fbpx
Φτέρνισμα σκύλου: Πότε να αρχίσεις να ανησυχείς;
Πριν από 7 μήνες

Φτέρνισμα σκύλου: Πότε να αρχίσεις να ανησυχείς;

Αψου! Έτσι είναι ένα φτέρνισμα στον άνθρωπο. Πολύ συχνά μπορεί να αποκτήσετε κάποιο κρύωμα τον χειμώνα. Τι γίνεται όμως με το φτέρνισμα σκύλου. Γιατί το σκυλί σας φτερνίζεται; Εάν παρατηρήσετε ότι το σκυλί σας φτερνίζεται πολύ, μπορεί να οφείλεται σε αλλεργίες, ιό ή ακόμα και απλώς στο παιχνίδι.

Διαβάστε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι προκαλεί το φτέρνισμα σκύλου, τους διαφορετικούς τύπους φτερνίσματος σκύλου και πότε πρέπει να ανησυχείτε.

Φτέρνισμα σκύλου στο παιχνίδι

Εάν έχετε παίξει με ένα σκύλο ή έχετε παρακολουθήσει παιχνίδι με άλλα κατοικίδια ζώα, πιθανότατα έχετε δει ένα παιχνίδι να φτερνίζεται σε δράση. Πολλά σκυλιά φτερνίζονται πολύ στη διάρκεια του παιχνιδιού – ειδικά όταν τα πράγματα γίνονται πραγματικά συναρπαστικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς για τη συμπεριφορά των σκύλων, αυτό το είδος φτερνίσματος είναι ένας τύπος επικοινωνίας και πιθανότατα χρησιμοποιείται για να δείξει στον συμπαίκτη του ότι η τραχύτητα είναι μόνο για διασκέδαση. Τα σκυλιά χρησιμοποιούν ολόκληρο το σώμα τους για να επικοινωνούν και το φτέρνισμα είναι ένα ακόμη εργαλείο στο οπλοστάσιό τους.

Εάν παρατηρήσετε ότι το σκυλί σας συνεχίζει να φτερνίζεται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και μόνο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, είναι πιθανό τα φτερνίσματα τους να μην ανησυχούν. Ωστόσο, εάν συνεχίζουν να φτερνίζονται ανεξέλεγκτα ή αν παρατηρήσετε ίχνη αίματος, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν συμβαίνει κάτι άλλο.

Είναι κάτι κολλημένο στη μύτη του σκύλου σας;

Εάν δείτε ότι ο σκύλος σας φτερνίζεται υπερβολικά, κουνάει τη μύτη του ή τρίβεται στο έδαφος (πιο συχνά ή πιο επιθετικά από το κανονικό) ή φτερνίζεται αίμα, μπορεί να υπάρχει κάτι κολλημένο στη μύτη του. Ο πιο πιθανός ένοχος είναι μια τρίχα, ένα σωματίδιο φαγητού ή ένα κομμάτι από γρασίδι.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι κάτι έχει κολλήσει στη μύτη του κατοικίδιου ζώου σας. Θα αξιολογήσουν την κατάσταση και ενδέχεται να είναι σε θέση να την αποτρέψουν από το να καταλήξει πιο βαθιά στη ρινική κοιλότητα.

Αλλεργίες σκύλου

Μια άλλη κοινή αιτία που προκαλεί υπερβολικό φτέρνισμα και βήχα σε σκύλους είναι οι αλλεργίες. Όπως και οι άνθρωποι, τα σκυλιά μπορούν να παρουσιάσουν αλλεργική απόκριση στη σκόνη, τη γύρη, το μούχλα, το δάγκωμα των ψύλλων, ένα φαγητό ή ένα ερεθιστικό που μπορεί να είναι στον αέρα.

Το φτέρνισμα του κατοικίδιου ζώου σας μπορεί να οφείλεται σε αλλεργίες, εάν παράλληλα παρατηρήσετε επίσης ότι έχει επιπλέον φαγούρα (είτε σε όλο το σώμα είτε σε ένα συγκεκριμένο σημείο), έχουν καταρροή από τα μάτια ή τη μύτη τους ή βήχουν.

Εάν υποψιάζεστε ότι το φτέρνισμα του σκύλου σας είναι αποτέλεσμα αλλεργιών, μιλήστε στον κτηνίατρό σας. Μπορούν να εντοπίσουν συγκεκριμένα αλλεργιογόνα και να σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε ένα σχέδιο θεραπείας και διαχείρισης.

Το ανάποδο φτέρνισμα

Είναι πιθανό να ανησυχείτε πολύ αν ο σκύλος σας ξαφνικά κάνει έναν επαναλαμβανόμενο ήχο σαν να τον πνίγει. Ωστόσο, υπάρχει συχνά ένας αθώος λόγος για αυτόν τον τρομακτικό θόρυβο: το αντίστροφο φτέρνισμα.

Ένα αντίστροφο φτέρνισμα είναι όταν ο σκύλος σας εισπνέει δυνατά μέσα από τη μύτη του σε σπασμούς που μπορεί να ακούγονται σαν πνιγμός ή πνίξιμο. Το American Kennel Club (AKC) σημειώνει ότι αυτό το κοινό και απίστευτα περίεργο αντανακλαστικό πιστεύεται ότι αποτελεί απάντηση στον ερεθισμό ή τη φλεγμονή και μπορεί να βοηθήσει το σκυλί σας να απομακρύνει ξένα αντικείμενα, αλλεργιογόνα ή ερεθιστικά.

Σε γενικές γραμμές, το αντίστροφο φτέρνισμα είναι ακίνδυνο. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας φαίνεται να αισθάνεται μεγάλη ταλαιπωρία ή δεν μπορεί να σταματήσει το αντίστροφο φτέρνισμα, ίσως μπορείτε να βοηθήσετε κάνοντας απαλό μασάζ στο λαιμό του ή φυσώντας ελαφρώς στο πρόσωπό του. Αυτό θα πρέπει να προκαλέσει το αντανακλαστικό κατάποσης, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των σπασμών. Η λήψη φρέσκου αέρα στο κατοικίδιο ζώο σας μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Είναι απίθανο να χρειαστεί να δώσετε στο σκύλο σας φάρμακα για αντίστροφο φτέρνισμα, αλλά ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιισταμινικά εάν το αντίστροφο φτάρνισμα είναι αποτέλεσμα αλλεργιών ή γίνεται πιο σοβαρό.

Σημάδια ότι υπάρχει πρόβλημα

Εάν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας κάνει ήχο και φαίνεται ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, έχει ξαφνική δυσανεξία στην άσκηση ή έχει μπλε χρώμα στα ούλα τους, είναι καλύτερο να τα πάρετε στον κτηνίατρο αμέσως!

Το petMD λέει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι της κατάρρευσης της τραχείας (η οποία είναι πιο πιθανό να συμβεί σε μικρότερες ράτσες) και μπορεί να είναι πολύ σοβαρή.

Ο σκύλος μου συνεχίζει να φτερνίζεται

Εάν ο σκύλος σας φτερνίζεται ανεξέλεγκτα ή έχει άλλα συμπτώματα όπως βήχα, ξαφνικό λήθαργο, έλλειψη όρεξης, πολλές εκκρίσεις από τα μάτια ή τη μύτη ή υψηλό πυρετό, μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των σκύλων.

Θα πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρό σας αμέσως εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει γρίπη. Είναι πιθανό η γρίπη των σκύλων να εξελιχθεί σε πνευμονία ή σε άλλη επικίνδυνη κατάσταση εάν αντιμετωπιστεί ακατάλληλα.

Επειδή τα σκυλιά με γρίπη είναι εξαιρετικά μεταδοτικά, το AKC σημειώνει ότι πρέπει να προειδοποιήσετε τον κτηνίατρό σας για την πιθανή περίπτωση γρίπης προτού πάρετε το σκυλί σας για εξέταση – μπορεί να έχουν ένα πρωτόκολλο για τον περιορισμό ή την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης του ιού.

Εάν αντιμετωπιστεί σωστά, τα συμπτώματα της γρίπης θα υποχωρήσουν σε περίπου δύο ή τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, είναι καλύτερο να κρατήσετε το σκυλί σας απομονωμένο από άλλα σκυλιά (και γάτες) για περίπου τριάντα ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων για να αποτρέψετε τη μετάδοση.

Όπως και οι άνθρωποι, τα σκυλιά μπορούν επίσης να προσβληθούν από ιούς κοινού κρυολογήματος που μπορεί να προκαλέσουν φτέρνισμα. Εάν παρατηρήσετε πρόσθετα συμπτώματα όπως ρινική καταρροή, πυρετό, υδαρή μάτια ή γενική έλλειψη ενέργειας, είναι πιθανό ο σκύλος σας να έχει γρίπη.

Σύμφωνα με το AKC, τα περισσότερα κρυολογήματα σκυλιών είναι σχετικά αβλαβή και μπορούν να ξεκαθαριστούν μόνα τους, αλλά είναι ακόμα καλύτερο να κάνετε έναν έλεγχο με τον κτηνίατρό σας μόλις το σκυλί σας αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα (ειδικά εάν ο σκύλος σας είναι πολύ νέος, πολύ ηλικιωμένος, ή έχει ένα κακό ανοσοποιητικό σύστημα). Ο κτηνίατρός σας θα μπορεί να αποκλείσει μια πιο σοβαρή λοίμωξη που θα μπορούσε να απαιτήσει πρόσθετη θεραπεία.

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Members
  • Active
  • New
  • Online
  • Groups
  • Active
  • Newest