fbpx
μυρίζουν
Πριν από 7 μήνες

Πώς τα σκυλιά μυρίζουν την απουσία σας

Τα σκυλιά όπως έχουμε ξαναδεί έχουν την τάση να μυρίζουν τα πάντα. Αυτό συμβαίνει διότι η έχουν πολύ δυνατή όσφρηση.

Εάν έχετε φύγει ποτέ από το σπίτι νωρίς και καταλαβαίνετε ότι να είναι μια καυτή καλοκαιρινή μέρα, θα έχετε παρατηρήσει ένα συγκεκριμένο άρωμα. Είναι ζεστασιά της ημέρας και διασκέδαση όλα τυλιγμένα μαζί. Ή ίσως μυρίσατε το άρωμα του κρύου όταν ανοίγετε την πόρτα για το χειμωνιάτικο απόγευμα που βγάλατε βόλτα τον σκύλο σας.

Οι εποχιακές και θερμοκρασιακές διαφορές είναι τόσο βαθιές όσο οι κατώτερες ανθρώπινες μύτες μας θα μας επιτρέψουν να εξερευνήσουμε το χρόνο. Τα σκυλιά, από την άλλη πλευρά, μετρούν τις μέρες τους με άρωμα. Και, επειδή η ζωή τους περιστρέφεται γύρω από την παρουσία μας, όσο περισσότερο τα σκυλιά είναι μόνα τους, τόσο μεγαλύτερη ευθύνη πρέπει να διασφαλίσουμε ότι είναι άνετα και απασχολημένα.

Μυρίζοντας στερεοφωνικά

Η Alexandra Horowitz, ιδρυτής του Dog Cognition Lab στο Barnard College της Νέας Υόρκης, το περιγράφει ως «στερεοφωνική οσμή» – την ικανότητα να διακρίνει εντελώς διαφορετικές μυρωδιές με κάθε ρουθούνι. Η μύτη ενός σκύλου ενισχύει τη μυρωδιά με τον τρόπο που μια φανταχτερή τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας ενισχύει την οπτική σας εμπειρία.

Πως? Η μύτη του σκύλου έχει εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότερα κύτταρα υποδοχέα από την ανθρώπινη μύτη, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τα οποία η ανθρώπινη μύτη απλά δεν περιέχει.

Αυτή η εντυπωσιακή ικανότητα να μυρίζει είναι πρωταρχικός παράγοντας στην ικανότητα του σκύλου σας να κατανοεί το πέρασμα του χρόνου. Η δύναμη της μυρωδιάς σας στον αέρα του σπιτιού σας, για παράδειγμα, μπορεί να δείξει πόσο καιρό πριν φύγατε από το σπίτι. Όσο πιο αδύναμη είναι η μυρωδιά σας, τόσο περισσότερο έχετε μείνει μακριά.

Πώς τα σκυλιά μυρίζουν τον χρόνο

Για τα σκυλιά, ο χρόνος μυρίζει κυριολεκτικά διαφορετικά όλη την ημέρα. Το πρωί έχει ένα διαφορετικό άρωμα από το απόγευμα, που μυρίζει διαφορετικό από τη νύχτα. Η μύτη του σκύλου είναι τόσο ευαίσθητη ώστε τα σκυλιά μπορούν να καθορίσουν τη διαφορά μεταξύ 5 μ.μ. και 6 μ.μ. και τη στιγμή που το αυτοκίνητο του συντρόφου σας κυλά στο δρόμο κάθε μέρα της εβδομάδας.

Αυτή η ευαισθησία βοηθά επίσης να εξηγήσει γιατί τα σκυλιά διακρίθηκαν στο κυνήγι και την ανάκτηση κατά τη διάρκεια των αιώνων, και γιατί ωφελούνται εξαιρετικά από τη μυρωδιά.

Φυσικά, οι περισσότεροι κηδεμόνες σκυλιών γνωρίζουν ότι τα σκυλιά τους λατρεύουν να μυρίζουν! Γνωρίζουμε επίσης ότι όσο περισσότερο είμαστε μακριά, τόσο πιο ενθουσιασμένοι τα σκυλιά μας είναι να μας δουν όταν επιστρέψουμε.

Σουηδοί ερευνητές μας έκαναν την εύνοια να επιβεβαιώσουν ότι αυτό είναι αλήθεια. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2010 διαπίστωσε ότι τα σκυλιά που άφησαν μόνα τους για περισσότερο από δύο ώρες χαιρέτησαν τους κηδεμόνες τους πιο έντονα και παρέμειναν πιο προσεκτικοί μετά την επιστροφή τους.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα μοναχικό σκυλί

Αυτοί οι τύποι μελετών σχετικά με τη συμπεριφορά των σκύλων είναι μια καλή υπενθύμιση για το πώς η συμπεριφορά μας επηρεάζει τα σκυλιά μας. Όμως, επειδή οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε την πολυτέλεια να εγκαταλείπουμε τη δουλειά μας ή να διατηρούμε τα σκυλιά μας μαζί μας ανά πάσα στιγμή, είναι ευθύνη μας να κάνουμε τις απουσίες μας όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες για τους αγαπημένους μας σκύλους. Δοκιμάστε αυτές τις λύσεις την επόμενη φορά που θα περιμένετε μια μακρά (ή ακόμα και μια σύντομη) ημέρα μακριά:

Διευκολύνετε το άγχος

 • Η κλασική μουσική πιάνου μπορεί να βοηθήσει ένα σκυλί να χαλαρώσει ενώ λείπετε.
 • Μερικά σκυλιά προκαλούνται άγχος από εξωτερικούς θορύβους. Ο λευκός θόρυβος, είτε αυτόνομη συσκευή είτε δωρεάν εφαρμογή ή ιστότοπος, μπορεί να βοηθήσει στον αποκλεισμό αυτών των εξωτερικών ήχων καλύτερα από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο.
 • Απαλλάξτε την βαρεμάρα

Πηγή

0
1+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Members
 • Active
 • New
 • Online
 • Groups
 • Active
 • Newest