fbpx
Πως να περιποιηθείς τα νύχια της γάτας σου
Πριν από 3 μήνες

Πως να περιποιηθείς τα νύχια της γάτας σου

Η περιποίηση στα νύχια σίγουρα δεν είναι από τις πιο ευχάριστες στιγμές για τις περισσότερες γάτες, όμως είναι είναι ένα σημαντικό κομμάτι για την γενική τους υγιεινή. Όσοι έχουν γάτα συνήθως γνωρίζουν τις συνέπειες του να έχουν ένα περιπλανώμενο γατί με μακριά νύχια, γιατί συνήθως το θύμα είναι είτε το μπράτσο τους ή ο καναπές. Μια απλή περιποίηση νυχιών μπορεί να περιορίσει στο ελάχιστο όλες αυτές τις ανεπιθύμητες γρατζουνιές.

Οι περισσότεροι επιλέγουν τον κτηνίατρο ή κάποιο pet grooming για να περιποιηθούν τα νύχια της γάτας τους. Σίγουρα αυτό πάντα αποτελεί μια καλή και ασφαλή επιλογή, αλλά είναι κάτι που μπορεί να κάνει κανείς εύκολα και στο σπίτι του. Το να το κάνει κανείς μόνος του σπίτι μάλιστα μπορεί να του εξοικονομήσει αρκετά χρήματα. Και μόλις η γάτα του συνηθίσει στην διαδικασία, θα γίνεται εύκολα και γρήγορα.

Το να κόβεις τα νύχια μιας γάτας όμως είναι διαφορετικό από το να το κάνεις σε κάποιο άνθρωπο. Γι’αυτό το λόγο είναι σημαντικό να μάθει κανείς τον τρόπο με τον οποίο θα το κάνει. Κάποιες γάτες παρουσιάζουν μεγάλη αντίσταση και δεν επιτρέπουν να τους πειράξεις τα νύχια. Σε μια τέτοια περίπτωση καλύτερα να το αφήσει κανείς στους ειδικούς για να αποφύγει τους τραυματισμούς.

Πριν αρχίσεις να κόβεις τα νύχια

Τι θα χρειστείς:

 1. Ένα κοφτερό ειδικό νυχοκόπτη
 2. Αιμοστατική πούδρα
 3. Μια πετσέτα
 4. Μια λιχουδιά
 5. Ένα ήρεμο μέρος

Πριν κάτσεις να ξεκινήσεις την διαδικασία σιγουρέψου ότι έχεις ότι χρειάζεται ώστε να μην χρειαστεί να σηκωθείς κατα την διάρκεια της διαδικασίας.

Πρώτα από όλα θα χρειαστείς το κατάλληλο εργαλείο-νυχοκόπτη. Εδώ έχεις αρκετές επιλογές. Υπάρχουν και ειδικά για γάτες που μπορείς να βρεις στο εμπόριο ή μπορείς να χρησιμοποιήσεις εναν παλιό νυχοκόπτη που είχες για τα δικά σου νύχια.

Ότι και να χρησιμοποιήσεις πρέπει να σιγουρευτείς ότι οι λεπίδες του είναι αρκετά κοφτερές ώστε να κόψουν το νύχι της γάτας με την μικρότερη δυνατή προσπάθεια. Σύμφωνα με την Humane Society “ η πίεση από τις όχι πολύ κοφτερές λεπίδες μπορεί να τραυματίσει το ζώο και να του προκαλέσει αιμοραγία”.

Ένα έξτρα μέτρο ασφαλείας που πρέπει να πάρεις είναι να έχεις κάποιο αιμοστατικό βοήθημα ώστε να σταματήσεις την αιμορραγία αν αυτή παρουσιαστεί. Ακόμα μπορεί να χρειαστείς μια πετσέτα για να τυλίξεις την πληγή και κάποια λιχουδιά για ενισχύσεις.

Βρες ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού που νιώθεις και εσύ και η γάτα σου άνετα εκεί. Πρέπει να κάνεις την διαδικασία αυτή όσο πιο ευχάριστη γίνεται για την γάτα σου ώστε να έχει μια θετική συσχέτιση της όλης διαδικασίας. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να γίνεται όλη η διαδικασία πιο εύκολη στο μέλλον.

Είναι φυσικά πιο εύκολο να φτιάξεις αυτή την θετική αύρα σε μικρά γατάκια παρά σε μεγαλύτερες γάτες που έχουν μεγαλώσει χωρίς αυτή την συνήθεια.

Η ανατομία των νυχιών της γάτας

Οι γάτες έχουν μια πολύ ευαίσθητη περιοχή στα νύχια που λέγεται “quick”. Είναι μια ροζ περιοχή που είναι γεμάτη από αιμοφόρα αγγεία και νευρικές απολήξεις και είναι ορατή από μια ημιδιάφανη πλευρά των νυχιών.

ΜΗΝ κόψετε εκείνη την περιοχή με τίποτα! Όπως το ροζ μέρος στο ανθρώπινο χέρι που αν το κόψεις θα αιμορραγήσεις έτσι ακριβώς θα συμβεί και στις γάτες και θα είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη και δυσάρεστη εμπειρία. Πάντα να παίρνεις τον χρόνο σου στην περιποίηση των νυχιών της γάτας σου και να αποφεύγεις αυτή την ευαίσθητη περιοχή.

Χαλάρωση και εγκληματισμός

Όταν είσαι έτοιμος και έχεις όλα τα απαραίτητα εργαλεία που είπαμε μαζί σου , μπορείς να τοποθετήσεις την γάτα στα πόδια σου. Πρέπει αρχικά να δημιουργήσεις ένα άνετο κλίμα προς την γάτα ώστε να της κρατάς και να “χειρίζεσαι” τις πατούσες της.

Μια χαλαρή κατάσταση είναι το κλειδί. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείς να ηρεμήσεις την γάτα σου. Θα μπορούσες για παράδειγμα να περιποιηθείς τα νύχια της μετά από ένα γεύμα, που θα είναι κάπως “ζαβλακωμένη” λόγω του γεύματος. Σιγουρέψου ότι θα υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότεροι αντιπερισπασμοί.

Χάιδεψε και μίλα παρηγορητικά στην γάτα σου ενώ το χέρια σου ακουμπούν τα πόδια της. Πρέπει να την κάνεις να αισθανθεί άνετα με την διαδικασία να της ακουμπάς τις πατούσες. Μην διαστάσεις να της δώσεις και λιχουδιές. Αυτό θα την ενθαρρύνει να μείνει ήρεμη.

Όταν η γάτα σου ηρεμίσει μπορείς να ξεκινήσεις να της κάνεις massage στις πατούσες της. Άσκησε ελαφριά πίεση στις πατούσες ώστε να βγουν τα νύχια της, αλλά μόνο μέχρι 3 δευτερόλεπτα.

Στην συνέχεια φτιάξε μια οικειότητα με το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσεις για να της κόψεις τα νύχια. Μπορείς να το ακουμπήσεις δίπλα στα πόδια της και να την κάνεις να νιώσει οικεία με τον ήχο που παράγει, διότι όταν το ακούσει πρώτη φορά μπορεί να της προκαλέσει τρόμο. Γι’αυτό καλό είναι να την προετοιμάσεις κατάλληλα.

Μια ωραία συμβουλή που δίνει το WebMD είναι να χρησιμοποιήσεις ένα ωμό μακαρόνι για να αναπαραστήσεις τον ήχο. Πίεσε ελαφριά τις πατούσες της και όταν βγουν τα νύχια σπάσε το μακαρόνι. Αυτό θα την κάνει να είναι πιο άνετη με τον ήχο που θα γίνεται στην διαδικασία της περιποίησης των νυχιών της. 

Η διαδικασία του κοψίματος των νυχιών

Ενώ η γάτα σου κοιτάει κάπου αλλού πίεσε την πατούσα της για να βγουν τα νύχια. Εκεί πρέπει να δείς πόσο κόψιμο χρειάζονται και επίσης τα παρατηρήσεις το ευαίσθητο σημείο “quick” ώστε να μην το πειράξεις. Μόλις είσαι έτοιμος με αυτά κόβεις το νύχι και αφήνεις την πατούσα της. Αμέσως μετά δίνεις μια λιχουδιά στην γάτα σου ώστε να παραμείνει ήρεμη.

Αν δεις ότι η γάτα σου δεν νιώθει καθόλου άνετα με την διαδικασία καλό είναι να σταματήσεις και να συνεχίσεις κάποια άλλη στιγμή. Αν η γάτα σου μείνει ήρεμη και άνετη αφού έκοψες το πρώτο νύχι συνεχίζεις την διαδικασία ώστε να κόψεις και το δεύτερο νύχι.

Εάν είστε καινούργιοι στην διαδικασία αυτή καλό είναι να μην κόψεις όλα τα νύχια μαζί, μέχρι να είστε και οι δύο πιο άνετοι με την διαδικασία. Μην ξεχνάς να την επιβραβεύεις με λιχουδιές κατά την διάρκεια της διαδικασίας. 

Πολλοί κηδεμόνες γατών κόβουν μόνο τα μπροστά νύχια, όμως είναι επίσης πολύ σημαντικά για την υγιεινή τους να είναι περιποιημένα και τα πίσω νύχια. Καλό είναι να κόβετε να νύχια της γάτας σας κάθε 10-15 μέρες για να είναι στο ιδανικό σημείο για την υγιεινή τους.

Πηγή: How to Clip Cat Nails

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Members
 • Active
 • New
 • Online
 • Groups
 • Active
 • Newest