fbpx
νιαουρίζει
Πριν από 2 μήνες

Η γάτα μου δεν νιαουρίζει! Πρέπει να ανησυχήσω;

Μια γάτα νιαουρίζει γιατί είναι ένας από τους κύριους τρόπους επικοινωνίας της με τους ανθρώπινους συντρόφους τους. Μας νιαουρίζουν όταν πεινούν και θέλουν να τρέφονται, όταν θέλουν να ξυπνήσουμε (το φαγητό ξανά), όταν θέλουν να παίξουμε μαζί τους και όταν προσπαθούν να μας πουν ότι κάτι είναι λάθος. Πολλές γάτες θα νιαουρίσουν επίσης τους ανθρώπους τους όταν θέλουν απλώς να πω γειά σου.

Τούτου λεχθέντος, το μέγεθος της ομιλίας που συμβαίνει διαφέρει πολύ από γάτα σε γάτα. Είτε η γάτας σας είναι βασιλική στην κουβέντα είτε σπάνια κάνει ήχο, μπορεί επίσης να διαφέρει ανάλογα με τις περιστάσεις, ακόμα και τη ράτσα. Λοιπόν, πρέπει να ανησυχείτε αν η γάτα σας δεν νιαουρίζει πολύ; Αυτο εξαρταται! Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Τα γατάκια που μεγαλώνουν

Τα νεαρά γατάκια νιώθουν συνεχώς την ανάγκη να επικοινωνούν σημαντικά πράγματα με τη μαμά τους – είναι πεινασμένα, κρύα, μοναχικά, άβολα κ.λπ. Μόλις μεγαλώσουν, οι γάτες σπάνια νιαουρίζουν σε άλλες γάτες, αλλά συνεχίζουν να νιαουρίζουν τους ανθρώπους γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος για να τους δώσουμε προσοχή και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους. Εάν είχατε την γάτας σας από το γατάκι, μπορεί να παρατηρήσετε ότι δεν νιαουρίζει τόσο πολύ όταν φτάσει στην ενηλικίωση και αυτή είναι φυσιολογική συμπεριφορά.

Αλλαγή συμπεριφοράς

Εάν η τυπικά “ομιλιτική” γάτα σας είναι ξαφνικά αθόρυβη, αυτό προκαλεί ανησυχία, επειδή η συμπεριφορά είναι εκτός του κανόνα – για αυτή. Εάν είναι ληθαργική, δεν ενδιαφέρετε για το φαγητό ή απλά φαίνετε λίγο μακριά από εσάς, προγραμματίστε έναν έλεγχο κτηνιάτρου. Αντίθετα, εάν το γατάκι σας δεν είναι συνήθως πολύ ομιλητικό αλλά αρχίζει να φωνάζει πολύ, αυτό είναι επίσης ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά και ήρθε η ώρα να δείτε τον κτηνίατρο.

Μερικές ράτσες νιαουρίζουν περισσότερο από άλλες

Ορισμένες ράτσες είναι γνωστές για την τάση τους να μιλούν με ρυθμό καταιγίδας. Οι σιαμέζες, μπαλινέζικες, τονεκινέζικες, ανατολίτικες, Σιγκαπούρικες, σιβηρικές, βιρμανικές και ιαπωνικές γάτες Bobtail έχουν συνήθως πολλά να πουν και θα συνομιλήσουν με οποιονδήποτε. Από την άλλη πλευρά, ορισμένες φυλές είναι φυσικά πιο ήσυχες και διατηρημένες. Αυτά περιλαμβάνουν τα American Shorthair, British Shorthair, Exotic, Persian, Scottish Fold, Bengal, Russian Blue, Manx και Selkirk Rex. Λοιπόν, πόσο ένα γατάκι νιαουρίζει μπορεί να εξαρτάται κάπως από την κληρονομιά του. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις στον κανόνα, επειδή κάθε γάτα έχει προσωπικότητα.

Ιατρικοί λόγοι

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις ένα γαλήνιο γατάκι μπορεί να χαρακτηριστεί ως αποτέλεσμα της προσωπικότητας και των προτιμήσεων, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα υγείας που θα μπορούσαν να συμβάλουν στο να μην νιαουρίζει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν, όπως είπα παραπάνω, η σιωπή είναι νέα και όχι τυπική συμπεριφορά για τη γάτα σας. Μερικοί πιθανοί ιατρικοί λόγοι για έλλειψη νιαουρίσματος είναι όγκοι ή πολύποδες στο λαιμό ή στις φωνητικές χορδές και βραχνάδα που προκαλείται από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού ή υπερθυρεοειδισμό των αιλουροειδών. Οι τακτικές εξετάσεις ευεξίας – τουλάχιστον ετησίως και πιο συχνά για γατάκια ηλικιωμένων – είναι ένας καλός τρόπος για να παραμείνετε ενημερωμένοι για την υγεία της γάτας σας και να πιάσετε τα προβλήματα νωρίς.

Απλά χρειάζεται ενθάρρυνση

Εάν η γάτα σας ήταν πρώην άγρια, έζησε σε καταφύγιο για μεγάλο χρονικό διάστημα ή δεν είχε στενό δεσμό με προηγούμενους ανθρώπους, μπορεί να πρέπει να την ενθαρρύνετε λίγο να αισθανθεί άνετα χρησιμοποιώντας τη φωνή της. Εάν θέλετε η γάτα σας να βγει από το κέλυφος της και να “μιλήσει” περισσότερο, περάστε λίγο ήσυχο χρόνο μαζί της. Μιλήστε απαλά, κοιτάξτε προς την κατεύθυνση του και πείτε του όλα για την ημέρα σας, πόσο απολαμβάνετε τη συντροφιά της και ό, τι σας έρχεται στο μυαλό. Κάνοντας απαλούς ήχους νιαούρου μπορεί επίσης να ενθαρρύνει ένα ήσυχο γατάκι να ανοιχτεί περισσότερο και να αρχίσει να νιαουρίζει.

Δεν είναι τίποτα προσωπικό

Μερικές γάτες απλώς δεν νιαουρίζουν πάρα πολύ, και κάποια μπορεί να μην νιαουρίζει καθόλου. Είναι ακριβώς ποιοι είναι και πώς επιλέγουν να εκφράσουν την ατομική τους προσωπικότητα. Δεν υπάρχει λόγος συναγερμού και δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνουμε παρά να τους δεχτούμε για το μοναδικό και υπέροχο ον που είναι!

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *