fbpx
Μήπως χαϊδεύεις λάθος τον σκύλο σου;
Πριν από 7 μήνες

Μήπως χαϊδεύεις λάθος τον σκύλο σου;

Το να χαϊδεύεις ένα σκυλί – φαίνεται τόσο απλό! Και φυσικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χαϊδέψετε ένα σκυλί, ανάλογα με την προτίμηση του σκύλου σας και τις δικές σας ρουτίνες.

Τούτου λεχθέντος, το λανθασμένο είδος χαϊδέματος μπορεί να κάνει τους σκύλους να είναι νευρικοί ή φοβισμένοι – ακόμα κι αν αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που σκοπεύουμε. Μερικοί λάτρεις των σκύλων δεν είναι σίγουροι πώς να διαβάσουν τη γλώσσα του σώματος ενός σκύλου, επομένως κάνουν λάθος προκαλώντας φόβο αντί για φιλικότητα. Ακόμα κι αν είναι ένα σκυλί που γνωρίζετε και αγαπάτε, μπορεί να κάνετε κάτι που δεν του αρέσει.

Χαϊδεύοντας ένα άγνωστο ή αδέσποτο σκύλο

Όταν βλέπετε ένα σκυλί που δεν γνωρίζετε, είναι σημαντικό να μην τον τρομάξετε καθώς το πλησιάζετε.

«Ένα λάθος που κάνουν οι άνθρωποι όταν υπάρχει αδέσποτο σκυλάκι είναι να το ακολουθήσουν για να προσπαθήσουν να το πιάσουν», λέει ο Ulbrich. «Σχεδόν κάθε σκυλί θα έτρεχε μακριά από αυτό. Ακόμα και ο ωραιότερος, πιο καλά εκπαιδευμένος σκύλος θα είναι απόμακρος και πανικοβλημένος επειδή έχει χαθεί ή είναι σε ένα παράξενο μέρος, οπότε συνειδητοποιήστε πόσο φοβισμένοι είναι.

Να είστε όσο το δυνατόν πιο φιλικοί, πράγμα που σημαίνει να σκύβετε και ακόμη και να γυρίζετε το σώμα σας στο πλάι. Το κύριο πράγμα δεν είναι να στέκεστε και να λυγίζετε πάνω από το σκυλί.

«Αν ο σκύλος σε βλέπει να λυγίζεις πάνω τους, αυτό θεωρείται κυριαρχία», λέει ο Ulbrich. «Αν ένας σκύλος το κάνει σε ένα άλλο σκύλο – στάση πάνω από τον άλλο σκύλο – η επόμενη κίνηση είναι το χτύπημα. Ο σκύλος θα μπορούσε να σας δει να σκύβετε από πάνω του και να το εκλάβει ως απειλή και να φοβάται. “

Μόλις καταλήξετε, επεκτείνετε το χέρι σας και αφήστε το σκυλί να σας έρθει. Εάν ο σκύλος βγαίνει μπροστά κουνώντας την ουρά του, μπορείτε να τον χαϊδέψετε. Εάν στέκεται εκεί, απομακρυνθεί ή τραβήξει το κεφάλι του μακριά, είναι καλύτερο να τον αφήσετε μόνο του.

«Είναι σαν την συνάντηση μεταξύ ανθρώπων. Εάν φτάνετε για χειραψία και το άλλο άτομο φτάνει επίσης, θα δώσετε τα χέρια. Δεν τραβάς ποτέ το χέρι του ατόμου από το πλευρό του. “

Δώστε επίσης προσοχή στη γλώσσα του σώματος του σκύλου. Εάν η ουρά του είναι άκαμπτη ή σφιχτή, νιώθει άβολα.

Δεν μπορείτε πάντα να εμπιστεύεστε μια ουρά που κουνιέται – εάν τα μαλλιά ανυψωθούν στο κέντρο της πλάτης του ή τα αυτιά του καρφωθούν πίσω και εξακολουθεί να έχει κουνιστή ουρά, ο σκύλος είναι πιθανώς νευρικός και πρέπει να προχωρήσετε με προσοχή.

Συνάντηση με ένα φιλικό σκύλο

Όταν συναντάτε ένα σκύλο για πρώτη φορά, είτε πρόκειται για σκύλο φίλου είτε για σκύλο στο πάρκο, ακολουθήστε το ίδιο μη απειλητικό πρωτόκολλο με ένα αδέσποτο.

Χαμηλώστε, απλώστε το χέρι σας και αφήστε το σκυλί να σας έρθει. Πρέπει επίσης να είστε χαλαροί.

«Βεβαιωθείτε ότι η γλώσσα του σώματός σας είναι χαλαρή και απλώνετε απαλά το χέρι σας, δεν πάτε από πάνω από το σκύλο», συμβουλεύει ο Ulbrich. “Και επειδή είναι ένα νέο σκυλί για εσάς, ρωτήστε ακόμα αν ο σκύλος είναι φιλικός και ρωτήστε αν έχουν ένα αγαπημένο σημείο για να το χαϊδεύουν.”

Μπορείτε επίσης να έχετε λιχουδιές πρόχειρες, κάτι που συνήθως βοηθά! Μια άλλη τακτική είναι να ζητήσετε από το σκυλί να καθίσει.

«Μόλις τα σκυλιά ακούσουν αυτήν την εντολή, πολλά από αυτά θα το κάνουν αυτόματα», εξηγεί ο Ulbrich. “Σας δίνει επίσης πληροφορίες για το αν είναι εκπαιδευμένο ή όχι.”

Χαϊδεύοντας τον σκύλο του κολλητού σας

Ένας σκύλος που γνωρίζετε και αγαπάτε θα πρέπει να είναι χαρούμενος που σας βλέπει και να νιώθει άνετα μαζί σας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που πρέπει να θυμάστε.

Το πρώτο πράγμα είναι να γνωρίζετε και να ακολουθείτε τους κανόνες του γονέα κατοικίδιων. Για παράδειγμα, ίσως ο σκύλος πρέπει να καθίσει πριν τον χαϊδέψετε, ή ο γονέας του κατοικίδιου ζώου μπορεί να προτιμά να μην τον χαϊδεύετε ποτέ, ενώ πηδάει πάνω σας.

«Μπορεί να ενισχύσεις την κακή ή δυνητικά επιβλαβή συμπεριφορά», εξηγεί ο Ulbrich. «Όχι μόνο είναι ανυπόμονο να πηδάς πάνω σε ανθρώπους, αλλά αν ο σκύλος σου πηδάει σε κάποιον που φοβάται ή είναι ανυποψίαστος, μπορεί να τον χτυπήσει ή να τον κάνει να φύγουν».

Τα παιδιά μπορούν να γίνουν σκληρά με τα σκυλιά, τα οποία μπορεί να μην το απολαμβάνουν ιδιαίτερα. Είτε τραβάνε τα αυτιά τους, είναι κάνουν μεγάλες αγκαλιές, ή ακόμα και άλματα στην πλάτη τους, μερικά σκυλιά είναι καλά με αυτά, ενώ άλλα δεν είναι.

Αν είναι ένα σκυλί που γνωρίζετε και αγαπάτε, εσείς ή ο γονέας του κατοικίδιου ζώου του πρέπει να ξέρετε πού να θέσετε τα όρια, αλλά να θυμάστε τον προσωπικό χώρο του σκύλου.

Η σημασία του χαϊδέματος

Ο Δρ Stanley Coren, ομότιμος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, εξηγεί ότι μια ενδιαφέρουσα μελέτη απέδειξε ότι απλά βλέποντας ότι θα ενθουσιάσετε ένα σκυλί, αλλά το χάιδεμα κάνει το σκυλί πιο ευτυχισμένο.

«Όπου δεν υπήρχε κοινωνική αλληλεπίδραση [στη μελέτη], τα σκυλιά φαινόταν πραγματικά ενοχλημένα», γράφει ο Δρ Coren. «Είναι η αίσθηση του να αγγίζεις αυτό το άτομο που βοηθά να ενισχύσεις το επίπεδο καλής αίσθησης στο σκύλο».

Βοηθάει αν γνωρίζετε το γλυκό σημείο ενός σκύλου – το σημείο που κάνει το πόδι του να κλωτσάει με χαρά! Με ένα γνωστό σκυλί, αυτό θα πρέπει να είναι εύκολο να το καταλάβετε, ή μπορείτε απλά να ανατρέξετε σε αυτό το εύχρηστο γράφημα:

Κλείνοντας

Το χάιδεμα ενός σκύλου δεν πρέπει να είναι μια αγχωτική διαδικασία για κανέναν από εσάς. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι η συζήτηση και το χάιδεμα ενός σκύλου μειώνει την αρτηριακή πίεση! Απολαύστε λοιπόν πολλά χάδια. Απλά φροντίστε να διαβάσετε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις εάν ο σκύλος δεν σας είναι γνωστός.

Πηγή

1
1+

1 comments

 1. ρουλα παρχαριδου

  Πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση ευχαριστούμε

  2+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Members
 • Active
 • New
 • Online
 • Groups
 • Active
 • Newest