fbpx
αλλεργίες
Πριν από 3 μήνες

Εποχιακές αλλεργίες σκυλιών: Πώς να τις εντοπίσετε και πώς να βοηθήσετε

Φτέρνισμα, φαγούρα, υγρά μάτια… εάν έχετε εποχιακές αλλεργίες, γνωρίζετε την ενόχληση. Τι γίνεται όμως με το σκυλί σας; Τα σκυλιά μπορεί επίσης να υποφέρουν από εποχιακές αλλεργίες, αλλά τα σημάδια μπορεί να φαίνονται πολύ διαφορετικά και το ίδιο και η θεραπεία. Τα σκυλιά παρουσιάζουν επίσης αλλεργίες διαφορετικά ανάλογα με το στάδιο της ζωής τους. Τι πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης;

Θα περιγράψουμε τι προκαλεί εποχιακές αλλεργίες σε σκύλους, πώς να τα αναγνωρίσετε στο σκυλί σας και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον άβολο σκύλο σας εάν πάσχει από αυτά.

Τι προκαλεί εποχιακές αλλεργίες στα σκυλιά;

Όπως και στους ανθρώπους, οι εποχιακές αλλεργίες στα σκυλιά προκαλούνται από ένα περιβαλλοντικό ερέθισμα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν χόρτα, γύρη, δέντρα, ακόμη και σκόνη, σύμφωνα με το PetMD. Αλλά περιλαμβάνει επίσης ενοχλητικά μαμούνια που βγαίνουν καθώς οι εποχές αλλάζουν, όπως ακάρεα σκόνης, ψύλλοι και τσιμπούρια, σύμφωνα με το AKC.

Όπως και με εμάς, μερικές φορές τα σκυλιά μας έχουν αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτά τα ερεθίσματα. Ανάλογα με το πού ζείτε, η έναρξη των εποχιακών αλλεργιών μπορεί να συμβεί σχεδόν οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου και σε ορισμένες περιοχές, τα κατοικίδια ζώα είναι ευαίσθητα σε εποχιακές αλλεργίες καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους.

Περίπου το 10% των σκύλων θα υποφέρουν από αλλεργίες στη διάρκεια της ζωής τους. Τα σκυλιά τείνουν να είναι πιο ευαίσθητα στις εποχιακές αλλεργίες στα μεταγενέστερα στάδια της ζωής τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενεργείτε νωρίς εάν ο νεαρός σκύλος σας εμφανίζει σημάδια αλλεργιών. Όσο πιο γρήγορα μάθετε να χειρίζεστε τα συμπτώματα του σκύλου σας, τόσο καλύτερα θα μπορείτε να το διατηρήσετε άνετο εάν τα συμπτώματά του επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα σκυλιά θα αναπτύξουν πιο σοβαρές αντιδράσεις τόσο περισσότερο εκτίθενται στο αλλεργιογόνο, οπότε η έγκαιρη θεραπεία είναι σημαντική.

Συμπτώματα εποχιακών αλλεργιών σε σκύλους

Είμαστε όλοι πολύ εξοικειωμένοι με τις εποχιακές αλλεργίες στους ανθρώπους, αλλά μπορούν να εκδηλωθούν πολύ διαφορετικά σε σκύλους. Και σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα σκυλιά δεν είναι σε θέση να μας ενημερώσουν τι τους ενοχλεί, επομένως είναι δική μας δουλειά να παρακολουθούμε τα ενδεικτικά σημάδια.

Αλλά αυτό δεν είναι πάντα τόσο εύκολο όσο φαίνεται. Ο προσδιορισμός εάν ο σκύλος σας έχει εποχιακές αλλεργίες μπορεί να περιπλέκεται από το γεγονός ότι ορισμένες τροφικές αλλεργίες παρουσιάζονται με τον ίδιο τρόπο στα κατοικίδια ζώα, και μερικές φορές «εποχιακές» αλλεργίες μπορεί να συμβούν σχεδόν όλο το χρόνο.

Ακολουθούν ορισμένα σημάδια που απαιτούν περαιτέρω έρευνα:

 • Ξύσιμο και δάγκωμα
 • Υποχρεωτικό γλείψιμο
 • Λοιμώξεις του αυτιού
 • Αναπνευστικά προβλήματα

Το ξύσιμο και το δάγκωμα μπορεί να είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια εποχιακής αλλεργίας σε σκύλους και μπορεί επίσης να προκαλέσει κάποια «δευτερεύοντα συμπτώματα», όπως σημεία πρόσβασης, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να μολυνθούν. Το υπερβολικό ξύσιμο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερβολική απόρριψη και ξηρό δέρμα, οπότε είναι σημαντικό να ανακουφίσετε τα συμπτώματα το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με το PetMD, τα σκυλιά αναπτύσσουν ισταμίνες (αυτό προκαλεί τον κνησμό και τη φλεγμονή) στα άκρα τους, οπότε μπορεί να επηρεάζονται περισσότερο από εποχιακές αλλεργίες σε μέρη όπως τα πόδια, τα αυτιά, το πρόσωπό τους και – δυστυχώς – τα οπίσθιά τους.

Αυτό, φυσικά, μας οδηγεί σε ένα άλλο «δευτερεύον σύμπτωμα»: αποτυπώνοντας τα άκρα τους στο πάτωμα για να ανακουφίσει τον κνησμό. (Υπάρχουν και άλλες αιτίες για αυτό, οπότε αν ο σκύλος σας αρχίσει να το κάνει, φροντίστε να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν πρόβλημα με τους πρωκτικούς αδένες τους.)

Ορισμένες ράτσες σκύλων είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις του αυτιού και, όπως θα περίμενε κανείς, αυτά τα σκυλιά ενδέχεται να εμφανίσουν λοιμώξεις του αυτιού ως αποτέλεσμα εποχιακών αλλεργιών.

Τα σημάδια μιας λοίμωξης του αυτιού περιλαμβάνουν συσσώρευση σκοτεινού κεριού, ερυθρότητα, κνησμό και κουνήματα στο αυτί και μια οσμή που προέρχεται από το ίδιο το αυτί. Οι λοιμώξεις στα αυτιά απαιτούν κτηνιατρική φροντίδα, ένα αντιβιοτικό που λαμβάνεται τακτικά και μπορεί να χρειαστεί μια εβδομάδα για να ξεκαθαριστεί, οπότε αν υποψιάζεστε ότι το σκυλί σας έχει ένα, ζητήστε ιατρική φροντίδα σύντομα για να ανακουφίσετε την ταλαιπωρία του.

Εάν γνωρίζετε ότι ο σκύλος σας είναι επιρρεπής σε λοιμώξεις του αυτιού, καθαρίστε τα αυτιά της τακτικά, το οποίο για ορισμένες φυλές σκύλων περιλαμβάνει τη διατήρηση της τρίχας του αυτιού στο ελάχιστο.

Μερικά από τα πιο οξέα συμπτώματα – που απαιτούν άμεση κτηνιατρική προσοχή – περιλαμβάνουν αναπνευστικά προβλήματα. Και πάλι, ορισμένα σκυλιά είναι πιο επιρρεπή σε αναπνευστικά προβλήματα, οπότε προσέξτε για σημάδια εποχιακών αλλεργιών εάν η φυλή του σκύλου σας είναι ήδη γνωστό ότι έχει αναπνευστικά προβλήματα.

Θεραπεία εποχιακών αλλεργιών

Με τόσα πολλά συμπτώματα που θα μπορούσαν να σημαίνουν (αλλά όχι απαραίτητα επιβεβαίωση) ο σκύλος σας έχει εποχική αλλεργία, μπορεί να είναι συντριπτικό να προσδιορίσετε τι ακριβώς προκαλεί την ενόχληση του σκύλου σας. Οι κτηνίατροι συνιστούν ότι εάν υποψιάζεστε ότι το σκυλί σας μπορεί να έχει αλλεργία, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ειδικούς.

Οι εποχιακές αλλεργίες μπορούν να αντιμετωπιστούν, αλλά δεν μπορούν να θεραπευτούν και η διαχείριση είναι το κλειδί για να διατηρήσετε το σκυλί σας άνετο. Και όπως ίσως μαντέψατε, μερικές φορές τα δευτερεύοντα προβλήματα που προκαλούνται από εποχιακές αλλεργίες μπορεί να είναι πιο επικίνδυνα για το σκυλί σας από το ίδιο το πραγματικό πρόβλημα, ειδικά εάν το σκυλί σας έχει ένα σταθερό σημείο που μολύνεται.

Οι κτηνίατροι έχουν στη διάθεσή τους πολλά εργαλεία για να καθορίσουν σε τι μπορεί να είναι αλλεργικός ο σκύλος σας – είναι μια παρόμοια διαδικασία τόσο για ερεθισμούς από το περιβάλλον όσο και για τροφικές αλλεργίες στα κατοικίδια.

Μπορεί να τρέχουν ένα πάνελ αλλεργίας (επίσης γνωστό ως ενδοδερμικό), όπου μικρές ποσότητες αλλεργιογόνων εισάγονται κάτω από το δέρμα του σκύλου σας για να δουν σε τι αντιδρά. Ανάλογα με το που είναι αλλεργικός ο σκύλος σας, ο κτηνίατρός σας μπορεί να προσφέρει θεραπεία ανοσοθεραπείας.

Αφού ζητήσετε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας, υπάρχουν μερικές προτάσεις σχετικά με θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι για να ανακουφίσετε μερικά από τα συμπτώματα.

Πρώτα απ ‘όλα, όταν αλλάζουν οι εποχές και το σκυλί σας αρχίζει να εμφανίζει σημάδια εποχιακών αλλεργιών, κρατήστε το τρίχωμα του καθαρό για να ξεπλύνει οποιαδήποτε γύρη που μπορεί να προκαλεί την αντίδρασή της. Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο σαπούνι χωρίς αρώματα ή ερεθιστικά. Αφού λάβετε μέτρα για να διατηρήσετε το τρίχωμα του απαλλαγμένο από ερεθιστικά, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τα εξής:

 • Witch hazel (αυτό είναι καταπραϋντικό στο ερεθισμένο δέρμα)
 • Λάδι καρύδας (για υγρασία)
 • Δροσερά μαύρα ή πράσινα φακελάκια τσαγιού (και πάλι, για καταπραϋντικό ερεθισμένο δέρμα)
 • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (αυτά μπορούν να μειώσουν τον ερεθισμό και να βοηθήσουν στην παρεμπόδιση του δέρματος)
 • Ήπιο αντισηπτικό σπρέι (για hotspots)
 • Και – όταν συνταγογραφείται από κτηνίατρο – αντιισταμινικά

Εάν ανά πάσα στιγμή, το ερεθισμένο δέρμα του σκύλου σας ή η ανοιχτή πληγή εμφανίσουν κάποια μυρωδιά, είναι σίγουρα καιρός να ζητήσετε τη συμβουλή του κτηνιάτρου.

Πρόληψη εποχιακών αλλεργιών

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν γνωρίζετε ότι ο σκύλος σας έχει εποχική αλλεργία είναι να προσπαθήσετε να ελαχιστοποιήσετε την επαφή με το αλλεργιογόνο. Αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για τα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, αλλά μπορεί να είστε σε θέση να ελέγξετε μέρος την έκθεσή του.

Τα μπάνια είναι ένα σημαντικό εργαλείο που διατίθεται σε κάθε ιδιοκτήτη. Το τακτικό λούσιμο του σκύλου σας με ένα ήπιο και ενυδατικό σαπούνι μπορεί να βοηθήσει να κρατήσετε τα αλλεργιογόνα έξω από το τρίχωμα του και από το δέρμα του. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να το σκουπίσετε αφού ήταν έξω για να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε τυχόν ερεθιστικά από το τρίχωμά του.

Επιπλέον, φροντίστε να τ θεραπεύσετε με φάρμακα ψύλλων. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για να δείτε τι προτείνουν στην περιοχή σας.

Ακριβώς όπως τα λιπαρά οξέα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν σε μια αλλεργική αντίδραση σε εξέλιξη, τα Ωμέγα-3 μπορούν επίσης να είναι μια καλή προληπτική ιδέα για να βοηθήσουν το δέρμα του σκύλου σας να αναπτύξει ένα εμπόδιο στους περιβαλλοντικούς ερεθιστές.

Και τέλος, όπως και το να κρατάτε το σκυλί σας καθαρό, είναι σημαντικό να διατηρείτε και τα πράγματα καθαρά. Αυτό σημαίνει ότι το να πλένεται το κρεβάτι του σκύλου σας και τυχόν παιχνίδια που μπαίνουν μέσα και έξω και διατηρεί τους χώρους του απαλλαγμένους από αλλεργιογόνα.

Όπως συμβαίνει με πολλές πτυχές της υγείας των κατοικίδιων, η προληπτική δράση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το κατοικίδιο ζώο σας υγιές και άνετο και να σας προετοιμάσει σε περίπτωση που κάτι απροσδόκητο εμφανιστεί.

Dog Seasonal Allergies: How to Spot Them and How to Help

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Members
 • Active
 • New
 • Online
 • Groups
 • Active
 • Newest