fbpx
Ο σκύλος μου τραβάει το λουρί του. Πως να το σταματήσω;
Πριν από 4 εβδομάδες

Ο σκύλος σας τραβάει το λουρί του; 3 Tips για το πως να το σταματήσετε!

Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας τραβάει το λουράκι του στην βόλτα

Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, σίγουρα θα ζηλέυετε όταν βλέπετε άλλους κηδεμόνες με τα σκυλάκια τους, τα οποία μένουν ήσυχα δίπλα τους. Είτε περνάει άλλος σκύλος, είτε άμα περνάνε παιδάκια από δίπλα, αυτά μένουν ατάραχα.

Αν έχετε πρόβλημα με το λουράκι, τότε θα είστε από τους κηδεμόνες που πασχίζετε να μείνει ο σκύλος σας ήρεμος στην βόλτα. Θα τον κρατάτε πίσω με όλη μου τη δύναμη σας κάθε φορά που κάποιος περνούσε και θα κρατάτε το λουράκι σφιχτά ακόμη και όταν δεν υπήρχε τίποτα “συναρπαστικό” γιατί το τράβηγμα έγινε η προεπιλογή στις βόλτες.

Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε γιατί ο σκύλος τραβάει το λουράκι του, ποιοί είναι οι μέθοδοι για να σταματήσει το τράβηγμα και γιατί η συνέπεια είναι το κλειδί.

Να πώς να σταματήσει ο σκύλος σας να τραβάει το λουρί.

Γιατί ο σκύλος τραβάει το λουρί του

Πριν βυθιστείτε στις μεθόδους που μπορούν να εμποδίσουν το σκυλί σας να τραβήξει το λουρί, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στο γιατί τα σκυλιά τραβούν για να ξεκινήσουν. Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες συμπεριφορές, πολλές φορές ακούσια η στάση μας μπορεί να ενθαρρύνει αυτή τους την συμπεριφορά.

Τα σκυλιά τραβούν το λουρί επειδή είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά σκύλου. Είναι επιθυμητό; Όχι, αλλά είναι φυσικό για αυτούς. Το τράβηγμα τους οδηγεί εκεί που θέλουν να πάνε και τους πηγαίνει με τον δικό τους ρυθμό. Δεν τραβούν επειδή προσπαθούν να είναι κυρίαρχοι, το κάνουν επειδή λειτουργεί.

Με άλλα λόγια, αν βρίσκεστε πίσω από το σκυλί σας σε περιπάτους και τραβάει, το διδάσκετε να τραβήξει ακόμη περισσότερο. Αυτό το τράβηγμα ανταμείβεται επειδή τους αφήνει να προχωρούν μπροστά και να φτάνουν εκεί που θέλουν να πάνε.

Εάν το σκυλί σας τραβούσε πάντα το λουρί, θα είναι δύσκολο να σταματηθεί αυτή η συμπεριφορά. Επειδή έχουν συνηθίσει να κινούνται προς τα εμπρός ενώ η ίδια η συμπεριφορά έχει ενθαρρυνθεί, και το φυσικό αντανακλαστικό ενός σκύλου είναι να αντιταχθεί στον περιορισμό. Αλλά εάν είστε συνεπείς, μπορείτε να “σπάσετε” αυτήν τη συνήθεια και με την πάροδο του χρόνου. Μπορείτε να διδάξετε στο σκυλί σας ότι το περπάτημα στο πλάι σας είναι πολύ πιο ικανοποιητικό.

Δεν θα λειτουργούν τέλεια όλες οι μέθοδοι για κάθε σκύλο

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να ξέρετε προτού ξεκινήσετε κάθε είδους προπόνηση, είναι ότι δεν θα λειτουργεί κάθε μέθοδος για κάθε σκύλο. Πολλές φορές οι δοκιμές σε μεθόδους όσον αφορά το χαλαρό περπάτημα με λουρί δεν λειτουργεί πάντα. Έτσι, αν έχετε διαβάσει την μέθοδο για το χαλαρό λουρί στο παρελθόν, αλλά δεν είδατε αποτελέσματα δεν είστε οι μόνοι.

Μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης σκύλων αφορά την εύρεση αυτού που παρακινεί το σκυλί να ακολουθήσει τις ασκήσεις και την ανάπτυξη αυτών. Πολλές φορές οι νόστιμες λιχουδιές είναι ένα καλό κίνητρο ή ένα παιχνίδι που αρέσει στον σκύλο σας.

Έχετε ακούσει ποτέ για την εξάσκηση δέντρου; Πηγαίνει έτσι – όταν το σκυλί σας αρχίζει να τραβάει στην βόλτα σταματάτε. Η θεωρία είναι ότι το σκυλί σας θα μάθει ότι το τράβηγμα σημαίνει ότι θα σταματήσετε τον περίπατο, επομένως δεν θα τραβήξει πια.

Ξέρετε τι συνέβη όταν το δοκίμασα με τον ενθουσιασμένο σκύλο μου που είχε ήδη συνηθίσει να τραβάει λουρί; Τράβηξε ακόμα πιο σκληρά για να φτάσει εκεί που ήθελε να πάει και απογοητεύτηκε όταν δεν του έκανα το χατίρι. Εάν είστε αρκετά υπομονετικοί μπορεί να έχετε επιτυχία με αυτήν τη μέθοδο, αλλά δεν λειτούργησε πολύ καλά για το σκυλί μου. Προσπάθησα για μήνες και έμεινα κολλημένος στην άκρη του δρόμου που σταματάγαμε κάθε 3 βήματα για να σταθώ ακίνητος για μερικά λεπτά ελπίζοντας ότι ο σκύλος μου θα επέλεγε να ηρεμήσει. Αλλά αυτό δεν συνέβη.

Στην καλύτερη περίπτωση θα έμενε στο τέλος του λουριού κοιτάζοντας προς τα εμπρός, και μερικές φορές θα σταματούσε για μια στιγμή, αλλά μόλις ξεκινούσαμε να κινούμαστε πάλι, άρχιζε και πάλι στο τράβηγμα.

Δείτε τι άλλες εναλλακτικές έχετε.

Επιλέξτε μια μέθοδο περπατήματος και επιμείνετε με αυτήν

Η πρώτη συμβουλή για τη διδασκαλία του σκύλου σας να μην τραβάει το λουρί είναι να επιλέξετε μια μέθοδο περπατήματος και να μείνετε συνεπής. Πρέπει να διδάξετε στο σκυλί σας ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή σε έναν περίπατο, οπότε το να αποφασίσετε πώς θέλετε το σκυλί σας να περπατήσει και να είστε συνεπείς με αυτόν τον στόχο είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να φτάσετε εκεί.

Θέλετε το σκυλί σας να περπατήσει στη δεξιά πλευρά, την αριστερή πλευρά σας ή μερικά βήματα πίσω; Επιλέξτε την προτίμησή σας και μείνετε συνεπείς. Εάν θέλετε το σκυλί σας να κολλάει στη δεξιά πλευρά σας πάντα, βεβαιωθείτε ότι όλοι όσοι τον βγάζουν βόλτα ακολουθούν αυτό το σχέδιο. Το να επιμείνετε με μία μέθοδο θα σας βοηθήσει να διδάξετε το σκυλί σας ακριβώς αυτό που αναμένεται από αυτό σε έναν περίπατο και θα κάνει την προπόνηση πιο ομαλή.

Ξεκινήστε σε μια μη συναρπαστική περιοχή

Όταν πρόκειται για τη διδασκαλία του σκύλου σας πώς να περπατάτε όμορφα με ένα λουρί, ένα πράγμα που θέλετε να αποφύγετε είναι να το μάθετε να αποτύχουν. Έτσι, όταν προσπαθείτε να διδάξετε το σκυλί σας να παραμείνει ήρεμο και να περπατήσει όμορφα, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ένα μη συναρπαστικό μέρος για προπόνηση.

Επιλέξτε μια ήσυχη ώρα της ημέρας και εξασκηθείτε στο περπάτημα στο δρόμο, πηγαίνετε για μια βραδινή βόλτα κατά τη διάρκεια του δείπνου όταν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε εσωτερικούς χώρους ή πηγαίνοντας σε ένα πάρκο ώρες που δεν έχει πολύ κόσμο.

Εάν πηγαίνετε το σκυλί σας σε ένα πολυσύχναστο πάρκο πριν να έχει συνηθίσει να περπατάει ήρεμα με το λουρί του, είναι πιθανό να είναι πολύ ενθουσιασμένο και να ενθαρρύνεται να δώσει προσοχή και να μάθει οτιδήποτε συμβαίνει γύρο του. Θα αποστασιοποιηθούν πάρα πολύ από τη εξάσκηση λόγω όλων αυτών των συναρπαστικών ήχων, μυρωδιών και αξιοθέατων. Μην μάθετε το σκυλί σας να αποτύχει έτσι. Ξεκινήστε διδάσκοντας στο σκυλί σας πώς να περπατάτε όμορφα σε μια ήρεμη περιοχή και αρχίστε να χτίζετε από εκεί.

Χρησιμοποιήστε λιχουδιές για να ενθαρρύνετε το σκυλί σας να σας ακολουθήσει

Όποια μέθοδο κι αν καταλήξετε να κρατήσετε το σκυλί σας μακριά από το τράβηγμα του λουριού, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι πρέπει να κρατήσετε το σκυλί σας με κίνητρο. Για να τους ενθαρρύνετε να περπατούν όμορφα, πρέπει να τους δείξετε ότι τα καλά πράγματα συμβαίνουν όταν ακολουθούν τις οδηγίες σας και ο ευκολότερος τρόπος για να το επιτύχετε αυτό είναι με τη χρήση πεντανόστιμων λιχουδιών.

Το να δώσετε στο σκυλί σας κάτι θετικό για μια συγκεκριμένη συμπεριφορά θα τους ενθαρρύνει να επαναλάβουν αυτήν τη συμπεριφορά και το χαλαρό περπάτημα με λουρί δεν αποτελεί εξαίρεση.

Έτσι, όταν αρχίζετε να διδάσκετε στο σκυλί σας πώς να περπατάτε με λουρί, θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε λιχουδιές (ή παιχνίδια εάν το σκυλί σας έχει περισσότερο κίνητρο για παιχνίδι) για να τον ενθαρρύνει να σας ακολουθήσει. Αυτό θα του δείξει ότι το περπάτημα όμορφα και ήσυχα χωρίς να τραβήξει το λουρί σημαίνει ότι συμβαίνουν καλά πράγματα και με την πάροδο του χρόνου θα αρχίσει να επαναλαμβάνει τη συμπεριφορά από μόνο του.

Πηγή

0
1+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *