fbpx
Ο σκύλος μου φοβάται άλλα σκυλιά! Τι πρέπει να κάνω?
Πριν από 1 μήνα

Ο σκύλος μου φοβάται άλλα σκυλιά! Τι πρέπει να κάνω?

Κανένας από εμάς – άνθρωπος, σκύλος, γάτα, σκαντζόχοιρος, ελέφαντας ή άλλως – δεν είναι εντελώς απαλλαγμένος από φόβο. Βιολογικά, είμαστε συνδεδεμένοι με αυτό. Ο φόβος είναι ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλός μας μας κρατά ασφαλείς, καθιστώντας μας σε εγρήγορση και μας προετοιμάζει να καταπολεμήσουμε πιθανές απειλές ή να ξεφύγουμε από αυτές.

Αλλά τι γίνεται αν ο μεγαλύτερος φόβος του σκύλου σας είναι άλλα σκυλιά; Τα σκυλιά είναι παντού! Εκτός του σπιτιού, είναι σχεδόν αδύνατο να αποτρέψετε το σκυλί σας τουλάχιστον να δει , αν όχι περιστασιακά και να αλληλεπιδράσει με άλλα σκυλιά.

Φαίνεται τρομακτικό, το ξέρω, αλλά είναι δυνατόν να βοηθήσετε τον σκύλο σας να αισθάνεται πιο σίγουρος και λιγότερο φοβισμένος γύρω από άλλα σκυλιά.

Πώς μπορώ να ξέρω αν ο σκύλος μου φοβάται άλλα σκυλιά;

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο φόβος, ειδικά εάν το σκυλί σας αντιδρά στην παρουσία άλλων κουταβιών με γάβγισμα. Συμπεριφορές που φαίνονται «επιθετικές» συχνά βασίζονται στην αντίδραση μάχης. Όταν το σκυλί σας είναι με το λουρί του, για παράδειγμα, δεν μπορεί να ξεφύγει από ένα σκυλί που πλησιάζει. Όταν η ασφάλεια του λουριού δεν είναι επιλογή, η επόμενη πορεία δράσης είναι η «μάχη».

Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να σημαίνει ότι το κουτάβι σας φοβάται άλλα σκυλιά.

 • Ο σκύλος σας γαβγίζει σε άλλα σκυλιά
 • Το σκυλί σας χασμουριέται ή γλείφει τα χείλη του με υπερβολικό τρόπο όταν πλησιάζουν άλλα σκυλιά
 • Ο σκύλος σας προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα σκυλιά που πλησιάζουν
 • Το σκυλί σας κρύβεται όταν υπάρχει άλλο σκυλί
 • Το σκυλί σας τρέμει ή κλαίει γύρω από άλλα σκυλιά
 • Ο σκύλος σας αρνείται να πάρει λιχουδιές ή να παίζει με άλλα σκυλιά

Τι πρέπει να αποφεύγω εάν ο σκύλος μου φοβάται άλλα σκυλιά;

Εάν υποψιάζεστε ότι το σκυλί σας φοβάται άλλα σκυλιά, το πρώτο βήμα είναι να τους αποτρέψετε να έχουν αρνητικές εμπειρίες που μπορεί να βασίζονται στον φόβο που έχουν ήδη. Θυμηθείτε ότι τα σκυλιά είναι ζώα – ακόμη και το καλύτερα εκπαιδευμένο κουτάβι στον κόσμο έχει απρόβλεπτες στιγμές. Για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις, ακολουθήστε αυτούς τους κανόνες στην αρχή.

 1. Μην μεταφέρετε το σκυλί σας σε πάρκο σκύλων ή σε πολυσύχναστο χώρο χωρίς λουρί.
 2. Δώστε στο σκυλί σας μια ασφαλή ζώνη ασφαλείας κατά τη βόλτα.
 3. Διασχίστε το δρόμο, περιμένετε στην κορυφή ενός δρόμου ενώ ένα άλλο σκυλί περνάει ή βάλτε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο μεταξύ του κουταβιού σας και του σκύλου που πλησιάζει περπατώντας (προσεκτικά!) στο δρόμο.
 4. Ποτέ μην φωνάζετε στο κουτάβι σας και μην τους αναγκάζετε να αλληλεπιδρούν με άλλα σκυλιά. Αντ ‘αυτού, ανακουφίστε το σκυλί σας.
 5. Γίνετε συνήγορος για τις ανάγκες του σκύλου σας. Εάν κάποιος ρωτήσει εάν ο σκύλος του μπορεί να πει γεια, πείτε του ευγενικά όχι και προχωρήστε.

Η παρηγοριά στο σκύλο μου ενισχύει τη φοβική συμπεριφορά τους;

Σύντομη απάντηση: όχι. Η παρηγοριά του σκύλου σας με ευγενικά λόγια και στοργή δεν ενισχύει τον φόβο με τον τρόπο που ο έπαινος ή οι λιχουδιές ενισχύουν άλλες συμπεριφορές όπως να έρχεται όταν το φωνάζεται. Ο φόβος δεν είναι μια απάντηση που γεννιέται από τη λογική. Η ανταμοιβή μιας συμπεριφοράς την ενισχύει μόνο εάν ο σκύλος ενεργεί συνειδητά, όχι εάν το σώμα τους ανταποκρίνεται σε μια απειλή.

Σκεφτείτε το με ανθρώπινους όρους. Είναι λογικό ότι κάποιοι από εμάς φοβούνται τις αράχνες όταν οι περισσότερες αράχνες είναι απολύτως ακίνδυνες; Ή, ότι κάποιοι από εμάς φοβούνται να πετάξουν όταν είναι πολύ πιο ασφαλές από την οδήγηση; Όχι. Ο φόβος προέρχεται από βαθιά συγκίνηση, όχι λογική.

Εάν ο φοβισμένος φίλος σας είναι δίπλα σας σε μια πτήση, το οποίο είναι πιο πιθανό να τους κάνει να νιώσουν καλύτερα: φωνάζοντας τους και τους λέγοντας ότι είναι γελοίοι ή τους καθησυχάζουν με αστείες ιστορίες και άφθονη σοκολάτα και κρασί; Εάν ακολουθήσετε τη διαδρομή της καλοσύνης και της κατανόησης, οι πιθανότητες είναι ότι στην επόμενη πτήση θα θυμούνται τη θετική εμπειρία που είχαν μαζί σας. Συνεχίστε αυτό και, με την πάροδο του χρόνου, ο φόβος του φίλου σας να πετάξει είναι πιο πιθανό να μειωθεί παρά να αυξηθεί.

Η ίδια αρχή ισχύει για την παρηγοριά ενός φοβισμένου σκύλου.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το κουτάβι μου να ξεπεράσει τον φόβο του για άλλα σκυλιά;

Επειδή ο φόβος είναι μια τόσο βαθιά, συναισθηματική απόκριση, βοηθώντας το σκυλί σας να ξεπεράσει μπορεί να είναι δύσκολο. Δεν υπάρχει σαφής, εύκολος δρόμος για να γίνεις χωρίς φόβο και κάθε σκύλος θα κινείται με διαφορετικό ρυθμό.

Η απευαισθητοποίηση είναι η καλύτερη επιλογή που έχουμε για να βοηθήσουμε ένα σκυλί μέσα από το φόβο του. Με λίγα λόγια, δείτε πώς λειτουργεί:

 1. Προσδιορίστε το όριο του σκύλου σας. Πόσο κοντά μπορεί το σκυλί σας να φτάσει σε ένα άγνωστο κουτάβι πριν αρχίσει να εμφανίζει εξωτερικά σημάδια φόβου (δείτε την παραπάνω λίστα); Αυτή η απόσταση μπορεί να είναι 100 πόδια ή μπορεί να είναι 5 πόδια. Ό, τι κι αν είναι, κάντε το καλύτερό σας για να μην αφήσετε ποτέ το σκυλί σας να πλησιάσει περισσότερο από αυτό κατά την έναρξη της προπόνησής σας.
 2. Αλλάξτε τη γνώμη του κουταβιού σας για άλλα σκυλιά. Αυτή τη στιγμή, άλλα σκυλιά προκαλούν αρνητική συναισθηματική απόκριση στο κουτάβι σας. Θέλουμε να το αλλάξουμε σε θετικό. Πετύχετε αυτό κάνοντας το σκυλί σας να πιστεύει ότι η εμφάνιση ενός άλλου σκύλου σε ασφαλή απόσταση προβλέπει ότι κάτι θαυμάσιο θα συμβεί. Εάν εμφανιστεί ένα σκυλί, δώστε μια λιχουδιά στον σκύλο σας. Δώστε μερικές ακόμα μέχρι να χαθεί ο άλλος σκύλος από το οπτικό του πεδίου.
 3. Χρησιμοποιήστε τις υψηλότερες ανταμοιβές που μπορείτε. Οι βαρετές παλιές κροκέτες ή συσκευασμένες λιχουδιές δεν θα σας οδηγήσουν πολύ σε αυτό το είδος προπόνησης. Διαλέξτε μερικές επιπλέον ειδικές τροφές για τις οποίες ο σκύλος σας τρελαίνεται και αφήστε τους να το έχουν μόνο όταν εργάζεστε σε απευαισθητοποίηση-αντεπιβίωση.
 4. Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση. Χρησιμοποιήστε κάθε ευκαιρία για να εξασκήσετε την απευαισθητοποίηση. Εφ ‘όσον έχετε τις σωστές απολαύσεις μαζί σας, μπορείτε να το εργαστείτε ενώ περπατάτε, να καθίσετε σε ένα πάρκο ή ακόμα και όταν ξεκουράζεστε στη στέγη σας ή στην μπροστινή αυλή σας.
 5. Μειώστε την απόσταση μεταξύ του σκύλου σας και άλλων σκύλων. Μόλις ο σκύλος σας μπορεί να παρακολουθήσει ήρεμα ένα άλλο σκυλί να περνά στο αρχικό τους όριο, μειώστε τη ζώνη προστασίας. Εάν ξεκινήσατε σε απόσταση 100 ποδιών, δοκιμάστε 75 ή 50 πόδια. Εάν ξεκινήσατε στα πέντε πόδια, δοκιμάστε τρία πόδια. Από τη νέα σας απόσταση, προσπαθήστε να αλλάξετε την άποψη του σκύλου σας με τη γρήγορη λιχουδιά όταν υπάρχει άλλο κουτάβι. Συνεχίστε να μειώνετε το κατώφλι με την πάροδο του χρόνου, αφήνοντας το σκυλί σας να σας πει πότε είναι έτοιμο να προχωρήσει. Εάν μπορούν να παρακολουθήσουν ήρεμα ένα σκυλί να περνάει χωρίς να δείχνουν σημάδια φόβου, είναι πιθανότατα έτοιμοι να κινηθούν λίγο πιο κοντά.

Θα μπορέσει ποτέ ο σκύλος μου να παίξει με άγνωστα κουτάβια;

Εμείς οι άνθρωποι φαίνεται να αισθανόμαστε πολύ έντονα ότι τα σκυλιά πρέπει να παίζουν με άλλα σκυλιά. Αλλά πραγματικά, αυτό που το σκυλί σας θέλει πιθανώς περισσότερο από οτιδήποτε στη ζωή είναι να είναι κοντά σας και την οικογένειά σας. Για πολλά σκυλιά, το να παίζεις με άλλους του είδους τους δεν είναι τόσο ενδιαφέρον.

Ακόμα και τα σκυλιά που ξεπερνούν τον φόβο τους για άλλα κουτάβια δεν είναι πιθανό να θέλουν να πάνε στο πάρκο σκυλιών ή τη φύλαξη σκυλιών και αυτό είναι εντάξει Δεν πρέπει να αισθάνεστε σαν ένα σκυλί που δεν θέλει να αλληλεπιδράσει με άλλα σκυλιά που ζει μια μη ικανοποιητική ζωή. Αυτό δεν σημαίνει ότι το σκυλί σας μπορεί να μην έχει ποτέ φίλους του είδους του, αλλά, πιθανότατα, θα συνεχίσουν να είναι επιλεκτικοί για το ποιον θέλουν να αλληλεπιδράσουν.

Οι άνθρωποι είναι επιλεκτικοί για το ποιος περνάμε το χρόνο μας. Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι το κουτάβι σας να κινείται στον κόσμο με αυτοπεποίθηση και χωρίς φόβο, όχι να είναι κοινωνική πεταλούδα.

Πηγή

0
1+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Members
 • Active
 • New
 • Online
 • Groups
 • Active
 • Newest