fbpx
Σκύλος και δάγκωμα: Πως να μάθετε έναν μεγαλύτερο σκύλο να μην δαγκώνει
Πριν από 4 μήνες

Σκύλος και δάγκωμα: Πως να μάθετε έναν μεγαλύτερο σκύλο να μην δαγκώνει

Ο νεαρός σας σκύλος δαγκώνει συνέχεια; Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό!

Περιμένουμε από τα κουτάβια να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο με το στόμα και τη μύτη. Αυτό κάνουν τα κουτάβια. Κάλτσα στο έδαφος; Στο στόμα. Φοράτε φαρδιά τζιν; Στόμα. Παίζετε με ένα παιχνίδι; Ποιος χρειάζεται ένα παιχνίδι όταν τα δάχτυλα έχουν καλύτερη γεύση;

Όμως, όσο περιμένουμε ότι τα κουτάβια θα κουραστούν, θα περιμένουμε επίσης να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά (ή τουλάχιστον να μειωθεί σημαντικά) καθώς μεγαλώνουν. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν ο σκύλος σας έχει φτάσει στα τέλη της εφηβείας ή της ενηλικίωσης και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το στόμα του;

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ του τρόπου με τον οποίο εκπαιδεύουμε ένα κουτάβι να μην χρησιμοποιεί το στόμα του έναντι ενός ενήλικα σκύλου Η διαφορά έγκειται στο πόσο εύκολα και γρήγορα μπορούν να μάθουν.

Τα κουτάβια είναι μικρά σφουγγάρια που απορροφούν τον κόσμο γύρω τους. Αυτά τα υπέροχα πλάσματα δημιουργούν δεξιότητες αντί να σπάνε τις συνήθειες, πράγμα που σημαίνει ότι εάν είμαστε συνεπείς με τις αλληλεπιδράσεις μας με αυτά, θα ακολουθήσουν πιο γρήγορα τους κανόνες που θέτουμε.

Ένας ενήλικος σκύλος, από την άλλη πλευρά, έχει αρκετή εμπειρία ζωής κάτω από τα κολάρα τους. Εάν έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν το στόμα τους όλη τη ζωή τους χωρίς αποτελεσματική ή συνεπή παρέμβαση, έχουν διαμορφώσει ένα συμπεριφορικό μοτίβο που δεν έχουν λόγο να πιστεύουν ότι είναι λάθος. Είναι δική μας ευθύνη να τους το διδάσκουμε με αγάπη.

Τι πρέπει να γνωρίζετε προτού ξεκινήσετε την εκπαίδευση

Τις περισσότερες φορές, το δάγκωμα στο παιχνίδι δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Ναι, μπορεί να βλάψει, αλλά ο σκύλος σας πιθανώς δεν σκοπεύει να σας βλάψει. Στο δάγκωμα του παιχνιδιού, ο σκύλος σας εκφράζει ενθουσιασμό, παιχνιδιάρικη διάθεση ή αβεβαιότητα – όχι επιθετικότητα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένοι σκύλοι μπορούν εύκολα να ξεφύγουν από το δάγκωμα παιχνιδιού σε πιο επιθετικό δάγκωμα εάν απογοητευτούν ή υπερδιεγερθούν. Εάν υποψιάζεστε ότι το σκυλί σας μπορεί να δαγκώνει ή να εκτοξεύει από επιθετικότητα ή εάν η υπερδιέγερση φαίνεται να οδηγεί σε επιθετική συμπεριφορά, μην επιχειρήσετε να αντιμετωπίσετε το στόμα τους χωρίς την καθοδήγηση ενός επαγγελματία. Βεβαιωθείτε ότι αναζητάτε πιστοποιημένο συμπεριφορέα ή εκπαιδευτή που ασκεί τεχνικές θετικής ενίσχυσης, καθώς η επιθετική συμπεριφορά μπορεί να επιδεινωθεί με τεχνικές εκπαίδευσης σκύλων που χρησιμοποιούν αποτρεπτικές μεθόδους εκπαίδευσης κυριαρχίας.

Πώς να διδάξετε το σκύλο σας να αποφεύγει το δάγκωμα

Εάν ο σκύλος σας δαγκώνει, ανεξάρτητα από την ηλικία του, το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να κλείσετε το στόμα του όταν το κάνει. Κρατώντας το στόμα του σκύλου σας… δεν του διδάσκει τίποτα. Το μόνο που μαθαίνει ο σκύλος σας είναι ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, επειδή θα είστε εκεί για να αναγκάσετε να κλείσουν το στόμα τους όταν χρειάζεται.

Για να βελτιώσουμε τη χρήση του στόματος, χρειαζόμαστε ο σκύλος μας να μάθει την «αναστολή δαγκώματος». Η αναστολή δαγκώματος είναι η ικανότητα ενός σκύλου να ελέγχει τη δύναμη των σαγονιών του όταν δαγκώνει. Αυτό είναι κάτι που τα κουτάβια μαθαίνουν φυσικά στις αλληλεπιδράσεις τους με άλλα σκυλιά, τα οποία διδάσκουν στα κουτάβια πόσο σκληρά μπορούν να δαγκώσουν πριν προκαλέσουν πόνο. Τα ενήλικα σκυλιά μπορεί να μην είχαν κοινωνικοποιηθεί ως κουτάβια για να μάθουν καλή αναστολή δαγκώματος. Ακόμα κι αν ήταν, η ικανότητα δεν μεταφέρεται απαραίτητα από τον χρόνο παιχνιδιού με άλλους σκύλους σε ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις. Ευτυχώς, αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το διδάξουμε.

Σας προτείνουμε 3 τρόπους εκπαίδευσης

  1. Αν παίζετε με το σκύλο σας και τα δόντια τους γίνονται οδυνηρά, ενημερώστε τα αμέσως, φωνάζοντας κάτι σαν “Ωχ!” με υψηλή φωνή. Ταυτόχρονα, αφαιρέστε τα χέρια σας (ή τα πόδια, ή οποιοδήποτε μέρος του σώματος στοχεύει το σκυλί σας), κρύβοντάς τα πίσω σας ή αγκαλιάζοντας το σώμα σας. Κλείστε το βλέμμα σας από το σκυλί σας και μην αλληλεπιδράτε μαζί τους για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Όταν τελειώσουν τα 30 δευτερόλεπτα, επιστρέψτε στο παιχνίδι με τον σκύλο σας.
    Για ορισμένα σκυλιά, αυτή η τεχνική θα τους εκπλήξει από το παιχνίδι και θα τους κάνει να υποχωρήσουν. Εάν συμβεί αυτό, ενδέχεται να μπορείτε να επιστρέψετε για να παίξετε με έναν πιο ήρεμο σκύλο όταν τελειώσουν τα 30 δευτερόλεπτα. Για άλλα σκυλιά, αυτό δεν θα κάνει πολλά για να μειώσει το επίπεδο διέγερσής τους από εκεί που έρχεται η δεύτερη ευκαιρία.
  2. Επιστροφή στο παιχνίδι με το σκυλί σας. Όταν τα δόντια τους γίνουν πολύ επώδυνα, ενημερώστε τα αμέσως με το “Ωχ!”, Αλλά αυτή τη φορά, αντί να αφαιρέσετε μόνο τα μέρη του σώματος που δέχονται επίθεση, αφαιρέστε εντελώς τον εαυτό σας από την κατάσταση. Πηγαίνετε σε ένα μπάνιο ή υπνοδωμάτιο και κλείστε την πόρτα ή ακόμα και βγείτε έξω. Με άλλα λόγια, εξαφανίστε. Όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα – δώστε άλλα 30 δευτερόλεπτα και μετά επιστρέψτε στο παιχνίδι.
    Και πάλι, για ορισμένα σκυλιά, αυτό το σύντομο χρονικό όριο θα είναι αρκετό για να ηρεμήσουν. Ακόμα κι αν δεν το κάνουν, τους δείξατε πολύ ξεκάθαρα ότι όταν δαγκώνουν, η διασκέδαση σταματά και εξαφανίζεστε. Δώστε στο σκυλί σας μια ακόμη ευκαιρία να δείξετε ότι είναι αρκετά ήρεμο για να συνεχίσετε να παίζετε.
  3. Σε αυτό το στάδιο, όταν τα δόντια του σκύλου σας γίνουν πολύ επώδυνα, πείτε το “Ωχ!” (ή παρόμοια φράση) για τελευταία φορά και στη συνέχεια χωρίστε τον εντελώς. Η εκμάθηση είναι δύσκολη για έναν σκύλο με υπερβολική διέγερση, οπότε ήρθε η ώρα να σταματήσετε τον χρόνο παιχνιδιού και να τερματίσετε προσωρινά όλες τις αλληλεπιδράσεις με τον σκύλο σας. Πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο και κάντε κάτι που ιστορικά δεν έχει εμπλακεί ποτέ στο σκυλί σας, όπως να καθίσετε στο γραφείο σας ή να καθίσετε σε μια καρέκλα για να διαβάσετε. Ίσως χρειαστεί να κλείσετε μια πόρτα για να αποτρέψετε το σκυλί σας να σας ακολουθήσει και να προσπαθήσει να συνεχίσει να παίζει. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε το σκυλί σας σε ένα χώρο περιορισμού – απλώς φροντίστε να του δώσετε ένα παιχνίδι ή ακόμα και ένα γεμισμένο KONG για να τους ενημερώσετε ότι δεν είστε κακοί, αλλά ότι το στόμα τους είναι μη αποδεκτό κατά την ώρα του παιχνιδιού. Αυτό το χρονικό όριο θα πρέπει να είναι το μεγαλύτερο από όλα, να διαρκεί έως ότου το σκυλί σας ηρεμήσει (τουλάχιστον 15-30 λεπτά τουλάχιστον).

Περισσότερες επιλογές για τη διδασκαλία της αναστολής του δαγκώματος

Υπάρχουν μερικοί τρόποι τροποποίησης της μεθόδου των τριών βημάτων.

Εάν ο σκύλος σας κινείται γρήγορα από το στόμα στην υπερδιέγερση, ίσως θελήσετε να σκεφτείτε να ξεκινήσετε τις τρεις πιθανότητές σας από τη στιγμή που τα δόντια του σκύλου σας αγγίζουν τα χέρια σας αντί να περιμένουν να ξεκινήσουν όταν τα δόντια τους γίνουν οδυνηρά.

Εάν η κατάσταση δεν είναι σωστή για να κάνετε τη διαδικασία τριών βημάτων, δοκιμάστε να ανακατευθύνετε το σκυλί σας από τα χέρια σας σε ένα κατάλληλο παιχνίδι. Εάν μπορούν να εστιάσουν στο παιχνίδι αντί για το δέρμα σας, μπορείτε να συνεχίσετε να παίζετε.

Εάν βρίσκεστε σε μια κατάσταση που περιλαμβάνει παιδιά, ηλικιωμένους ή μια ομάδα άγνωστων ανθρώπων, παραλείψτε τις πιθανότητες ένα και δύο και πηγαίνετε κατευθείαν στο τρίτο βήμα. Δεν αξίζει να προσπαθήσετε να εκπαιδεύσετε το σκυλί σας εάν η κλιμάκωση της διέγερσης του θα μπορούσε να καταστρέψει την ημέρα κάποιου άλλου.

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *