fbpx
Αναγνωρίζει ο σκύλος σου το πρόσωπο σου;
Πριν από 2 εβδομάδες

Αναγνωρίζει ο σκύλος σου το πρόσωπο σου;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς ο σκύλος σας ξέρει ότι έρχεστε σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά ή μια βραδινή έξοδο; Πώς ξέρει, καθώς περνάς από την πόρτα, ότι δεν είσαι κάποιος τρομακτικός ξένος που εισβάλει στην επικράτειά της;

Θα μπορούσε να ακούσει τους γνωστούς “έρχονται στο σπίτι” ήχους, όπως η πόρτα γκαράζ ανοίγοντας καθώς τραβάτε το δρόμο. Ίσως αναγνωρίζει το βουητό του κινητήρα του αυτοκινήτου σας, ή τα βήματά σας πλησιάζει. Ίσως να πιάσει ένα μυρωδιά της προσωπικής σας μυρωδιά καθώς ανοίγετε την πόρτα.

Ή… μπορεί απλά να αναγνωρίζει ο σκύλος σας το πρόσωπό σας!

Για τα κοινωνικά ζώα που ζουν σε ομάδες, όπως κάνουν οι άνθρωποι και τα σκυλιά, είναι σημαντικό να είστε σε θέση να αναγνωρίσει ένα άτομο στην ομάδα από άλλο μέσω αναγνώρισης προσώπου. Αλλά μέχρι πρόσφατα, η ικανότητα αναγνώρισης των χαρακτηριστικών του προσώπου θεωρήθηκε ότι είναι μια ποιότητα την οποία κατέχουν μόνο οι άνθρωποι και πιθανώς τα πρωτεύοντα θηλαστικά.

Όπως αποδεικνύεται, αυτή η πολύ ανεπτυγμένη δεξιότητα είναι αυτή που μοιραζόμαστε επίσης με τους σκύλους μας, κάτι που έχει νόημα, δεδομένου ότι είναι γεγονός ότι τα πρόσωπα και οι επαφές με τα μάτια παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και σκύλων.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι δοκιμάζουν τις ικανότητες αναγνώρισης προσώπου στα κατοικίδια σκυλιά

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Animal Cognition, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι της Φινλανδίας, εξέτασαν την εξέταση της αναγνώρισης προσώπου στα σκυλιά, χρησιμοποιώντας εικόνες από πρόσωπα σε οθόνη υπολογιστή. Επίδραση αντιστροφής προσώπου (ένας φανταστικός όρος που σημαίνει ότι τα πρόσωπα είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστούν όταν είναι αναποδογυρισμένα) και οι απαντήσεις στην προσωπική οικειότητα ελέγχθηκαν χρησιμοποιώντας εντοπισμό κίνησης των ματιών.

Η μελέτη περιελάμβανε 23 σκυλιά κατοικίδια και 8 σκύλους από καταφύγιο και η ερώτηση που οι ερευνητές θέλησαν να απαντήσουν ήταν εάν τα σκυλιά που δεν έχουν εκπαιδευτεί για να αναγνωρίζουν τα πρόσωπα, είναι σε θέση να δουν πρόσωπα στις εικόνες και φυσικά εξετάζουν τα γνωστά και άγνωστα πρόσωπα διαφορετικά;

Μεταξύ των ευρημάτων τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα σκυλιά ενδιαφέρονται περισσότερο για τα πρόσωπα άλλων σκύλων παρά για τα ανθρώπινα πρόσωπα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα σκυλιά που ζουν με οικογένειες ανταποκρίνονται περισσότερο στα ανθρώπινα πρόσωπα από ότι τα σκυλιά που ζουν σε καταφύγια και είναι πιο παρατηριτικά από γνωστά και όχι από άγνωστα ανθρώπινα πρόσωπα.

Τα σκυλιά έδειξαν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον στην περιοχή των ματιών, η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές υποδηλώνει ότι αντιλαμβάνονται εικόνες που αντιπροσωπεύουν πρόσωπα.

Μπορούν οι σκύλοι να εντοπίσουν πρόσωπα ακόμα και όταν είναι αναποδογυρισμένα;

Η μελέτη ανέλυσε επίσης τις απαντήσεις των σκύλων στα πρόσωπα που τους έδειξαν ανάποδα, επειδή ορισμένα είδη δεν επεξεργάζονται τα ανεστραμμένα πρόσωπα με τον ίδιο τρόπο που επεξεργάζονται τα πρόσωπα που είναι δεξιά προς τα πάνω.

Οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν γρήγορα και με ακρίβεια κανονικά προσανατολισμένα (δεξιά προς τα επάνω) πρόσωπα επειδή είμαστε ενστικτωδώς ικανοί να αναγνωρίσουμε πρόσωπα με διαφορετικό τρόπο από ό, τι εντοπίζουμε άλλα είδη αντικειμένων. Αναγνωρίζουμε τα πρόσωπα που βλέπουν δεξιά ως ολοκληρωμένες δομές και όχι ως συλλογή μερών. Αλλά όταν τα πρόσωπα είναι ανάποδα, πρέπει να τα αντιλαμβανόμαστε όπως κάνουμε με άλλα αντικείμενα – ως μεμονωμένα μέρη και όχι ως πλήρη δομή.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, τα σκυλιά έχουν επίσης μεγαλύτερη δυσκολία να εντοπίζουν πρόσωπα που είναι ανεστραμμένα. Ωστόσο, δεδομένου ότι ξοδεύουν πολύ χρόνο κοιτάζοντας τα μάτια σε κανονικά προσανατολισμένα και ανάποδα πρόσωπα, υποδηλώνει ότι αναγνωρίζουν τα αντικείμενα ως πρόσωπα ανεξάρτητα από τον προσανατολισμό τους.

Είναι επίσημο: Ο σκύλος σας γνωρίζει το πρόσωπό σας!

Τα συνολικά αποτελέσματα της μελέτης τους δείχνουν ότι τα σκυλιά – όπως οι άνθρωποι και τα πρωτεύοντα – είναι πράγματι ικανά για αναγνώριση προσώπου.

“Τα σκυλιά είναι σε θέση να βλέπουν πρόσωπα στις εικόνες και διαφοροποιούν γνωστά και ξένα πρόσωπα από το άλλο”, λένε οι ερευνητές. “Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα σκυλιά μπορεί να έχουν δεξιότητες αναγνώρισης προσώπου, παρόμοια με τον άνθρωπο”.

Πηγή

0
1+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *