fbpx
Μπορεί ένας σκύλι να είναι λυπημένο; Πώς να το καταλάβετε και τι να κάνετε
Πριν από 2 μήνες

Μπορεί ένα σκύλι να είναι λυπημένο; Πώς να το καταλάβετε και τι να κάνετε

Έχετε ποτέ την αίσθηση ότι το σκυλί σας είναι λυπημένο; Τα συναισθήματα των σκύλων μπορεί να είναι δύσκολο να διαβαστούν επειδή τα κατοικίδια ζώα μας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν λέξεις για να εξηγήσουν πώς αισθάνονται. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς έχουν μια αίσθηση της διάθεσης των σκύλων μας. Διαβάζουμε τη γλώσσα του σώματος και τη συμπεριφορά τους και μπορούμε να πούμε πότε δεν αισθάνονται καλύτερα.

Η θλίψη των σκύλων είναι πραγματική, αλλά δεν είναι η ίδια με την ανθρώπινη θλίψη. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για το πώς τα σκυλιά βιώνουν τη θλίψη.

Πώς να καταλάβετε εάν το σκυλί σας είναι λυπημένο

Είναι πλέον καθιερωμένο ότι τα σκυλιά βιώνουν συναισθήματα. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα Γκρέγκορι Μπερνς, «έχουν συναισθήματα όπως και εμείς, παρόλο που δεν έχουν λόγια για να τα περιγράψουν». Με άλλα λόγια, τα σκυλιά λυπούνται, απλά δεν μπορούν να μας πουν γι ‘αυτό.

Λοιπόν, πώς μπορείτε να πείτε εάν το σκυλί σας είναι λυπημένο; Τα σκυλιά δεν κλαίνε, αλλά έχουν και άλλες φυσικές απαντήσεις στο να αισθάνονται δυσαρεστημένοι. Εδώ είναι μερικά φυσικά σημάδια που μπορεί να είναι λυπημένο το σκυλί σας:

 • Εκφράσεις κλαψουρίσματος
 • Μίζερη συμπεριφορά γύρω από πράγματα που συνήθως απολαμβάνουν
 • Μειωμένη ενέργεια
 • Αρνούνται φαγητό ή λιχουδιές
 • Τα μάτια φαίνονται μικρότερα από το συνηθισμένο
 • Μια αλλαγή στα πρότυπα ύπνου ή τη συμπεριφορά

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ιατρικό πρόβλημα. Εάν η συμπεριφορά του σκύλου σας ή το επίπεδο ενέργειας αλλάξει, το πρώτο σας βήμα πρέπει να είναι να καλέσετε τον κτηνίατρο.

Πώς η θλίψη του σκύλου διαφέρει από την ανθρώπινη θλίψη

Τα συναισθήματα των σκύλων είναι αληθινά, αλλά είναι πολύ λιγότερο αποχρώσιμα από τα ανθρώπινα συναισθήματά μας. Όπως είπε ο Δρ Berns στο National Geographic, «οι εγκέφαλοι των σκύλων δεν είναι ίδιοι με τους ανθρώπους. Μια μεγάλη διαφορά είναι στο μέγεθος. Ο εγκέφαλος του σκύλου έχει περίπου το μέγεθος ενός λεμονιού … στην καλύτερη περίπτωση. Δεν υπάρχει το ίδιο ακίνητο, έτσι δεν μπορούν να κάνουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. “

Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει στο κεφάλι του σκύλου σας. Αλλά είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι η εμπειρία της θλίψης είναι λιγότερο αποχρώσιμη από τη δική σας. Οι άνθρωποι έχουν βαθύτερες, πιο περίπλοκες συναισθηματικές και ψυχολογικές εμπειρίες. Τα σκυλιά, από την άλλη πλευρά, αντιδρούν στο άμεσο περιβάλλον και τις εμπειρίες τους.

Όταν το σκυλί σας είναι λυπημένο, πιθανότατα ανταποκρίνονται σε μια αλλαγή στη ρουτίνα ή το περιβάλλον τους. Η θλίψη του σκύλου μπορεί επίσης να προκληθεί από μια αρνητική εμπειρία που προκάλεσε συναισθήματα που γειτνιάζουν με θλίψη, όπως άγχος ή ντροπή.

Τι να κάνετε εάν το σκυλί σας είναι λυπημένο

Τα καλά νέα είναι ότι η θλίψη του σκύλου συνήθως δεν διαρκεί πολύ! Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα σκυλιά μπορούν να βιώσουν θλίψη, ακόμη και κατάθλιψη. Εάν ο σκύλος σας φαίνεται ασυνήθιστα δυσαρεστημένος ή η συμπεριφορά του αλλάζει σημαντικά, ξεκινήστε με έναν έλεγχο στον κτηνίατρο. Ωστόσο, για τα περισσότερα σκυλιά, η θλίψη είναι βραχύβια.

Εάν ο σκύλος σας έχει μια προσωρινή περίπτωση των θλίψης, μπορείτε να τον παρηγορήσετε και να αλλάξετε τη διάθεσή του κάνοντας κάτι θετικό μαζί. Για παράδειγμα:

 • Παίξτε με ένα αγαπημένο παιχνίδι
 • Πηγαίνετε για μια γρήγορη βόλτα
 • Ρυθμίστε ένα παιχνίδι για σκυλάκια με έναν άλλο σκύλο φίλο
 • Πηγαίνετε για οδήγηση στο αυτοκίνητο
 • Προσφέρετε μια ειδική λιχουδιά

Το πιο σημαντικό, εάν ο σκύλος σας φαίνεται λυπημένος, προσπαθήστε να μην προβάλλετε τα ανθρώπινα συναισθήματά σας σε αυτά. Μπορείτε να σεβαστείτε και να ανταποκριθείτε στις συναισθηματικές ανάγκες του σκύλου σας χωρίς να υποθέσετε ότι αισθάνονται τη θλίψη με τον ίδιο τρόπο που κάνετε. Ξέρεις πώς το σκυλί σου σε κάνει να νιώθεις καλύτερα, ακόμα και όταν έχεις μια κακή μέρα; Εάν ο σκύλος σας είναι λυπημένος, μπορείτε να τους υποστηρίξετε με τον ίδιο τρόπο. Περάστε θετικό χρόνο μαζί και η διάθεσή τους θα αλλάξει σύντομα.

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Members
 • Active
 • New
 • Online
 • Groups
 • Active
 • Newest