fbpx
Γιατί ο σκύλος μου γρυλίζει σε μερικούς ανθρώπους ενώ σε άλλους όχι;
Πριν από 7 μήνες

Γιατί ο σκύλος μου γρυλίζει σε μερικούς ανθρώπους ενώ σε άλλους όχι;

Τα σκυλιά είναι πάντα σε εγρήγορση όταν κάποιος νέος φτάνει στη “σκηνή”. Ο σκύλος σας παρατηρεί νέους ανθρώπους αμέσως, αλλά μερικές φορές τους γρυλίζει ενώ άλλες δεν το κάνει. Η συμπεριφορά του αυτή μπορεί να υποδηλώνει επιθετικότητα, άμυνα ή απλό άγχος.

Γιατί έχει διαφορετικές αντιδράσεις σε διαφορετικούς ανθρώπους; Ξέρει κάτι γι ‘αυτούς που δεν το γνωρίζετε; Κανείς δεν μπορεί να συνοψίσει τις αντιδράσεις όλων των σκύλων και σίγουρα, κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Όμως μπορούμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο τα σκυλιά αντιλαμβάνονται τον κόσμο τους και ίσως να αποκτήσουμε κάποια εικόνα για αυτήν την ενδιαφέρουσα ερώτηση.

Οι άνθρωποι μυρίζουν.

Οι άνθρωποι έχουν διαφορετική μυρωδιά στα σκυλιά. Τα σκυλιά έχουν πολυ καλύτερη όσφρηση από τους ανθρώπους, στην πραγματικότητα είναι 10.000-100.000 φορές καλύτερα. Λόγω αυτής της ανισότητας, δεν μπορούμε να φανταστούμε όλες τις πληροφορίες που τα σκυλιά μας μπορούν να κερδίσουν από τη μυρωδιά κάποιου. Μάλιστα, τα εκπαιδευμένα σκυλιά στην όσφρηση μπορούν ακόμη και να διακρίνουν μεταξύ των αρωμάτων διδύμων από το ίδιο περιβάλλον, που τρώνε το ίδιο φαγητό. Ένας σκύλος μπορεί να μυρίζει που ήσασταν και με ποιον ήσασταν.

Το σκυλί σας μπορεί να μυρίζει κάτι τόσο λεπτό σε ένα άτομο που τον κάνει να γρυλίζει που η ανθρώπινη μύτη σας δεν θα προσέξει ποτέ. Δεν χρειάζεται να σας απασχολεί. Ο σκύλος σας μπορεί να αντιληφθεί κάτι που έχει μάθει να συσχετίζει αρνητικά, όπως ένα παράξενο σκυλί ή τη μυρωδιά του φόβου ενός άλλου σκύλου. Όλα τα σκυλιά είναι προϊόντα της δικής τους εμπειρίας και επειδή δεν μπορούν να μας πουν για αυτές τις εμπειρίες, μπορούμε μόνο να μαντέψουμε.

Κάποια άτομα απλά φαίνονται “περίεργα”

Μερικοί άνθρωποι φοβούνται ορισμένα σκυλιά. Τα σκυλιά εξαρτώνται από την όρασή τους λιγότερο από την αίσθηση της όσφρησης, αλλά ακόμα και η όραση τα επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό. Τα σκυλιά χρησιμοποιούν την αναγνώριση προσώπου για να επικοινωνούν μεταξύ τους και τα ανθρώπινα όντα μπορεί να μην βλέπουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου με τον ίδιο τρόπο όπως τα σκυλιά. Όταν το σκυλί σας γρυλίζει σε ένα άτομο και όχι σε άλλο, μπορεί να βλέπει ένα χαρακτηριστικό που θυμίζει απειλή για αυτόν στη μνήμη του.

Οι άνθρωποι διαφέρουν επίσης στο μέγεθος, τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο με τον οποίο κινούνται. Ορισμένα χαρακτηριστικά των ανθρώπων ή το στυλ κίνησης μπορεί να υπενθυμίσουν στον σκύλο σας μια απειλή ή ακόμη και να φαίνονται άγνωστα στο σκυλί σας, οπότε αισθάνεται φοβισμένος και ανασφαλής. Γνωρίζουμε ότι ακόμη και οικεία άτομα μπορεί να φαίνονται απειλητικά για τα σκυλιά εάν μετακινούνται ξαφνικά ή φορούν καπέλο ή μάσκα.

Μπορείτε να βοηθήσετε το σκυλί σας να μάθει τους ανθρώπους.

Εάν γνωρίζετε ότι το άτομο στο οποίο μεγαλώνει ο σκύλος σας έχει καλές προθέσεις, προσπαθήστε να διδάξετε το σκυλί σας να μην αισθάνεται αμυντικό ή προστατευτικό γύρω του. Εξοπλίστε τον με μια τσέπη γεμάτη από τις αγαπημένες λιχουδιές του σκύλου σας. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει εκπαιδευτεί ώστε να ξέρει ποιες συμπεριφορές θα προκαλέσουν μια καλή ανταπόκριση από εσάς. Επαναλάβετε αυτήν την εκπαίδευση τόσο συχνά ώστε το σκυλί σας να ξέρει τι να κάνει χωρίς να χρειάζεται πραγματικά να το σκεφτεί. Στη συνέχεια, όταν πλησιάζει ο νεοφερμένος επισκέπτης, ζητήστε από τον σκύλο σας να εκτελέσει αυτή την συμπεριφορά και ανταμείψτε τον. Τότε ζητήστε από τον φίλο σας να τον ανταμείψει και αυτός.

Ωστόσο, μην αμφιβάλλετε για τον χαρακτήρα του ατόμου, επειδή το σκυλί σας αρχικά βρυχάται. Ίσως απλά σημαίνει ότι μυρίζει κάτι που το σκυλί σας δεν είναι σίγουρο αν είναι καλό και μπορείτε να χτίσετε την εμπιστοσύνη του μέσω της προπόνησης και της ανταμοιβής.

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Members
  • Active
  • New
  • Online
  • Groups
  • Active
  • Newest