fbpx
Γιατί τα σκυλιά μυρίζουν τα πάντα
Πριν από 3 μήνες

5 λόγοι γιατί τα σκυλιά μυρίζουν τα πάντα

Πως μυρίζουν τα σκυλιά σε σχέση με τους ανθρώπους;

Το αγαπημένο μας άρωμα, ένα υπέροχο φαγητό στο φούρνο, ένα αρωματικό μπουκέτο λουλουδιών, ακόμη και μια άσχημη μυρωδιά από τις ακαθαρσίες του σκύλου μας μπορεί να προκαλέσει κάθε είδους καλές (ή κακές) αναμνήσεις και συναισθήματα στους ανθρώπους, αλλά η όσφρηση ενός σκυλιού είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Γιατί τα σκυλιά πιέζονται στην βόλτα τους να μυρίσουν τα κολωνάκια, κουνάνε την μύτη τους μπρος πίσω έντονα στην κουζίνα όταν μαγειρεύουμε ή ακόμα μυρίζουν τα βρώμικα ρούχα μας; Μερικές απαντήσεις δίνει ο εμπειρογνώμονας ψυχολογίας σκυλιών και συγγραφέα του How Dogs Think: Understanding the Canine Mind, Δρ. Stanley Coren, για να αποκωδικοποιήσει την πρακτική στις εντελώς αηδιαστικές πτυχές της αίσθησης οσμής ενός σκύλου.

Συνδεδεμένοι με τη μυρωδιά

Από τις πέντε αισθήσεις, η μυρωδιά είναι η κυρίαρχη αίσθηση του σκύλου. Ενώ η ανθρώπινη μύτη είναι εφοδιασμένη με περίπου 5 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς, τα σκυλιά έχουν πολλά εκατομμύρια περισσότερα – τα dachshunds έχουν περίπου 125 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς, τα beagles έχουν 225 εκατομμύρια, και οι κυνηγόσκυλα έχουν μέχρι 300 εκατομμύρια.

“Τα σκυλιά ζουν σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από ότι εμείς, γεμάτοι με πολύ, πολύ περισσότερες πληροφορίες από όσο μπορούμε να επεξεργαστούμε με την όσφρηση”, προσθέτει ο Dr. Coren. “Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο επεξεργάζονται πληροφορίες”.

Επειδή τα σκυλιά έχουν τόσους περισσότερους υποδοχείς όσφρησης, είναι σε θέση να διακρίνουν τις ατομικές οσμές αρκετά εύκολα – αυτός είναι ο τρόπος που βλέπουν τον κόσμο. Ο Δρ Coren προσφέρει αυτή την αναλογία για να εξηγήσει:

“Οι άνθρωποι είναι οπτικά ζώα και τα σκυλιά είναι οσφρητικά ζώα. Για οπτικά ζώα όπως εμείς,ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα πάπλωμα και ρίχνουμε ένα βιβλίο στο πάπλωμα και ρίχνουμε ένα μολύβι στην κορυφή του βιβλίου. Δεν βλέπουμε ένα κουβάρι εκεί – βλέπουμε ένα μολύβι, ένα βιβλίο και ένα πάπλωμα. Το χωρίζουμε σε μεμονωμένες οπτικές πληροφορίες.

Αλλά επειδή η αίσθηση της όσφρησης είναι φτωχότερη από εκείνη ενός σκύλου, όταν περπατάμε σε ένα δωμάτιο και κάποιος μαγειρεύει τσίλι, μυρίζουμε ένα συνοθύλευμα από όλες τις μυρωδιές μαζί, αλλά ο εγκέφαλος ενός σκύλου μπορεί να το διασπάσει: μυρίζουν το κρέας, τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, τις πιπεριές – κάθε ένα ξεχωριστά. Υπάρχουν πολλά περισσότερα για να επεξεργαστούν, επομένως ξοδεύουν περισσότερο χρόνο για να μυρίσουν τα πράγματα επειδή προσπαθούν να διακρίνουν τα συστατικά. “

Η ικανότητα του να μυρίζει τα μεμονωμένα συστατικά γίνεται ουσιαστικά ο τρόπος του σκύλου να βλέπει τον κόσμο. Αν και έχουν περιορισμένη οπτική του χρώματος και μπορούν να ανιχνεύσουν την κίνηση αρκετά καλά, τα σκυλιά έχουν διάφορες προκλήσεις όσον αφορά την όραση.

“Έχουν αρκετές ατέλειες σε σύγκριση με την όραση των πρωτευόντων θηλαστικών” εξηγεί ο Dr. Coren. “Τα σκυλιά είναι ως επί το πλείστον διορατικά, έχουν λιγότερη διοφθαλμική όραση, λιγότερη ικανότητα να αντιλαμβάνονται το βάθος και η ικανότητα τους να βλέπουν τα πράγματα που είναι κοντά τους είναι πολύ άσχημη επειδή η μουσούδα τους μπαίνει στην μέση και μπερδεύονται”.

Φυσικά, τα σκυλιά έχουν τρόπους να αντισταθμίσουν τα μειονεκτήματα της όρασης τους – το σημαντικότερο είναι η αυξημένη αίσθηση της όσφρησης.

Άσχημες μυρωδιές

Με μια τέτοια ανώτερη αίσθηση οσμής, γιατί τα σκυλιά φαίνεται να προτιμούν τις άσχημες μυρωδιές; Από μια εξελικτική σκοπιά, το να οδηγούνται σε κάτι δύσοσμο είναι αρκετά απλό – ήταν απλά ένας τρόπος για να καλυφθεί η μυρωδιά τους και να γίνουν καλύτεροι κυνηγοί. Τα σύγχρονα σκυλιά περιπάτου δεν το βλέπουν πραγματικά με αυτόν τον τρόπο – σήμερα, είναι περισσότερο σαν αισθητική υπερφόρτωση.

“Η θεωρία μου είναι ότι τα σκυλιά κυλούν σε άσχημες μυρωδιές για τον ίδιο λόγο που οι άνθρωποι φορούν πολύχρωμα πουκάμισα της Χαβάης”, λέει ο Dr. Coren. “Είναι θέμα της κυρίαρχης αίσθησης της όσφρησης, ενώ, για τον άνθρωπο, η κυρίαρχη έννοια είναι της όρασης”.

Τα σκυλιά μυρίζουν τα ούρα και τους πισινούς άλλων σκύλων για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Δεδομένου ότι τα σκυλιά διαβάζουν τον κόσμο μέσα από τις μύτες τους, ο Δρ. Coren λέει ότι γράφουν μηνύματα ο ένας στον άλλο στα ούρα – πράγματα όπως η ηλικία, το φύλο, η διάθεση, ακόμη και η υγεία – και αυτά τα μηνύματα παραμένουν πίσω πολύ μετά αφού ο σκύλος έχεις φύγει από το σημείο.

“Η μυρωδιά εξαφανίζεται για τους ανθρώπους επειδή γίνεται λιγότερο ισχυρή όταν στεγνώνει”, προσθέτει ο Dr. Coren. “Η μυρωδιά πρέπει να μεταφερθεί σε μια [ανθρώπινη] μύτη μέσω της υγρασίας, αλλά για σκύλους κολλάει για μεγάλο χρονικό διάστημα”.

Αλλά τους αρέσει να ανανεώνουν τη μυρωδιά τους, γι ‘αυτό και ένας σκύλος θα σταματήσει στο αγαπημένο του δέντρο ή στο φανάρι αν ακολουθήσετε το ίδιο μονοπάτι στην καθημερινή σας πορεία.

Γεύση και Μυρωδιά

Η αίσθηση της οσμής και της γεύσης είναι στενά συνδεδεμένη στους ανθρώπους, αλλά όχι τόσο στα σκυλιά. Οι άνθρωποι έχουν πέντε φορές περισσότερους υποδοχείς γεύσης από τους σκύλους-κατά μέσο όρο, τα σκυλιά θα έχουν περίπου 1.500 γευστικούς κάλυκες ενώ οι άνθρωποι έχουν περίπου 6.000.

“Η γεύση, καθαυτή, δεν είναι τόσο σημαντική για τους σκύλους,” λέει ο Dr. Coren.

Αν ο σκύλος σας είναι ένας επιλεκτικός τρώγων και δεν δελεάζεται από τη μυρωδιά της κροκέτας ή σνακ, ο Dr. Coren προτείνει την προσθήκη ζεστού νερού. “Οι γεύσεις είναι πιο διαλυμένες στο νερό και πιο διαθέσιμες στο σκυλί”, λέει. “Απελευθερώνει κάποια μυρωδιά, που δελεάζει το σκυλί να τρώει”.

Ακόμα κι αν η αίσθηση της γεύσης τους δεν είναι τόσο εξευγενισμένη όσο ο άνθρωπος, σίγουρα τα σκυλιά πρέπει να ξέρουν ότι τα περιττώματα δεν έχει καλή γεύση. Ο Δρ. Coren λέει ότι η κατανάλωση φαγητού είναι απλώς θέμα πρόσβασης σε αβλαβή θρεπτικά συστατικά.

“Τα σκυλιά έχουν μια σύντομη πεπτική οδό και όσο πιο πλούσια δίαιτα -που μοιάζει με μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά- τόσο πιο πιθανό είναι να υπάρχουν ακόμη και θρεπτικά συστατικά”, εξηγεί ο Dr. Coren. “Σίγουρα δεν θέλουν να φιλήσουν το πρόσωπό σας μετά, αλλά τα σκυλιά δεν είναι σκουπίδια, δεν θέλουν να είναι τύπος ζώου”.

Οι μύτες των σκύλων είναι σαν νιφάδες χιονιού – καθεμία μοναδική

Η μύτη ενός σκύλου είναι τόσο μοναδική που συχνά συγκρίνεται με ένα ανθρώπινο δακτυλικό αποτύπωμα – δεν υπάρχουν δύο ίδια. Ο Dr. Coren λέει ότι πριν από τον μικροτσίπ, το αποτύπωμα μύτης ήταν μια μέθοδος ταυτοποίησης σκύλων. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε να τραβήξετε τη μύτη του σκύλου σας – ίσως το πλαισιώσετε δίπλα στην φωτογραφία του.

Γιατί τα σκυλιά μυρίζουν τους ανθρώπους;

Γνωρίζουμε ήδη ότι τα σκυλιά μπορούν να μάθουν κάθε είδους πληροφορίες, μυρίζοντας πισινούς άλλων σκύλων, αλλά εφαρμόζει η ίδια αρχή να μυρίζουν την ανθρώπινη βουβωνική χώρα;

Τα σκυλιά έχουν ένα ειδικό όργανο στα οσφρητικά συστήματά τους που ονομάζεται όργανο του Jacobson, γνωστό και ως το βερμοναζασικό όργανο,το οποίο ανιχνεύει υγρασία και όχι άρωμα. Αυτό το όργανο κάνει τα σκυλιά ιδιαίτερα ευαίσθητα στις φερομόνες, μια χημική ουσία που απελευθερώνουν τα ζώα στο περιβάλλον για να μεταφέρουν χρήσιμες πληροφορίες.

Τα σκυλιά έχουν απινιδωμένους αδένες σε ολόκληρο το σώμα τους που απελευθερώνουν φερομόνες, αλλά είναι πιο έντονα συγκεντρωμένοι στις περιοχές του καβάλου και των πρωκτών. Οι ανθρώπινοι απινιδωμένοι αδένες βρίσκονται μόνο σε ορισμένες περιοχές του σώματος με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις στο κάτω μέρος και τον καβάλο. Ο Δρ Coren λέει ότι τα σκυλιά μυρίζουν αυτές τις περιοχές στους ανθρώπους για τους ίδιους λόγους που μυρίζουν τις αλήτες άλλων σκύλων και μπορούν να πάρουν χρήσιμες πληροφορίες.

“Τα σκυλιά – ειδικά τα αρσενικά σκυλιά – ανταποκρίνονται πολύ στη σεξουαλική κατάσταση άλλων ζώων”, εξηγεί ο Dr. Coren.

Τα σκυλιά μπορούν να πάρουν την ωοθυλακιορρηξία στους ανθρώπους-γι ‘αυτό μπορεί να αυξηθεί ο ρυθμός που μυρίζουν την βουβωνική χώρα στα θηλυκά σε ορισμένες περιόδους του μήνα – καθώς και σε άλλα ζώα. Σύμφωνα με τον Dr. Coren, τα σκυλιά χρησιμοποιούνται ακόμη και για να βοηθήσουν τους γαλακτοπαραγωγούς να επωφεληθούν από ένα πολύ μικρό παράθυρο γονιμότητας για τις αγελάδες.

Τα σκυλιά εκπαιδεύονται επίσης για να ξεμπερδεύουν ορισμένα είδη καρκίνου, όταν ένα άτομο θα πάει σε διαβητικό σοκ, ακόμα και ορισμένα στελέχη μολυσματικών βακτηριδίων.

Στους ανθρώπους η πρωταρχική αίσθηση είναι η όραση, αλλά τα σκυλιά “βλέπουν” μέσω της μύτης τους. Με την οξεία αίσθηση της οσμής τους, διακρίνουν τα μεμονωμένα συστατικά της οσμής για να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους.

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Members
  • Active
  • New
  • Online
  • Groups
  • Active
  • Newest