fbpx
8 Τρόποι που η γάτα σας, σας κάνει πιο υγιείς
Πριν από 2 μήνες

8 Τρόποι που η γάτα σας, σας κάνει πιο υγιείς

Μια γάτα έχει τη φήμη ότι είναι απομονωμένη, λίγο απολύτη, και πολύ, πολύ σχολαστική, και είναι ένα στερεότυπο που φέρει κάτι παραπάνω από μια αλήθεια μαζί του. Δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Είναι βιολογικά συνδεδεμένες να είναι μοναχικοί κυνηγοί στη ζούγκλα. Αλλά μόνο και μόνο επειδή οι γάτες δεν «χρειάζονται» τους ανθρώπους τόσο εξωτερικά όσο και φανερά σαν ένα τυπικό σκυλί, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι στοργικές, αγαπούν και είναι πιστές με τον δικό τους τρόπο ζωής. Οποιοσδήποτε κηδεμόνας γάτας μπορεί να σας πει τόσο πολλα.

Ενώ οι γάτες μπορεί να μην “χρειάζονται” τους ανθρώπους τους όσο τα άλλα κατοικίδια ζώα, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι που πραγματικά εμείς τις χρειαζόμαστε, τουλάχιστον όσον αφορά την ύπαρξη υγιέστερων ανθρώπων. Αυτό είναι σωστό,  η κατοχή μιας γάτας μπορεί πραγματικά να σας κάνει πιο υγιείς. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς και γιατί η κατοχή των γατών μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας.

1)Μείωση του άγχους

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί υπάρχουν τόσα πολλά προγράμματα που φέρνουν τα κατοικίδια ζώα σε νοσοκομεία ή σε πανεπιστημιουπόλεις κολλεγίων κατά τη διάρκεια των εξετάσεων; Εάν είστε ιδιοκτήτης γάτας, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη την απάντηση. Αποδεικνύει ότι χάιδεμα μια γάτα (ή ένα σκυλί) μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να μειώσει το άγχος.

Πως? Οι έρευνες πιστεύουν ότι η αντι-στρες επίδραση στο χάιδεμα μιας γάτας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης σας. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που συχνά απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλού στρες που βοηθά στη ρύθμιση πολλών σημαντικών λειτουργιών στο σώμα.

Ωστόσο, σε υψηλότερα επίπεδα, η κορτιζόλη μπορεί να διακόψει τις βασικές λειτουργίες του σώματος, όπως η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Καλέστε λοιπόν τη γάτα σας στην αγκαλιά σας και αρχίστε να της χαρίζετε πολλά χάδια – είναι καλό για εσάς!

2)Βοηθηστά στο να μειώσετε την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού

Γνωρίζατε ότι η κατοχή μιας γάτας είναι καλή για την καρδιά σας; Σίγουρα, τα κατοικίδια ζώα μας διδάσκουν πώς να αγαπάμε άνευ όρων, αλλά εννοώ καλό για τη φυσική σας καρδιά. Και τον εγκέφαλο. Και το κυκλοφορικό σύστημα.

Σε μια μετα-ανάλυση, η ιδιοκτησία γάτας έδειξε άμεση συσχέτιση με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, έως και το ένα τρίτο, καθώς και έμφραγμα του μυοκαρδίου και γενικές περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων. Δεν χρειάζεται καν να διαθέτετε μια γάτα προς το παρόν, καθώς μια μελέτη έδειξε ότι ακόμη και οι πρώην ιδιοκτήτες γάτας ήταν 40% λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από καρδιακές προσβολές, οι οποίες υπερέβησαν την αποτελεσματικότητα των καρδιακών φαρμάκων. Γιατί; Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι, αλλά κάποιοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι η συνολική καταστροφική επίδραση της ιδιοκτησίας μιας γάτας.

3)Βοηθάει στον ύπνο σας

Πολλοί από εμάς γνωρίζουν ένα αναμφισβήτητο γεγονός: μια γάτα που κοιμάται στο κρεβάτι σας θα καταλαμβάνει εννέα φορές περισσότερο χώρο από ό, τι θα θελήσατε να πιστεύετε ότι το μικροσκοπικό σώμα τους είναι σε θέση. Αλλά μάντεψε τι? Ένα κατοικίδιο ζώο που κοιμάται στο κρεβάτι σας μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τον ιδιοκτήτη του να πάρει μια καλύτερη, λιγότερο διαταραγμένη νύχτα του ύπνου από κάποιον που κοιμάται μόνος του.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες γάτας αισθάνονται την αίσθηση της ευκολίας όταν το κατοικίδιο ζώο τους είναι γύρω από το οποίο μπορεί να βοηθήσει το σώμα τους να εγκατασταθούν σε βαθύτερους, πιο ξεκούραστους κύκλους ύπνου. Προσπαθήστε να θυμηθείτε ότι την επόμενη φορά που θα ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας με την αγαπημένη σας γατούλα που γουργουρίζει καθώς κοιμάται στο κεφάλι σας.

4)Το γουργούρισμά τους μπορεί να βοηθήσει να θεραπεύσει τα οστά και τους ιστούς

Ένας από τους κύριους λόγους που οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γάτες γουργουρίζουν είναι ότι η αντήχηση τους είναι σε ένα επίπεδο που μπορεί να βοηθήσει να θεραπεύσει τα οστά και τους μαλακούς ιστούς στο σώμα τους. Όμως, ο καθαρισμός δεν μπορεί να είναι μόνο αποκαταστατικός για τη γάτα, αλλά και για τους ανθρώπους γύρω του.

Το γουργούρισμα της γάτας αντηχεί στο φάσμα 18-35 Hz, μια συχνότητα που οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο να θεραπευτεί μετά από τραύμα και τραυματισμό. Όταν η γάτα σας πέφτει επάνω στην αγκαλιά σας και καθαρίζει το περιεχόμενό, θα μπορούσε απλώς να βοηθήσει το σώμα σας να θεραπεύσει με τρόπους που καν δεν συνειδητοποιούν.

5)Μειώνουν τα περιστατικά αλλεργιών

Οι νέοι γονείς συνήθως προειδοποιούνται να κρατήσουν τα πιθανά αλλεργιογόνα μακριά από τα μωρά και τα μικρά παιδιά μόνο για να είναι ασφαλή. Αυτές τις μέρες, ωστόσο, οι γονείς μαθαίνουν ότι η κατοχή μιας γάτας ή ενός σκύλου γύρω από το σπίτι μπορεί να είναι πραγματικά το κλειδί για τη διατήρηση των παιδικών αλλεργιών στον κόλπο.

Μελέτες που υποστηρίζονται από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων και το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά που ζουν σε νοικοκυριά με δύο ή περισσότερες γάτες ή σκύλους κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας είναι στατιστικά πολύ λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργίες από όσους δεν ζουν σε τέτοιο περιβάλλον.

Δεν είναι μόνο οι αλλεργίες των κατοικίδιων ζώων ότι η έγκαιρη έκθεση σε κατοικίδια ζώα βοηθάει στην προστασία τους, αλλά και άλλων κοινών αλλεργιογόνων όπως η αμβροσία, τα ακάρεα σκόνης και τα χόρτα. Αν και δεν είναι ακόμα βέβαιοι γιατί υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της προστασίας από αλλεργίες και της ιδιοκτησίας γάτας, πολλοί γιατροί είναι πλέον πολύ λιγότερο επιφυλακτικοί από την έγκαιρη έκθεση σε κατοικίδια ζώα.

6)Βοηθάν τα παιδιά να αναπνέουν πιο εύκολα

Η κατοχή μιας γάτας ως συγκατοίκου δεν βοηθά μόνο στην προστασία των μικρών παιδιών από τις αλλεργίες, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει στον μετριασμό του κινδύνου για ασθένειες των πνευμόνων παιδικής ηλικίας όπως το άσθμα, η πνευμονία και η βρογχίτιδα στα παιδιά που είναι γενετικά προδιάθετα να διατρέχουν κίνδυνο για αναπνευστικές διαταραχές.

Και πάλι, οι ερευνητές δεν είναι απολύτως σαφείς σχετικά με το γιατί υπάρχει ένας συσχετισμός μεταξύ διαβίωσης με γάτα και ανακούφισης από ασθένειες. Μερικοί εικάζουν ότι η πυτιρίδα των γατών μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να μάθει πώς να ασχοληθεί με τους περιβαλλοντικούς ερεθισμούς νωρίς στην παιδική ηλικία.

7)Μειώνουν την μοναξιά και την κατάθλιψη

Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό, η κατοχή και η φροντίδα μιας γάτας μπορεί να είναι το τέλειο αντίδοτο για να ανακουφίσει τη μοναξιά και να βοηθήσει στην πρόληψη ή μετριασμό της κατάθλιψης. Το μυστικό της υπερδύναμης αυτής της διάθεσης; Ορμόνες.

Σε μια μελέτη του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών για τη Βιοτεχνολογία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα υποκείμενα περνούν χρόνο με ένα κατοικίδιο ζώο, τα επίπεδα οξυτοκίνης τους εκτοξεύονται. Η οξυτοκίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο άνετα με μια ισχυρότερη αίσθηση ασφάλειας και ευτυχίας. Επιπλέον, το να παίζεις με ή να χαϊδεύεις μια γάτα μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης και σεροτονίνης, δύο από τα χημικά ευτυχίας που βοηθούν στη ρύθμιση των διαθέσεών μας.

Επιπλέον, η ευθύνη για τη φροντίδα της γάτας σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποτελέσει κίνητρο στις ημέρες που αισθάνεστε λίγο συγκλονισμένοι. Ανεξάρτητα από το πόσο μπορεί να αισθάνεστε σαν να παραμένετε στο κρεβάτι, θα υπάρχει πάντα ένας γούνινος φίλος που σκοντάφτει σε σας και σας παροτρύνει να σηκωθείτε, να του δώσετε κάποιες γρατζουνιές και να γεμίσετε το φαγητό του . Πρέπει να αγαπάς αυτές τις γάτες.

8)Αυξάνει την άσκηση

Ενώ η κατοχή μιας γάτας δεν απαιτεί συνήθως τόσο μεγάλη σωματική άσκηση όσο η κατοχή ενός σκύλου μπορεί, δεν υπάρχει κανένας λόγος ότι η ύπαρξη γάτας  δεν σημαίνει ότι δεν κάνετε προπόνηση. Θέλω να πω, σκεφτείτε πόσο χρόνο ξοδεύετε ήδη κάνοντας καθίσματα για να σηκώσετε όλα τα πράγματα που η γάτα σας, τόσο ωραία, ρίχνει στο πάτωμα ξανά και ξανά και ξανά. Είναι δικό της είδος CAT-ishenics.

Σοβαρά, όμως, με λίγη προσπάθεια, το να έχετε γάτα μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε κάποια επιπλέον καθημερινή άσκηση εάν έχετε δημιουργικότητα. Το τέχνασμα για να κάνετε επιπλέον άσκηση είναι να παίξετε με τη γάτα σας. Τραβήξτε το αγαπημένο παιχνίδι της γάτας σας και πηγαίνετε στο πάτωμα και παίξτε μαζί της για λίγο. Όχι μόνο θα μπορούσε η καρδιά σας να επωφεληθεί από μέτρια άσκηση, αλλά η γάτα σας θα παραμείνει σε καλύτερη κατάσταση, επίσης.

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *