fbpx
πόνο
Πριν από 3 μήνες

8 σημάδια που δείχνουν πόνο στις γάτες

Ο πόνος δεν είναι πάντα προφανής στους άλλους όταν το βιώνεις. Αν δεν είναι σπασμένο πόδι στριμμένο σε γωνία 90 μοιρών ή μεγάλος μώλωπας στο χέρι σας, ο πόνος είναι μια κατάσταση χωρίς εμφανείς εξωτερικές εκδηλώσεις. Σίγουρα, μερικοί άνθρωποι είναι καλοί να εξωτερικεύουν και να βεβαιώνουν ότι όλοι γνωρίζουν ότι έχουν μαχαιρώσει ένα δάκτυλο ή έχουν έναν μυϊκό πόνο, αλλά άλλοι άνθρωποι μοιάζουν περισσότερο με γάτες – δεν θα ξέρατε ποτέ ότι κάτι πάει λάθος.

Οι γάτες είναι γνωστές για την ικανότητά τους να καλύπτουν τον πόνο και την ταλαιπωρία. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα όταν βρίσκεστε στην άγρια φύση γύρω από έναν αρπακτικό, αλλά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα σε ένα σπίτι όταν οι κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων δεν γνωρίζουν ότι το κατοικίδιό τους έχει πρόβλημα.

Πόνος γάτας: Τι ξέρουμε

Οι κτηνίατροι έχουν προχωρήσει πολύ στην κατανόηση του πόνου στα κατοικίδια ζώα. Με αυτήν την κατανόηση έρχεται η γνώση ότι πιθανότατα αντιμετωπίζουμε με όχι επαρκή θεραπεία κατοικίδια ζώα για πόνο που συνήθως αντιμετωπίζουν. Η αρθρίτιδα, η οδοντική νόσος, η ασθένεια του ουροποιητικού συστήματος, η ασθένεια των οστών και ο καρκίνος είναι μόνο μερικές από τις κοινές ιατρικές παθήσεις των αιλουροειδών που είναι γνωστό ότι είναι οδυνηρές. Οι ειδικοί στη διαχείριση του πόνου έχουν ένα μάντρα που συχνά επαναλαμβάνουν: «Υποθέστε τον πόνο». Εάν διαγνώσετε μια επώδυνη ιατρική κατάσταση, η διαχείριση του πόνου πρέπει να αποτελεί μέρος της θεραπείας, κάθε φορά.

Οι γάτες μπορεί να μην μιλούν, αλλά επικοινωνούν τον πόνο τους με τους δικούς τους τρόπους. Αν και δεν μπορούν να έρθουν σε εμάς και να πουν, «πονάω», οι γάτες εμφανίζουν αλλαγές συμπεριφοράς που μπορούν να δείξουν ότι βιώνουν πόνο. Η American Animal Hospital Association έχει οδηγίες διαχείρισης πόνου που μπορούν να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες και τους κτηνιάτρους να διαχειριστούν τον πόνο της γάτας.

Αναγνωρίστε τα σημάδια του πόνου της γάτας

Εδώ είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα σημεία συμπεριφοράς που μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας γάτας με πόνο:

Αλλαγή στο επίπεδο δραστηριότητας

Μια αλλαγή στο επίπεδο δραστηριότητας μπορεί να υποδηλώνει δυσφορία. Οι γάτες μπορεί να γίνουν λιγότερο δραστήριες και να κοιμούνται περισσότερες ώρες από ό, τι στο παρελθόν. Οι δύσκαμπτες, αρθριτικές γάτες μπορεί να είναι απρόθυμες να αλλάξουν θέσεις ή να μην πηδούν πλέον σε ψηλές επιφάνειες. Αντίθετα, οι γάτες μπορεί να γίνουν πιο ενεργές γιατι είναι: ανήσυχες, επαναλαμβανόμενες να σηκώνονται και να κατεβαίνουν και να φαίνεται ότι δυσκολεύονται να νιώσουν άνετα.

Αυτο-ακρωτηριασμός

Ενώ πολλοί άνθρωποι συνδέουν το δάγκωμα και το γλείψιμο με αλλεργίες, τα κατοικίδια ζώα στον πόνο συχνά γλείφουν και δαγκώνουν επανειλημμένα σε οδυνηρές περιοχές. Μπορεί να το κάνουν τόσο συχνά που προκαλούν δευτερογενές τραύμα στο σώμα τους με τη μορφή δερματικών λοιμώξεων και τριχόπτωσης.

Φωνητικά

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι μια γάτα που σφυρίζει είναι μια δυστυχισμένη γάτα, αλλά ξέρατε ότι τα νιαουρίσματα και τα γουργουρίσματα μπορούν επίσης να συνοδεύουν τον πόνο; Μερικές γάτες εκνευρίζονται όταν φοβούνται ή πονάνε, και αυτό δεν δείχνει πάντα ικανοποίηση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για γάτες με χαλαρή ή ήπια προσωπικότητα.

Αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα

Μια γάτα της οποίας η όρεξη ξαφνικά πέφτει μπορεί να αισθάνεται πάρα πολύ πόνο για να φάει ή μπορεί να αντιμετωπίζει ναυτία από μια διαδικασία ασθένειας. Οι γάτες που έχουν απότομη εμφάνιση λερώματος στο σπίτι μετά από χρόνια χρήσης του κουτιού απορριμμάτων μπορεί να είναι πολύ επώδυνο για να εισέλθουν και να βγουν από ένα κουτί με ψηλές πλευρές ή πολύ επώδυνο για να φτάσουν εκεί που βρίσκεται το κουτί. Μια γάτα που ξαφνικά δεν αντέχει να κρατείται μπορεί να αισθάνεται πόνο όταν αγγίζεται. Οποιαδήποτε από αυτές τις αλλαγές στη συνήθη προσωπικότητα και τις προτιμήσεις τους μπορεί να είναι ιατρικής προέλευσης.

Στάση σώματος

Οι γάτες κάνουν μια εκδοχή του «μικρού ηλικιωμένου ανακατέματος» όταν είναι δύσκαμπτες. περπατούν πολύ προσεκτικά και αποφεύγουν τα συνηθισμένα αθλητικά άλματα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Οι γάτες με κοιλιακό άλγος μπορεί να έχουν καμπούρα στην πλάτη, να μπαίνουν στην κοιλιά τους με προστατευτική στάση. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι μια γάτα προστατεύει μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματός της, δεν θέλει να αγγιχτεί ή να γρατσουνιστεί. Μπορεί επίσης να αναιρέσουν ή να διστάσουν να βάλουν βάρος όταν έχουν πονόλαιμο.

Εκφράσεις του προσώπου

Βεβαίως, η έκφραση του προσώπου μπορεί να είναι δύσκολο να μετρηθεί σε μια γάτα, αλλά ορισμένα σημάδια μπορεί να υποδηλώνουν πόνο ή δυσφορία. Μια κενή ματιά σε τίποτα ειδικότερα, ή μια «γυάλινη» έκφραση είναι κοινή. Οι γάτες που βρίσκονται σε κίνδυνο μπορεί επίσης να έχουν διασταλμένους κόρες – μέρος της απόκρισης στο άγχος στο σώμα. Σε αντίθεση με τα σκυλιά, οι γάτες συνήθως δεν κοιμούνται. Εάν παρατηρήσετε μια γάτα που λείπει, ειδικά όταν είναι σε ηρεμία, θα πρέπει να την αξιολογήσετε το συντομότερο δυνατό.

Επιθετικότητα

Ορισμένες γάτες είναι φυσικά επιθετικές για ολόκληρη τη ζωή τους. Μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς εάν αυξάνουν το επίπεδο επιθετικότητας. Ωστόσο, μια κανονικά φιλική γάτα που ξαφνικά συσπάται, χτυπάει και δαγκώνει μπορεί να είναι μια γάτα με πόνο. Η κακία εκτός χαρακτήρα είναι ένας τρόπος γάτας να ζητά να μείνει μόνη της.

Κακή κατάσταση τριχώματος

Οι γάτες είναι ειδικοί groomers, ξοδεύουν έως και πέντε ώρες την ημέρα για τη διατήρηση των μεταξωτών τριχωμάτων τους. Ωστόσο, ο πόνος από την αρθρίτιδα μπορεί να δυσκολεύεται να συσπειρωθεί στις κανονικές τους θέσεις περιποίησης και ο πόνος γενικά μπορεί να κάνει μια γάτα πολύ άβολη ή φθαρμένη για να διατηρήσει την κανονική της ρουτίνα. Μια γάτα που σταματά να περιποιείται και αρχίζει να φαίνεται απρόσεκτη μπορεί να έχει πόνο και πρέπει να αξιολογηθεί.

Έλεγχος του πόνου στις γάτες

Ιστορικά, είχαμε πολύ περιορισμένες επιλογές για τον έλεγχο του πόνου στις γάτες, αλλά ευτυχώς αυτό αλλάζει. Οι ιδιοκτήτες δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζουν τη γάτα τους με φάρμακα για τον πόνο που προορίζονται για ανθρώπους, καθώς μεταβολίζουν τα φάρμακα διαφορετικά και μπορούν να πεθάνουν από κάτι τόσο καλοήθη για τον άνθρωπο όσο το Tylenol. Εάν πιστεύετε ότι η γάτα σας μπορεί να πονάει, αξιολογήστε την από τον κτηνίατρό σας για να συζητήσετε τις καλύτερες επιλογές θεραπείας.

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Members
  • Active
  • New
  • Online
  • Groups
  • Active
  • Newest