fbpx
Αλλεργίες της άνοιξης και σκύλος
Πριν από 1 μήνα

Αλλεργίες της άνοιξης-σκύλος και 8 συμπτώματα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις αλλεργίες της άνοιξης

H άνοιξη είναι πια εδώ! Και μπορεί τους περισσότερους να μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός, υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι που βλέπουν την άνοιξη ως ταλαιπωρία. Γιατί τούτη την περίοδο, εκτός από τη φύση που είναι σε έξαρση, το ίδιο ισχύει και για τις αλλεργίες. Τις γνωστές σε όλους αλλεργίες της άνοιξης, οι οποίες δεν κάνουν εξαιρέσεις σε ανθρώπους και ζωάκια. Λίγο τα λουλούδια που ανθίζουν, λίγο η άνοδος της θερμοκρασίας και η υγρασία που ευνοούν την αναπαραγωγή των εντόμων και των παρασίτων, δημιουργούν μια δυσάρεστη κατάσταση για τα αλλεργικά σκυλάκια.

Ποια είναι τα συνήθη αλλεργικά συμπτώματα;

Παρόλο που οι αιτίες εκδήλωσης αλλεργιών είναι κοινές για ανθρώπους και ζώα, ωστόσο εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο στο κάθε είδος. Για παράδειγμα, στο ανθρώπινο είδος τα συμπτώματα αφορούν ρινικά και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ στα ζώα τα προβλήματα εκδηλώνονται πιο συχνά στο δέρμα. Συνήθη λοιπόν συμπτώματα που παρουσιάζουν οι σκύλοι είναι ο κνησμός στο πρόσωπο, τα άκρα, τα αυτιά και την κοιλιά, ο ερεθισμός του δέρματος και η τριχόπτωση στο κεφάλι, τα αυτιά, το λαιμό και στο μέσα μέρος των ποδιών. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσουν είναι καταρροή, φτέρνισμα, δακρύρροια καθώς επίσης μπορεί να τρίβουν μανιωδώς το πρόσωπό τους, να δαγκώνονται ή ακόμα και να γλείφουν τα πόδια τους.

Πού οφείλονται οι αλλεργίες;

Τα αλλεργιογόνα μπορεί να προέρχονται τόσο από το εξωτερικό όσο και από το περιβάλλον εντός του σπιτιού μας. Για παράδειγμα, όσον αφορά το εξωτερικό περιβάλλον, αλλεργιογόνα φυτά μπορεί να είναι το πεύκο, οι λεύκες, τα κυπαρίσσια, τα λουλούδια του αγρού και η γύρη από τα φυτά φυσικά. Αντίστοιχα, όσον αφορά το περιβάλλον του σπιτιού μας, υπάρχουν και τα οικιακά αλλεργιογόνα, όπως η σκόνη, τα ακάρεα, οι τρίχες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στους πιστούς μας φίλους.

Πώς κατευνάζουμε τα συμπτώματα του σκύλου μας;

 1. Δεν ξεχνάμε να ανανεώνουμε την αντιπαρασιτική αγωγή του σκύλου μας πριν την έλευση της άνοιξης. 
 2. Φροντίζουμε να σκουπίζουμε σχολαστικά το τρίχωμα και τις πατούσες του, όταν εκείνος επιστρέφει από τη βόλτα του, πριν μπει στο σπίτι. 
 3. Κρατάμε το σκύλο μας μακριά από πάρκα και χωράφια όπου φύονται δέντρα και λουλούδια με γύρη. 
 4. Βουρτσίζουμε καλά το τρίχωμα του σκύλου ελέγχοντας πάντα το δέρμα του για τυχόν πληγές, ερεθισμούς ή σημεία που λείπει τρίχωμα. 
 5. Φροντίζουμε να κρατάμε τα οικιακά αλλεργιογόνα (σκόνη, τρίχες ακάρεα κλπ.) μακριά από το σπίτι μας, καθαρίζοντας συχνά και σχολαστικά το χώρο που κατοικούμε εμείς και ο σκύλος μας. Extra tip: Μιας και τα ακάρεα ευδοκιμούν σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, ο καλύτερος τρόπος να τα καταπολεμήσετε είναι ο ήλιος. Απλώστε λοιπόν όλη την προίκα του σκύλου σας (κουβέρτες, χαλάκια κλπ.) στον ήλιο και εκείνος θα δράσει για εσάς. 
 6. Εάν η αυλή μας έχει γκαζόν, φροντίζουμε να το κουρέψουμε κοντό και να απομακρύνουμε εντελώς το κουρεμένο. 
 7. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα φυτά που διατηρούμε στο σπίτι μας, καθώς όπως αναφέραμε παραπάνω αρκετά είναι αλλεργιογόνα. 
 8. Προσπαθούμε να κρατήσουμε το σκύλο μας μακριά από αυτά που ξέρουμε ότι θα τον βλάψουν, π.χ. ένα συγκεκριμένο λουλούδι.

Πώς γίνεται η διάγνωση των αλλεργιών;

Επειδή ο τρόπος εκδήλωσης των αλλεργιών γενικά είναι αρκετά όμοιος με τα συμπτώματα άλλων ασθενειών, η διάγνωση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για παράδειγμα, ένας σκύλος μπορεί να ταλαιπωρείται από διάφορες αλλεργίες την ίδια χρονική περίοδο. Ο κτηνίατρος λοιπόν θα πρέπει να προβεί σε μια γενική κλινική εξέταση και μια μικροβιολογική εξέταση για να διαπιστωθεί αν τα συμπτώματα που έχει εμφανίσει το ζώο έχουν προκύψει από αλλεργία ή κάποια άλλη ασθένεια με παρόμοια συμπτώματα. Επιπλέον, ο κτηνίατρος, αν το κρίνει σκόπιμο, μπορεί να προχωρήσει σε κάποιες αλλεργικές δοκιμές ή αλλιώς αλλεργικά τεστ.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο τύποι τεστ: α. το τεστ με λήψη δείγματος αίματος που αποστέλλεται σε μικροβιολογικό εργαστήριο για δοκιμές και β. οι δοκιμές στο δέρμα, κατά τις οποίες γίνεται έγχυση αλλεργιογόνων στο δέρμα του ζώου και παρατηρείται η αντίδραση του οργανισμού σε αυτά. 

Εκτός όμως από τις παραπάνω ενέργειες, πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή διάγνωση των αλλεργιών παίζει και το ιστορικό του ζώου. Ο κτηνίατρος χρειάζεται ένα αναλυτικό ιστορικό, ώστε να αποκλείσει άλλες ασθένειες. Σε αυτό το σημείο λοιπόν, η βοήθεια του ιδιοκτήτη του ζώου είναι πολύτιμη και προϋποθέτει αυξημένη παρατηρητικότητα από μέρους του. Επομένως, θα βοηθούσε να γνωρίζει πότε ακριβώς παρουσιάστηκε το πρόβλημα, ποια είναι τα συμπτώματα που εμφάνισε το ζώο και τη χρονική σειρά με την οποία παρουσιάστηκαν, αν υπάρχει ιστορικό εμφάνισης αλλεργικών συμπτωμάτων στο παρελθόν, αν ο σκύλος έκανε πρόσφατα βόλτα στους αγρούς, τη διατροφή του κλπ. Όσο πιο λεπτομερής και ακριβής είναι η καταγραφή, τόσο πιο εύκολα ο κτηνίατρος θα οδηγηθεί σε μια ασφαλή διάγνωση. 

Μόλις λοιπόν προσδιοριστεί η πηγή του κακού, δηλαδή το αλλεργιογόνο ή τα αλλεργιογόνα που προκαλούν τα συμπτώματα στο σκύλο μας, τότε ο κτηνίατρος θα δώσει την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Πηγή

0
1+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Members
 • Active
 • New
 • Online
 • Groups
 • Active
 • Newest