλί σας χρειάζεται τρεις προσπάθειες για να μπορέσει να πηδήξει στον καναπέ, το βάρος του είναι σίγουρα απαραίτητο να ελεγχθεί. Θυμάμαι όταν ήμουν έφηβος, ήξερα μια οικογένεια που είχε έναν Great Dane που, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ήταν υπέρβαρος, αν και η οικογένεια το αρνήθηκε έντονα. Στο σπίτι, υπήρξε μια μικρή πτώση στο επίπεδο του δαπέδου μεταξύ της κουζίνας και της τραπεζαρίας, και εννοώ «ελαφρά», μόλις 2 cm.

Ωστόσο, αν ο σκύλος έπρεπε να κάνει αυτή την «ανάβαση» (αν μου επιτρέπετε τη χρήση αυτής της υπερβολικής γλώσσας), έπρεπε να κάνει πίσω για να έχει αρκετό χώρο για να απογειωθεί, για να πάρει τα απαραίτητα ορμή για να φτάσετε στο «μεγαλύτερο υψόμετρο» της κουζίνας. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, ο σκύλος διέσχισε τις επισκέψεις στον δεύτερο όροφο από τη λίστα των ελπίδων και των ονείρων του.

Αν αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε αυτό το άρθρο, αναμφίβολα θα λατρέψετε το σκυλί σας. Και ίσως ανησυχείτε λίγο για το βάρος του σκύλου σας. Εάν, αφού λάβετε υπόψη αυτά τα σημάδια, είστε πλέον πεπεισμένοι ότι το σκυλί σας είναι υπέρβαρο, λάβετε τα κατάλληλα μέτρα το συντομότερο δυνατό. Θυμηθείτε ότι δεν είναι ποτέ πολύ αργά. Μικρές αλλαγές στη ρουτίνα του σκύλου σας μπορεί να σημαίνουν μεγάλα οφέλη.

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, μειώστε τις μερίδες του σκύλου σας και ζητήστε του να παίξει έξω ή να κάνει τακτικές βόλτες. Και ξέρετε κάτι, εσείς οι ίδιοι θα κερδίσετε ακόμη και από όλα αυτά, και δεν μιλάω βάρος! Όχι μόνο το σκυλί σας, αλλά και εσείς θα είστε πιο υγιείς και θα έχετε περισσότερη ενέργεια!

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *