fbpx

News Classic

Μην υιοθετήσεις έναν σκύλο για τους 4 παρακάτω λόγους!...

0
0
1 ημέρα ago
Σκέφτεσαι να υιοθετήσεις σκύλο αλλά πρώτα διάβασε το παρακάτω.

Τέσσερις είναι οι κυριότερες κατηγορίες ανθρώπων που ενδιαφέρονται για υιοθεσία σκύλου αλλά τελικά καταλήγουν σε αποτυχημένες υιοθεσίες :

  • Αυτοί που αναζητούν σκύλο 3-4 κιλών, λευκό και μαλλιαρό γιατί αυτού του είδους τα σκυλιά χωράνε στο σπίτι τους (τα μεγαλύτερα κατά τη γνώμη τους δεν κάνουν για σπίτι!) , είναι εύκολα στο χειρισμό τους και θέλουν να τα έχουν συνέχεια αγκαλιά.
  • Αυτοί που αναζητάνε συγκεκριμένες ράτσες (πχ λαμπραντόρ) όχι γιατί ξέρουν και μπορούν να ανταποκριθούν στις ιδιαιτερότητες της κάθε ράτσας, αλλά γιατί τους είπανε, ότι είναι καλά σκυλιά και κατάλληλα για σπίτι.
  • Αυτοί που θέλουν σκύλο φύλακα για το σπίτι.
  • Αυτοί που θέλουν ένα σκύλο για να παίζουν τα παιδιά τους.

Όλοι τους συνηθίζουν να αγνοούν το θέμα της προσωπικότητας του σκύλου και του χαρακτήρα του και εστιάζουν στο χρώμα και το μέγεθος του. Και όπως είναι δέσμιοι μιας φωτογραφίας, πιστεύουν ότι τα σκυλιά έχουν on-off, ότι δεν έχουν ανάγκες (ή ότι αυτές είναι ελάχιστες και εύκολα αντιμετωπίσιμες) και ότι ο σκύλος μαθαίνεται εύκολα και γρήγορα και ότι θα δεχτεί από τα παιδιά τους να του κάνουν τα πάντα. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ή ότι τον βαριούνται γρήγορα ή ότι ο σκύλος αρχίζει να έχει προβλήματα συμπεριφοράς. Έτσι καταλήγει εύκολα (πολύ εύκολα μάλιστα μιας και για όλους αυτούς είναι αναλώσιμος) αδέσποτος, σε μια ταράτσα, ή και κακοποιημένος…

Το φαινόμενο είναι περισσότερο από λυπηρό. Όχι μόνο γιατί δεν μπορούν να αντιληφθούν το τι μπορεί να δώσει ένας σκύλος σε έναν άνθρωπο και γιατί τον θεωρούν ένα απλό παιχνίδι. Αλλά κυρίως γιατί προσπαθώντας να ικανοποιήσουν τον εγωισμό τους, καταστρέφουν ζωντανές υπάρξεις, με σκέψεις και συναισθήματα. Πλάσματα τα οποία θα πρέπει να σταθούν διπλά τυχερά στο υπόλοιπο του βίου τους για να βρουν κάποιον που θα έχει τη διάθεση και τη δυνατότητα για να μπορέσει να τα βοηθήσει.

Φυσικά, δεν φταίνε ποτέ οι ίδιοι. Ευθύνεται πάντα ο σκύλος, που δάγκωσε και έκανε την ανάγκη του μέσα στο σπίτι τους. Που τους κατέστρεψε τα έπιπλα και τις παντόφλες. Δεν έχει σημασία αν το σκυλί δεν βγήκε ποτέ βόλτα και αν έφαγε ξύλο. Σημασία έχει η απομάκρυνση της ευθύνης. Η δικαιολογία. Η εξάλειψη των τύψεων (υπάρχουν πάντα άραγε;) και η απρόσκοπτη συνέχιση του βίου.

Μην υιοθετείτε αν δεν ενημερωθείτε για τις ανάγκες του σκύλου που θέλετε και αν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να τα καταφέρετε. Μην υιοθετείτε αν θεωρείτε το σκύλο παιχνίδι και αναλώσιμο είδος. Μην υιοθετείτε αν πιστεύετε ότι η θέση του σκύλου είναι στη ταράτσα, στο μπαλκόνι και στην αυλή. Μην υιοθετείτε αν πιστεύετε ότι με το ξύλο “θα φτιάξει”. Μην υιοθετείτε αν νομίζετε ότι του αξίζει και του αρκεί μόνιμο δέσιμο. Δεν θα μπείτε σε περιπέτειες και δεν θα βάλετε και τους σκύλους σε περιπέτειες. Άλλωστε, τους αξίζει να τους αγαπούν όπως και τόσο, οι σκύλοι αγαπούν τους ανθρώπους. Πολύ και για πάντα

Σκύλος-γάτα και διατροφή

0
0
3 ημέρες ago
Γιατί δεν πρέπει να μοιράζονται την τροφή ο σκύλος και η γάτα;

Θα με ρωτήσετε, ποιος ο λόγος ύπαρξης αυτού του άρθρου. Μα γιατί απλώς συμβαίνει. Πολύ συχνά οι γάτες τρώνε σκυλίσια τροφή και τις περισσότερες φορές όχι επειδή το θέλουν, αλλά γιατί εμείς τους δίνουμε. Πολλοί από τους συμπολίτες μας αγοράζουν τροφή για το σκύλο και ταΐζουν με αυτή και τη γάτα τους. Φυσικά συμβαίνει και το αντίθετο αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Ο σκύλος και η γάτα είναι διαφορετικό βιολογικό είδος και οι διατροφικές τους ανάγκες ΔΕΝ είναι ίδιες.

Οι γάτες είναι σαρκοφάγα θηλαστικά και η τροφή τους αποτελείται κυρίως από κρέας ενώ οι σκύλοι είναι παμφάγα και μαζί με το κρέας έχουν ανάγκη και λαχανικά. Ας δούμε λοιπόν τις μεγάλες διαφορές.

Οι γάτες έχουν ανάγκη από βιταμίνη Α ενώ οι σκύλοι μπορούν και την παράγουν από την β-Carotene. Υπάρχουν φυσικά τροφές για σκύλους που περιέχουν βιταμίνη Α, δεν είναι όμως αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες της γάτας.

Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξί που ο σκύλος μπορεί και παράγει μόνος του ενώ η γάτα πρέπει να το πάρει από την τροφή της. Οι τροφές για σκύλους δεν μπορούν να παρέχουν στη γάτα ταυρίνη. Το αποτελέσματα είναι άσχημο και έχει την ονομασία υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.

Οι γάτες έχουν ανάγκη από το λιπαρό αραχιδονικό οξύ (arachidonic acid) κάτι που βρίσκεται μεταξύ άλλων και στους ιστούς των ζώων. Είναι βασικό για την υγεία τους και πρέπει να υπάρχει στην καθημερινή διατροφή τους. Οι σκύλοι έχουν την ικανότητα και το παράγουν μόνοι τους και έτσι δεν περιέχεται στην τροφή τους.

Η ανάγκη για πρωτεΐνη είναι διαφορετική για τα δυο θηλαστικά. Υπάρχουν σκυλίσιες τροφές που έχουν υψηλή πρωτεΐνη αλλά όχι αρκετή για τη γάτα σου. Κάτι τέτοιο δεν είναι καλό αλλά δεν μπορεί να την σκοτώσει. Αντιθέτως ο σκύλος που τρώει γατίσια τροφή με το καιρό αποκτά πολλά προβλήματα υγείας μεταξύ αυτών παγκρεατίτιδα, που πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Εάν έχετε στο ίδιο σπίτι σκύλο και γάτα θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Να είστε σίγουροι πως εάν ο ένας βρει την τροφή του άλλου δεν θα διστάσει να τη φάει. Καλό είναι να τρώνε σε διαφορετικούς χώρους και να μαζεύουμε τα μπολάκια τους αμέσως μετά. Δεν χρειάζεται πανικός. Εάν συμβεί μία-δύο φορές κάποιο “ατύχημα” δεν χάλασε και ο κόσμος. Δεν πρέπει όμως να συμβαίνει σε καθημερινή βάση.

Ποια είναι η καταγωγή των σκύλων βάση έρευνας?...

0
0
5 ημέρες ago
Σε… σκυλοκαβγά εξελίσσεται η επιστημονική έρευνα σχετικά με την καταγωγή των σκύλων..

Έχει διαπιστωθεί ότι ο σκύλος προέρχεται από την εξημέρωση λύκων αλλά όλες οι τελευταίες μελέτες υποδεικνύουν διαφορετικές χρονικές περιόδους για το πότε συνέβη αυτό αλλά και διαφορετικές περιοχές σχετικά με το πού συνέβη. Κάποιοι ειδικοί τοποθετούν την εξημέρωση πριν από περίπου 20 χιλιάδες έτη ενώ άλλοι μιλούν για ενδείξεις εξημέρωσης πριν από περίπου 70 χιλιάδες έτη. Κάποιες μελέτες υποδεικνύουν ως τόπο καταγωγής των σκύλων την Ευρώπη, κάποιες άλλες τη Μέση Ανατολή και άλλες τη Νοτιοανατολική Ασία.

Ευρωπαίοι;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τούρκου στη Φινλανδία πραγματοποίησαν μεγάλη γενετική ανάλυση σε δείγματα σύγχρονων και αρχαίων σκύλων και λύκων. Η ανάλυσή τους αποκάλυψε ότι οι σύγχρονοι σκύλοι έχουν συγγένεια με τους αρχαίους ή σύγχρονους ευρωπαϊκούς λύκους, όχι όμως και με λύκους εκτός Ευρώπης.

Τα δείγματα των αρχαίων σκύλων που χρησιμοποιήθηκαν στην ανάλυση χρονολογούνται πριν από περισσότερο από 18.000 χρόνια. Αν τα πράγματα έχουν πράγματι έτσι, αυτό σημαίνει ότι οι σκύλοι άρχισαν να διαχωρίζονται από τους λύκους όταν οι άνθρωποι βρίσκονταν ακόμη στη φάση του κυνηγού-τροφοσυλλέκτη.

Είναι πιθανό κάποιοι λύκοι να ακολουθούσαν τους κυνηγούς, αρχικώς από απόσταση, προκειμένου να τραφούν από τα απομεινάρια μεγάλων ζώων που οι κυνηγοί άφηναν πίσω τους. Τελικώς όμως οι λύκοι ενσωματώθηκαν σε αυτές τις ομάδες καθώς εξοικειώθηκαν με τον άνθρωπο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science».

Μέση Ανατολή ή Ασία;

Σειρά μελετών που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Nature» προσέφεραν αρχαιολογικές και γενετικές ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ο σκύλος εμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή.

Αυτό όμως δεν βρίσκει σύμφωνο τον δρα Πέτερ Σαβολάινεν του σουηδικού Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας. «Καμία από αυτές τις μελέτες δεν συμπεριέλαβε δείγματα από την περιοχή της Ασίας που βρίσκεται νότια του ποταμού Γιανγκτσέ» επισημαίνει.

Ο Σαβολάινεν συνεργάστηκε με κινέζους συναδέλφους του για να πραγματοποιήσει γενετικές αναλύσεις σε αρσενικούς σκύλους από όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, η μελέτη εξέτασε το χρωμόσωμα Υ, το οποίο κληροδοτείται αποκλειστικά από τον πατέρα στους άρρενες απογόνους.

«Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν ότι η περιοχή της Ασίας νότια του Γιανγκτσέ ήταν η σημαντικότερη – και πιθανότατα η μόνη – περιοχή όπου εξημερώθηκε ο σκύλος» είπε ο δρ Σαβολάινεν.

Η ανάλυση έδειξε ότι η γενετική ποικιλότητα των σκύλων ήταν υψηλότερη σε αυτή την περιοχή της Ασίας από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Μάλιστα, αυτή η περιοχή κάλυπτε το σύνολο της γονιδιακής δεξαμενής των σκύλων που εξετάστηκαν, ενώ μόλις το μισό της γονιδιακής δεξαμενής ήταν κοινό σε όλες τις περιοχές που εξετάστηκαν.

Η μελέτη του Σαβολάινεν για το σκυλίσιο χρωμόσωμα Υ δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Heredity». Η έρευνα μάλιστα προστίθεται σε προηγούμενη μελέτη της ίδιας ομάδας, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Ecology and Evolution».

Σε αυτή την περίπτωση, η ομάδα του Σαβολάινεν εξέτασε το μιτοχονδριακό DNA, το οποίο κληροδοτείται σε όλους τους απογόνους αποκλειστικά από τη μητέρα. Παρ’ όλο που η μελέτη εστιάστηκε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, προς την οποία έδειχναν άλλες έρευνες, το συμπέρασμα ήταν και σε αυτή την περίπτωση ότι ο λύκος εξημερώθηκε στην Ασία.

Πότε;

Κρανίο σκύλου που ανακάλυψαν οι επιστήμονες στα όρη Αλτάι στη Σιβηρία συγγενεύει περισσότερο με αυτό του οικόσιτου σκύλου παρά με εκείνο του λύκου, σύμφωνα με γενετικές αναλύσεις. Όπως εξηγούν οι ερευνητές της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «PLοS ONE», τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι ο σκύλος εξημερώθηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 33.000 χρόνια.

Το καλοδιατηρημένο κρανίο του Αλτάι αποτελεί ένα από τα δύο παλαιότερα ευρήματα που αφορούν πιθανότατα εξημερωμένους σκύλους.

Το δεύτερο είναι ένα απολίθωμα που ενδεχομένως ανήκει σε σκύλο ο οποίος είχε ζήσει πριν από 31.700 έτη – βρέθηκε στη σπηλιά Γκογέ, στο Βέλγιο. Από ανατομικές αναλύσεις φάνηκε ότι τα ευρήματα αυτά πλησιάζουν περισσότερο στον σκύλο παρά στον λύκο.

Την πιο πρόσφατη άποψη για την ημερομηνία της εξημέρωσης του σκύλου αλλά και την τοποθεσία που αυτό συνέβη διατυπώνει η αμερικανίδα ανθρωπολόγος Πατ Σίπμαν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια σε βιβλίο της που θα κυκλοφορήσει σε λίγες εβδομάδες.

Η Σίπμαν πιστεύει ότι οι λύκοι έμαθαν να τρέφονται από τους ανθρώπους ήδη πριν από 70.000 χρόνια, μόλις οι πρόγονοί μας άρχισαν να μεταναστεύουν από την Αφρική προς την Ευρώπη, όπου έφθασαν τελικά πριν από περίπου 45.000 χρόνια, γεγονός που σταδιακά οδήγησε στην εμφάνιση των σκύλων. Μάλιστα, η Σίπμαν προχώρησε ένα βήμα παρακάτω υποστηρίζοντας ότι οι σκύλοι που συντρόφευαν τον σύγχρονο άνθρωπο στην Ευρώπη ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για τη μυστηριώδη εξαφάνιση των Νεάντερταλ.

Η Σίπμαν εκτιμά ότι τα πρώτα λυκόσκυλα μαζί με τα ανώτερα όπλα και τις μεγαλύτερες κυνηγετικές δεξιότητες επέτρεψαν στους ανθρώπους να «σβήσουν» τους Νεάντερταλ από τον χάρτη και να γίνουν αυτοί οι κυρίαρχοι στην Ευρώπη.

Τα λυκόσκυλα θα εντόπιζαν και μετά θα κυνηγούσαν τα μεγάλα ζώα (π.χ. ελάφια, βίσονες κ.ά.) έως ότου αυτά εξαντλούνταν από την κούραση. Τελικά οι άνθρωποι θα έδιναν με τα δόρατα και τα βέλη τους τη χαριστική – και σχετικά ξεκούραστη – βολή στα θηράματά τους.

Ηταν μια παραγωγική συνέργεια και κατανομή δραστηριοτήτων, καθώς τα μεν λυκόσκυλα δεν χρειαζόταν να κάνουν το δύσκολο μέρος της «δουλειάς», δηλαδή να πλησιάσουν πολύ κοντά τα μεγάλα ζώα-θηράματα, για να τα σκοτώσουν, ενώ οι άνθρωποι δεν χρειαζόταν να χαλούν άσκοπα την ενέργειά τους στο κυνήγι.

Περισσότερα