fbpx
Πως να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να μην πηδάει πάνω σας ή πάνω σε άλλους
Πριν από 1 μήνα

Πως να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να μην πηδάει πάνω σας ή πάνω σε άλλους

Το άλμα είναι μια από τις πιο κοινές συμπεριφορές που θέλουν να ξεπεράσουν οι κηδεμόνες από τον σκύλο τους. Όμως, η μείωση του άλματος αφορά τόσο την αλλαγή της συμπεριφοράς ενός ανθρώπου όσο και την αλλαγή του σκύλου.

Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεστε στο άλμα ενός σκύλου είναι σημαντικός και όλα έρχονται με δράση και συνέπεια.

 • Εάν το σκυλί σας πηδάει ενώ παίζετε με ένα παιχνίδι, μην συνεχίζετε να παίζετε. ρίξτε το παιχνίδι και φύγετε.
 • Εάν ο σκύλος σας πηδάει ενώ ετοιμάζετε το γεύμα του, μην τον απομακρύνετε. περπατήστε εντελώς μακριά από το φαγητό (βεβαιωθείτε ότι δεν είναι προσβάσιμο από το σκύλο σας).
 • Εάν ο σκύλος σας πηδάει όταν επιστρέφετε στο σπίτι, μην μπείτε στο σπίτι. περιμένετε λίγο για να ηρεμήσει το σκυλί σας.

Σε όλα αυτά τα σενάρια, ο σκύλος σας θέλει κάτι – την προσοχή σας, το φαγητό ή το παιχνίδι που μπορεί να κρατάτε. Αυτό τους παρακινεί να πηδούν, φέρνοντάς τους πιο κοντά στο αντικείμενο της επιθυμίας τους.

Για να αλλάξει τη συμπεριφορά, το σκυλί σας πρέπει να καταλάβει ότι όχι μόνο το άλμα δεν λειτουργεί για να πάρει αυτό που θέλει, αλλά επίσης κάνει το αντικείμενο της επιθυμίας τους να εξαφανιστεί ή να απομακρυνθεί. Με άλλα λόγια, αφαιρώντας την ανταμοιβή, το σκυλί σας πρέπει να επιχειρήσει μια άλλη στρατηγική για να πάρει αυτό που θέλει.

Όταν το βλέπετε να κάνει προσπάθεια για μια έχει μια εναλλακτική συμπεριφορά – για παράδειγμα, να κάθετε όταν περπατάτε στην πόρτα αντί να πηδάει, ανταμείψτε τον για αυτό.

Όσο περισσότερο ανταμείβεται ένας σκύλος για μια συμπεριφορά, τόσο πιο συχνά θα την έχει!

Αλλαγή φυσικής ώθησης

Αυτή η διαδικασία δεν συμβαίνει εν μία νυκτί. Αυτό που είναι ακόμη πιο απογοητευτικό είναι ότι προτού δείτε μια βελτίωση στη συμπεριφορά, είναι πιθανό να την επιδεινώσετε. Αυτό ονομάζεται “έκρηξη εξαφάνισης” και είναι η τελευταία απόπειρα του σκύλου σας να κάνει τη συμπεριφορά που τους έρχεται φυσικά για να πάρει αυτό που θέλει.

Αλλά μείνετε στο πλάνο! Εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις στρατηγικές με συνέπεια, με την πάροδο του χρόνου, θα δείτε μια διαρκή αλλαγή να συμβαίνει.

Εάν το σκυλί σας ενθουσιαστεί υπερβολικά και πηδάει πάνω σας:

 • Γυρίστε την πλάτη σας. Μην σπρώξετε το σκυλί σας με τα χέρια σας. Ίσως πιστεύουν, τουλάχιστον, ότι το άλμα τους κερδίζει την προσοχή, αν όχι ότι παίζετε μαζί τους. ΠΟΤΕ μην γονατίσετε το σκυλί σας όταν πηδάει πάνω σας. Αυτό είναι επώδυνο και επικίνδυνο.
 • Εάν έχετε γυρίσει την πλάτη σας μία ή δύο φορές και το σκυλί σας εξακολουθεί να πηδάει, ενημερώστε τους ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή λέγοντάς τους “Πολύ κακό!” και περπατώντας μακριά τους, βάζοντας μια κλειστή πόρτα ή μια πύλη μωρού ανάμεσά σας.
 • Όταν το σκυλί σας είναι ήρεμο, μπορείτε να επιστρέψετε στην αλληλεπίδραση μαζί του.

Εάν ο σκύλος σας πηδάει πάνω σας όταν επιστρέφετε στο σπίτι

 • Ανοίξτε την πόρτα εν μέρει. Εάν ο σκύλος σας είναι υπερβολικά ενθουσιασμένος και ένα ή περισσότερα από τα πόδια του είναι εκτός εδάφους, κλείστε αμέσως την πόρτα και περιμένετε 30 δευτερόλεπτα.
 • Αρχίστε να ανοίγετε ξανά την πόρτα. Εάν το σκυλί σας πηδάει ακόμα, κλείστε την πόρτα και περιμένετε άλλα 30 δευτερόλεπτα.
 • Συνεχίστε να κλείνετε την πόρτα και περιμένετε έως ότου το σκυλί σας είναι αρκετά ήρεμο για να περπατήσετε μέσα χωρίς να πηδήξει πάνω σας.

Εάν ο σκύλος σας πηδά σε φίλους όταν έρχονται να σας επισκεφθούν

 • Βάλτε το σκύλο σας στο λουρί και ξεκλειδώστε την πόρτα για τον επισκέπτη σας. Δώστε τους οδηγίες νωρίτερα για να χτυπήσουν όταν φτάσουν (για να σας ειδοποιήσουν), αλλά να μπούνε μόνοι τους και να περιμένετε την είσοδό τους για να πάτε και να τους χαιρετήσετε.
 • Όταν ο επισκέπτης σας έχει εισέλθει, φέρτε το σκυλί σας αρκετά κοντά για να τους δείτε αλλά αρκετά μακριά ώστε να μην φτάσει στον επισκέπτη σας. Ζητήστε από το σκυλί σας να καθίσει.
 • Ζητήστε από τον φίλο σας να περπατήσει προς το μέρος σας, αλλά ζητήστε του να σταματήσει αν το σκυλί σας ενθουσιαστεί και σηκωθεί. Όταν συμβεί αυτό, τραβήξτε ήρεμα την προσοχή του σκύλου σας και ζητήστε του να καθίσει. Όταν κάθεται, ο φίλος σας μπορεί να αρχίσει πάλι να περπατά προς τα εμπρός.
 • Επαναλάβετε το βήμα 3 έως ότου ο φίλος σας φτάσει στο σκυλί σας και με τα τέσσερα πόδια ακόμα στο πάτωμα. Όταν φτάσουν, αφήστε τους δύο να πουν ένα γεια!

Αν ο σκύλος σας πηδάει σε αγνώστους που λένε γεια στο πάρκο

 • Ρωτήστε τον φιλικό ξένο εάν θα αφιερώσουν μια στιγμή βοηθώντας σας να διδάξετε τους ευγενικούς χαιρετισμούς του κουταβιού σας. Ζητήστε από τον ξένο να σταθεί ακίνητος και να σας αφήσει να έρθετε σε αυτούς.
 • Ξεκινήστε να περπατάτε το σκυλί σας προς τον ξένο για να πείτε γεια. Εάν το σκυλί σας ενθουσιαστεί – τραβώντας το λουρί, αναπηδά, γαβγίζει και ούτω καθεξής – τραβήξτε την προσοχή σας πίσω σε σας ενώ πηγαίνετε πίσω 1-2 βήματα.
 • Δώστε στο σκυλί σας μια στιγμή να ηρεμήσει (το να στέκεται ή να κάθεται είναι εντάξει) και μετά να αρχίσετε να πλησιάζετε ξανά το άτομο. Επαναλάβετε το Βήμα 2 κάθε φορά που ο σκύλος σας ενθουσιάζεται πολύ για να χαιρετήσει.
 • Όταν φτάσετε στο νέο σας φίλο με τα τέσσερα πόδια του σκύλου σας στο έδαφος, αφήστε τους να πουν ένα γεια.

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *