fbpx
Πώς επικοινωνούν οι γάτες μεταξύ τους;
Πριν από 3 εβδομάδες

Πώς επικοινωνούν οι γάτες μεταξύ τους;

Οι γάτες είναι εκφραστικές από τη φύση τους και συχνά μιλούν στους ιδιοκτήτες τους – ειδικά όταν πρόκειται για φαγητό ή παιχνίδια. Αλλά πώς επικοινωνούν οι γάτες μεταξύ τους; Μήπως επικοινωνούν μαζί τους με τον ίδιο τρόπο που επικοινωνούν μαζί σας; Εάν αναρωτηθήκατε ποτέ πώς λειτουργεί η επικοινωνία μιας γάτας, μην αναρωτιέστε πλέον. Σας παρουσιάζουμε μια έρευνα που εξήγαγε σημαντικά συμπεράσματα.

Όπως οι άνθρωποι, οι γάτες εκφράζονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Χρησιμοποιούν προφορική επικοινωνία, καθώς και τη γλώσσα του σώματος και χημικά στοιχεία που εκκρίνουν. Ούτε φυσικά όλη η επικοινωνία τους είναι τόσο αισθητή όσο ένα meow. Ορισμένες μορφές επικοινωνίας αιλουροειδών είναι τόσο λεπτές που θα τις χάσετε για δευτερόλεπτα απροσεξίας.

Φωνητική επικοινωνία

Η φωνητική επικοινωνία είναι πιθανώς το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν εμπλέκεται η επικοινωνία των γάτών. Μερικές γάτες θα χαϊδεύονται για χαιρετισμό και πολλές θα γρυλίζουν ή θα σφυρίζουν για να πουν σε άλλες γάτες να υποχωρήσουν. Αυτό μπορεί να κλιμακωθεί σε ακόμη πιο αμυντικές συνομιλίες, όπως θυμωμένες κραυγές και ουρλιαχτά.

Ωστόσο, μια από τις πιο γνωστές και πιο περίπλοκες μορφές επικοινωνίας φωνητικών γατών είναι το γουργούρισμα. Οι γάτες συχνά γουργουρίζουν όταν είναι ευτυχείς, αλλά γουργουρίζουν και όταν δεν αισθάνονται καλά. Συχνά γουργουρίζουν όταν έρχονται σε επαφή με ανθρώπους ή άλλες γάτες ή όταν τρίβονται σε αντικείμενα.

Γλώσσα του σώματος

Ένας άλλος σημαντικός τύπος επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι γάτες είναι η γλώσσα του σώματος. Δεν θα γλιστρήσουν όλες οι γάτες η μία στην άλλη, αλλά πολλές από αυτές θα αγγίξουν τις μύτες ως τρόπο να πουν γεια. Το τρίψιμο ή η αγκίστρωση των ουρών είναι μια μορφή αγάπης μεταξύ των γατών.

Τα αυτιά, τα μάτια και η ουρά της γάτας σας είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την εμφάνιση της γλώσσας του σώματος – τόσο στον άνθρωπο όσο και σε άλλες γάτες. Μια φιλική, σίγουρη γάτα κρατά ψηλά την ουρά της με τα αυτιά στραμμένα προς τα εμπρός. Η ουρά μπορεί να στραφεί προς τα εμπρός όταν πλησιάζει κάποιον που τους αρέσει ενώ το κύλισμα μπορεί να είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης. Η “εξέταση” μιας γάτας (ή ανθρώπου) και η αναλαμπή είναι ένας άλλος τρόπος που οι γάτες μπορούν να δείξουν ότι είναι ανοιχτές και προσεκτικές.

Από την άλλη πλευρά, εάν η γάτα σας αποστρέψει τα μάτια της, εάν τα αυτιά της πάνε στο πλάι ή παραμείνουν κάτω, ή αν βάλουν την ουρά τους κάτω από το σώμα της, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η γάτα σας αισθάνεται άβολα ή ακόμη και ότι απειλείται.

Το αίσθημα απειλής μπορεί επίσης να προκαλέσει επιθετική συμπεριφορά. Εκτός από το σφύριγμα ή το γρύλισμα, οι γάτες εμφανίζουν σημάδια επιθετικότητας μέσω της γλώσσας του σώματος. Μερικά από αυτά τα σημάδια περιλαμβάνουν τα αυτιά που είναι ακουμπησμένα εντελώς στο κεφάλι τους, μια ουρά πρόσδεσης, μια τρίχωμα με γούνα και μια αψιδωτή πλάτη ή ουρά.

Χημικά στοιχεία

Τα χημικά στοιχεία είναι η τελευταία και πιο λεπτή μορφή επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι γάτες μεταξύ τους. Μπορεί να έχετε δει τη γάτα σας να τρίβεται σε άλλες γάτες, πάνω σε εσάς ή σε άλλα αντικείμενα. Όταν τρίβονται σε κάτι, αφήνουν φερομόνες πάνω του. Όταν δύο γάτες τρίβονται μαζί, ανταλλάσσουν αρώματα. Όταν η γάτα σας τρίβει αντικείμενα στο σπίτι, αφήνει ένα ίχνος αρώματος για να σηματοδοτήσει την περιοχή της.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για τις γάτες να επισημάνουν την επικράτειά τους. Μερικές γάτες ψεκάζουν ούρα για να σηματοδοτήσουν την περιοχή τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο σε γάτες που έχουν πρόσβαση στην ύπαιθρο, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί στο εσωτερικό του σπιτιού ως απόκριση από στρες.

Εσείς έχετε παρατηρήσει πως προσπαθεί να επικοινωνήσει η γάτα σας; Κάνει τις παραπάνω συμπεριφορές ή έχει δικές της διαφορετικές συνήθειες; Αν ναι αφήστε μας τους δικούς της τρόπους στα σχόλια.

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Members
  • Active
  • New
  • Online
  • Groups
  • Active
  • Newest