Πρώτες βοήθειες για κατοικίδια

Image

Πρώτες Βοήθειες - Ορισμός

Με τον όρο πρώτες βοήθειες εννοούμε τις άμεσες εκείνες ενέργειες που πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης του σκύλου, ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση του ζώου μετά από ένα συμβάν π.χ. δηλητηρίαση, τραυματισμός, δάγκωμα φιδιού κ.λ.π. Οι πρώτες βοήθειες λοιπόν δεν είναι η οριστική θεραπεία του προβλήματος, αλλά ένας τρόπος να βοηθήσουμε το ζώο που πάσχει ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του μέχρι να το δει ο κτηνίατρος. Οι γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών στο ζώο όταν βρίσκεται σε χώρο ή χρόνο όπου η άμεση πρόσβαση σε κτηνιατρική βοήθεια είναι δύσκολη, μπορεί ακόμη και να σώσουν τη ζωή του.

Χρήσιμο είναι να έχετε μαζί σας το τηλέφωνο του κτηνιάτρου που παρακολουθεί τον σκύλο σας, ώστε μέσω κινητού τηλεφώνου να μιλήσετε απευθείας μαζί του. Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, να μάθετε ακόμη 2-3 τηλέφωνα κτηνιάτρων, πέρα από τον μόνιμο. Αχρείαστα να είναι, αλλά αν συμβεί κάτι καλό είναι να είστε οργανωμένοι ώστε και χρόνο να κερδίσετε και το σκυλί σας να θεραπευτεί.

Βήματα

Μερικά σταθερά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το τραυματισμένο κατοικίδιο:

- Κατ' αρχήν το μεταφέρουμε σε ένα σημείο που δε μπορεί να πέσει ή να χτυπήσει.

- Προσπαθούμε όσο γίνεται ψύχραιμα και πάντα χωρίς φωνές και κλάματα να του δείξουμε ότι είμαστε δίπλα του. Προσοχή! Η αγωνία και το τρέμουλό του πολλαπλασιάζεται όταν μας νιώθει πανικόβλητους και ανασφαλείς.

- Μην ξεχνάτε ότι ένα τραυματισμένο σκυλί μπορεί να δαγκώσει το χέρι σας από το φόβο του, γι' αυτό προσέξτε το στόμα του κάθε φορά που θέλετε να δώσετε τις πρώτες βοήθειες. Αν ο σκύλος προσπαθεί να σας δαγκώσει, δέστε τη μουσούδα του μαλακά αλλά γερά με επίδεσμο (ή οτιδήποτε άλλο, π.χ. γραβάτα, ζώνη, λουρί). Κάντε μια θηλιά, τραβήξτε την πάνω από τη μύτη, ώστε να σφίξει, εν συνέχεια σταυρώστε τις άκρες κάτω από το λαιμό και τέλος δέστε πίσω από τα αυτιά.

- Δεν είναι πάντοτε δυνατό να έρθει στο σπίτι σας ο κτηνίατρος. Κατά κανόνα είναι καλύτερα να πάτε το σκύλο σας στον κτηνίατρο, όπου υπάρχουν τα απαιτούμενα εργαλεία και μηχανήματα για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.

- Αν υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί αναισθητικό ο σκύλος σας, π.χ. για ράμματα, ακτινογραφία για σπασμένο πόδι κτλ. μην του δώσετε τίποτα να φάει ή να πιει.

Η μεταφορά του πάσχοντος ζώου

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα είναι το πώς θα μεταφερθεί ένα τραυματισμένο ζώο μέχρι το αυτοκίνητο.

- Ο απλούστερος τρόπος είναι να το πάρουμε αγκαλιά, κατά τέτοιο όμως τρόπο ώστε να υφίσταται κατά το δυνατό την λιγότερη καταπόνηση. Να περπατάμε αργά αλλά σταθερά, χωρίς να τρέχουμε και χωρίς να κάνουμε άλματα. Όταν κουραστούμε θα μας αντικαταστήσει κάποιος από την παρέα, ή αν είμαστε μόνοι θα αποθέσουμε απλά το ζώο στο έδαφος, μέχρι να ξεκουραστούμε. Φανταστείτε τις ολέθριες συνέπειες αν το ζώο μας φύγει από τα χέρια λόγω δικής μας κούρασης, ή αν στην βιασύνη μας επάνω σκοντάψουμε σε μια πέτρα και πέσουμε μαζί με το ζώο.

- Αν το ζώο είναι μεγάλο ή τα τραύματα του δε σας επιτρέπουννα το πάρουμε αγκαλιά, απλώστε μια κουβέρτα πίσω από την πλάτη του και τραβήξτε τον απαλά σηκώνοντάς τον συγχρόνως, τραβώντας το σώμα πρώτα και αφήνοντας τα πόδια να συρθούν πάνω στην κουβέρτα. Έτσι σε περίπτωση κατάγματος αποφεύγουμε κάθε περαιτέρω τραυματισμό. Δυο άτομα μπορούν να σηκώσουν την κουβέρτα από τις άκρες, μετατρέποντάς την έτσι σε μαλακό φορείο, ώστε να μεταφερθεί ο σκύλος στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

- Ένας άλλος τρόπος είναι να φτιάξουμε ένα μικρό αυτοσχέδιο φορείο. Δύο μακριά, γερά κλαδιά τα οποία περνάμε μέσα από ένα κουμπωμένο μπουφάν σχηματίζουν ένα άνετο φορείο.

Αναζήτηση υπηρεσιών

Υπηρεσίες

Pet Shops

Pet Family Πατησίων

Πατησιων 294Β, Νέα Ιωνία, Αθήνα
smartpets6@gmail.com
210 2281533
Pet Shops

Pet Farmacy

Ιερά οδός 356, Αιγάλεω, Αθήνα
info@petfarmacy.gr
210 5900933
Pet Shops

Jordan Pet Shop

Κολοκοτρώνη 10, Βύρωνας, Αθήνα
jordanmi@otenet.gr
210 7652267
Pet Shops

Reptilianostra

Λεωφ. Μεσογείων 36, Αθήνα, Αθήνα
info@reptilianostra.com
210 7779636
Pet Shops

Petshop4u

Ζαΐμη 10, Νέο Φάληρο, Πειραιάς
info@petshop4u.gr
211 8001303 / 6944878084

Το blog μας

Για περισσότερα νέα και πληροφορίες γίνετε συνδρομητής!

Image

Νέα επιλογή στο Spotify φτιάχνει playlist εξατομικευμένες στο κατοικίδιο σας

Καλά νέα για τους ιδιοκτήτες κατοικιδίνω το Spotify έβαλε μια νέα υπήρεσία για playlist ειδικά για κατοικίδια.

Image

20 Τρόποι για να γίνεις καλύτερος κηδεμόνας κατοικιδίου

Αυτή η λίστα έχει γράφτει από την κτηνίατρο Dr Liz. Η συγκεκριμένη κτηνίατρος εργάζεται στον Κανναδά και είναι εξαιρετική στον χώρο της.

Image

Χρήσιμα tips για την συμβίωση παιδιού και σκύλων

Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας θα έχει θετική αντιμετώπιση με τους σκύλους, είτε είναι της δικιάς σας οικογένειας είτε άλλος σκύλος είναι σημαντικό για την ασφάλεια των παιδιών σας.

Newsletter

Κάντε subscribe και μάθετε τα πάντα γύρω από τα κατοικίδια!