fbpx
γάτα
Πριν από 2 μήνες

Πώς ιδρώνει μια γάτα;

Γνωρίζατε ότι η οικόσιτη γάτα προήλθε από άγρια είδη γατών στην Αφρική και την Αραβία; Αυτό είναι σωστό – οι πρόγονοι των γατών μας προέρχονταν από πολύ καυτά μέρη! Ακόμα και τις ζεστές μέρες, είναι πιθανό να μην βλέπετε ποτέ τη γάτα σας ιδρώνει. Πώς λοιπόν οι γάτες διατηρούνται δροσερές;

Εδώ είναι μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με τον ιδρώτα της γάτας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την καλύτερη φροντίδα της ΚΑΙ να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας.

Οι γάτες ιδρώνουν;

Ακόμα κι αν δεν βλέπετε ποτέ ιδρώτα, οι γάτες γεννιούνται με ένα αποτελεσματικό σύστημα ψύξης. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, που γεννιούνται με αδένες ιδρώτα σε όλο το σώμα, οι αδένες του ιδρώτα μιας γάτας βρίσκονται μόνο σε μερικές συγκεκριμένες άτριχες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών, των χειλιών, του πηγουνιού και του δέρματος που περιβάλλει τον πρωκτό.

Όταν το σώμα στέλνει ένα μήνυμα στον εγκέφαλο ότι η θερμοκρασία του σώματος έχει αυξηθεί πολύ, ο εγκέφαλος στέλνει σήματα σε αυτούς τους αδένες για να αρχίσει να ιδρώνει. Όταν ο ιδρώτας εξατμίζεται, παράγει ένα δροσιστικό αποτέλεσμα στο δέρμα.

Το άγχος μπορεί επίσης να την κάνει να ιδρώσει – μια γάτα που φοβάται σε μια κτηνιατρική κλινική συχνά ιδρώνει με τα μικρά πόδια της , αφήνοντας βρεγμένα ίχνη στο τραπέζι των εξετάσεων.

Κόλπα για να δροσίσετε την γάτα σας

Επειδή όμως έχουν μόνο περιορισμένη ποσότητα αδένων ιδρώτα, η εφίδρωση από μόνη της δεν αρκεί για τη μείωση της θερμοκρασίας μιάς υπερθερμασμένης γάτας. Οι γάτες μπορούν επίσης να κρυώσουν μέσα από την περιποίηση, γι ‘αυτό μπορεί να δείτε τη γάτα σας να καλλωπίζει περισσότερο το καλοκαίρι.

Όταν το υπερβολικό σάλιο εξατμίζεται, δροσίζει το δέρμα. Αυτή είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά που χρησιμοποιούν οι γάτες για να αποβάλλουν υπερβολική θερμότητα από το σώμα τους, η οποία είναι διαφορετική από την υπερβολική περιποίηση λόγω δερματικών προβλημάτων, πόνου, άγχους ή στρες. Μια γάτα που υπερκαλύπτει λόγω προβλημάτων υγείας θα έχει ασυνήθιστα κοντά μαλλιά, κουρέματα, φαλακρές περιοχές ή κόκκινο δέρμα στην περιοχή του υπερβολικού καλλωπισμού.

Ένα άλλο κόλπο που χρησιμοποιούν οι γάτες για να κρυώσουν είναι να πάρουν μια σιέστα κατά τη διάρκεια της ζέστης της ημέρας. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι γάτες – ιδιαίτερα οι υπαίθριες γάτες – θα εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα αυξήσουν τη δραστηριότητά τους τη νύχτα.

Ακριβώς όπως οι άγριοι πρόγονοί τους και άλλα άγρια, οι γάτες θα βρουν ένα ωραίο, δροσερό, κρυφό μέρος για να ξεκουραστούν και απλώσουν το σώμα τους πάνω σε μια δροσερή επιφάνεια για να διαλύσουν τη θερμότητα. Μόλις ο ήλιος έχει πέσει, συνεχίζουν στη συνέχεια τη νυκτερινή τους κυνηγετική συμπεριφορά.

Μπορεί η υπερβολική εφίδρωση να δείχνει μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση;

Οι γάτες συνήθως δεν ιδρώνουν αρκετά για να το χαρακτηρίσουν ως υπερβολική εφίδρωση. Ωστόσο, εάν μια γάτα βρίσκεται σε ένα δροσερό περιβάλλον και εξακολουθεί να αφήνει ιδρώτα ίχνη, τότε αυτό μπορεί να δείχνει το υποκείμενο άγχος και πρέπει να αντιμετωπιστεί με πιστοποιημένο συμπεριφοριστή ή κτηνίατρο.

Μερικοί ιδιοκτήτες μπορεί να παρατηρήσουν υπερβολική εφίδρωση γύρω από το στόμα, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, η γάτα συνήθως εκτοξεύει υπερβολικά λόγω οδοντιατρικού ή στομαχικού προβλήματος. Περιστασιακά, μια γάτα θα τρώει με χαρά όταν χαϊδεύεται. Εάν παρατηρήσετε υπερβολική υγρασία στο στόμα της γάτας σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *