fbpx
σκύλο
Πριν από 3 μήνες

7 Συμβουλές για να υιοθετήσεις ένα ντροπαλό σκύλο

Όταν υιοθετείτε ένα σκύλο, ίσως να μην ξέρετε τι είδους προσωπικότητα έχει. Ορισμένα καταφύγια και ομάδες διάσωσης μπορεί να παρέχουν αυτές τις πληροφορίες, αλλά μπορεί να χρειαστεί να έχετε πρόσβαση σε περιορισμένες πληροφορίες και αλληλεπίδραση.

Ωστόσο, αν γνωρίζετε ότι το σκυλί που θέλετε να υιοθετήσετε είναι ντροπαλός και δειλός, τότε μπορείτε να κάνετε ορισμένα βήματα για να βεβαιωθείτε ότι αυτός ή αυτή θα αισθανθεί άνετα από την αρχή.

Προτετοιμάστε το σπίτι σας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να διαχειριστείτε το περιβάλλον, ώστε το νέο σας κατοικίδιο να νιώθει σαν στο σπίτι του. Λάβετε υπόψη ότι θα χρειαστεί λίγος καιρός για να συνηθίσει το νέο σκυλί σε αυτή τη νέα κατάσταση, αλλά εάν προετοιμάσετε το σπίτι σας εγκαίρως, θα είναι ευκολότερο και για τους δυο σας.

Ξεκινήστε με την αυλή, αν έχετε. Βεβαιωθείτε ότι ο φράκτης είναι αρκετά ψηλός ώστε να μην μπορεί το σκυλί να αναρριχηθεί ή να πηδάει και ότι η πίσω αυλή είναι πλήρως περιφραγμένη. Ελέγξτε επίσης τον φράκτη για τυχόν τρύπες.

Μέσα στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι όλες οι πόρτες σας κλείνουν και κλειδώνουν σωστά και ότι τα παράθυρά σας είναι όλα κλειστά επίσης.

Να παρέχετε στον σκύλο μερικό προσωπικό χώρο

Αφού ασφαλίσετε το σπίτι σας, ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε ένα ζεστό περιβάλλον για να χρησιμοποιήσετε τον χώρο σας ως προσωπικό χώρο. Ορίστε ένα μικρό και ήσυχο δωμάτιο μόνο για το σκυλί σας. Αγοράστε ένα κλουβί που να είναι στο κατάλληλο μέγεθος, που σημαίνει ότι είναι αρκετά ψηλό ώστε ο καινούριο σας τετράποδος φίλος να μπορεί να σταθεί άνετα και αρκετά μακρύ για να ξαπλώνει.

Τα πιο δειλά σκυλιά θα εκτιμήσουν το κλουβί και θα αισθάνονται άνετα και προστατευμένα σε αυτό. Κρατώντας το νέο κατοικίδιο ζώο στο κλουβί από την αρχή θα τα προστατεύσει από την κατάποση δυνητικά επικίνδυνων αντικειμένων και από τη διαφυγή από το σπίτι σας όταν βγαίνετε έξω. Θα προστατεύσει επίσης τα οικιακά σας αντικείμενα από την καταστροφική μάσηση.

Αφού βρείτε το σωστό κλουβί, ήρθε η ώρα να βάλετε κάποια πράγματα σε αυτό. Το κλουβί πρέπει να περιέχει κάποιο είδος κλίνης. Αν το νέο σκυλί σας αρέσκεται στο να μασάει, θα πρέπει να βρείτε κάτι ανθεκτικό ή μασώμενο. Θα πρέπει επίσης να βάλετε μερικά παιχνίδια στο κλουβί έτσι ώστε το σκυλί σας να μην βαρεθεί, αν και είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια είναι ασφαλή για το μέγεθος του σκύλου σας. Μην αφήνετε τα τρόφιμα και το νερό στο κλουβί, εκτός αν σχεδιάζετε να είστε έξω για λίγο.

Αποκτήστε τον σωστό εξωπλισμό

Για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια του σκυλιού σας όταν περπατάτε, χρειάζεστε επίσης εξοπλισμό. Κατ ‘αρχάς, θα χρειαστείτε ένα λουρί που είναι πέντε με έξι πόδια μακρύ. Θα χρειαστείτε επίσης ένα κολάρο και έναν ιμάντα σώματος. Είναι καλύτερο να προχωρήσετε με έναν ιμάντα χωρίς τράβηγμα, αφού τα περισσότερα υιοθετημένα σκυλιά δεν έχουν εκπαιδευτεί σωστά και έχουν την τάση να τραβούν το λουρί.

Ο νέος φίλος σας μπορεί να φοβάται να περπατάει με ένα λουρί ή μπορεί να τρομάζει εύκολα από την κυκλοφορία και άλλους δυνατούς θορύβους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει πάντα να περπατάτε το σκυλί σας με το λουρί που είναι προσαρτημένο τόσο στην ιμάντα όσο και στο περιλαίμιο για πρόσθετη ασφάλεια. Αφού το σκυλί σας συνηθίσει να περπατάει με ένα λουρί, μπορείτε συνήθως να προσθέσετε και ένα κολάρο.

Εκτός από τον εξοπλισμό πεζοπορίας, θα χρειαστείτε και άλλες προμήθειες, όπως υψηλής ποιότητας τροφή για σκύλους και λιχουδιές, παιχνίδια, κλπ. Όταν αγοράζετε παιχνίδια για τον σκύλο σας, πηγαίνετε με τους μη θορυβώδεις, αφού θορυβώδη παιχνίδια μπορεί να τον τρομάξουν.

Αφιερώστε χρόνο στον σκυθροπό σκύλο σας

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή για ένα δειλό σκυλί να κοινωνηκοποιηθεί με άλλα κατοικίδια ζώα και ανθρώπους. Αν το νέο σας σκυλί είναι πολύ ντροπαλό, αφήστε τον να είναι μόνος στο δωμάτιο / κλουβί τους για μερικές ώρες κάθε μέρα.

Το σκυλί σας θα σας παρακολουθήσει και θα προσπαθήσει να κατανοήσει το νέο περιβάλλον. Δώστε τους χρόνο για να αισθανθεί άνετα και να χρησιμοποιήτε έναν εντυπωσιακό τόνο της φωνής, μαζί με την μη απειλιτική γλώσσα του σώματος. Βεβαιωθείτε ότι δεν ακούγεστε πολύ ανήσυχος διότι το σκυλί σας μπορεί να πιστεύει ότι κάτι είναι λάθος και να ανησυχεί. Είναι καλύτερο να κατεβαίνετε στο επίπεδο των ματιών του σκυλιού σας όταν μιλάτε, αντί να στέκεστε πάνω τους.

Καθιερώστε μια ρουτίνα

Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθεί μια τακτική καθημερινή ρουτίνα. Αυτό περιλαμβάνει τη σίτιση, τον ύπνο και το περπάτημα. Προσπαθήστε να κάνετε αυτά τα πράγματα την ίδια στιγμή κάθε μέρα, έτσι ώστε το σκυλί σας να μπει στη ρουτίνα και να νιώσετε άνετα με αυτό.

Κερδίστε την εμπιστοσύνη του

Μην προσπαθήσετε να αναγκάσετε το νέο σκυλί σας να δεχτεί το χάιδεμα. Στην αρχή, μπορείτε απλά να περάσετε λίγο ήσυχο χρόνο με τον σκύλο σας, καθισμένος σε ένα κοντινό πάτωμα. Προσφέρετε μια περιστασιακή λιχουδιά, αλλά μην προσπαθήσετε να τα προσεγγίσετε με αυτό – απλά πετάξτε την απαλά. Αφήστε το σκυλί σας να έρθει σε σας, και μετά από λίγο, θα συμβεί φυσικά.

Μόλις το σκυλί σας γίνει πιο άνετο στο να σας εμπιστευτεί και αρχίζει να έρχεται σε σας για λιχουδιές, μπορείτε να προσπαθήσετε να τον χαϊδέψετε απαλά. Ανταμοίψτε την πρόοδο, ανεξάρτητα από το πόσο μικρό είναι το βήμα, με μια λιχουδιά και και έναν έπαινο. Και μόλις το σκυλί σας επιτρέπει να το χαϊδέψετε, ακούμπησε το στήθος αντί για το κεφάλι, αφού το χέρι που έρχεται από πάνω μπορεί να θεωρηθεί ως απειλητικό και μπορεί να προκαλέσει το σκυλί σας να αντιδράσει.

Ζητήστε λίγη βοήθεια

Η συμπεριφορά του σκύλου σας θα πρέπει να αλλάξει σε λίγες μέρες και εβδομάδες. Θα πρέπει να γίνουν πιο ανοιχτά και να δεχτούν τα χάδια και το κανάκευμά σας καθώς συνηθίζουν σε αυτό το νέο περιβάλλον διαβίωσης και καθημερινές ρουτίνες. Εάν όμως δεν παρατηρήσετε κάποια πρόοδο μέσα σε λίγες εβδομάδες ή δεν μπορείτε να κινηθείτε πέρα από ένα συγκεκριμένο οροπέδιο, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές. Ο κτηνίατρος μπορεί ακόμη και να σας παραπέμψει σε έναν κτηνίατρο ειδικό για την συμπεριφορά που θα μπορούσε να βοηθήσει τον σκύλο σας να ζήσει μια ζωή χωρίς φόβο.

Και ακόμα και όταν το σκυλί σας βγαίνει από το “καβούκι” του, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να αποφύγετε τους δυνατούς θορύβους, όπως η ηλεκτρική σκούπα ή η ακρόαση της δυνατότητας μουσικής. Επίσης, όταν εισάγετε το σκυλάκι σας σε νέους ανθρώπους ή ζώα, κάντε το αργά και προσεκτικά. Είναι καλύτερο να προετοιμάσετε μερικές λιχουδιές για να  προσφέρει ο επισκέπτης κατά την εισαγωγή.

Στο τέλος, το σκυλί σας μπορεί επίσης να ωφεληθεί και να κερδίσει περισσότερη εμπιστοσύνη από την βασική εκπαίδευση υπακοής ή τη μετάβαση στις τάξεις κοινωνικοποίησης. Αλλά χρειάζονται μια βασική γραμμή άνεσης για να μπορέσετε να δοκιμάσετε αυτές τις τακτικές.

Η υιοθέτηση ενός ντροπαλού σκύλου απαιτεί πολλή υπομονή και χρόνο για να απελευθερωθεί ο σκύλος από το φόβο και να μάθει πώς να σας εμπιστεύεται. Αλλά αν αφήσετε το νέο κατοικίδιο ζώο σας να νιώθει άνετα γύρω σας με τον δικό του ρυθμό και να κάνετε τις απαραίτητες προετοιμασίες για να νιώσετε σαν στο σπίτι σας, πιθανότατα θα βρείτε έναν νέο φίλο για τη ζωή.

Πηγή

0
2+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *