fbpx
Πως να εκπαιδεύσετε την γάτα σας
Πριν από 3 μήνες

Γάτα : Πώς να την εκπαιδεύσετε

Αν νομίζετε ότι το μόνο τέχνασμα που μπορείτε να διδάξετε τη γάτα σας είναι να τρέχει όταν ανοίγετε ένα κουτάκι φαγητού για αυτούς, (ευτυχώς!) κάνετε λάθος. Πίσω από αυτό το αδιάκριτο βλέμμα είναι ένα στοργικό πλάσμα που θέλει να σας ευχαριστήσει.

«Δεν είναι σαφές σε μια γάτα τι θέλουμε», δήλωσε ο Δρ Carlo Siracusa, Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Συμπεριφοράς των Ζώων στη Σχολή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας. “Όταν δεν δίνουμε προσοχή στα σήματά τους, απογοητεύονται και ενδέχεται να επιδείξουν επιθετικές συμπεριφορές όπως ξύσιμο ή δάγκωμα … η προπόνηση επιβράβευσης θα σας βοηθήσει να κοινοποιήσετε τις προτιμήσεις σας με ήρεμο και διασκεδαστικό τρόπο.”

Η εκπαίδευση της γάτας σας θα οξύνει το μυαλό της, θα της εξασκήσει και θα συμβάλει στην αποτροπή ανεπιθύμητων συμπεριφορών, όπως η εμμονή με τον ιδεολογικό καλλωπισμό ή το ξύσιμο των επίπλων σας, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ασφαλέστερο και πιο ευτυχισμένο περιβάλλον και για τους δύο.

Τρόποι για να εκπαιδεύσετε μια γάτα

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να εκπαιδεύσετε μια γάτα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα clicker, όπως συνιστάται από τον κτηνιατρικό συμπεριφοριστή Dr. Ilana Reisner. «Η εκπαίδευση Clicker παρέχει έναν τρόπο διαμόρφωσης συμπεριφορών χρησιμοποιώντας μικρά κομμάτια που μπορούν να κάνουν και διατηρεί το ζώο επιτυχημένο», δήλωσε ο Reisner.

Μπορείτε να αγοράσετε ένα clicker γάτας από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων ή να κάνετε έναν ήχο κλικ ή «φιλιά» με τη γλώσσα σας αντί για μια πραγματική συσκευή. Το κλειδί είναι να κάνετε τον ήχο αμέσως μετά τη γάτα σας να εκτελέσει την επιθυμητή συμπεριφορά και να δώσει στο γατάκι σας μια μικρή τροφή για να ενισχύσει αυτήν την καλή συμπεριφορά. Επαναλάβετε αυτήν τη ρουτίνα κάθε φορά που η γάτα σας εμφανίζει την επιθυμητή συμπεριφορά.

Η Samantha Martin, διευθύντρια του Amazing Acro-Cats (ένα από τα τέσσερα τσίρκο γάτας που περιοδεύει στις ΗΠΑ) χρησιμοποιεί εκπαίδευση με κλικ για τους ερμηνευτές της γάτας της, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονταν από καταφύγια. «Χρησιμοποιούμε το σόου μας για να δείξουμε τι είναι ικανές οι γάτες, καθώς και τα υγιή οφέλη της εκπαίδευσης με κλικ», δήλωσε η Martin.

Ένας άλλος τρόπος για να εκπαιδεύσετε μια γάτα ονομάζεται στόχευση, η οποία περιελάμβανε τη γάτα να αγγίξει τη μύτη της σε ένα αντικείμενο ή «στόχο» καθώς μαθαίνει τις συμπεριφορές που θα θέλατε να επιδείξει. Κατάλληλοι στόχοι για την εκπαίδευση μιας γάτας μπορεί να περιλαμβάνουν ένα μολύβι ή ένα ξύλινο κουτάλι. Για να δοκιμάσετε την εκπαίδευση στόχευσης, ξεκινήστε σε ένα ήσυχο δωμάτιο χωρίς περισπασμούς και κρατήστε τον στόχο μια ίντσα μακριά από τη μύτη της γάτας σας. Η γάτα σας θα θελήσει να την μυρίσει, οπότε μόλις η μύτη της αγγίξει τον στόχο, της δώστε μια λιχουδιά. Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία αρκετές φορές.

Ορισμένες γάτες θα πάρουν γρήγορα την ιδέα ότι αγγίζοντας τον στόχο τους δίνει μια λιχουδιά, ενώ άλλες μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες προπονήσεων μερικές φορές την ημέρα. Μην εγκαταλείπετε και μην κρατάτε τις προπονήσεις για λίγο χρόνο, ίσως με πέντε έως δέκα δοκιμές κάθε φορά. Εάν το γατάκι σας δεν ενδιαφέρεται να αγγίξει τον στόχο, δοκιμάστε πρώτα να βυθίσετε την άκρη του στόχου με χυμό τόνου. Χρησιμοποιήστε τον στόχο για να διδάξετε τα κόλπα της γάτας σας, όπως περιστροφή, κύλιση ή στάση στα πίσω πόδια της.

Όποια μέθοδο κι αν δοκιμάσετε, είναι σημαντικό να θυμάστε τη θετική ενίσχυση ή να ανταμείψετε τη γάτα σας με μια μικρή λιχουδιά όταν κάνει κάτι που σας αρέσει. Ο στόχος είναι να κάνετε τη γάτα σας να συσχετίσει την καλή συμπεριφορά με μια ανταμοιβή και οι λιχουδιές που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι κάτι που η γάτα σας αγαπά πραγματικά, αλλά δεν της δίνετε συχνά. Δοκιμάστε μικρά κομμάτια κρέατος, βραστό κοτόπουλο ή τόνο. Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας για τις πιο υγιεινές και καταλληλότερες λιχουδιές για τη γάτα σας.

Η εκπαίδευση δεν αφορά πάντα τα κόλπα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διατηρηθεί η γάτα σας ασφαλής. Όταν ένα κοντό παιδί ή ένα άλλο κατοικίδιο ζώο βρίσκεται κοντά και ενδέχεται να προκαλέσει άγχος στη γάτα σας, είναι χρήσιμο να διδάξετε τη γάτα σας να πηγαίνει στο κρεβάτι της κατόπιν εντολής.

Για να ξεκινήσετε, τοποθετήστε το κρεβάτι ή το χαλί της γάτας στο πάτωμα μπροστά σας. Εάν χρησιμοποιείτε κλικ, κάντε κλικ και ανταμείψτε οποιαδήποτε αλληλεπίδραση που έχει η γάτα σας με το κρεβάτι. Η γάτα σας μπορεί απλώς να μυρίζει το κρεβάτι, να τοποθετεί ένα πόδι πάνω του ή να ξαπλώνει. Κάντε κλικ και ανταμείψτε κάθε ενέργεια, αλλά μόνο μερικές φορές ώστε τελικά να μάθει ότι ο τρόπος για να κερδίσετε περισσότερες ανταμοιβές είναι να ξαπλώσετε στο κρεβάτι της. Αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετές συνεδρίες. Μόλις η γάτα σας μάθει τη συμπεριφορά, μπορείτε να προσθέσετε μια λέξη ή φράση, όπως “κρεβάτι” ή “πήγαινε στο κρεβάτι”.

Συμβουλές για εκπαίδευση σε γάτες

Ο καλύτερος χρόνος για να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας είναι ακριβώς πριν από το γεύμα, όταν η γάτα σας έχει περισσότερο κίνητρο από φαγητό. Προπονηθείτε μόνο για σύντομα χρονικά διαστήματα (15 λεπτά το πολύ), διαφορετικά η γάτα σας μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον. Μόλις σταματήσει να ανταποκρίνεται, σταματήστε την προπόνηση. Είναι καλύτερο να κάνετε πολλές σύντομες προπονήσεις αρκετές φορές την ημέρα.

Μην αναγκάζετε τη γάτα σας σε προπονήσεις να τη σηκώνετε και να την πηγαίνετε στο κρεβάτι της (ή οπουδήποτε θέλετε να την εκπαιδεύσετε), καθώς δεν θα καταλάβει τι της ζητείται. Επιπλέον, χρησιμοποιήστε μόνο λιχουδιές ειδικές για προπόνηση. Εάν δίνετε στη γάτα σας μια λιχουδιά κάθε φορά που σας ποδοποιεί, δεν εκπαιδεύετε τη γάτα σας, αυτή θα σας εκπαιδεύει!

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι γάτες μαθαίνουν διαφορετικά από τα σκυλιά και έχουν μικρότερα χρονικά διαστήματα προσοχής, ωστόσο, οι νέες γάτες τείνουν να μαθαίνουν γρηγορότερα λόγω της ηλικίας τους και του εύκαμπτου μυαλού τους, είπε ο Siracusa.

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *