fbpx
Είναι οι γάτες πραγματικά νυκτόβιες;
Πριν από 1 μήνα

Είναι οι γάτες πραγματικά νυκτόβιες;

Οι γάτες βλέπουν στο σκοτάδι. Δεν βλέπουν χρώματα. Έχουν εννέα ζωές. Υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο πράγματα που πιστεύουμε για τις γάτες – αλλά πότε είναι η τελευταία φορά που επιβεβαιώσατε ότι ήταν αλήθεια;

Μια κοινή ιδέα είναι ότι οι γάτες είναι νυκτόβιες. Αυτή η πεποίθηση σίγουρα δεν προέρχεται από το πουθενά. Έχω έναν φίλο του οποίου οι γάτες την ξυπνούν κάθε πρωί, πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι του, επιμένοντας για την προσοχή τους. Ακόμα και τα σαββατοκύριακα, όταν προσπαθεί να κοιμηθεί μια ή δύο επιπλέον ώρες , κυριολεκτικά βρίσκονται στο πρόσωπό του.

Οι γάτες δεν είναι ούτε νυκτόβιες ούτε ημερήσιες

Αν και εξημερωμένες, οι περισσότερες γάτες κατ ‘οίκον θα κινούνται φυσικά τις πρώτες πρωινές ώρες και πάλι το λυκόφως το βράδυ, όπως είναι χαρακτηριστικό πολλών άγριων γατών. Ως φυσικοί θηρευτές, οι ώρες της αυγής και του σούρουπου είναι πρωταρχικές περίοδοι κυνηγιού, όταν τα θηράματα τείνουν να κινούνται.

Αυτό το μοτίβο πρωταρχικής δραστηριότητας δεν είναι ούτε νυχτερινό (πιο δραστικό τη νύχτα) ούτε ημερήσιο (πιο δραστικό κατά τη διάρκεια της ημέρας) αλλά λυκοφωτικό. Τα λυκοφωτικά ζώα είναι εκείνα των οποίων οι πιο ενεργές περίοδοι εμφανίζονται κατά τις περιόδους χαμηλού φωτισμού νωρίς το πρωί και νωρίς το βράδυ, όταν ο ήλιος είτε ανατέλλει είτε μόλις δύει.

Έτσι, ως ζώα των οποίων στη βιολογία είναι έμφυτη η λικοφωτική συμπεριφορά, πώς οι γάτες ταιριάζουν μαζί μας, αφού οι άνθρωποι συνηθίζουν να έχουν πλήρη δραστηριότητα την μέρα;

Λοιπόν, ένα μέρος της αρμονίας οφείλεται στη σύγχρονη ζωή μας και στο γεγονός ότι ενώ μπορούμε να αφήσουμε τους φίλους μας κατά τη διάρκεια της ημέρας για δουλειά ή σχολείο, η ώρα στο σπίτι μας τείνει να συμπληρώνει τις πιο ενεργές περιόδους μιας γάτας.

Ξυπνάμε νωρίς και είμαστε έτοιμοι για την ημέρα, γενικά ταΐζουμε τα κατοικίδια ζώα μας καθώς ετοιμάζουμε επίσης το πρωινό μας φλιτζάνι καφέ ή τσάι.. Στη συνέχεια επιστρέφουμε στο σπίτι οκτώ ή 10 ώρες αργότερα, κάνοντας το δείπνο μας και εκτελώντας βραδινές δουλειές, συμπεριλαμβανομένης της σίτισης και της απόλαυσης κάποιου χρόνου παιχνιδιού και παιχνιδιών μαζί τους καθώς χαλαρώνουμε τα βράδια.

Όταν η γάτα σας σε κρατάει τη νύχτα

Αυτό το μοτίβολυκοφωτικής δραστηριότητας λειτουργεί πραγματικά εκπληκτικά καλά για εμάς και τις γάτες μας – έως ότου δεν το κάνει. Τι γίνεται αν έχετε μια γάτα που επιμένει να επιτεθεί στα πόδια σας τα μεσάνυχτα όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε; Ή χρησιμοποιεί το κεφάλι σας ως αφετηρία καθώς τρέχει γύρω από το δωμάτιο κυνηγώντας σκιές στις 2 π.μ.; Ή αρχίζει να νιαουρίζει ασταμάτητα μόλις ο ουρανός αρχίζει να φωτίζει κάθε πρωί;

Να τι μπορείτε να κάνετε:

Καμία προσοχή δεν είναι καλύτερη από την αρνητική προσοχή

Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στο οπλοστάσιό σας είναι απλά να αγνοήσετε τη γάτα σας, σύμφωνα με την Animal Humane Society. Αποφύγετε να το καθησυχάζετε με ένα παιχνίδι ή μια λιχουδιά όταν το γατάκι σας που σας μεγαλώνει, σας ξυπνά στη μέση της νύχτας αναζητώντας κάποιον να παίξει. Ακόμη και αρνητικές απαντήσεις – όπως το να το σπρώχνετε από το κρεβάτι ή το απομακρύνετε από το δωμάτιο και κλείνοντας την πόρτα του υπνοδωματίου – θεωρούνται προσοχή για το γατάκι σας.

Βάλτε τη γάτα σας σε άλλο δωμάτιο

Εάν πρέπει, βάλτε το σε άλλο δωμάτιο με ένα κουτί απορριμμάτων και φαγητό / νερό, πριν πάτε για ύπνο κάθε βράδυ. Αν και φαίνεται να είναι μια καλή λύση, η τοποθέτησή του έξω από το σπίτι για τη νύχτα θα διαιωνίσει μόνο το νυχτερινό χρονοδιάγραμμά της, καθώς θα την εκθέσει και σε εξωτερικούς κινδύνους.

Αυτοκίνητα αργά τη νύχτα, όπου η περιορισμένη ορατότητα των οδηγών στο σκοτάδι αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τα ζώα που διασχίζουν το δρόμο απροσδόκητα.

Ταΐστε την γάτα σας πριν τον ύπνο

Η σίτιση της γάτας σας πριν από τον ύπνο είναι ένας καλός τρόπος για να βοηθήσετε το πρόγραμμά του να συγχρονιστεί με το πρόγραμμά σας, σύμφωνα με το PetMD. Όπως και με τους ανθρώπους, μια γεμάτη κοιλιά μετά από ένα γεύμα προκαλεί συνήθως υπνηλία καθώς το σώμα μας αρχίζει να χωνεύει το φαγητό μας. Αυτός ο υπνάκος μπορεί να διαρκέσει όλη τη νύχτα στις γάτες μας.

Αφιερώστε χρόνο παιχνιδιού πριν τον ύπνο

Τέλος, μην το αγνοείτε όταν είστε ξύπνιοι. Ένα παιχνίδι ανάκτησης με μια μπάλα από τσαλακωμένο χαρτί ή ένα παιχνίδι φτερών που μπορεί να κυνηγήσει είναι το μόνο που χρειάζεται. Τα παιχνίδια μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος όχι μόνο να ασκήσετε το σώμα και το μυαλό της γάτας σας, αλλά να ενισχύσετε τον δεσμό σας μαζί της.

Συμπεριλάβετε χρόνο για τη γάτα σας στο βραδινό σας πρόγραμμα. Παρέχει έναν εξαιρετικό τρόπο για εμάς τους ανθρώπους να χαλαρώσουμε μετά από μια κουραστική μέρα, δίνοντας επίσης στη γάτα σας έναν τρόπο να καταναλώσει την ενέργειά τους – ίσως αρκετά αρκετή για να καθυστερήσει το ένστικτο του κυνηγιού το βράδυ.

Συμπεριλάβετε χρόνο για τη γάτα σας στο βραδινό σας πρόγραμμα. Παρέχει έναν εξαιρετικό τρόπο για εμάς τους ανθρώπους να χαλαρώσουμε μετά από μια κουραστική μέρα, δίνοντας επίσης στη γάτα σας έναν τρόπο να καταναλώσει την ενέργειά της – ίσως αρκετά αρκετή για να καθυστερήσει το ένστικτο του κυνηγιού το βράδυ.

Πηγή

0
1+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Members
  • Active
  • New
  • Online
  • Groups
  • Active
  • Newest