fbpx
Οδηγός οδοντοφυΐας κουταβιών: Πότε θα χάσουν κάποιο δόντι; Πονάει;
Πριν από 1 μήνα

Οδηγός οδοντοφυΐας κουταβιών: Πότε θα χάσουν κάποιο δόντι; Πονάει;

Η οδοντοφυΐα των κουταβιών είναι ένα θέμα που απασχολεί τους νέους κουταβογονείς.

Αν έχετε περάσει ποτέ χρόνο γύρω από έναν άνθρωπο που βγάζει δόντια, ξέρετε καλά ότι μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσαρέσκια, και μερικές φορές, κάνει γκρινιάρη τον μικρό αυτό άνθρωπο.

Τα κουτάβια περνούν από την ίδια διαδικασία απώλειας των δοντιών τους, αλλά εάν τα διαχειριστείτε σωστά και με τις σωστές προσδοκίες, η εμπειρία μπορεί να αφήσει το κουτάβι σας καλύτερα εκπαιδευμένο και τους δύο σας (ή περισσότεροι) περισσότερο δεμένοι.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε εσάς και τον νέο σας φίλο να ξεπεράσετε την αλλαγή δοντιών με όσο το δυνατόν λιγότερη ενόχληση.

Πότε είναι η ώρα των κουταβιών να αρχίσουν να χάνουν τα δόντια τους;

Τα κουτάβια παίρνουν τα παιδικά τους δόντια (που ονομάζονται επίσης «γάλα») πολύ νωρίς, συνήθως περίπου όταν είναι πέντε έως έξι εβδομάδων.

Μέχρι τις 12-16 εβδομάδες, που είναι η σωστή στιγμή που πρέπει να υποδεχτείτε το κουτάβι σας στο σπίτι και την οικογένειά σας, αυτά τα μικρά προσωρινά δόντια αρχίζουν να πέφτουν και τα ενήλικα δόντια αρχίζουν να τα αντικαθιστούν.

Σε ηλικία περίπου 24 εβδομάδων (έξι μήνες), τα περισσότερα κουτάβια έχουν χάσει όλα τα παιδικά δόντια τους και τα ενήλικα δόντια τους θα είναι στη θέση τους. Έως τους οκτώ μήνες, θα πρέπει να αυξηθούν πλήρως.

Το AKC σημειώνει ότι το εξάμηνο σηματοδοτεί ως μια εξαιρετική στιγμή για να ελέγξετε το στόμα του κουταβιού σας και να βεβαιωθείτε ότι όλα τα παιδικά δόντια έχουν πέσει και ότι τα ενήλικα δόντια έρχονται κανονικά, μη ραγισμένα και σπασμένα.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ενημερώστε τον κτηνίατρό σας. Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία μπορεί να σώσει εσάς και το κουτάβι σας από πολύ θλίψη αργότερα.

Αυτή μάλιστα είναι μια καλή ευκαιρία να αρχίσετε να βουρτσίσετε τα δόντια του σκύλου σας.

Είναι επίπονο;

Τα δόντια των κουταβιών είναι γενικά αρκετά μικρά, έτσι το κουτάβι σας και εσείς, πιθανότατα δεν θα τα παρατηρήσετε ακόμα και αν έχουν φύγει.

Αυτό που μπορεί να είναι άβολο για τα κουτάβια είναι όταν μπαίνουν τα ενήλικα δόντια τους. Ο χώρος όπου υπήρχαν περίπου 28 μικροσκοπικά δόντια πρέπει τώρα να κάνει χώρο για 42 μεγάλα δόντια! «Αυτή είναι πολλή επίπονη δραστηριότητα και τους κάνει να θέλουν να μασήσουν τα πάντα», επισημαίνει το κτηνιατρικό οδοντίατρο, MD Redman, DVM, DAVDC στο New York Magazine.

Δυστυχώς, αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ενδέχεται να παρατηρήσετε αίμα στα παιχνίδια ή ακόμα και να στριμώχνετε όταν μασάει – αυτά είναι φυσιολογικά, αλλά αν κάτι φαίνεται υπερβολικό ή το κουτάβι σας δεν είναι αγλαό, ενεργό και δεν τρώει, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

Συνηθισμένες συμπεριφορές στην περίοδο οδοντοφυΐας

Τα σκυλιά εξερευνούν με το στόμα τους, οπότε είναι πολύ φυσικό για ένα κουτάβι να εξερευνά σχεδόν τα πάντα δαγκώνοντάς τα. Αυτά τα δόντια κουταβιών είναι εξαιρετικά αιχμηρά, το τσίμπημα και το μάσημα είναι κοινά παράπονα.

Μάσημα

Οι εβδομάδες οδοντοφυΐας κουταβιών είναι σημαντικές για τη σύνδεση και την κοινωνικοποίηση, όπως η εισαγωγή του κουταβιού σας σε νέους ανθρώπους, περιβάλλοντα και άλλα κατοικίδια ζώα. Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικά για την προπόνηση.

Η περίοδος οδοντοφυΐας είναι ένας πολύ καλός χρόνος για να συνεργαστείτε με το κουτάβι σας και να του μάθετε τι είναι και δεν είναι κατάλληλο να μασάει. Επειδή το μικρό σας πιθανότατα θα θέλει να μασήσει σχεδόν οτιδήποτε για να ηρεμήσει την ταλαιπωρία της οδοντοφυΐας, θα θελήσετε να βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι προστατευμένο από το κουτάβι σας και ότι περιοχές με πράγματα όπως κορδόνια, παπούτσια και φανταχτερά έπιπλα διατηρούνται όσο γίνεται μακριά.

Για να βοηθήσει το κουτάβι σας να παραμείνει άνετο, η PetMD συνιστά να επενδύσετε σε μια ποικιλία παιχνιδιών μασήματος κατάλληλων για το κουτάβι.

Τα παιχνίδια μασήματος κουταβιών είναι πιο μαλακά από τα παιχνίδια ενηλίκων και θα προστατεύσουν τα νέα δόντια του κουταβιού σας από θραύση. Εάν το κουτάβι σας μασάει κάτι που δεν πρέπει, απλώς αντικαταστήστε το με ένα παιχνίδι ειδικό για μάσημα.

Καθώς εισάγετε νέα παιχνίδια, φροντίστε να παρακολουθείτε το κουτάβι σας ανά πάσα στιγμή. Θα θέλατε να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι πνιγμού και ότι τα παιχνίδια αντέχουν στο δάγκωμα του μωρού σας.

Εάν το κουτάβι σας βαρεθεί με τα παιχνίδια του, δοκιμάστε να αλλάξετε τα πράγματα προσθέτοντας κατεψυγμένα καλούδια σε παιχνίδια μασήματος ή ακόμα και παγώνοντας ένα Kong με φυστικοβούτυρο σε αυτό – διατηρεί τα πράγματα ενδιαφέροντα και αισθάνεται υπέροχα.

Εάν τα παιχνίδια και η ανακατεύθυνση δεν είναι αρκετά, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι κατά της μασήματος όπου χρειάζεται. Αυτά είναι ακίνδυνα για το κουτάβι σας και τείνουν να έχουν άσχημη γεύση, κάτι που δεν είναι διασκεδαστικό, αποθαρρύνοντας έτσι το μάσημα.

Τσιμπήματα

Τα σκυλιά χρησιμοποιούν το στόμα τους για να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους και αυτό μάλιστα είναι χαρακτηριστική συνήθεια των κουταβιών. Ένα κουτάβι μπορεί να μας πονά με αυτή τη συμπεριφορά, αλλά είναι επίσης ένας εντελώς φυσικός τρόπος για ένα κουτάβι να αλληλεπιδρά με άλλους.

Εάν παρατηρήσετε όταν τα κουτάβια παίζουν, ένα έντονο «yelp» από το ένα είναι συνήθως το μόνο που χρειάζεται για να δείξει σε κάποιο άλλο ότι το παιχνίδι γίνεται πολύ τραχύ.

Το AKC προτείνει να ακολουθήσετε αυτό το σύνθημα χρησιμοποιώντας ένα δυνατό, ψηλό “ωχ!” ως σήμα για το κουτάβι σας να σταματήσει, και στη συνέχεια να το ανταμείψετε με μια λιχουδιά ή επαίνους. Θα το πιάσει πολύ γρήγορα αν μιλάς τη γλώσσα του.

Συνεχής υγεία των δοντιών

Η οδοντική υγεία είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γενική υγεία του σκύλου. Σύμφωνα με το AVMA, η περιοδοντική νόσος μπορεί όχι μόνο να είναι επώδυνη για τον σκύλο σας, αλλά μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς, των νεφρών και του ήπατος. Εκτός από την καθιέρωση μιας τακτικής ρουτίνας στοματικής φροντίδας που περιλαμβάνει το βούρτσισμα, μια σωστά ισορροπημένη διατροφή θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι τα δόντια του κουταβιού σας θα παραμείνουν, ισχυρά και υγιή.

Πηγή

0
1+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Members
  • Active
  • New
  • Online
  • Groups
  • Active
  • Newest