fbpx
Γιατί η γάτα μου κοιμάται επάνω μου;
Πριν από 2 μήνες

Γιατί η γάτα μου κοιμάται επάνω μου;

Για τους ιδιοκτήτες γάτας είναι μια γνωστή σκηνή: κοιμάστε, έχετε βρεθεί τελικά στη βέλτιστη θέση για ύπνο, και εδώ έρχεται η οικογενειακή γάτα και κοιμάται μαζί σας. Μια σύντομη σάρωση της περιοχής είναι το μόνο που χρειάζεται για να διαπιστώσει ότι το πρόσωπό σας είναι το ιδανικό μέρος για να παρκάρει τη γούνα της.

Τι κερδίζει;

Έχετε δώσει στη γάτα σας ένα άνετο κρεβάτι, κουρτίνες και όλο το υπόλοιπο σπίτι σας για να κοιμηθεί. Με όλες αυτές τις επιλογές, γιατί η γάτα σας ακόμα κοιμάται πάνω σας;

Οι γάτες είναι πλάσματα μυστηρίου, αλλά υπάρχουν αρκετές θεωρίες για τις οποίες οι γάτες απολαμβάνουν τον ύπνο μας.

Ο ύπνος γάτας διαφέρει από την ανθρώπινη συμπεριφορά ύπνου

Αν θέλουμε να καταλάβουμε γιατί οι γάτες μας κοιμούνται, είναι χρήσιμο να ρίξουμε μια ματιά στο πώς τα μοτίβα ύπνου της γάτας διαφέρουν από τα δικά μας.

Οι γάτες ανανεώνουν την ενέργειά τους με αρκετούς μικρούς ύπνους καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας σε αντίθεση με ένα μακρύ ύπνο, όπως οι άνθρωποι. Αλλά αυτές οι «καταλήψεις» συνήθως παραμένουν σε κατάσταση ελαφρού ύπνου, σπάνια βυθίζοντας σε βαθύ ύπνο.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Υποβόσκει από κάτω ο ρόλος της γάτας ως φυσικού κυνηγού.

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι γάτες είναι πάντα έτοιμες να επιτεθούν στη λεία ή να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους έναντι ενός μεγαλύτερου αρπακτικού. Ακόμη και όταν φαίνονται να είναι κρυοπαθείς, οι αισθήσεις της ακοής και της οσμής τους είναι ακόμα αρκετά οξείες ώστε να τις αναγκάσουν να δράσουν, αν χρειαστεί.

Δεδομένου ότι οι γάτες είναι πάντα έτοιμες για δράση, έχει νόημα ότι θα επιδιώκουν πρόσθετη προστασία με το να ξαπλώνουν δίπλα στον ιδιοκτήτη τους. Παρέχετε στη γάτα σας ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας κατά τη διάρκεια του ύπνου, μια στιγμή που είναι πιο ευάλωτη.

Γιατί οι γάτα κοιμάται πάνω σου;

1) Ψάχνει ζεστασιά

Παρατηρήσατε ποτέ πώς η γάτα σας αναζητά μια πηγή θερμότητας όταν είναι έτοιμη για τη μεσημεριανή σιέστα της; Ίσως την βρήκατε κρυμμένη δίπλα στο θερμαντικό σώμα ή σκοντάψατε σε ένα σωρό ρούχων.

Απλά στις γάτες αρέσει η ζέστη

Η κανονική θερμοκρασία μιας γάτας πέφτει γύρω στους 102 βαθμούς Φαρενάιτ, σύμφωνα με το PetMD. Μέσω της άνεσης, μπορείτε να διατηρήσετε τη θερμοκρασία χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Αυτό εξηγεί γιατί οι γάτες επιθυμούν να αναστατώσουν τα ηλιόλουστα παράθυρα ή να γεμίσουν κουτιά. Όταν πρόκειται για ύπνο, η ζεστασιά είναι πιο σημαντική από την άνεση για τις γάτες.

2)Μαρκάρουν την περιοχή τους

Το PetMD επισημαίνει επίσης ότι οι γάτες είναι εδαφικά πλάσματα. Ζητούν το χλοοτάπημά τους μαρκάροντάς το με τη μυρωδιά τους. Έτσι, όταν κοιμούνται πάνω από εσάς, μαρκάρουν εσάς- και το κρεβάτι σας – ως δικό τους. Πρέπει να είμαστε κολακευμένοι από αυτή τη συμπεριφορά, προφανώς.

3) Οι γάτες ψάχνου για ασφάλεια

Στην άγρια φύση, μια γάτα θα αναζητήσει το ασφαλέστερο μέρος για να ξεκουραστεί μεταξύ των κυνηγών. Στο σπίτι, ο τόπος είναι μαζί σου.

“Οι γάτες είναι συνήθως στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, αλλά ακόμη και πρέπει να προσέχουν για τον κίνδυνο”, εξηγεί ο Δρ Zay Satchu, ο επικεφαλής κτηνίατρος στο Bond Vet στη Νέα Υόρκη. “Όντας γύρω από τους ανθρώπους τους, μπορούν να ξεκουραστούν ευκολότερα γνωρίζοντας ότι υπάρχει κάποια ασφάλεια εκεί.”

Ο ύπνος είναι ένας ευάλωτος χρόνος, επομένως η γάτα σας δείχνει ότι σας εμπιστεύεται και αισθάνεται ικανοποιημένη και ασφαλής μαζί σας. Αυτή η συμπεριφορά αρχίζει στην γατάκια.

“Οι γάτες μεγαλώνουν σε άμμο και όταν είναι πολύ μικρές έως ότου είναι ηλικίας περίπου 12 εβδομάδων, ο ύπνος συνήθως σημαίνει να συσσωρεύονται ο ένας κοντά στο άλλο,” λέει ο δρ Satchu. «Είναι πώς μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια των κορυφαίων εβδομάδων κοινωνικοποίησης τους και παρόμοια με άλλα πράγματα που μαθαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αυτό μεταφράζεται σε δια βίου συνήθειες».

Η γάτα σας κοιμάται μαζί σας για άνεση και ασφάλεια. Μετά τη μητέρα τους, είσαι το επόμενο καλύτερο πράγμα.

4) Είναι δοκιμασία δεσμού

Οι γάτες έχουν κερδίσει μια άδικη φήμη ως απομονωμένες και εχθρικές. Αλλά ως ιδιοκτήτες γατών, γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Οι γάτες μας είναι τόσο στοργικές όσο είναι κοινωνικές. Θέλουν να δεσμευτούν μαζί μας.

Ο σύμβουλος συμπεριφοράς γάτας Mikel Delgado, PhD, δήλωσε στο Catster ότι δεν είναι ασυνήθιστο για τις γάτες να ασχολούνται με το «μαξιλάρι» κατά την ώρα του ύπνου. Αυτό είναι όταν χρησιμοποιούν μια άλλη γάτα ως ένα μαξιλάρι (αξιολάτρευτο!) Αν είναι η μόνη γάτα στο σπίτι, αγαπούν να σας χρησιμοποιήσουν ως εναλλακτική λύση.

Αυτή η απτή συνιστώσα στον δεσμό αιλουροειδών / ανθρώπων είναι ο τρόπος της γάτας σας λέγοντας: “Σ ‘αγαπώ. Θέλω να είμαι κοντά σου και να περάσω χρόνο μαζί σου. “

5) Μπορεί να είναι ορμονικό

Έρευνες έδειξαν ότι τα σκυλιά απελευθερώνουν την ορμόνη ωκυτοκίνης όταν αισθάνονται καλά όταν έρχονται σε επαφή με τους ιδιοκτήτες τους. Σύμφωνα με το VetStreet, είναι ασαφές αν αυτό ισχύει και για τις γάτες. Αλλά δεν είναι μια μακρινή θεωρία.

Γιατί η γάτα κοιμάται σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος σου;

Μήπως η γάτα σας προτιμά να κοιμάται σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματός σας; Ακολουθούν μερικές πιθανές εξηγήσεις.

Η γάτα σας κοιμάται στο κεφάλι σας

Μπορεί να υπάρχουν μερικοί λόγοι που οι γάτες επιθυμούν να κοιμούνται στο κεφάλι σας.

1) Το κεφάλι σας είναι ζεστό. Το κεφάλι σας απελευθερώνει σταθερή θερμότητα καθ ‘όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθιστώντας το μαξιλάρι σας ένα ελκυστικό μέρος για τη γάτα σας.

2) Το κεφάλι σας είναι (κυρίως) ακίνητο. Έχετε ανήσυχο ύπνος; Για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία όλη τη νύχτα από τα ανήσυχα χέρια και τα πόδια σας, μια γάτα θα κλίνει προς το κεφάλι σας.

3) Μυρίζει ωραία. Στη γάτα σας μπορεί να της αρέσει η μυρωδιά των μαλλιών και του σαμπουάν σας. Οι γάτες έχουν μια ισχυρότερη μυρωδιά από ό, τι εμείς και είναι σύμφωνες με την άνεση της μυρωδιάς σας.

Η γάτα σας προτιμάει να κοιμάται στο στήθος σας

Ένα δεύτερο δημοφιλές σημείο για να κοιμάται η γάτα σας είναι το στήθος σας. Μια εξήγηση γι ‘αυτό είναι ότι μια γάτα μπορεί να αντληθεί στους ήχους του σώματός σας. Μπορεί να βρεθούν στο στήθος σας επειδή είναι παρηγορημένοι από τους ήχους του ρυθμικού σας καρδιακού παλμού και της σταθερής αναπνοής σας.

Ο Δρ Satchu επιβεβαιώνει αυτή τη θεωρία. «Οι γάτες πιθανόν να βρουν κάποιο όφελος για τα πολύ αργά και ήρεμα αναπνευστικά μας πρότυπα ενώ κοιμάται», λέει. Αυτό είναι όταν είμαστε πιο ήρεμοι και οι περισσότερες γάτες τείνουν να αντηχούν τα ίδια αυτά συναισθήματα, ακόμα κι αν κοιμούνται για 18 ώρες κάθε μέρα! “

Η γάτα σας προτιμά να κοιμάται στην αγκαλιά σας

Ακόμη και όταν δεν είστε στο κρεβάτι, οι περισσότερες γάτες απολαμβάνουν να “πάρουν” έναν υπνάκο γύρω από τον ιδιοκτήτη τους. Όχι μόνο είναι ζεστό, αλλά είναι επίσης το ιδανικό μέρος για να λάβει κάποια επιπλέον χάιδεμα.

Θα πρέπει να αφήνουμε την γάτα να κοιμηθεί μαζί μας;

Η σύντομη απάντησή μας: είναι πραγματικά μια προσωπική επιλογή.

Υπάρχουν πολλά υπέρ και τα κατά που επιτρέπουν τη γάτα σας στο κρεβάτι σας.

Πλεονεκτήματα για να αφήσετε τη γάτα σας να κοιμηθεί μαζί σας

 • Ανακούφιση από άγχος. Μελέτες δείχνουν ότι χάιδεμα γάτες ή σκυλιά μας απελευθερώνει την αισθητική καλή ορμόνη, οξυτοκίνη. Μειώνει επίσης τα επίπεδα κορτιζόλης (στρες). Ακούγεται σαν συνταγή για τον τέλειο ύπνο!
 • Δέσιμο. Εάν είστε έξω από το σπίτι για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ο χρόνος για ύπνο μπορεί να είναι η καλύτερη στιγμή για να καλύψουν τη διαφορά σε κάποια αγκαλιά
 • Άνετο και ζεστό. Δεν υπάρχει καμία άρνηση του ζεστού παράγοντα όταν πρόκειται να αφήσετε τη γάτα σας να κοιμηθεί στο κρεβάτι μαζί σας.

Μειονεκτήματα αφήνοντας τη γάτα σας να κοιμηθεί μαζί σας

 • Μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Συνήθως, οι γάτες είναι πιο δραστήριες το βράδυ (αν και μπορούν να προσαρμοστούν στο πρόγραμμα ύπνου σας).
 • Θέματα υγιεινής. Οι εσωτερικές γάτες μπορούν να εντοπίσουν τα σκουπίδια στο κρεβάτι σας, και οι εξωτερικές γάτες μπορούν να είναι πιθανά φορείς ασθένειας.
 • Δυσφορία. αν η γάτα σας προτιμά να κοιμάται στο στήθος ή στο κεφάλι σας, αυτό θα μπορούσε να γίνει ενοχλητικό, ιδιαίτερα εάν είναι υπέρβαρη. Επιπλέον, διατρέχετε τον κίνδυνο να εισπνεύσετε ένα φορτίο γούνας γάτας με κάθε αναπνοή.

Ένα πράγμα που πρέπει να σημειωθεί: Οι γάτες δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να κοιμούνται με τα παιδιά κάτω από την ηλικία των πέντε, και ΠΟΤΕ με ένα μωρό, λόγω του κινδύνου ασφυξίας. Μια πικρή ή εύκολα φοβισμένη γάτα μπορεί ακόμη και να χαράξει και να γρατσουνίσει ένα παιδί εάν ξαφνιάσει κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Members
 • Active
 • New
 • Online
 • Groups
 • Active
 • Newest