fbpx
Δυστυχισμένη γάτα: 9 σημάδια για να το καταλάβετε
Πριν από 2 μήνες

Δυστυχισμένη γάτα: 9 σημάδια για να το καταλάβετε

Πως είναι όμως μια δυστυχισμένη γάτα;

Όπως και οι άνθρωποι, οι γάτες βιώνουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων και αναπόφευκτα θα υπάρξουν στιγμές που θα αισθάνονται μελαγχολία. Μπορεί να μην μπορούν να πουν “είμαι δυσαρεστημένος”, αλλά επικοινωνούν. Απλά πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις συμπεριφορές τους.

Αυτό που είναι φυσιολογικό για μια γάτα μπορεί να μην είναι φυσιολογικό για μια άλλη, οπότε κοιτάξτε τις αλλαγές στα συγκεκριμένα συμπεριφορικά σχήματα κάθε γάτας για να δείτε αν κάτι είναι κακό. Οι γάτες είναι γενικά πλάσματα συνήθειας, οπότε όταν ξαφνικά υπάρχει μετατόπιση στη συμπεριφορά τους, δεν είναι πολύ πιθανό να είναι τυχαίο. Άλλα μέλη της οικογένειας μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να σας ειδοποιήσουν για ανησυχητικές αλλαγές.

Πολλά από τα σημάδια από μια δυστυχισμένη γάτα μπορούν επίσης να υποδηλώνουν σωματικές ασθένειες, οπότε είναι καλύτερο να αποκλείσετε τραυματισμούς και ασθένειες προτού καταλήξετε σε ένα συμπέρασμα σχετικά με τη διάθεσή τους. Όταν υπάρχει αμφιβολία, μια επίσκεψη στον κτηνίατρο μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις ασυνήθιστες συμπεριφορές της γάτας σας.

Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας δεν αισθάνεται σαν τον κανονικό ευτυχισμένο εαυτό της, εδώ είναι μερικές ενδείξεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε αν έχετε μια δυστυχισμένη γάτα.

Κρύβεται

Είναι σύνηθες για τις γάτες να βρουν από καιρό σε καιρό μια άνετη κρύπτη, αλλά αν μια γάτα γίνει πολύ πιο απομονωμένη από το συνηθισμένο, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι αισθάνονται πεσμένες. Μια δυστυχισμένη γάτα είναι γενικά πιο φοβισμένη και μπορεί να κρύβεται για να το καταπραΰνουν και να προστατεύονται.

Η απόκρυψη μπορεί επίσης να υποδεικνύει ότι μια γάτα δεν ενδιαφέρεται για δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνουν, όπως παίζοντας με παιχνίδια ή αγκαλιάζοντας με τους ανθρώπους τους. Και αυτό είναι χαρακτηριστικό για μια δυστυχισμένη γάτα.

Αλλαγή στην ρουτίνα του ύπνου

Οι γάτες κοιμούνται κατά μέσο όρο 12 έως 16 ώρες κάθε μέρα, οπότε αν παρατηρήσετε ότι κοιμούνται πολύ, αυτό δεν είναι πάντα ανησυχητικό. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ότι κοιμούνται πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο ή πολύ λιγότερο από το συνηθισμένο, θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι είναι δυσαρεστημένες. Επίσης, μια αλλαγή στη θέση όπου συνήθως τους αρέσει να ξαπλώνουν μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι δεν αισθάνονται σαν τον εαυτό τους.

Λεκτική έκφραση

Οι γάτες μπορούν να είναι αρκετά φωνητικά ζώα, αλλά αν παρατηρήσετε μια αλλαγή στις φωνητικές τους ενέργειες, θα μπορούσε να υποδείξει ότι κάτι είναι στραβό. Συγκεκριμένα, ένας δυνατός, ήχος που έχει χαμηλή τονικότητα μπορεί να είναι ο τρόπος να πει ότι είναι δυστυχισμένη γάτα.

Επιπλέον, το υπερβολικό νιαούρισμα μπορεί επίσης να υποδεικνύει ότι μια γάτα είναι δυσαρεστημένη. Ενώ το νιαούρισμα συχνά υποδεικνύει ότι μια γάτα είναι ικανοποιημένη, οι δυσαρεστημένες γάτες μπορεί να νιαουρίζουν περισσότερο από το συνηθισμένο σε μια προσπάθεια να ανακουφίσουν και να μαλακώσουν τους εαυτούς τους.

Γλώσσα του σώματος

Οι γάτες μιλούν μέσω της γλώσσας του σώματος τους και έχουν πολλούς τρόπους για να επικοινωνήσουν φυσικά ότι είναι δυσαρεστημένες. Εάν παρατηρήσετε ότι τα αυτιά μιας γάτας είναι πίσω, η γούνα τους στέκεται στο τέλος ή η ουρά τους είναι κρυμμένη αντί να σηκώνεται ψηλά, πιθανότατα δεν αισθάνονται καλά. Είναι σύνηθες για τις γάτες να στενεύουν ενώ παίζουν, αλλά μια χαρούμενη και υγιής γάτα θα χαλαρώσει αργότερα.

“Αν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας φαίνεται τεταμένη και σε άκρη περισσότερο από περιστασιακά, ίσως αξίζει μια εκτίμηση του περιβάλλοντός σας μέσα από τα μάτια της γάτας σας”, λέει ο κτηνίατρος Dr. Kathryn Primm. Συχνά, είναι ακόμη δυνατό να δούμε δυστυχία στα μάτια τους.

Αλλαγή στην ρουτίνα του φαγητού

Όπως οι άνθρωποι, αν μια γάτα αισθάνεται χαμηλή, μπορεί να επηρεάσει άμεσα το ενδιαφέρον τους για φαγητό. Αν μια γάτα είναι δυσαρεστημένη, μπορεί να σταματήσει ξαφνικά το φαγητό. Μπορούν ακόμη και να μειώσουν τις αγαπημένες τους απολαύσεις. Ενώ οι λιγότερο συχνές, δυσαρεστημένες γάτες μπορεί επίσης να αυξήσουν την πρόσληψη τροφής ως τρόπο αυτοκαταστροφής. Ανεξάρτητα από το αν τρώνε περισσότερο ή λιγότερο, μια αλλαγή στην όρεξη μπορεί να υποδηλώνει ότι οι γάτες δεν αισθάνονται σαν τους κανονικούς ευτυχισμένους εαυτούς τους.

Επιθετικότητα

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι η επιθετικότητα στις γάτες είναι απλά μια απάντηση σε μια απειλή, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να επικοινωνήσει με πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης τους. Οι δυστυχισμένες γάτες είναι πιο πιθανό να αντιλαμβάνονται τα πράγματα ως απειλές, ανεξάρτητα από το αν είναι πραγματικά ή όχι. Στη συνέχεια, αν μια γάτα αισθάνεται πεσμένη, συχνά γίνονται πιο εχθρικές και γκρίνια σε όλα τα είδη των πραγμάτων.

Υπερβολική ή μειωμένη περιποίηση

Καλλωπισμός είναι μέρος μιας κανονικής και υγιούς ρουτίνας γάτας, και όταν μια γάτα αισθάνεται πεσμένη, οι συνήθειες περιποίησης της μπορεί να λάβει μια απότομη στροφή. Μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν το ποσό που αυτές περιποιούνται, ή μπορούν να σταματήσουν ακόμη και την περιποίηση εντελώς. Ως αποτέλεσμα, οι δυσαρεστημένες γάτες συχνά έχουν σκασμένο, άθλιο τρίχωμα.

Εάν ξεκινήσουν την υπερ-περιποίηση, μπορεί να καταλήξουν να γλείφουν μέρη εντελώς φαλακρά. Μια επίσκεψη στον κτηνίατρο μπορεί να τους βοηθήσει να επαναφέρουν τις συνήθειες περιποίησης.

Ψέκασμα των ούρων

Ο ψεκασμός μπορεί να φαίνεται σαν μια πράξη εξέγερσης, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να προορίζεται για την άνεση της γάτας, σύμφωνα με την ASPCA. Οι γάτες θα ψεκάσουν μερικές φορές τα ούρα τους για να αυτο-καταπραΰνουν περιβάλλουν τον εαυτό τους με το δικό τους άρωμα. Καθώς οι δυστυχισμένες γάτες τείνουν να είναι πιο φοβισμένες, θα κάνουν ό, τι μπορούν για να ανακουφίσουν τον εαυτό τους και να μετριάσουν τον φόβο, συμπεριλαμβανομένης της ούρησης έξω από το κιβώτιο απορριμάτων. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν μια ιδιαίτερη κατάσταση προκαλεί τη χαμηλή διάθεση της γάτας.

Για παράδειγμα, αν ένας άνθρωπος σύντροφος δεν είναι πλέον γύρω, μια γάτα μπορεί να ψεκάζει σε περιοχές όπου η μυρωδιά του ανθρώπου είναι να τους βοηθήσει να διαχειριστούν την ταλαιπωρία της απώλειας.

Έλλειψη ενδιαφέροντος για τις συνθηισμένες ασχολίες

Εάν μια γάτα χάνει το ενδιαφέρον να παίζει με τα παιχνίδια της, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι δεν αισθάνεται καλά συναισθηματικά. Οι δυστυχισμένες γάτες τείνουν να έχουν χαμηλότερη ενέργεια, οπότε αντί να παίζουν με τα παιχνίδια όπως κανονικά θα μπορούσαν επιλέγουν απλά να τα τοποθετήσουν γύρω τους. Μπορεί επίσης να χάσουν το ενδιαφέρον να παίζουν ή να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους. Είναι σύνηθες για τις γάτες να θέλουν λίγο χρόνο για να χαλαρώσουν, αλλά αν υπάρξει μια σημαντική αλλαγή σε αυτό που είναι φυσιολογικό για αυτούς, κάτι μπορεί να είναι πάνω από τη διάθεσή τους.

Οι γάτες συχνά θεωρούνται μυστηριώδεις, αλλά δεν χρειάζεται να είναι. Απλά πρέπει να ξέρουμε πώς να πάρουμε τα σήματα που μας δίνουν. Εάν υπάρχει μια αλλαγή στις συνήθεις συμπεριφορές τους, η ρίζα του προβλήματος μπορεί να είναι συναισθηματική και ένα ταξίδι στον κτηνίατρο μπορεί να τους βοηθήσει να ξαναγυρίσουν στο δρόμο για να είναι ευτυχισμένοι και υγιείς.

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Members
  • Active
  • New
  • Online
  • Groups
  • Active
  • Newest