fbpx
μύτη
Πριν από 6 μήνες

Η μυστική ιστορία για τη μύτη του σκύλου σας

Μπορεί να νομίζετε ότι γνωρίζετε τη μύτη του σκύλου σας. Σε τελική ανάλυση, το βλέπετε σε δράση κάθε μέρα! Όλοι γνωρίζουν ότι τα σκυλιά έχουν ανώτερη αίσθηση όσφρησης, αλλά αυτές οι μύτες μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα από ό, τι μυρίζει τις λιχουδιές στην τσέπη σας.

Στο βιβλίο της «Being a Dog», η Alexandra Horowitz, ιδρυτής του Dog Cognition Lab στο Barnard College της Νέας Υόρκης, διερευνά τους μηχανισμούς του πώς, τι και γιατί τα σκυλιά μυρίζουν τόσο καλά. Τα σκυλιά είναι απίστευτα οσφρητικά ερευνητικά, ικανά να πουν χρόνο, να προβλέπουν τον καιρό, να εντοπίζουν επικίνδυνες ουσίες και ακόμη και να ανιχνεύουν καρκίνο με τις μύτες τους.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τη μυστική ιστορία (και τις καταπληκτικές ικανότητες) της μύτης του σκύλου σας!

Πώς μυρίζουν τα σκυλιά από έξω

Εάν ο σκύλος σας είναι κοντά, εξετάστε τη μύτη του από έξω. Συνεχίστε, δώστε του ένα άγγιγμα. Μπορεί να αισθάνεται κάπως ψιλό, κρύο και υγρό. Αυτό το υγρό, σπογγώδες εξωτερικό βοηθά τη μύτη του σκύλου σας να συλλάβει αρώματα στον αέρα.

Στη συνέχεια, ρίξτε μια ματιά στα ρουθούνια του. Οι μύτες των σκύλων είναι στερεοσκοπικές, που σημαίνει ότι τα δύο ρουθούνια τους μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, ουσιαστικά «μυρίζοντας στερεοφωνικά». Αυτή η δυνατότητα διπλής μυρωδιάς επιτρέπει στα σκυλιά να προσδιορίζουν από πού προέρχονται οι μυρωδιές, οπότε δεν αναγνωρίζουν απλώς τη μυρωδιά ενός απορριφθέντος κομμάτι πίτσας, αλλά το εντοπίζουν στον κόσμο.

Τώρα, παρατηρήστε τις σχισμές στο πλάι της μύτης του σκύλου σας. Πάντα πίστευα ότι ήταν απλώς ένα ενδιαφέρον διακοσμητικό στοιχείο, αλλά αποδεικνύεται ότι αυτές οι σχισμές είναι όπου εκπνέει ο σκύλος σας. Τα σκυλιά εισπνέουν μέσα από τα ρουθούνια τους και εκπνέουν μέσω σχισμών στο πλάι της μύτης, δημιουργώντας μια κυκλοφορία μορίων αέρα και αρώματος που τους επιτρέπει να μυρίζουν πολύ περισσότερο από ό, τι μπορούμε να φανταστούμε.

Τέλος, παρατηρήστε το ρύγχος του σκύλου σας (το μήκος του ποικίλλει). Τα μεγάλα, ευρύχωρα ρύγχη που έχουν πολλά σκυλιά βοηθούν στην υγρασία και το φιλτράρισμα του αέρα και τον μετακινούν γρήγορα προς τους υποδοχείς μυρωδιάς τους.

Πώς λειτουργεί η μυρωδιά μέσα στη μύτη του σκύλου σας

Όταν τα αρώματα εισέλθουν στη ρινική κοιλότητα του σκύλου σας, φιλτράρονται και αξιολογούνται.

 • Πρώτον, ο αέρας που εισέρχεται στη μύτη χωρίζεται σε δύο ξεχωριστές πτυχές: μία για αναπνοή και μία για προσδιορισμό του αρώματος
 • Στη συνέχεια, ο αέρας που αξιολογείται για άρωμα χτυπά τα 300 εκατομμύρια κύτταρα οσφρητικών υποδοχέων του σκύλου σας. Συγκριτικά, οι άνθρωποι έχουν μόνο 5 εκατομμύρια κύτταρα οσφρητικών υποδοχέων, καθιστώντας την αίσθηση της μυρωδιάς του σκύλου σας 60 φορές πιο ισχυρή από τη δική σας!
 • Τέλος, ο εγκέφαλος λειτουργεί τη μαγεία του, αξιολογώντας και διακρίνοντας τις πληροφορίες για τις μυρωδιές σε συγκεντρώσεις έως και 100 εκατομμύρια φορές λιγότερες από αυτές που μπορούν να ανιχνεύσουν οι άνθρωποι.

Η αίσθηση της μυρωδιάς του σκύλου σας είναι 60 φορές πιο ισχυρή από τη δική σας και έχουν πολύ μεγαλύτερη σχετική περιοχή του εγκεφάλου μόνο για τη μυρωδιά.

Μυρίζοντας το αόρατο

Εκτός από το ότι μπορούν να μυρίσουν ουσίες στο περιβάλλον τους, τα σκυλιά έχουν έναν δεύτερο υποδοχέα μυρωδιάς στη μύτη τους που ονομάζεται vomeronasal όργανο που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην εισπνοή φερομονών. Το vomeronasal όργανο επιτρέπει στο σκυλί σας να:

 • Να προσδιορίσει πιθανούς συντρόφους
 • Διάκριση μεταξύ φιλικών ζώων και πιθανών αρπακτικών ή εχθρών
 • Αναγνωρίστε τις συναισθηματικές καταστάσεις των ανθρώπινων συντρόφων τους
 • Να παρατηρεί όταν κάποιος είναι έγκυος
 • Να παρατηρεί όταν κάποιος αρρωσταίνει (μερικά σκυλιά μπορούν ακόμη και να μυρίσουν τον καρκίνο)

Ξέρετε πώς το σκυλί σας ξοδεύει τόσο πολύ χρόνο ρουθουνίζοντας λαμπτήρες και δέντρα; Ο Δρ Horowitz αναφέρεται σε αυτά τα σκυλάκια ως «αρωματικούς πίνακες ανακοινώσεων, που μεταφέρουν μηνύματα για το ποιος ήταν, τι έτρωγαν και πώς νιώθουν».

Η ικανότητα του σκύλου σας να αναγνωρίζει ορμόνες και φερομόνες εξηγεί επίσης πώς ξέρει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν αισθάνεστε λυπημένοι ή άρρωστοι.

Πως τα σκυλιά μπορούν να αντιληφθούν τον χρόνο με την μύτη τους.

Ο Δρ Horowitz θεωρεί ότι τα σκυλιά μπορούν να παρακολουθούν το χρόνο καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας από τις μυρωδιές που κυκλοφορούν στο περιβάλλον τους. Σκεφτείτε το με αυτόν τον τρόπο: ως άνθρωπος, μπορείτε να πείτε τι ώρα της ημέρας είναι με οπτικά και αισθητήρια στοιχεία από τον ήλιο. Εάν κάθεστε στο ίδιο δωμάτιο όλη την ημέρα, θα παρατηρήσετε ότι το φως αλλάζει καθώς οι ώρες περνούν και θα νιώσετε την αλλαγή της θερμοκρασίας στο δέρμα σας. Τα σκυλιά παρατηρούν παρόμοιες αλλαγές, αλλά με άρωμα.

Όπως εξηγεί ο Horowitz, «Η μυρωδιά σε ένα δωμάτιο αλλάζει καθώς η μέρα συνεχίζεται. Ο ζεστός αέρας ανεβαίνει και συνήθως ανεβαίνει σε ρεύματα κατά μήκος των τοίχων και θα ανέβει στην οροφή και θα πάει στο κέντρο του δωματίου και θα πέσει. ” Αυτή η κίνηση οσμής καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι ορατή στους σκύλους.

Τα σκυλιά μπορούν επίσης να πουν πόσο καιρό υπάρχει μια μυρωδιά. Τα αρώματα χάνουν τη δύναμη με την πάροδο του χρόνου, οπότε μια ισχυρότερη μυρωδιά είναι πιθανότατα πιο πρόσφατη και μια πιο αδύναμη είναι μακρύτερη στο παρελθόν. Ο Horowitz εξηγεί ότι όταν ανιχνεύουν ένα άρωμα, τα σκυλιά μπορούν να πουν όχι μόνο τι είναι, αλλά και πόσο καιρό αφέθηκε. Με άλλα λόγια, «Τα σκυλιά μυρίζουν χρόνο».

Γιατί πρέπει να αφήσετε το σκυλί σας να μυρίζει τον κόσμο

Είναι δελεαστικό να θέλετε να προχωρήσει το σκυλί σας όταν παραμένει σε ένα ιδιαίτερα οσμή πεζοδρόμιο, αλλά σύμφωνα με τον Δρ Horowitz, η απομάκρυνση των σκύλων από περιβάλλοντα πλούσια σε μυρωδιές μπορεί να μειώσει την αίσθηση της όσφρησης.

Εάν πιέζετε το σκυλί σας να ζήσει στον «οπτικό μας κόσμο», λέει, «αρχίζουν να είναι πιο οικείοι στην υπόδειξη και στις χειρονομίες μας και στις εκφράσεις του προσώπου μας και λιγότερο στις μυρωδιές».

Φυσικά, είναι ωραίο όταν ο σκύλος σας δίνει προσοχή στην έκφρασή σας, αλλά δεν θέλετε να χάσουν την πραγματική υπερδύναμη τους: την απίστευτη αίσθηση οσμής τους!

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Members
 • Active
 • New
 • Online
 • Groups
 • Active
 • Newest