fbpx
Πριν από 3 μήνες

Πώς να καθαρίσετε τα αυτιά ενός σκύλου

Ως ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, γνωρίζουμε ότι το να διατηρούμε καθαρά τα αυτιά των σκύλων μας είναι σημαντικό μέρος της φροντίδας των σκύλων. Αλλά ο καθαρισμός αυτών των αυτιών μπορεί να είναι μια πρόκληση.

Μερικά σκυλιά έχουν φυσικά υγιή, καθαρά αυτιά και σχεδόν ποτέ δεν χρειάζεται να καθαρίσουν τα αυτιά τους, ενώ άλλα σκυλιά χρειάζονται τακτικό καθαρισμό αυτιών για να αποτρέψουν τη συσσώρευση βρωμιάς που μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις του αυτιού. Οι ράτσες με μακρά κρεμαστά αυτιά, όπως Basset Hounds και Cocker Spaniels, συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών με τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων στο αυτί, αλλά όλες οι ράτσες μπορούν να τις αναπτύξουν.

Ο έλεγχος της υγείας των αυτιών του σκύλου σας είναι κάτι που πρέπει να κάνετε σε τακτική βάση. Ο σκύλος σας πιθανώς λατρεύει να τρίβονται τα αυτιά του όταν είναι υγιή, αλλά αν απομακρυνθεί από εσάς μπορεί να είναι επώδυνο. Έτσι μπορείτε να αρχίσετε να αξιολογείτε την κατάστασή τους κάνοντας απαλό μασάζ στα αυτιά του σκύλου σας.

Πώς να ξέρεις πότε τα αυτιά ενός σκύλου χρειάζονται καθαρισμό

Πριν ετοιμάσετε το καθαριστικό, ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας χρειάζεται πραγματικά καθαρισμό. Ο υπερβολικός καθαρισμός των αυτιών του σκύλου σας μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη και ερεθισμό, οπότε εξοικειωθείτε με το πώς φαίνεται ένα υγιές, καθαρό αυτί (ροζ, άοσμο και όχι βρώμικο ή με φλεγμονή) και καθαρίστε το μόνο όταν παρατηρήσετε μια αλλαγή.

Μερικά σκυλιά χρειάζονται σπάνια καθαρισμό αυτιών, ενώ άλλα, όπως αυτά που έχουν προδιάθεση για λοιμώξεις του αυτιού ή σκυλιά που περνούν πολύ χρόνο στο νερό, μπορεί να τα χρειάζονται συχνά. Το Merck Veterinary Manual συνιστά τα κανάλια αυτιών να διατηρούνται στεγνά και να αερίζονται καλά χρησιμοποιώντας τοπικά στυπτικά σε σκύλους που κολυμπούν συχνά και εμποδίζοντας το νερό να εισέλθει στα κανάλια του αυτιού κατά το μπάνιο.

Εάν παρατηρήσετε μια ήπια μυρωδιά ή δείτε ότι το σκυλί σας κουνάει το κεφάλι του περισσότερο από το συνηθισμένο, είναι πιθανότατα καιρός για καθαρισμό. Εάν το αυτί του σκύλου σας φαίνεται κόκκινο και με φλεγμονή, μυρίζει ζύμη ή φαίνεται να πονάει, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν λοίμωξη στο αυτί, ψύλλους ή ακάρεα του αυτιού ή αλλεργίες και απαιτούν ιατρική βοήθεια. Ο καθαρισμός ενός μολυσμένου αυτιού συχνά προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό.

Προμήθειες καθαρισμού αυτιών

Χρειάζεστε μόνο λίγες προμήθειες για να καθαρίσετε με επιτυχία τα αυτιά του σκύλου σας: μια βαμβακερή μπάλα ή γάζα, διάλυμα καθαρισμού αυτιών και μια πετσέτα. Αποφύγετε τη χρήση επιχρίσματος με βαμβάκι ή οτιδήποτε με αιχμηρό άκρο. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να ωθήσουν τη βρωμιά και τα συντρίμμια βαθύτερα στα αυτιά του σκύλου σας, προκαλώντας λοιμώξεις και μπορεί ακόμη και να οδηγήσουν σε τραύμα στις εσωτερικές δομές του ίδιου του αυτιού.

Μια σημείωση : Ο καθαρισμός των αυτιών, ενώ είναι απλός, μπορεί να γίνει ακατάστατος. Μπορεί να θέλετε να καθαρίσετε τα αυτιά του σκύλου σας σε ένα μπάνιο ή ένα δωμάτιο που είναι εύκολο να καθαριστεί σε περίπτωση που το σκυλί σας κουνήσει έντονα το κεφάλι του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Λύσεις καθαρισμού αυτιών σκύλου

Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο με σπιτικές λύσεις καθαρισμού αυτιών για σκύλους. Ωστόσο, οι εγκεκριμένες από τον κτηνίατρο λύσεις καθαρισμού αυτιών είναι η ασφαλέστερη επιλογή. Ορισμένα σπιτικά διαλύματα καθαρισμού αυτιών περιέχουν επιβλαβή ή ερεθιστικά συστατικά. Άλλα απλά δεν κάνουν καλή δουλειά.

Τα περισσότερα κτηνιατρικά γραφεία διαθέτουν καθαριστικό αυτιών για σκύλους. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας ποιο προϊόν προτείνει για το σκυλί σας, καθώς ορισμένες λύσεις μπορεί να είναι πιο επωφελείς για τις συγκεκριμένες ανάγκες του κουταβιού σας από άλλες.

Πώς να καθαρίσετε τα αυτιά του σκύλου σε 3 εύκολα βήματα

 1. Συγκεντρώστε τις προμήθειές σας και το σκυλί σας. Προσπαθήστε να καθαρίσετε τα αυτιά του σκύλου σας όταν είναι ήρεμος, καθώς αυτό θα διευκολύνει τη διαδικασία. Μην φοβάστε να χρησιμοποιήσετε λιχουδιές για να γλυκάνετε τη συμφωνία.
 2. Πιέστε ένα διάλυμα καθαρισμού αυτιών εγκεκριμένο από κτηνίατρο για να γεμίσετε το κανάλι του αυτιού του σκύλου σας και κάντε απαλό μασάζ στη βάση του αυτιού για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Θα ακούσετε έναν ήχο ψεκασμού καθώς το προϊόν απομακρύνει τα συντρίμμια και τη συσσώρευση. Μην αφήνετε την άκρη του εφαρμοστή να αγγίζει το αυτί του σκύλου σας, καθώς αυτό μπορεί να εισαγάγει βακτήρια.
 3. Αφήστε το σκυλί σας να κουνήσει το κεφάλι του. Εδώ μπαίνει η πετσέτα – μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το σπρέι και να σκουπίσετε το πρόσωπό του. Μόλις το σκυλί σας τελειώσει το κούνημα, πάρτε το βαμβάκι ή γάζα και σκουπίστε απαλά το κανάλι του αυτιού, πηγαίνοντας πιο βαθιά από το βάθος ενός αρθρώματος. Εάν ο σκύλος σας φαίνεται να πονάει κατά τη διαδικασία καθαρισμού, σταματήστε και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Πρέπει να χρησιμοποιείτε οξυζενέ για να καθαρίσετε τα αυτιά των σκύλων;

Όχι. Μην χρησιμοποιείτε υπεροξείδιο του υδρογόνου (= οξυζενέ ) στο κουτάβι σας. Αυτό το κοινό οικιακό προϊόν μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει ερεθισμό σε υγιή κύτταρα του δέρματος. Τα αυτιά περιέχουν πολύ ευαίσθητο ιστό και η εκτεταμένη χρήση υπεροξειδίου του υδρογόνου θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε βλάβη του ίδιου του αυτιού. Κολλήστε σε εγκεκριμένα από κτηνίατρο καθαριστικά.

Πώς να καθαρίσετε τα αυτιά του σκύλου: Μια περίληψη

Τώρα που ξέρετε πώς να καθαρίσετε τα αυτιά του σκύλου, εδώ είναι τα βασικά για άλλη μια φορά:

 • Μάθετε πώς φαίνεται ένα υγιές, καθαρό αυτί και πως μυρίζει.
 • Ελέγχετε τακτικά τα αυτιά του σκύλου σας μετά τον ύπνο.
 • Ο καθαρισμός των αυτιών πολύ συχνά μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό ερεθισμό
 • Χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα καθαρισμού αυτιών εγκεκριμένο από κτηνίατρο για σκύλους.
 • Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει λοίμωξη στο αυτί.

Η φροντίδα των αυτιών του σκύλου σας βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων. Οι τακτικές εξετάσεις αυτιών θα πιάσουν επίσης και άλλα προβλήματα, όπως ακάρεα αυτιών, πριν επιδεινωθούν και θα απευαισθητοποιήσουν τον χειρισμό του σκύλου σας.

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Members
 • Active
 • New
 • Online
 • Groups
 • Active
 • Newest