fbpx
Ο γάτες βλέπουν ασπρόμαυρα;
Πριν από 1 μήνα

Ο γάτες βλέπουν ασπρόμαυρα;

Αναρωτιέστε ποτέ πώς φαίνεται ο κόσμος στα μάτια της γάτας σας; Βλέπει όπως εμείς ή μήπως τα βλέπει ασπρόμαυρα; Η εκπληκτική ακρίβεια του τρεξίματος μας δείχνει ότι η γάτα μας είναι κυρίαρχη της ανίχνευσης κίνησης και του στόχου. Αλλά το χρώμα του αγαπημένου της παιχνιδιού κάνει τη διαφορά; Εδώ είναι η αλήθεια για το εάν οι γάτες είναι πραγματικά τυφλές ως προς τα χρώματα.

Οι γάτες βλέπουν μόνο ασπρόμαυρα;

Οχι. Οι γάτες μπορούν σίγουρα να δουν μερικά χρώματα, αν και το φάσμα των χρωμάτων τους, σε σύγκριση με τον άνθρωπο, είναι λιγότερο ζωντανό και πιο παστέλ. Ο καλλιτέχνης Nickolay Lamm δημιούργησε φωτογραφίες που συγκρίνουν την άποψη μιας γάτας για τον κόσμο με τη μέση άποψη του ανθρώπου. Στις φωτογραφίες εκεί, θα δείτε ότι τα καταπράσινα πράσινα πραγματικά εμφανίζονται στην έκδοση “ανθρώπινο όραμα” και έχουν πιο ζοφερή ποιότητα σεπιών στην έκδοση “cat vision”.

Γιατί οι γάτες δεν μπορούν να δουν σαν τους ανθρώπους;

Οι άνθρωποι έχουν πραγματικά εξαιρετική όραση χρώματος σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα θηλαστικά. Η έγχρωμη όραση βασίζεται σε ειδικούς νευρώνες στον αμφιβληστροειδή του ματιού, ευαίσθητα στο χρώμα κύτταρα που ονομάζονται «κώνοι». Οι άνθρωποι έχουν τρεις τύπους κώνων κυττάρων (και περίπου το 12% των γυναικών έχουν τέσσερις τύπους), ενώ οι γάτες έχουν μόνο δύο τύπους. Έχουμε επίσης περίπου 10 φορές περισσότερους κώνους στα μάτια μας από ό, τι οι γάτες. Αυτό μας επιτρέπει να δούμε έναν πολύ πιο πολύχρωμο κόσμο – έως και ένα εκατομμύριο χρώματα για εμάς με τρεις τύπους κώνων κυττάρων και έως και 10 εκατομμύρια για τις γυναίκες που έχουν τέσσερις τύπους κώνων.

Δεδομένου ότι οι γάτες είναι διχρωματικές (η επιστημονική λέξη για ζώα με όραμα δύο κώνων), η όρασή τους μπορεί να συγκριθεί με ορισμένες ποικιλίες διχρωματισμού, που ονομάζεται επίσης τύφλωση χρώματος, στους ανθρώπους. Αυτό περιλαμβάνει τη γνωστή τύφλωση κόκκινουπου είναι πιο συχνή στους ανθρώπους. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η όραση της γάτας περιορίζεται σε ένα μπλε / γκρι / πράσινο φάσμα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι οι γάτες μπορούν επίσης να δουν κίτρινες αποχρώσεις.

Πώς ξέρουμε ότι οι γάτες μπορούν να δουν χρώματα;

Η όραση χρώματος γάτας έχει μελετηθεί με τουλάχιστον δύο τρόπους. Στο ένα οι επιστήμονες ήταν πολύ έξυπνοι χρησιμοποιώντας το πιο ακαταμάχητο δέλεαρ γάτας: δείκτες λέιζερ LED. Χρησιμοποιώντας μονόχρωμες λυχνίες LED, μια μελέτη εξέτασε τις απαντήσεις των γατών στο χρώμα. Το συμπέρασμά τους; Οι γάτες έχουν ένα κενό στην έγχρωμη όρασή τους γύρω στα 505 νανόμετρα (φωτεινό πράσινο), γεγονός που τις καθιστά να έχουν αχρωματοψία σε σχέση με τους ανθρώπους.

Φυσικά, οι επιστήμονες έχουν επίσης κοιτάξει τα μάτια των γατών και έχουν μετρήσει τον αριθμό των κυττάρων κώνου (υποδοχείς χρώματος) και ράβδων (υποδοχείς φωτός). Παρόλο που ο αριθμός και η ποικιλία των κώνων κυττάρων είναι περιορισμένος στο μάτι της γάτας, υπερέχουν όταν πρόκειται για κύτταρα που δέχονται φως.

Μπορούν οι γάτες να δουν στο σκοτάδι;

Αν μιλάμε για νυχτερινή όραση, οι γάτες έχουν τεράστια πλεονεκτήματα. Με έξι έως οκτώ φορές περισσότερα φωτοανθεκτικά κύτταρα ράβδου στα μάτια τους από τους ανθρώπους, οι γάτες μπορούν να δουν πολύ καλύτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Τα ραβδοκύτταρα βοηθούν επίσης στην ανίχνευση κίνησης σε χαμηλό φωτισμό, μια σημαντική ικανότητα για κυνήγι την αυγή και το σούρουπο.

Ένας δεύτερος λόγος που οι γάτες έχουν τόσο καλή όραση χαμηλού φωτισμού είναι το σχήμα των κορών – των ματιών – τους. Όταν περιορίζονται, οι κόρες μιας γάτας μοιάζουν με στενές σχισμές Αλλά όταν διασταλούν, οι ελλειπτικές κόρες τους μπορούν να διασταλούν σχεδόν σε όλο το μέγεθος των βλεφάρων τους, κάτι που είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αφήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο φως.

Η τρίτη εκπληκτική προσαρμογή για τη νυχτερινή όραση είναι τα υπέροχα λαμπερά μάτια τους.

Τα μάτια της γάτας έχουν μια δομή neato που ονομάζεται tapetum lucidum πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Το ταπέτο αντικατοπτρίζει το φως που περνά μεταξύ των κυττάρων ράβδου και κώνου, δίνοντας βασικά σε αυτά τα κύτταρα μια δεύτερη ευκαιρία να παραλάβουν το φως που θα έλειπε διαφορετικά. Όταν το φως αναπηδά από το ταπέτο, βλέπουμε τα μάτια της γάτας να λάμπουν. Οι περισσότερες γάτες έχουν πράσινη λάμψη, αλλά οι σιαμέζες γάτες μπορούν να λάμψουν κίτρινο και η λάμψη από λευκές γάτες με μπλε μάτια μπορεί να είναι κόκκινη σαν αίμα!

Γιατί οι γάτες έχουν ευρύτερη περιφερειακή όραση;

Τα μάτια της γάτας τοποθετούνται ελαφρώς πιο κοντά στις πλευρές των κεφαλιών τους, ενώ τα μάτια των ανθρώπων δείχνουν κατευθείαν προς τα εμπρός. Αυτό δίνει στις γάτες ένα πλεονέκτημα για την περιφερική όραση, αύξημένη έως 200 μοίρες, έναντι της όψης 180 μοιρών του ανθρώπου.

Υπάρχει μια αντιστάθμιση, ωστόσο, μεταξύ της περιφερειακής όρασης και της αντίληψης του βάθους. Τα πιο κοντά μάτια των ανθρώπων μας δίνουν καλύτερη αντίληψη βάθους από τις γάτες. Αλλά μην λυπάσαι τις φίλες μας. Οι γάτες έχουν την καλύτερη αντίληψη βάθους για κάθε σαρκοφάγο είδος, γεγονός που τις καθιστά απαιτητικούς οπτικούς κυνηγούς.

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *