fbpx
Οι σκύλοι μας βλέπουν φαντάσματα;
Πριν από 4 μήνες

Οι σκύλοι μας βλέπουν φαντάσματα;

Οι σκύλοι συχνά νομίζουμε ότι βλέπουν κάτι που δεν υπάρχει

Εάν έχετε σκύλο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει εκδηλώσει κάποια ανεξήγητη συμπεριφορά. Τρέχει μέσα από το σπίτι σαν να κυνηγάει … κάτι. Γαβγίζει σε αόρατα πράγματα. Κοιτώντας επίμονα τους τοίχους χωρίς λόγο. Υπάρχει πιθανώς μια λογική εξήγηση για κάθε φορά που το σκυλί σας φαίνεται να αντιδρά σε κάτι που δεν είναι εκεί.

Βλέπουν λοιπόν οι σκύλοι φαντάσματα;

Θα εξηγούσε πολλά, πραγματικά, και ίσως ήταν παρήγορο για τους γονείς κατοικίδιων ζώων να γνωρίζουν ότι υπήρχε ένας λόγος για την επιθυμία για αγκαλιά στις 2 π.μ. Ίσως αυτό είναι πιο εύκολο να γίνει αποδεκτό από το να υποθέσουμε ότι ο σκύλος σας ήταν βαριεστημένος και αποφάσισε να τρέξει στο σπίτι χωρίς κανένα λόγο.

Δυστυχώς, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι τα φαντάσματα υπάρχουν στην πραγματικότητα (δεν υπάρχουν επίσης αποδείξεις ότι δεν υπάρχουν), είναι αδύνατο να προσδιοριστεί εάν τα σκυλιά μπορούν να τα δουν. Αλλά αυτό που μπορούμε να προσδιορίσουμε είναι ότι συνήθως υπάρχει λόγος για την αλλιώς περίεργη συμπεριφορά του σκύλου σας.

Και αυτός ο λόγος είναι ότι οι σκύλοι έχουν υπερ-αισθήσεις, τουλάχιστον σε σύγκριση με τον άνθρωπο. Εάν το σκυλί σας αντιδρά σε κάτι που δεν μπορείτε να δείτε ή να ακούσετε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα εκεί. Σημαίνει απλώς ότι το πεδίο της αισθητηριακής συνειδητοποίησης είναι πέρα από το δικό σας.

Τρομακτικά καλή ακοή

Σύμφωνα με το American Kennel Club, οι σκύλοι μπορούν να ακούσουν ήχους από 47.000 έως 65.000 hertz (Hz), ενώ οι άνθρωποι είναι τυχεροί αν ακούνε πράγματα στην περιοχή των 20.000 Hz. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος σκύλος μπορεί να ακούσει πράγματα σε ένα πεδίο περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερο από τον μέσο άνθρωπο. Αυτό ανοίγει έναν ολόκληρο κόσμο δυνατοτήτων. Τα ποντίκια, για παράδειγμα, παράγουν ήχους που μπορούν να ακούσουν οι άνθρωποι.

Όμως, η έρευνα έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να παράγουν κλαψούρια έξω από το εύρος της ανθρώπινης ακοής: εάν το σκυλί σας κοιτάζει ή γρυλίζει στο «τίποτα» στη γωνία του δωματίου, μπορεί να ακούσει απλώς ένα ποντίκι (πιο τρομακτικό από ένα φάντασμα) ή κάποιον άλλο ήχο υψηλής απόδοσης στην άλλη πλευρά του τοίχου.

Η μύτη ξέρει

Παρόλο που δεν υπάρχει οριστική έρευνα στα όρια της αίσθησης της μυρωδιάς των σκύλων, οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι οπουδήποτε 10.000 έως 100.000 φορές πιο ευαίσθητο από το ανθρώπινο ρινικό σύστημα. Ακόμα κι αν πηγαίνουμε με τον πιο συντηρητικό αριθμό, αυτό σημαίνει ότι εάν μπορείτε να μυρίσετε κρέας που ψήνεται στο αίθριο, το σκυλί σας μπορεί να μυρίσει το ίδιο πράγμα περισσότερο από δύο μίλια μακριά. Θα ήταν πολύ εύκολο για το σκυλί σας να μυρίσει μια γάτα που τρέχει γύρω από την πίσω αυλή, ακόμη και από την κρεβατοκάμαρά σας στη μέση της νύχτας. Και τι σκυλί θα μπορούσε να αντισταθεί στο γάβγισμα σε μια γάτα, ακόμη και μέσω ενός τοίχου;

Τα μάτια στο έπαθλο

Η σύγκριση της όρασης ενός σκύλου με την ανθρώπινη είναι δύσκολη επειδή είναι απλώς σχεδιασμένη για διαφορετικά πράγματα. Σύμφωνα με τα πρότυπα της ανθρώπινης όρασης, τα σκυλιά είναι τεχνικά ορατά, αλλά έχουν μεγαλύτερη περιφερειακή όραση από ό, τι οι άνθρωποι (μπορούν να δουν περίπου 250 μοίρες σε σύγκριση με τους 180 μας) και βλέπουν πολύ καλύτερα από τους ανθρώπους στο σκοτάδι. Έτσι, αν κάτι είναι εκεί έξω στο σκοτάδι, θα το δουν.

Ενδεχομένως ένα τρομακτικό ζήτημα

Ας αφήσοτμε την διασκέδαση, τα παιχνίδια και φαντάσματα στην άκρη, εάν παρατηρήσετε ότι οι σκύλοι σας συμπεριφέρονται διαφορετικά από το συνηθισμένο, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι γνωστικής δυσλειτουργίας σκύλου, μια κατάσταση παρόμοια με τη νόσο του Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους. Περιπλάνηση χωρίς στόχο, έλλειψη ανταπόκρισης, ξαφνική νυχτερινή υπερκινητικότητα, κοίταγμα τοίχου και απώλεια εκπαίδευσης στο σπίτι είναι σημάδια ότι πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Σχετικά με τα φαντάσματα

Μπορούν οι σκύλοι μας να δουν φαντάσματα; Εάν υπήρχαν, οι σκύλοι πιθανότατα θα μπορούσαν τα δουν, να τα ακούσουν ή να τα μυρίσουν πολύ πριν από εσάς. Αλλά επειδή δεν υπάρχουν σκληρές ενδείξεις για φανταστική δραστηριότητα, είναι πιο πιθανό το σκυλί σας να αντιδρά μόνο σε πράγματα που δεν γνωρίζετε.

Πηγή

0
1+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Members
  • Active
  • New
  • Online
  • Groups
  • Active
  • Newest