fbpx
Ο σκύλος μου φοβάται τους άλλους σκύλους. Τι να κάνω;
Πριν από 4 μήνες

Ο σκύλος μου φοβάται τους άλλους σκύλους. Τι να κάνω;

Κανένας από εμάς – άνθρωπος, σκύλος, γάτα, σκαντζόχοιρος, ελέφαντας ή άλλος – δεν είναι εντελώς απαλλαγμένος από φόβο. Βιολογικά, είμαστε ενσύρματοι για αυτό. Ο φόβος είναι ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλός μας μας κρατά ασφαλείς, καθιστώντας μας σε εγρήγορση και μας προετοιμάζει να καταπολεμήσουμε πιθανές απειλές ή να ξεφύγουμε από αυτές.

Αλλά τι γίνεται αν ο μεγαλύτερος φόβος του σκύλου σας είναι άλλα σκυλιά; Τα σκυλιά είναι παντού! Έξω από το σπίτι, είναι σχεδόν αδύνατο να αποτρέψετε το σκυλί σας να δει τουλάχιστον, αν όχι περιστασιακά να αλληλεπιδρά κι’όλας με, το πράγμα που φοβάται περισσότερο.

Φαίνεται τρομακτικό, το ξέρω, αλλά είναι δυνατόν να βοηθήσετε τον σκύλο σας να αισθάνεται πιο σίγουρος και λιγότερο φοβισμένος γύρω από άλλα σκυλιά.

Πώς μπορώ να ξέρω αν ο σκύλος μου φοβάται τα άλλα σκυλιά;

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο φόβος, ειδικά εάν ο σκύλος σας αντιδρά στην παρουσία άλλων κουταβιών με το γαύγισμα. Συμπεριφορές που φαίνονται «επιθετικές» συχνά βασίζονται στην απόκριση μάχης ή φυγής. Όταν το σκυλί σας είναι στο λουρί, για παράδειγμα, δεν μπορεί να ξεφύγει από ένα σκυλί που πλησιάζει. Όταν η φυγή δεν είναι επιλογή, η επόμενη πορεία δράσης είναι η «μάχη».

Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να σημαίνει ότι το κουτάβι σας φοβάται άλλα σκυλιά.

 • Ο σκύλος σας γαβγίζει, ή / και ορμάει σε άλλα σκυλιά
 • Το σκυλί σας χασμουριέται ή γλείφει τα χείλη τους με υπερβολικό τρόπο όταν πλησιάζουν άλλα σκυλιά
 • Ο σκύλος σας προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα σκυλιά που πλησιάζουν
 • Το σκυλί σας κρύβεται όταν υπάρχει άλλο σκυλί
 • Το σκυλί σας τρέμει ή κλαίει γύρω από άλλα σκυλιά
 • Ο σκύλος σας αρνείται να πάρει λιχουδιές ή να παίξει γύρω από άλλα σκυλιά

Τι πρέπει να αποφεύγω εάν ο σκύλος μου φοβάται άλλα σκυλιά;

Εάν υποψιάζεστε ότι το σκυλί σας φοβάται άλλα σκυλιά, το πρώτο βήμα είναι να τους αποτρέψετε να έχουν αρνητικές εμπειρίες που μπορεί να δημιουργήσουν τον φόβο που έχουν ήδη. Θυμηθείτε ότι τα σκυλιά είναι ζώα – ακόμη και το καλύτερα εκπαιδευμένο κουτάβι στον κόσμο έχει απρόβλεπτες στιγμές. Για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις, ακολουθήστε αυτούς τους κανόνες στην αρχή.

 • Μην μεταφέρετε το σκυλί σας σε ένα πάρκο σκύλων ή σε πολυσύχναστο χώρο.
 • Δώστε στο σκυλί σας μια ζώνη ασφαλείας για περιπάτους. Διασχίστε το δρόμο, περιμένετε στην κορυφή ενός δρόμου ενώ ένα άλλο σκυλί περνάει ή βάλτε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο μεταξύ του κουταβιού σας και του σκύλου που πλησιάζει περπατώντας (προσεκτικά!) Στο δρόμο
 • Ποτέ μην φωνάζετε στο κουτάβι σας και μην τους αναγκάζετε να αλληλεπιδρούν με άλλα σκυλιά. Αντ ‘αυτού, ανακουφίστε το σκυλί σας
 • Γίνετε συνήγορος για τις ανάγκες του σκύλου σας. Εάν κάποιος ρωτήσει εάν ο σκύλος του μπορεί να πει γεια, πείτε του ευγενικά όχι και προχωρήστε.

Η παρηγοριά του σκύλου μου ενισχύει τη φοβική συμπεριφορά τους;

Σύντομη απάντηση: όχι. Η “επιβράβευση” του σκύλου σας με ευγενικά λόγια και στοργή δεν ενισχύει τον φόβο με τον τρόπο που ο έπαινος ή οι ανταμοιβές ενισχύουν άλλες συμπεριφορές. Ο φόβος δεν είναι μια απάντηση που γεννιέται από τη λογική. Η ανταμοιβή μιας συμπεριφοράς την ενισχύει μόνο εάν ο σκύλος ενεργεί συνειδητά, όχι εάν το σώμα τους ανταποκρίνεται σε μια απειλή.

Σκεφτείτε το με ανθρώπινους όρους. Είναι λογικό ότι κάποιοι από εμάς φοβούνται τις αράχνες όταν οι περισσότερες αράχνες είναι απολύτως ακίνδυνες; Ή, ότι κάποιοι από εμάς φοβούνται να πετάξουν με αεροπλάνο όταν είναι πολύ πιο ασφαλές από την οδήγηση; Όχι. Ο φόβος προέρχεται από βαθιά συγκίνηση, όχι λογική.

Εάν ο φοβισμένος φίλος σας είναι δίπλα σας σε μια πτήση, τι είναι πιο πιθανό να τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα: φωνάζοντας τους και να τους λέτε ότι είναι γελοίοι ή να τους καθησυχάζεται με αστείες ιστορίες και άφθονη σοκολάτα και κρασί; Εάν ακολουθήσετε τη διαδρομή της καλοσύνης και της κατανόησης, οι πιθανότητες είναι ότι στην επόμενη πτήση θα θυμούνται τη θετική εμπειρία που είχαν μαζί σας. Συνεχίστε αυτό και, με την πάροδο του χρόνου, ο φόβος του φίλου σας να πετάξει είναι πιο πιθανό να μειωθεί παρά να αυξηθεί.

Η ίδια αρχή ισχύει για την παρηγοριά ενός φοβισμένου σκύλου.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το κουτάβι μου να ξεπεράσει τον φόβο του για άλλα σκυλιά;

Επειδή ο φόβος είναι μια τόσο βαθιά, συναισθηματική απόκριση, βοηθώντας το σκυλί σας να ξεπεράσει αυτό μπορεί να είναι δύσκολο. Δεν υπάρχει σαφής, εύκολος δρόμος για να γίνεις χωρίς φόβο και κάθε σκύλος θα κινείται με διαφορετικό ρυθμό.

Η απευαισθητοποίηση είναι οι καλύτερες επιλογές που έχουμε για να βοηθήσουμε ένα σκυλί μέσα από το φόβο του. Με λίγα λόγια, δείτε πώς λειτουργεί:

 1. Προσδιορίστε το όριο του σκύλου σας. Πόσο κοντά μπορεί το σκυλί σας να φτάσει σε ένα άγνωστο κουτάβι πριν αρχίσει να εμφανίζει εξωτερικά σημάδια φόβου (δείτε την παραπάνω λίστα); Αυτή η απόσταση μπορεί να είναι 100 μέτρα ή μπορεί να είναι 5 μέτα. Ό, τι κι αν είναι, κάντε το καλύτερό σας για να μην αφήσετε ποτέ το σκυλί σας να πλησιάσει περισσότερο από αυτό στην αρχή της προπόνησής σας.
 2. Αλλάξτε τη γνώμη του κουταβιού σας για άλλα σκυλιά. Αυτή τη στιγμή, άλλα σκυλιά προκαλούν αρνητική συναισθηματική απόκριση στο κουτάβι σας. Θέλουμε να το αλλάξουμε σε θετικό. Κάνετε αυτό κάνοντας το σκυλί σας να πιστεύει ότι η εμφάνιση ενός άλλου σκύλου σε ασφαλή απόσταση προβλέπει ότι θα συμβεί κάτι υπέροχο. Εάν εμφανιστεί ένα σκυλί, γίνεστε ένας διανομέας με τις λιχουδιές σας. Δώστε τους γρήγορα λιχουδιές ότου ο σκύλος είναι εκτός ορατότητας του κουταβιού σας.
 3. Χρησιμοποιήστε τις υψηλότερες ανταμοιβές που μπορείτε. Οι βαρετές παλιές κροκέτες ή συσκευασμένες λιχουδιές δεν θα σας κάνουν πολύ μακριά σε αυτό το είδος προπόνησης. Διαλέξτε μερικές επιπλέον ειδικές τροφές για τις οποίες ο σκύλος σας τρελαίνεται και αφήστε τους να το πάρουν μόνο όταν εργάζεστε σε απευαισθητοποίηση-αντεπιβίωση.
 4. Εξάσκηση,εξάσκηση,εξάσκηση. Χρησιμοποιήστε κάθε ευκαιρία για να εξασκήσετε την απευαισθητοποίηση. Εφ ‘όσον έχετε τις σωστές απολαύσεις μαζί σας, μπορείτε να το εργαστείτε ενώ περπατάτε (βεβαιωθείτε ότι μένετε πίσω από το κατώφλι σας απόσταση), να καθίσετε σε ένα πάρκο ή ακόμα και όταν ξεκουράζεστε στη στέγη σας ή στην μπροστινή αυλή σας.
 5. Μειώστε την απόσταση μεταξύ του σκύλου σας και άλλων σκύλων. Μόλις ο σκύλος σας μπορεί να παρακολουθήσει ήρεμα ένα άλλο σκυλί να περνά στο αρχικό τους όριο, μειώστε την προστατευτική ζώνη. Εάν ξεκινήσατε σε απόσταση 100 μέτρων, δοκιμάστε 75 ή 50 μέτρα. Εάν ξεκινήσατε στα πέντε πόδια, δοκιμάστε τρία πόδια. Από τη νέα σας απόσταση, προσπαθήστε να αλλάξετε την άποψη του σκύλου σας με τη γρήγορη λιχουδιά. Συνεχίστε να μειώνετε την απόσταση με την πάροδο του χρόνου, αφήνοντας το σκυλί σας να σας πει πότε είναι έτοιμο να προχωρήσει. Εάν μπορούν να παρακολουθήσουν ήρεμα ένα σκυλί να περνάει χωρίς να δείχνουν σημάδια φόβου, είναι πιθανότατα έτοιμοι να κινηθούν λίγο πιο κοντά.

Θα μπορέσει ποτέ ο σκύλος μου να παίξει με άγνωστα κουτάβια;

Εμείς οι άνθρωποι φαίνεται να νιώθουμε έντονα ότι τα σκυλιά πρέπει να παίζουν με άλλα σκυλιά. Αλλά πραγματικά, αυτό που το σκυλί σας θέλει πιθανώς περισσότερο από οτιδήποτε στη ζωή είναι να είναι κοντά σας και την οικογένειά σας. Για πολλά σκυλιά, το να παίζεις με άλλους του είδους τους δεν είναι τόσο ενδιαφέρον.

Ακόμα και τα σκυλιά που ξεπερνούν τον φόβο τους για άλλα κουτάβια δεν είναι πιθανό να θέλουν να πάνε στο πάρκο σκυλιών. Δεν πρέπει να αισθάνεστε ότι ένα σκυλί που δεν θέλει να αλληλεπιδράσει με άλλα σκυλιά που ζει μια μη ικανοποιητική ζωή. Αυτό δεν σημαίνει ότι το σκυλί σας μπορεί να μην έχει ποτέ φίλους του είδους του, αλλά, πιθανότατα, θα συνεχίσουν να είναι επιλεκτικοί για το ποιον θέλουν να αλληλεπιδράσουν.

Οι άνθρωποι είναι επιλεκτικοί για το ποιος περνάμε το χρόνο μας. Ο στόχος σας πρέπει να είναι το κουτάβι σας να κινείται στον κόσμο με αυτοπεποίθηση και χωρίς φόβο, όχι να είναι κοινωνική “μηχανή”.

Πηγή

0
1+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *