Δηλητηρίαση (Περιστατικά - Γενικές Οδηγίες)

Image

Δηλητηρίαση:

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με το είδος και την ποσότητα του δηλητηρίου που έχει ληφθεί, και συνήθως είναι έλλειψη συντονισμού κινήσεων, έντονος εμετός, διάρροια, παραλήρημα, κατάρρευση και σπασμοί.

Συμβουλευθείτε το κέντρο δηλητηριάσεων ή τον κτηνίατρό σας και ενημερώστε τους για το τι προκάλεσε τη δηλητηρίαση, πριν σας προτείνουν την απαραίτητη θεραπεία.

Μην προκαλέσετε εμετό χωρίς τη σύσταση του κτηνιάτρου. Ο κτηνίατρος θα πρέπει απαραίτητα να γνωρίζει τι κατάπιε ο σκύλος σας πριν την εφαρμογή της θεραπείας. Ορισμένα δηλητήρια με τον εμετό μπορεί να γίνουν πιο επικίνδυνα για τον σκύλο. Πάρτε μαζί σας και δείξτε στον κτηνίατρο, εφόσον είναι εφικτό, την ετικέτα ή ολόκληρη την συσκευασία (φιάλη ή κουτί) του προϊόντος που προκάλεσε την δηλητηρίαση.

Δηλητηριάσεις με ποντικοφάρμακο

Η μόνη άμεση αντιμετώπιση είναι το εμετικό διάλυμα.

Δυστυχώς σε τέτοια περίπτωση αργούν να φανούν τα συμπτώματα τα οποία είναι συνήθως αιμορραγίες από το στόμα, στιγματικές αιμορραγίες από το δέρμα, κυρίως του κεφαλιού, και τον πρωκτό. Μόλις αντιληφθείτε τέτοια συμπτώματα πρέπει να μεταφέρετε το ζώο σε κτηνίατρο. Το αντίδοτο είναι ενέσεις Βιταμίνης Κ.

Δηλητηριάσεις με σπασμένα γυαλιά

Η πιο θανατηφόρα και σκληρή μέθοδος, χωρίς αντίδοτο. Όμως το ζώο πρέπει να μεταφερθεί σε κτηνίατρο το γρηγορότερο για να γίνει προσπάθεια διάσωσης.

Κάνετε ένα διάλυμα νερού με ζάχαρη. Παίρνετε κομματάκια βαμβάκι, τα κάνετε μπαλίτσες, τα βρέχεται λίγο στο διάλυμα και τα βάζετε στο στόμα του ζώου κλείνοντας του ταυτόχρονα το στόμα μέχρι να τα καταπιεί. Χρειάζεται υπομονή. Όσο περισσότερο βαμβάκι καταπιεί το ζώο τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να σωθεί.

Δηλητηριάσεις με Παρακουάτ (Paraquat)

Έχουμε επίσης και δηλητηριάσεις με Παρακουάτ που είναι συχνές τελευταία, παρόλο που έχει απαγορευτεί εδώ και 30 χρόνια. (Κυκλοφορεί ελεύθερα σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ ως φυτοφάρμακο για πατάτα).

Δηλητηριάσεις από οργανοφωσφορικά.(Φυτοφάρμακα - Γενικά)

Τα οργανοφωσφορικά χρησιμοποιούνται ευρέως στη γεωργία ως φυτοφάρμακα και για την καταπολέμηση των εκτοπαρασιτων στα ζώα. Τις περισσότερες φορές η δηλητηρίαση είναι τυχαία, τα ζώα έρχονται σε επαφή με πεταμένα κουτιά φυτοφαρμάκων ή μετά από λουτρά για τα εκτοπαρασιτα που έγιναν με πυκνότερα διαλύματα από το κανονικό. Σε μεμονωμένα περιστατικά έχουν χρησιμοποιηθεί και φυτοφάρμακα για φόλες ιδίως σε αγροτικές περιοχές και κατά κύριο λόγο για την εξολόθρευση των αδέσποτων σκύλων.

Τα οργανοφωσφορικα αναστέλλουν τη δράση ενός ένζυμου στις νευρικές συνάψεις με αποτέλεσμα τη συνεχή διέγερση των νευρικών ινών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση των συμπτωμάτων και στο τέλος το θάνατο του ζώου λόγω παράλυσης των αναπνευστικών μυών.

Τα συμπτώματα είναι: υπερδιέγερση, επιφανειακό μυϊκό τόνο, τονικοκλονικούς μυϊκούς σπασμούς, σιελόρροια, μύση, εμετούς, διάρροια και βραδυκαρδία. Αυτά είναι τα συμπτώματα της οξείας δηλητηρίασης. Εάν αντιληφθούμε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα ή ότι το κατοικίδιό μας έφαγε κάποιο φυτοφάρμακο, πρέπει αμέσως να του προκαλέσουμε εμετό και να του δώσουμε το αντίδοτο. Τον εμετό τον προκαλούμε είτε με το χέρι μας είτε με μια ένεση απομορφίνης. Εάν έχουν περάσει πάνω από τέσσερις ώρες από την κατάποση της ουσίας καλύτερα να αποφύγουμε να προκαλέσουμε εμετό γιατί ήδη έχει απορροφηθεί το δηλητήριο.

Το αντίδοτο είναι η ατροπίνη. Η δόση της είναι 0,2mg/kg βάρους ή δύο αμπούλες για κάθε δέκα κιλά του ζώου. Αφού προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες πρέπει να πάμε το ζωάκι μας στον κτηνίατρο για τη συνέχεια της θεραπείας.

Δηλητηριάσεις με Carbofuran (Furandan) (Περιστατικά στην Κύπρο)

Carbofuran (Furandan) - (Πληροφορίες με κάθε επιφύλαξη)

Tο Furandan όπως και άλλα οργανοφωσφορικά φυτοφάρμακα, είναι άκρως τοξικά λόγω της υψηλής πυκνότητας. Έχει χαρακτηριστεί, ως ο νέος τύπος φόλας και ότι μοιάζει σαν χοντρό αλάτι. Η ουσία έχει απαγορευτεί στην Ε.Ε. Ο καθένας που κατέχει η ουσία αυτή μπορεί να διωχθεί.

Τα συμπτώματα δηλητηρίασης με Carbofuran (Furandan) περιλαμβάνουν αδυναμία, ίλιγγο, ναυτία, εμετός, σιελόρροια και σύσπαση των μυών.

Το πρώτο στάδιο δηλητηρίασης με Furandan, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ατροπίνη. Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα πλύνετε την περιοχή με σαπούνι και νερό (να φοράτε πάντα γάντια), δίνουμε ατροπίνη ενδομυϊκά και πηγαίνουμε στο πλησιέστερο κτηνίατρό μας, αμέσως. Σε περίπτωση που η ένωση έχει εισέλθει στα μάτια, θα πρέπει να τα πλύνουμε με ισοτονικό διάλυμα χλωριούχου νατρίου (προμηθεύεται από οποιοδήποτε φαρμακείο) ή με νερό.

Δηλητηριάσεις με βρασμένο λίπος και δηλητήριο

Η παρασκευή του γίνεται βράζοντας το λίπος για πολλές ώρες και το δηλητήριο εγχέεται με σύριγγα μέσα στη λιπώδη φούσκα, όποτε δεν χρειάζεται ένα ζώο να φάει τη φόλα, απλά εισέρχεται και από τη μύτη καθώς σπάει.

Με αυτόν τον τρόπο από το 1924 και έπειτα, εξόντωσαν οι θηροφύλακες ένα τεράστιο κομμάτι της Ελληνικής άγριας πανίδας, αλεπούδες και λύκους, καθώς θεωρούνταν ως επιβλαβείς. Από το 1981-1984 και έπειτα έδιναν δε 300 δρχ/αλεπού και 1000δρχ/λύκο (υπήρχαν και υψηλότερες τιμές) σε όσους παρουσίαζαν πτώμα. Η εξόντωσή τους απαγορεύτηκε το 1993 όταν έγινε νόμος απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούσε τη διάσωση όλης της άγριας χλωρίδας και πανίδας στην Ευρώπη.

Δηλητηριάσεις από αιθυλενική γλυκόλη

Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό στα ψυγεία των αυτοκινήτων. Λόγω της γλυκείας της γεύσης είναι πολύ ελκυστική για τα ζώα. Είναι καταστρεπτική για το νεφρό και προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες μέσα σε λίγες ώρες από την λήψη της.

Τα συμπτώματα είναι: κατάπτωση, μυϊκή αδυναμία, μυϊκός τρόμος, επιληπτικές κρίσεις κ.α.

Αμέσως μόλις αντιληφθούμε ότι το ζωάκι μας έφαγε το αντιψυκτικό πρέπει να του προκαλέσουμε εμετό και αμέσως στον κτηνίατρο για να του χορηγήσει το αντίδοτο. Ως αντίδοτα χρησιμοποιούνται η φομεπιζόλη και η αιθανόλη οι οποίες αναστέλλουν το μεταβολισμό της αιθυλενικής γλυκόλης.

Δηλητηριάσεις από στρυχνίνη

Η στρυχνίνη χρησιμοποιούνταν παλιότερα ως ποντικοφάρμακο, είναι ένα ισχυρό δηλητήριο που δρα πολύ γρήγορα και ο θάνατος επέρχεται μέσα σε μισή ώρα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται 30 λεπτά έως και 2 ώρες μετά τη λήψη του δηλητηρίου. Το ζώο εμφανίζει γενικευμένους μυϊκούς σπασμούς και ο θάνατος επέρχεται λόγω παράλυσης των αναπνευστικών μυών. Δεν υπάρχει αντίδοτο και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι η χορήγηση ηρεμιστικών και οξυγόνου μέχρι να περάσει η ενέργεια της στρυχνίνης.

Τι δηλητήρια χρησιμοποιούνται περισσότερο στην Ελλάδα

Εντομοκτόνα, Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο),παρακουάτ (Paraquat) και τριμμένα γυαλιά αναμεμειγμένα με γευστικότατο φαγητό κονσέρβα, λουκάνικα, ωμό κρέας. Τα τριμμένα γυαλιά συνήθως δίνονται μέσα σε κιμά. Τα δηλητήρια αυτά προκαλούν αφάνταστο πόνο στα ζώα. Για τα δύο πρώτα υπάρχουν αντίδοτα. Για τα τριμμένα γυαλιά και το παρακουάτ, όχι. Η στρυχνίνη δεν περιλαμβάνεται διότι δεν πωλείται στην Ελλάδα.

Αναζήτηση υπηρεσιών

Υπηρεσίες

Pet Vets

Κτηνιατρικό Κέντρο Γάτας

Ανάφης 20, Κυψέλη, Αθήνα
alicegina@yahoo.com
210 8648140
Pet Shops

Dog Bakery

Αγίου Αντωνίου, Νέα Ιωνία, Αθήνα
info@dogbakery.gr
210 2222443
Pet Shops

Pet Market

Σάρδεων 21, Νέα Σμύρνη, Αθήνα
info@petmarketns.gr
210 9348731 / 6977691512
Pet Vets

Αντωνίου Περικλής

Υμηττού 151-153, Παγκράτι, Αθήνα
test@gmail.com
210 7516320
Pet Shops

Free Willy

Γ. Παπανδρεου & Μουρκουση 29, Ζωγράφου, Αθήνα
free-willy07@hotmail.gr
211 2204592 / 6937882211

Το blog μας

Για περισσότερα νέα και πληροφορίες γίνετε συνδρομητής!

Image

Νέα επιλογή στο Spotify φτιάχνει playlist εξατομικευμένες στο κατοικίδιο σας

Καλά νέα για τους ιδιοκτήτες κατοικιδίνω το Spotify έβαλε μια νέα υπήρεσία για playlist ειδικά για κατοικίδια.

Image

20 Τρόποι για να γίνεις καλύτερος κηδεμόνας κατοικιδίου

Αυτή η λίστα έχει γράφτει από την κτηνίατρο Dr Liz. Η συγκεκριμένη κτηνίατρος εργάζεται στον Κανναδά και είναι εξαιρετική στον χώρο της.

Image

Χρήσιμα tips για την συμβίωση παιδιού και σκύλων

Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας θα έχει θετική αντιμετώπιση με τους σκύλους, είτε είναι της δικιάς σας οικογένειας είτε άλλος σκύλος είναι σημαντικό για την ασφάλεια των παιδιών σας.

Newsletter

Κάντε subscribe και μάθετε τα πάντα γύρω από τα κατοικίδια!