fbpx
Πως το ότι οι σκύλοι είναι χαριτωμένοι μας κάνει να τους αγαπάμε;
Πριν από 7 μήνες

Πως το ότι οι σκύλοι είναι χαριτωμένοι μας κάνει να τους αγαπάμε;

Οι σκύλοι μας είναι χαριτωμένοι. Εξ’άλλου πότε μπορέσαμε να τους κρατήουμε κακίας;

Σκεφτείτε για το πιο κακό πράγμα που έκανε ποτέ ο σκύλος σας. Για μένα, είναι η ώρα που ο σκύλος μου ο Ερμής έσκισε δύο μαξιλάρια και το κάλυμα ενός καναπε. Όταναπογοητευμένος όταν επέστρεψα στο σπίτι για να βρω αυτή την κατάσταση, αλλά τότε ο Ερμής με κοίταξε με εκείνα τα μεγάλα, στρογγυλά μάτια, τα γλυκά, μαλακά αυτιά του πέφτουν καθώς γέρνει το κεφάλι του… πώς θα μπορούσα να μείνω θυμωμένος με ένα τέτοιο πρόσωπο;

Χαριτωμενιά. Αυτό μας κάνει να σκρολάρουμε φωτογραφίες από κουτάβια και βιαζόμαστε να συγχωρήσουμε τα κατοικίδια ζώα μας για το περιστασιακό άτακτο λάθος. Γιατί όμως οι σκύλοι είναι τόσο χαριτωμένοι; Τι γίνεται με τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου που μετατρέπει ακόμη και τον πιο σκληρό άντρα σε ανόητο που μιλάει σε μωρό κάθε φορά που ο σκύλος του γυρνάει για τρίψιμο στην κοιλιά; Αποδεικνύεται ότι η επιστήμη του χαριτωμένου είναι συναρπαστική.

Πως οι σκύλοι είναι τόσο χαριτωμένοι

Για να απαντήσετε στην ερώτηση, “Γιατί οι σκύλοι είναι τόσο χαριτωμένοι;” πρέπει να ξεκινήσουμε με τον εντοπισμό του πώς φαίνεται η χαριτωμενιά;

Φυσικά, μπορούμε όλοι να ονομάσουμε την ομορφιά όταν τη βλέπουμε (φυσικά τα αγαπημένα μας κατοικίδια ζώα είναι τα πιο χαριτωμένα πράγματα σε ολόκληρο τον κόσμο). Αλλά υπάρχει στην πραγματικότητα μια αναγνωρισμένη λίστα χαρακτηριστικών που καθορίζουν το «χαριτωμένο», όλα ταιριάζουν με τη γερμανική λέξη kinderschema ή το σχήμα μωρού (πηγή).

Ακολουθεί μια ανάλυση του τι κάνει το σκυλί σας χαριτωμένο:

 • Μεγάλο κεφάλι σε σχέση με το μέγεθος του σώματος ή μια ιδιαίτερα στρογγυλεμένη κεφαλή
 • Μεγάλα μάτια στραμμένα προς τα εμπρός (γι ‘αυτό βρίσκετε το σκυλί σας χαριτωμένο, αλλά ένα γατόψαρο … όχι τόσο πολύ)
 • Μεγάλα αυτιά
 • Δυσκολία βάδισμα (που εξηγεί γιατί τα κουτάβια είναι ιδιαίτερα χαριτωμένα)
 • Στρογγυλό σχήμα σώματος
 • Μαλακές, ελαστικές επιφάνειες σώματος (σκεφτείτε τα μέρη του σκύλου σας που σας αρέσουν πολύ – μου αρέσει το μαλακό σημείο ακριβώς πάνω από τη μύτη. Τόσο μαλακό! Τόσο συγκινητικό! Τόσο χαριτωμένο!)

Για ένα παράδειγμα επιστήμης του χαριτωμένου, μην ψάχνετε κάτι άλλο από το γαλλικό μπουλντόγκ. Αυτά τα μουσούδια που αξίζουν αίσθηση συμπίεσης κάνουν τσεκ σε όλα τα κουτιά στη λίστα χαριτωμένων χαρακτηριστικών: λαμπερά χαρακτηριστικά. χαλαρό δέρμα που συσσωρεύεται σε αξιολάτρευτα ρολά. στρογγυλά μάτια στρογγυλά αυτιά ένα ευρύ, εκπληκτικό βάδισμα. Και αυτή η χαριτωμένη μικρή μύτη.

Γιατί μετράει η χαριτωμενιά

Ακόμα και χωρίς μια εύχρηστη λίστα με χαριτωμένα στοιχεία, οι περισσότεροι από εμάς έχουν μια έμφυτη αίσθηση του τι είναι χαριτωμένο και τι όχι. Κοιτάζετε ένα γλυκό, αφράτο σκυλί και απλά ξέρετε: αυτό το πράγμα είναι χαριτωμένο. Ή μπορείτε να κοιτάξετε ένα φίδι και να σκεφτείτε: αυτό δεν είναι χαριτωμένο. Εκεί όπου η επιστήμη του τι είναι χαριτωμένο γίνεται πραγματικά ενδιαφέρουσα είναι όταν αρχίζουμε να εξετάζουμε γιατί ορισμένα χαρακτηριστικά ενεργοποιούν την απόκρισή μας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάθε χαριτωμένο στοιχείο συνδέεται εγγενώς με τη νεανικότητα και ακόμη και την αδυναμία.

Όλα πηγαίνουν στα ανθρώπινα μωρά. Όπως εξήγησε η Natalie Angier στους New York Times, τα χαρακτηριστικά της χαριτωμενιάς είναι εκείνα που εκφράζουν «ακραία νεανικότητα, ευπάθεια, ακακία και ανάγκη» και αυτά τα χαρακτηριστικά προκαλούν μια θετική απόκριση. Με άλλα λόγια, πράγματα που μας θυμίζουν μικρά, ανυπεράσπιστα μωρά θα προκαλέσουν ζεστά συναισθήματα που μας κάνουν να θέλουμε να φροντίσουμε ό, τι μας έκανε να πούμε “awww.”

Το θέμα είναι ότι ο εγκέφαλός μας δεν γνωρίζει αυτόματα τη διαφορά μεταξύ «ανθρώπινου μωρού» και «ευάλωτου πλάσματος από άλλο είδος». Αν κοιτάξετε μια εικόνα ενός κουταβιού και ενός μωρού, θα νιώσετε τα ίδια ζεστά, ασαφή συναισθήματα και για τα δύο.

Η αγάπη μας για το χαριτωμένο είναι μια εξελιγμένη βιολογική απόκριση. Σκεφτείτε το: Εάν δεν είχαν όλα τα χαριτωμένα χαρακτηριστικά πάνω τους τα χαριτωμένα πράγματα, δεν θα τα φροντίζαμε και θα τα προστατεύαμε και τα δικά μας είδη δεν θα επιβίωναν. Αντιμετωπίζουμε χαριτωμένες ενδείξεις επειδή είναι από τη φύση μας να φροντίζουμε, είτε η δική μας επιβάρυνση είναι ο δικός μας απόγονος είτε το αγαπημένο, αξιολάτρευτο σκυλί μας.

Πως οι σκύλοι είναι τόσο χαριτωμένοι

Περιμένετε ένα λεπτό, ίσως να σκέφτεστε, το σκυλί μου δεν είναι αβοήθητο. Μερικές φορές νομίζω ότι είναι πιο έξυπνο από εμένα! Είναι αλήθεια, ότι η κατοχή των χαρακτηριστικών δεν σημαίνει αυτόματα ότι ένα σκυλί είναι αδύναμο ή αβοήθητο. Ορισμένες μελέτες προσπάθησαν να αποδείξουν ότι τα σκυλιά εξελίχθηκαν ως πιο χαριτωμένα καθώς εξημερώθηκαν για να κάνουν τους ανθρώπους να θέλουν να τα φροντίσουν.

Είναι λογικό ότι τα σκυλιά θα γίνονταν όλο και πιο χαριτωμένα καθώς εξαρτώνταν όλο και περισσότερο από τα ανθρώπινα όντα για να επιβιώσουν; Όπως αναφέρθηκε από την Huffington Post, μια ερευνητική ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι τα σκυλιά καταφυγίων που «γούρλωσαν τα μάτια τους» υιοθετήθηκαν γρηγορότερα. Υψωμένο φρύδι, μεγάλα μάτια… μου φαίνεται σαν ένα χαριτωμένο σύνθημα! Η μελέτη θεωρούσε ότι «οι κινήσεις του προσώπου των σκύλων έχουν εξελιχθεί ως απόκριση σε μια ανθρώπινη προτίμηση για τα χαρακτηριστικά που μοιάζουν με παιδιά», που σημαίνει ότι όσο πιο χαριτωμένος είναι ο σκύλος, τόσο πιο πρόθυμος θα είναι ο άνθρωπος για να τον φροντίσει.

Αυτές οι μελέτες είναι ακόμα σχετικά νέες, με μικρά μεγέθη δειγμάτων, οπότε δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι απαραίτητο ότι από την χαριτωμενιά του φροντίζετε το σκυλί σας. Αλλά πρέπει να ομολογήσω, όταν επιστρέφω στο σπίτι από τη δουλειά για να βρω έναν αναποδογυρισμένο κάδο και ένα σκυλί που με κοιτάζει με αυτά τα μεγάλα, στρογγυλά μάτια που λένε δεν το έκανα εγω αυτό, ορκίζομαι, είναι εύκολο να το ξεχάσω αμέσως.

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Members
 • Active
 • New
 • Online
 • Groups
 • Active
 • Newest