fbpx
Γιατί οι γάτες κοιμούνται τόσο πολύ;
Πριν από 2 μήνες

Γιατί οι γάτες κοιμούνται τόσο πολύ;

Οι γάτες κοιμούνται κατά μέσο όρο δεκαπέντε ώρες την ημέρα και κάποιες μπορούν να κοιμηθούν μέχρι και είκοσι ώρες σε περίοδο είκοσι τεσσάρων ωρών. Αυτό θέτει την ερώτηση: Γιατί οι γάτες κοιμούνται τόσο πολύ;

Ο “Ύπνος της Γάτας”

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσετε είναι ότι οι γάτες είναι πιο ενεργές μεταξύ του σούρουπο και της αυγής, πράγμα που σημαίνει ότι κοιμούνται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας και ενεργοποιούνται γύρω από το λυκόφως. Αυτό μπορεί να είναι αρκετά σοκ, αν φέρετε για πρώτη φορά ένα καινούργιο σπίτι γατάκι. Η γάτα σας δεν θα σπαταλάει χρόνο για να ερευνήσει και να μπει στο πρόβλημα – συνήθως ενώ κοιμάστε γρήγορα! Αλλά μόλις η γάτα σας τελειώσει με το πρωινό, καθώς ο υπόλοιπος κόσμος ετοιμάζεται για την μέρα του, θα την βρείτε να ξαπλώνει για μια μακρά μέρα ύπνου.

Διατήρηση ενέργειας

Οι γάτες έχουν τη φυσιολογία ενός αρπακτικού, που σημαίνει ότι είναι σκληροπυρηνικοί για να κάνουν κυνηγητό και κυνήγι – κυρίως τη νύχτα. Μεγάλες γάτες όπως τα λιοντάρια έχουν παρόμοιο σχήμα ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας και κυνήγι τη νύχτα. Αν και έχουν εξημερωθεί ως επί το πλείστον, τα housecats εξακολουθούν να διατηρούν αυτή την άγρια σειρά. Ακόμη και οι γάτες στο παιχνίδι θα εμφανίσουν τα πρωταρχικά ένστικτα των αιλουροειδών που σέρνουν στις σκιές και, χωρίς ψίθυρο προειδοποίησης, που σπρώχνουν στο στόχο τους.

Και το θήραμα κυνηγιού παίρνει μια εκπληκτική ποσότητα ενέργειας. Είτε το γατάκι σας κυνηγάει υπαίθρια λεία ή αντιμετωπίζει ένα παιχνίδι catnip, όταν κοιμάται παίρνει εφεδρική ενέργεια για τρέξιμο, αναρρίχηση και καταδίωξη.

Ένα μάτι ανοιχτό

Όπως και οι άνθρωποι, οι γάτες είτε παίρνουν ένα ελαφρύ ύπνο είτε κοιμούνται πολύ βαθιά. Όταν η γάτα σας κοιμηθεί ελαφρά (η οποία διαρκεί περίπου δεκαπέντε λεπτά έως μισή ώρα), θα τοποθετήσει το σώμα του έτσι ώστε να μπορέσει να ξεσπάσει και να δράσει σε μια στιγμή.

Κατά τη διάρκεια του βαθιού ύπνου, οι γάτες βιώνουν γρήγορη εγκεφαλική κίνηση. Ο βαθύς ύπνος τείνει να διαρκεί περίπου πέντε λεπτά, μετά από τον οποίο η γάτα επιστρέφει στον ελαφρύ ύπνο. Αυτό το μοτίβο ύπνου βαθύ ύπνο συνεχίζεται μέχρι να ξυπνήσει η γάτα.

Τα γατάκια και οι μεγαλύτερες γάτες τείνουν να κοιμούνται περισσότερο από τη μέση ηλικία ενήλικη γάτα.

Βροχερή μέρα

Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γάτες επηρεάζονται από τον καιρό, όπως και εμείς. Η συμπεριφορά της γάτας μπορεί να ποικίλει σημαντικά, ανάλογα με τη φυλή, την ηλικία, την ιδιοσυγκρασία και τη γενική υγεία. Αλλά, ανεξάρτητα από τη συνηθισμένη διάθεση της γατούλας σας, έχει παρατηρηθεί ότι οι γάτες κοιμούνται περισσότερο όταν ο καιρός το ζητάει. Ναι, ακόμα κι αν το γατάκι σας είναι ένας αποκλειστικός εσωτερικός κάτοικος, μια βροχερή ή κρύα μέρα θα τον πάρει (και ίσως εσείς) χασμουρητό και ψάχνει για κάποια κλειστά μάτια.

Τι ώρα είναι;

Οι γάτες είναι ενεργές με το λυκόφως – πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο δραστήριοι κατά τη διάρκεια των λυκόφωτων ωρών και το σούρουπο. Τείνουν να βρίσκονται χαμηλά στις πιο σκούρες νυχτερινές και ημερήσιες ώρες, όταν μπορεί να κρέμονται και άλλοι θηρευτές. Ορισμένες γάτες μπορεί να είναι ενεργές και τη νύχτα, ειδικά όταν είναι γατάκια. Αλλά, οι γάτες είναι επίσης κοινωνικές και εξαιρετικά προσαρμόσιμες. Αυτό σημαίνει ότι μια γάτα είναι ικανή να προσαρμόσει τις συνήθειες του ύπνου ώστε να μπορεί να περάσει περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους της – πράγμα που σημαίνει εσς. Οι γάτες θα προσαρμόσουν επίσης τα πρότυπα ύπνου στα χρονοδιαγράμματα διατροφής τους, γι ‘αυτό μια εσωτερική γάτα κοιμάται περισσότερο από μια γάτα που περιπλανιέται σε εξωτερικούς χώρους.

Είτε η γάτα σας είναι ένα γατάκι είτε μια ώριμη γάτα, το επίπεδο αλληλεπίδρασης και δραστηριότητάς του εξαρτάται πολύ από το αν συνεχώς επαναφορτίζει τη μπαταρία της.

Οι γάτες μπορεί να κοιμούνται πολύ, αλλά όταν είναι ξύπνιες, σίγουρα κάνουν πράγματα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους!

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Members
  • Active
  • New
  • Online
  • Groups
  • Active
  • Newest