fbpx
Γιατί τα σκυλιά παίζουν;
Πριν από 6 μήνες

Γιατί τα σκυλιά παίζουν;

Τα σκυλιά παίζουν για όλη τους την ζωή.

Σκεφτείτε την παιδική σας ηλικία για λίγο: Ποιο ήταν το αγαπημένο σας παιχνίδι;

Μήπως κυνηγήσατε τους φίλους σας; Παλέψατε με τα αδέλφια σας και σταματήσατε μόνο όταν κάποιος άρχισε να κλαίει; ή αν μάτωνε;

Όποιο κι αν είναι το αγαπημένο σας παιδικό παιχνίδι, σκεφτείτε τώρα μέχρι σήμερα. Παίζετε αυτά τα ίδια παιχνίδια με τους ενήλικες φίλους σας; Περνάτε τα καλοκαιρινά βράδια κυνηγώντας άλλους ενήλικες; Ή κάνετε το Marco Polo στην πισίνα της αυλής σας;

Μάλλον όχι.

Αν παίζετε με παιδιά, φυσικά. Αλλά με τους ενήλικες φίλους σας;

Δεν είναι ενδιαφέρον, λοιπόν, ότι τα σκυλιά παίζουν ολόκληρη τη ζωή τους; Ως ενήλικες, παίζουν όπως έκαναν κουτάβια –με τους φίλους τους και με τους ενήλικες φίλους τους.

Τα περισσότερα ζώα παύουν να κάνουν αυτό το είδος παιχνιδιού καθώς μεγαλώνουν.

Όχι όμως οι σκύλοι!

Γιατί; Είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση, αλλά ας ρίξουμε μια ματιά στα κουτάβια και το παιχνίδι κουταβιών προτού ανακαλύψουμε τα παιχνιδιάρικα αστεία των ενηλίκων σκύλων.

Αρχικά, γιατί τα κουτάβια παίζουν;

Ακριβώς όπως τα παιδιά ή τα βρέφη χιμπατζήδων, τα κουτάβια παίζουν για να μάθουν και να χτίσουν σχέσεις.

Στο blog Companion Animal Psychology, η Zazie Todd, PhD, συνοψίζει ένα έγγραφο του 2015 σχετικά με το γιατί παίζουν τα σκυλιά:

Τελικά, τα σκυλιά παίζουν επειδή τους βοηθά να μάθουν κινητικές δεξιότητες, να οικοδομήσουν κοινωνική συνοχή και να προετοιμαστούν για να συμβούν απρόσμενα πράγματα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα όταν το κάνουν. Διαφορετικά στάδια παιχνιδιού μπορεί να έχουν διαφορετικές λειτουργίες, με την έναρξη και το τέλος μιας περιόδου παιχνιδιού ιδιαίτερα σημαντική για την κοινωνική συνοχή, ενώ το κύριο μέρος του παιχνιδιού είναι το πιο σημαντικό για την εκμάθηση κινητικών δεξιοτήτων και την προετοιμασία για το απροσδόκητο.

Why Do Dogs Play?

Το παιχνίδι με εσάς, το άτομο του, είναι επίσης σημαντικό για τα κουτάβια, αλλά η εύρεση κατάλληλων συμπαικτών, με άλλα κουτάβια έχει τη μεγαλύτερη επίδραση. Μπορείτε να το κάνετε με μεγάλη ασφάλεια μαζί με έναν εκπαιδευτή ή σε κάποιο πάρκο σκύλων, αλλά στη συνέχεια αφήστε τους να το κάνουν. Όπως τα μικρά παιδιά, τα κουτάβια χρειάζονται χώρο για να μάθουν τι είναι –και δεν είναι– κατάλληλο από τους συνομηλίκους τους.

Όμως γιατί τα ενήλικα σκυλιά παίζουν;

Σε κάποιο σημείο, τα περισσότερα αναπτυσσόμενα ζώα σταματούν να παίζουν. Εννοώ, μπορεί να προκαλέσουμε την οικογένειά μας σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι τύπου Scrabble, αλλά μάλλον δεν παλεύουμε πλέον στο σαλόνι πριν από το δείπνο. Τουλάχιστον… οι περισσότεροι από εμάς δεν ..

Οι ενήλικοι σκύλοι, ωστόσο, συνεχίζουν να κυνηγούν και να μαζεύουν το πρόσωπό τους και να τα αντιμετωπίζουν μέχρι να τα εγκαταλείψουν τα σώματά τους και ακόμη και τότε μπορούν να ξυπνήσουν για ένα παιχνίδι ξανά και ξανά.

Γιατί;

Λοιπόν, σύμφωνα με ένα άρθρο της διαδικασίας συμπεριφοράς που ονομάζεται, “Γιατί τα ενήλικα σκυλιά παίζουν ” οι συγγραφείς υποψιάζονται ότι η παιχνιδιάρικα ενήλικα σκυλιά έχει πολύ μεγαλύτερη σχέση με εμάς από ό, τι με τα ίδια! Αυτά έπρεπε να πουν:

… Κατά την άποψή μας, η ευχαρίστηση των ενήλικων σκύλων θα μπορούσε να είχε επιλεγεί κατά τη διάρκεια της εξημέρωσης, ως προσαρμοστικό γνώρισμα που διευκολύνει την παροχή διαφορετικών πόρων από τους ανθρώπους. Τα σκυλιά μπορεί να είναι μοναδικά μεταξύ του ζωικού βασιλείου, στο βαθμό που ανταμείβονται από την κοινωνική επαφή με τους ανθρώπους – και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, από το παιχνίδι. Το επαναλαμβανόμενο παιχνίδι φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη, και δεδομένου ότι αυτός ο σύνδεσμος φαίνεται να απουσιάζει από τους λύκους, μπορεί να έχει επιλεγεί κατά τη διάρκεια της εξημέρωσης.

Why Do Adult Dogs ‘Play’?

Έτσι, βασικά, οι σκύλοι παίζουν γιατί μας άρεσαν οι λύκοι που έπαιζαν! Η εργασία συνεχίζει για να περιγράψει την παιχνιδιάρικη ως ελκυστική για τον «χαριτωμένο» παράγοντα μας, μεταξύ άλλων. Και ήδη γνωρίζουμε πώς το παιχνίδι με τα σκυλιά μας κάνει πιο υγιείς, πιο ευτυχισμένους ανθρώπους, οπότε είναι λογικό να εξημερώσουμε τα σκυλιά, εν μέρει, επειδή έπαιζαν μαζί μας! Ενδιαφέρον, ε;

Τα σκυλιά που παίζουν μαζί μας είναι αρκετό ή θα πρέπει να παίζει και με άλλα σκυλιά

Το “μοναχικό παιχνίδι αντικειμένων” – παίζοντας μόνο με παιχνίδια – φαίνεται να είναι λιγότερο διασκεδαστικό για το σκυλί σας από το να παίζετε μαζί σας. Έτσι, ενώ μπορεί να του αρέσει να μασάει ή να τσακίζει ένα παιχνίδι, μάλλον θα προτιμούσε να παίξει ρυμούλκηση ή fetch μαζί σας, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο των Συμπεριφορικών Διαδικασιών. Η εξαίρεση σε αυτό, είναι ένα γεμιστό παιχνίδι (όπως ένα παζλ Kong ), το οποίο τα σκυλιά αγαπούν να κάνουν μόνα τους και τα διατηρούν αφοσιωμένα και παρακινημένα.

Ωστόσο, επειδή το να παίζουν μαζί σου μπορεί να είναι ο λόγος που τα ενήλικα σκυλιά παίζουν εξ’αρχής, είναι μια εξελικτική ευθύνη να παίζουμε με τα σκυλιά μας καθ ‘όλη τη ζωή τους, δεν νομίζετε;

Αυτό σημαίνει επίσης ότι τα ενήλικα σκυλιά ΔΕΝ χρειάζονται άλλα σκυλιά για να παίξουν. Συνειδητοποιώ ότι αυτό το θέμα αναστατώνει λίγο τους κηδεμόνες. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι ζωτικής σημασίας για το σκυλί τους να έχουν τόνους χρόνο με άλλους σκύλους. Και μπορεί να είναι αλλά ΔΕΝ είναι απαραίτητα αλήθεια. Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός. Κάθε σκύλος είναι άτομο. Ναι, τα σκυλιά εξελίχθηκαν σε παιχνιδιάρικα ολόκληρη τη ζωή τους, αλλά δεν χρειάζεται να είναι παιχνιδιάρικα το ένα με το άλλο. Το παιχνίδι μαζί σας είναι ΦΟΒΕΡΟ! Λυπούμαστε για όλα τα CAPS σε αυτήν την παράγραφο, αλλά είναι τόσο σημαντικό να τονιστεί ότι τα ενήλικα σκυλιά που αγαπούν να παίζουν με άλλα σκυλιά ΠΡΕΠΕΙ να είναι και τα σκυλιά που ΔΕΝ αγαπούν να παίζουν με άλλα σκυλιά ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να υποχρεωθούν.

Τα σκυλιά παίζουν επειδή έχει πλάκα

Το σωστό είδος παιχνιδιού είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό για όλους τους συμμετέχοντες. Γνωρίζοντας τώρα ότι το παιχνίδι εξελίχθηκε σε σκύλους ειδικά επειδή εμείς οι άνθρωποι το λατρέψαμε, ελπίζω να αφαιρέσετε μερικά βασικά σημεία: Πρώτον, δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε να μιμηθείτε το στυλ παιχνιδιού του σκύλου σας. Αντίθετα, επικεντρωθείτε σε διαδραστικά παιχνίδια (ρυμουλκή, ανάκτηση, παιχνίδια προπόνησης κ.λπ.) και κοινωνικές δραστηριότητες (περπάτημα, πεζοπορία κ.λπ.) Δεύτερον, χρησιμοποιήστε ποικιλία παιχνιδιών (Kongs, squeaky παιχνίδια, κ.λπ.) για μοναχικούς χρόνους. Παίζει ακόμα για το κουτάβι σας! Τρίτον, μην αναγκάζετε το σκυλί σας να παίζει με άλλα σκυλιά μόνο και μόνο επειδή τα σκυλιά είναι παιχνιδιάρικα. Αντ ‘αυτού, προσαρμόστε τον χρόνο παιχνιδιού του στην προσωπικότητά του.

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Members
  • Active
  • New
  • Online
  • Groups
  • Active
  • Newest