fbpx
O σκύλος μου πιστεύει ότι είμαι και γω σκύλος;
Πριν από 5 μήνες

O σκύλος μου πιστεύει ότι είμαι και γω σκύλος;

Οι πιθανότητες είναι ότι έχετε αφιερώσει αρκετό χρόνο να αναρωτιέστε τι σκέφτεται ή τι αισθάνεται ο σκύλος σας – και αυτό περιλαμβάνει και τη σχέση με εσάς. Τι ακριβώς κάνει ο σκύλος σας για εσάς και τη σχέση μεταξύ σας; Αναγνωρίζει τις διαφορές μεταξύ σας; Ή νομίζει ότι είστε απλώς ένας άλλος φίλος, όπως αυτός που συναντά στο πάρκο σκύλων;

Εάν αναρωτηθήκατε ποτέ “πιστεύει ο σκύλος μου ότι είμαι σκύλος;” ή αν καταλαβαίνει τις διαφορές μεταξύ ανθρώπων και σκύλων, σήμερα είναι η τυχερή μέρα σας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς βλέπουν τα σκυλιά τους ανθρώπους τους και αν μπορούν να αναγνωρίσουν τις διαφορές μεταξύ φίλων με δύο πόδια και τετράποδων.

Τα σκυλιά μπορούν να «μυρίσουν» άλλα σκυλιά μόνο με τη μυρωδιά τους

Λοιπόν, η σύντομη απάντηση στην ερώτηση “πιστεύει ο σκύλος μου ότι είμαι σκύλος;” είναι όχι – και αυτό οφείλεται κυρίως στο άρωμά σου.

Τα σκυλιά έχουν τις ίδιες αισθήσεις με τους ανθρώπους, αλλά η αίσθηση της όσφρησης τους είναι πολύ καλύτερη. Οι άνθρωποι έχουν περίπου έξι εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς στη μύτη (τους υποδοχείς που σας επιτρέπουν να μυρίσετε), ενώ τα σκυλιά έχουν έως και 300 εκατομμύρια – κάνοντας την αίσθηση της όσφρησης κάπου μεταξύ 10.000 και 100.000 φορές καλύτερη από έναν μέσο άνθρωπο.

Τα σκυλιά έχουν επίσης ένα δεύτερο σύστημα όσφρησης, που ονομάζεται όργανο Jacobsen, που τους επιτρέπει να επεξεργάζονται πολύ περισσότερες πληροφορίες μέσω της μυρωδιάς από ό, τι οι άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένου του είδους με το οποίο αλληλεπιδρούν.

Γνωρίζετε τη γοητευτική συνήθεια του σκύλου σας να μυρίζει τα μυρίζει τα οπίσθια ενός άλλου σκύλου; Αυτός δεν είναι απλώς ένας «τρόπος με τον σκύλο να λέει γεια». Αυτό που κάνουν είναι να μυρίζουν πληροφορίες. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες που μπορεί να πάρει το σκυλί σας μόνο από τη μυρωδιά ενός άλλου σκύλου, όπως η ηλικία, το φύλο, η υγεία, η σεξουαλική ετοιμότητα του σκύλου και – καλά μαντέψατε – αν είναι ή όχι σκύλος.

Το σκυλί σας μπορεί να πει αμέσως εάν αλληλεπιδρά με ένα άλλο σκυλί ή έναν άνθρωπο μόνο με το άρωμα – οπότε όταν το σκυλί σας παίρνει μυρωδιά από εσάς, ξέρει ότι ασχολείται με έναν άνθρωπο.

Τα σκυλιά μπορεί να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν άλλα σκυλιά από την όραση

Όχι μόνο τα σκυλιά μπορούν να αναγνωρίσουν άλλους σκύλους με το άρωμα, αλλά αποδεικνύεται, ότι πιθανότατα μπορούν να τα αναγνωρίσουν από την όραση – παρόλο που υπάρχουν εκατοντάδες ράτσες σκύλων (το Fédération Cynologique Internationale επί του παρόντος αναγνωρίζει 344 ράτσες) το καθένα με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά.

Σε μια μελέτη του 2013, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού δοκίμασαν την ικανότητα εννέα σκύλων να διαφοροποιούν οπτικά τις εικόνες άλλων σκύλων και τις εικόνες ζώων που δεν ανήκουν σε σκύλους (συμπεριλαμβανομένων των γατών, των πουλιών και των κοτόπουλων). Διαπίστωσαν ότι και τα εννέα σκυλιά μπόρεσαν να διαχωρίσουν τις εικόνες σκύλων από μη σκύλους, ακόμη και αν η ράτσα ή η συνολική εμφάνιση των σκύλων άλλαξε από φωτογραφία σε φωτογραφία – πράγμα που σημαίνει ότι τα σκυλιά μπορούν και τα δύο να διαφοροποιήσουν τα σκυλιά από άλλα είδη και να αναγνωρίσουν άλλα σκυλιά μόνο από την όραση.

Έτσι, με άλλα λόγια, όταν το σκυλί σας κοιτάζει το σκυλί του καλύτερου φίλου σας – ακόμα κι αν είναι μεγαλύτερο, μικρότερο ή μοιάζει τελείως διαφορετικό από αυτό – βλέπει έναν άλλο σκύλο. Όταν σε κοιτάζουν; Οχι τόσο πολύ.

Ο σκύλος σας ξέρει ότι δεν είστε σκύλος – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σας θεωρούν οικογένεια

Ο σκύλος σας ξέρει ότι δεν είστε το ίδιο είδος – το οποίο, εάν χρησιμοποιείτε συχνά τον όρο “γονέας σκύλου”, μπορεί να το αισθάνεσται σαν χτύπημα. Αλλά επειδή το σκυλί σας μπορεί να αναγνωρίσει ότι δεν είστε σκύλος, δεν σημαίνει ότι δεν σας θεωρει οικογένεια!

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης στη Βιέννη της Αυστρίας είχε ως στόχο να διερευνήσει εάν οι σκύλοι παρουσίασαν «ασφαλή βασική επίδραση» με τους ιδιοκτήτες τους. Το αποτέλεσμα της ασφαλούς βάσης (το οποίο συνήθως εμφανίζεται στις σχέσεις ανθρώπου-γονέα / παιδιού) είναι όταν το παιδί (ή, στην περίπτωση αυτή, ο σκύλος) χρησιμοποιεί τον γονέα ως ασφαλή βάση όταν εξερευνά ή αλληλεπιδρά με ένα περιβάλλον.

Οι ερευνητές εισήγαγαν τα σκυλιά σε ένα διαδραστικό παιχνίδι με μια κρυφή κρύπτη μέσα σε τρεις διαφορετικές συνθήκες – ένα όπου ο ιδιοκτήτης του σκύλου ήταν εντελώς απόν, ένα όπου ο ιδιοκτήτης του σκύλου ήταν σιωπηλός και ένα όπου ο ιδιοκτήτης του σκύλου ενθάρρυνε ενεργά το σκυλί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά είχαν πολύ πιο μεγάλα κίνητρα να παίξουν με το παιχνίδι και να βρουν την λιχουδιά όταν ήταν παρόντες οι κηδεμόνεςς τους – ακόμα κι αν ήταν σιωπηλοί. Η παρουσία του ιδιοκτήτη τους, τους έκανε πιο άνετους να εξερευνήσουν το περιβάλλον. Αυτό υπονοεί ότι το ασφαλές βασικό αποτέλεσμα που υπάρχει μεταξύ των γονέων και των παιδιών υπάρχει επίσης μεταξύ σκύλων και ιδιοκτητών τους – ή, με άλλα λόγια, το σκυλί σας κοιτάζει σαν γονέα, προστάτη και δίχτυ ασφαλείας του, όπως και ένα ανθρώπινο παιδί.

Συνοψίζοντας

Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ακριβώς τι σκέφτεται ή αισθάνεται ένας σκύλος – αλλά όταν πρόκειται για την ερώτηση “πιστεύει ο σκύλος μου ότι είμαι σκύλος;” όλα τα σημάδια δείχνουν ξεκάθαρα όχι.

Οι άνθρωποι και τα σκυλιά μυρίζουν διαφορετικά, φαίνονται διαφορετικά και συμπεριφέρονται διαφορετικά – οπότε όταν το σκυλί σας αλληλεπιδρά μαζί σας, λαμβάνει σαφώς το μήνυμα ότι είστε άνθρωπος, όχι σκύλος.

Αλλά και πάλι, επειδή το σκυλί σας αναγνωρίζει ότι δεν είστε σκύλος, δεν σημαίνει ότι δεν ταυτίζεται μαζί σας ή δεν έχει ισχυρό δεσμό. Η συμπεριφορά των σκύλων με τους ιδιοκτήτες τους μιμείται σαφώς τη συμπεριφορά των παιδιών με τους γονείς τους – οπότε, στο τέλος της ημέρας, δεν έχει σημασία για το κατοικίδιο ζώο σας εάν περπατάτε με δύο πόδια ή τέσσερα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είστε αυτός που τους ταΐζετε, παίζετε μαζί τους και τους αγαπάτε κάθε μέρα.

Πηγή

1
1+

1 comments

  1. Χρύσα

    Με τις γάτες, τι γίνεται;

    0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *