fbpx
Πώς επιλέγουν οι γάτες το αγαπημένο τους άτομο;
Πριν από 1 μήνα

Πώς επιλέγουν οι γάτες το αγαπημένο τους άτομο;

Περισσότερο από τα σκυλιά, οι γάτες τείνουν να είναι επιλεκτικοί για την ανθρώπινη συντροφιά. Εάν έχετε ποτέ φίλη με μια επιλεκτική γάτα, καταλαβαίνετε πόσο ξεχωριστό μπορεί να είναι το αγαπημένο τους πρόσωπο. Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς και γιατί κάποιος γίνεται το αγαπημένο άτομο της γάτας; Εδώ είναι η ιστορία πίσω από την προτιμησιακή τους συμπεριφορά.

Μια σύντομη ιστορία γατών και ανθρώπων

Οι γάτες και οι άνθρωποι έχουν συνδεθεί για πολλές χιλιετίες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι άρχισαν να εξημερώνουν τις άγριες γάτες πριν από 12.000 χρόνια στην Fertile Crescent, όπου οι άνθρωποι εφευρέθηκαν για πρώτη φορά τη γεωργία και αποθηκεύτηκαν επιπλέον κόκκους. Τα καταστήματα δημητριακών σήμαινε ποντίκια και ποιος αγαπά τα ποντίκια; Το μαντέψατε: γάτες. Οι άγριες γάτες είχαν ξαφνικά εύκολη πρόσβαση στο θήραμα και πλησίασαν πιο κοντά στους ανθρώπους. Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι άρχισαν να κρατούν και να εξημερώνουν τις γάτες. Η εξημέρωση των γατών είχε αρχίσει.

Αυτές τις μέρες, είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι γάτες εξημερώθηκαν. Έμαθαν ότι οι άνθρωποι ήταν μια εξαιρετική πηγή φαγητού, οπότε αποφάσισαν να μείνουν κοντά. Φυσικά, αυτή είναι μια πολύ συντομευμένη έκδοση μιας πιο περίπλοκης διαδικασίας. Όμως, η τάση των γατών ως ειδών που επιλέγουν τον άνθρωπο ως πηγή τροφής σχετίζεται με το γιατί μεμονωμένες γάτες επιλέγουν μεμονωμένους ανθρώπους για να αγαπήσουν. Το κίνητρο είναι πολύ παρόμοιο: οι γάτες επιλέγουν το αγαπημένο τους άτομο με βάση ένα συνδυασμό περιστάσεων, πόρων και προσωπικότητας.

Η πρώιμη δημιουργία δεσμών βοηθά

Όταν τα γατάκια είναι πολύ μικρά, ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και εννέα εβδομάδων, δεν αντιλαμβάνονται τον φόβο όπως κάνουν οι ενήλικες γάτες. Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώιμης περιόδου κοινωνικοποίησης, ο τακτικός χειρισμός και η έκθεση σε διαφορετικούς τύπους ήχων και μυρωδιών μπορούν να βοηθήσουν τα γατάκια να εξελιχθούν σε καλά προσαρμοσμένες ανθρώπινες γάτες. Επιπλέον, όταν τα γατάκια είναι αρκετά μεγάλα για να απομακρυνθούν από τη μητέρα τους, βασίζονται στη νέα ασφαλέστερη φιγούρα στη ζωή τους – εσάς – για να είστε ο έμπιστος επιστάτης τους. Έτσι, οι γάτες που ήταν με τον ιδιοκτήτη τους από γατάκια τείνουν να συνδέονται στενά με τους αγαπημένους τους ανθρώπους.

Αλλά δεν είναι μια τέλεια επιστήμη. Πρώτον, τα γατάκια που εκτίθενται σε μια ευρεία ποικιλία ανθρώπων μπορεί να μεγαλώνουν για να είναι άνετα γύρω από τον άνθρωπο, αλλά λίγο απομακρυσμένα επειδή δεν έχουν δεσμευτεί με ένα άτομο συγκεκριμένα. Και τα γατάκια που περνούν μόνο χρόνο με έναν άνθρωπο μπορούν να αγαπούν και να εμπιστεύονται αυτό το άτομο, αλλά φοβούνται τους άλλους. Η προσωπικότητα μπαίνει επίσης στο παιχνίδι – αυτό που βλέπετε σε ένα γατάκι δεν είναι πάντα αυτό που παίρνετε όταν είναι ενήλικη γάτα.

Ο πρώιμος δεσμός είναι απλώς ένας τρόπος με τον οποίο οι γάτες επιλέγουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους, αλλά απέχει πολύ από τον μοναδικό τρόπο σύνδεσης με μια γάτα. Απλώς ρωτήστε οποιονδήποτε έχει υιοθετήσει μια στοργική ενήλικη γάτα.

Η επικοινωνία με τη γάτα σας είναι το κλειδί

Είτε συναντάτε τη γάτα σας όταν είναι ενήλικας ή γατάκι, πρέπει να μάθετε πώς να επικοινωνείτε μαζί τους αποτελεσματικά και να προβλέπετε τις ανάγκες τους. Ο John Bradshaw, ειδικός στη συμπεριφορά γάτας και συγγραφέας του βιβλίου Cat Sense, εξηγεί: «Οι γάτες επιδεικνύουν μεγάλη ευελιξία στο πώς επικοινωνούν μαζί μας». Από το νιαούρισμα μέχρι το κεφάλι, οι γάτες «μιλούν» με τους ανθρώπους τους με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με την κατάσταση.

Οι καλύτερες σχέσεις γάτας-ανθρώπου είναι αυτές στις οποίες ο άνθρωπος προσαρμόζεται στο προτιμώμενο στυλ επικοινωνίας της γάτας. Αυτό το στυλ επικοινωνίας μπορεί να μην περιλαμβάνει φυσική αφή. Το να είσαι το αγαπημένο άτομο της γάτας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θέλεις να τη χαϊδέψεις. Το αγαπημένο άτομο μιας γάτας μπορεί να είναι εκείνο που τους κάνει να νιώθουν άνετα και ασφαλή μόνο όταν βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο μαζί τους.

Με την πάροδο του χρόνου, εσείς και η γάτα σας θα μάθετε πώς να επικοινωνείτε καλύτερα μεταξύ σας. Στην πραγματικότητα, ο Bradshaw λέει ότι μερικές γάτες και οι άνθρωποι τους αναπτύσσουν ένα μοναδικό λεξιλόγιο «που και οι δύο καταλαβαίνουν αλλά δεν μοιράζονται άλλες γάτες ή [άτομα]». Αν είστε το ένα άτομο στην οικογένεια που γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ του “καλημέρα” της γάτας σας και του “τροφή μου τώρα”, τότε μπορεί να είστε το αγαπημένο τους.

Η προσωπικότητα έχει σημασία

Όποιος έχει πολλές γάτες μπορεί να σας πει: κάθε γάτα είναι μοναδική. Και οι προτιμήσεις τους μπορούν να εξαρτηθούν από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, από την πρώιμη κοινωνικοποίηση έως τον τύπο φυλής έως τις απλές ιδιομορφίες της παλιάς προσωπικότητας. Οι καλύτερες σχέσεις ανθρώπου-γάτας είναι εκείνες όπου ο άνθρωπος αναγνωρίζει τη μοναδικότητα της γάτας και τις φροντίζει ανάλογα.

Με άλλα λόγια, δεν μπορείτε πάντα να πείτε γιατί μια γάτα αρέσει ένα άτομο περισσότερο από ένα άλλο. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να φροντίσετε τη γάτα σας, να μάθετε να επικοινωνείτε μαζί τους με προσοχή και στοργή και να παρακολουθείτε σημάδια ότι είναι ευχαριστημένοι και άνετοι μαζί σας. Εάν είστε το άτομο με το οποίο επιλέγουν να περνούν περισσότερο χρόνο, τότε οι πιθανότητες είναι, να είστε το αγαπημένο τους.

Πώς να γίνετε το αγαπημένο άτομο της γάτας

Εάν μόλις υιοθετήσατε μια γάτα ή προσπαθείτε να κερδίσετε ένα γατάκι ενός αγαπημένου προσώπου, ακολουθούν μερικές συμβουλές:

  • Τάϊσέ τις. Οι γάτες ανταποκρίνονται στη διατροφή και την ασφάλεια, έτσι ώστε να είναι αυτός που παρέχει φαγητό μπορεί να κερδίσει χάρη.
  • Παίξτε μαζί τους. Ο χρόνος παιχνιδιού συνδυάζει την προσοχή και την άσκηση, δημιουργώντας καλές ορμόνες και ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ εσάς και της γάτας σας. Επιπλέον, μόλις κουραστούν από το παιχνίδι, θα είναι πιο πιθανό να χαλαρώσουν.
  • Θετική ενίσχυση. Όταν η γάτα σας κάνει κάτι ωραίο, δώστε τους μια λιχουδιά ή χαϊδέματα. Και όταν χρειάζονται μόνο χρόνο, δώστε τους λίγο χώρο. Τόσο η προσοχή όσο και ο χώρος μπορούν να ενισχύσουν τη σχέση σας.

Η σύνδεση γίνεται φυσικά μεταξύ των γατών και των ανθρώπων που τις αντιμετωπίζουν καλά. Αν λοιπόν φροντίσετε καλά το γατάκι σας, διατηρήστε το θρεπτικό και ασφαλές και σέβεστε τη μοναδική προσωπικότητά της, όχι μόνο θα είστε εξαιρετικός ιδιοκτήτης γάτας, αλλά πιθανότατα θα γίνετε και το αγαπημένο της πρόσωπο.

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *