fbpx
Γιατί οι γάτες κοιμούνται τόσο πολύ;
Πριν από 1 μήνα

Γιατί οι γάτες κοιμούνται τόσο πολύ;

Υπάρχουν στιγμές που βλέπω ζηλεύοντας τη γάτα μου να κοιμάται την ημέρα με καθαρή ευδαιμονία. Αχ, να είσαι τόσο χαλαρός και ικανοποιημένος!

Οι γάτες κοιμούνται συνήθως περίπου 16 ώρες την ημέρα, μερικές φορές ακόμη και 20. Έτσι, τι συμβαίνει – βαριούνται; Απλά είναι τεμπέλες; Ή είναι μια γενετική συμπεριφορά που χρονολογείται από τους άγριους προγόνους τους;

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά γιατί οι γάτες μας κοιμούνται τόσο πολύ.

Συμπεριφορά ύπνου γάτας VS συμπεριφοράς ανθρώπινου ύπνου

Για να καταλάβετε γιατί οι γάτες κοιμούνται τόσο πολύ, είναι χρήσιμο να εξετάσετε τις διαφορές μεταξύ της συμπεριφοράς του ανθρώπινου ύπνου και της συμπεριφοράς του ύπνου της γάτας.

Οι γάτες αναπληρώνουν την ενέργειά τους με αρκετούς ύπνους καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε αντίθεση με ένα μεγάλο κομμάτι ύπνου σαν τους ανθρώπους. Αλλά αυτά τα «catnaps» συνήθως παραμένουν σε κατάσταση ελαφρού ύπνου, σπάνια βυθίζονται στον βαθύ, αποκαταστατικό τύπο ύπνου που όλοι χρειαζόμαστε.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Βασίζεται στον ρόλο της γάτας ως φυσικού αρπακτικού.

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι γάτες είναι πάντα έτοιμες για κυνήγι – ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ενώ μπορεί να φαίνονται σε ηρεμία, οι αισθήσεις τους είναι ακόμα αρκετά αιχμηρές ώστε να τις ενεργοποιήσουν εάν είναι απαραίτητο. Μπορείτε να πείτε ότι μια γάτα βρίσκεται σε ελαφρύ ύπνο όταν τα αυτιά τους συστρέφονται ή στρέφονται προς έναν κοντινό ήχο.

Οι γάτες βιώνουν βαθύ ύπνο όπως οι άνθρωποι, αλλά επειδή οι ύπνοι τους διαρκούν μόνο περίπου 15-20 λεπτά ανά κύκλο, οι περίοδοι βαθύ ύπνου τους είναι πολύ μικρότεροι, συνήθως περίπου πέντε λεπτά.

Τούτου λεχθέντος, η αγάπη μιας γάτας για τον ιδιοκτήτη του θα κερδίσει συχνά τη φυσική τους επιθυμία να κοιμηθεί όλη την ημέρα. Οι γάτες είναι κοινωνικά ζώα. Και παρόλο που έχουν κακή φήμη επειδή είναι απομακρυσμένες και άκαμπτες, στην πραγματικότητα είναι αρκετά προσαρμόσιμες. Μια οικιακή γάτα θα μάθει να προσαρμόζει τα χρονοδιαγράμματα και τον τρόπο ύπνου των ανθρώπων του, ώστε να μπορεί να περνά περισσότερο χρόνο μαζί τους.

Τέσσερις λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιμούνται τόσο πολύ

1. Το κυνήγι απαιτεί ενέργεια

Έχουμε ήδη διαπιστώσει ότι οι γάτες είναι φυσικοί θηρευτές. Το θέμα είναι ότι η δίαιτα σαρκοφάγου δεν έρχεται εύκολα. Σε αντίθεση με τα άμεσα διαθέσιμα χωράφια με γρασίδι, το θήραμα πρέπει να καταδιώκεται, να κυνηγείται και να πιάνεται. Όλο αυτό το κυνήγι ξοδεύει μεγάλη ενέργεια. Οι γάτες πρέπει να κοιμούνται συχνά για να επαναφορτίζουν και να αποθηκεύουν ενέργεια για το επόμενο κυνήγι.

Έχω ήδη ακούσει τις διαμαρτυρίες: «Τι κυνήγι ;! Είμαι αυτός που παρέχει το φαγητό. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να περπατήσει στο διπλανό δωμάτιο. ” Παρόλο που είναι αλήθεια ότι οι εξημερωμένες γάτες βιώνουν έναν συγκριτικά λιγότερο δύσκολο τρόπο ζωής από τους άγριους συντρόφους τους, εξακολουθούν να είναι προγραμματισμένες να προετοιμαστούν για το κυνήγι. Είναι γενετικό.

Ακόμα και μετά από χρόνια εξημέρωσης, οι γάτες διατηρούν πολλές από τις πρωταρχικές συμπεριφορές των προγόνων τους. Τα λιοντάρια, για παράδειγμα, θα κυνηγούν τη νύχτα και θα κοιμούνται όλη την ημέρα. Ακούγεται οικείο?

2. Οι «νυχτερινές τρελές» το εξηγούν

Έχετε παρατηρήσει ποτέ πώς οι γάτες έχουν ξαφνικές εκρήξεις άγριας ενέργειας τις βραδινές ώρες;

Παρά τα όσα πιστεύουν ορισμένοι, οι γάτες δεν είναι νυκτόβιες. Είναι στην πραγματικότητα λυκοφωτικά ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο δραστήριες την αυγή και το σούρουπο.

Στην άγρια φύση, το φυσικό θήραμα μιας γάτας θα ήταν πιο ενεργό κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών του λυκόφως. Ως θηρευτές, οι γάτες έχουν προσαρμοστεί σε αυτό το πρόγραμμα για να κυνηγούν πιο αποτελεσματικά.

Η Δρ Debora Lichtenberg, MD επισημαίνει επίσης ότι κατά τη διάρκεια αυτών των περιπτώσεων «η έγχρωμη όραση των πτηνών είναι λιγότερο αποτελεσματική και τα μικρά θηλαστικά έχουν πρόβλημα να εντοπίζουν αρπακτικά ζώα. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι το κυνήγι από άγριες γάτες αυξάνεται δραματικά αμέσως μετά το σκοτάδι (περίπου 7-8 μ.μ.) και νωρίς το πρωί (2-4 π.μ.) “

3. Οι βροχερές ημέρες έγιναν για τον ύπνο

Δεν υπάρχει τίποτα σαν ένα άνετο υπνάκο κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Και η γάτα σας συμφωνεί! Σύμφωνα με το PetMD, οι γάτες κοιμούνται περισσότερο όταν ο καιρός είναι θολός ή κρύος. Ακόμα και όταν διατηρούνται αυστηρά στο εσωτερικό του σπιτιού.

4. Η πρωτεΐνη συσσωρευεται

Οι γάτες χρειάζονται δίαιτα με πρωτεΐνη, η οποία μπορεί να επηρεάσει τον χρόνο ύπνου τους. Το Animal Planet εξηγεί ότι δεδομένου ότι η πρωτεΐνη έχει τόσο μεγάλη ενέργεια σε αυτό, μπορεί το σώμα τους να εξελίσσεται για να χαλαρώνει τις περισσότερες μέρες. Δεν χρειάζεται να ξοδέψουν ώρες να μαζεύουν θερμίδες όπως κάνουν τα ζώα που βόσκουν.

Οι γάτες χρειάζονται περισσότερο ύπνο καθώς μεγαλώνουν;

Οι ηλικιωμένες γάτες τείνουν να κοιμούνται περισσότερο από τη μέση ηλικιακά γάτα. (Όπως και τα ανθρώπινα μωρά, τα γατάκια τείνουν επίσης να κοιμούνται περισσότερο από τις ενήλικες γάτες.) Μια ηλικιωμένη γάτα θα κοιμηθεί βαθιά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις νεότερες, υγιείς γάτες.

Η γάτα σας κοιμάται πάρα πολύ;

Οι γάτες κοιμούνται πολύ. Το έπιασα. Υπάρχει όμως κάποια στιγμή που μια γάτα κοιμάται πάρα πολύ;

Εάν η γάτα σας κοιμάται κατά μέσο όρο 16 ώρες την ημέρα και φαίνεται διαφορετικά υγιής, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Εάν, ωστόσο, παρατηρήσετε μια δραστική αλλαγή στον τρόπο ύπνου του, είναι καλή ιδέα να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για να αποκλείσετε τα υποκείμενα ιατρικά προβλήματα.

Συνήθως, μια γάτα αποκρίνεται γρήγορα σε ήχους ή κίνηση ενώ βρίσκεται σε ελαφρύ ύπνο. Εάν αυτό δεν συμβαίνει, κάτι μπορεί να είναι λάθος.

Συνήθως, εάν είναι κάτι σοβαρό, ο λήθαργός του θα συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως ακατάλληλη ούρηση, επιθετικότητα, μείωση της δραστηριότητας, ανεξήγητη απώλεια ή αύξηση βάρους, αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, κακή αναπνοή ή αλλαγές στη φωνή.

Τι να κάνετε εάν η γάτα σας κοιμάται υπερβολικά

Είναι πιθανό ότι η γάτα σας κοιμάται από πλήξη, μια κοινή ταλαιπωρία των εσωτερικών γατών. Αξιολογήστε το περιβάλλον της γάτας σας – έχει διεγερτικά παιχνίδια και επαρκή ανθρώπινη αλληλεπίδραση;

Ο εμπλουτισμός του περιβάλλοντος της γάτας σας θα τον αποτρέψει από υπερβολική αναβολή από την απόλυτη πλήξη. Προμηθεύστε τον με ένα δέντρο γάτας και προσβάσιμα παράθυρα για παρακολούθηση των πτηνών. Θα μπορούσατε ακόμη και να εγκαταστήσετε ένα περίβλημα με οθόνη ή “catio” για να διασκεδάσετε το γατάκι σας.

Αυτό το εξηγεί – οι γάτες δεν είναι απλώς τεμπέληδες που ζουν για να τις περιποιούνται. Τα πρότυπα ύπνου μιας γάτας έχουν τις ρίζες τους στο γενετικό τους μακιγιάζ και στα ένστικτα επιβίωσής τους.

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *