fbpx
Σκύλος και μουσική: Τι είδους μουσική τους αρέσει;
Πριν από 6 μήνες

Σκύλος και μουσική: Τι είδους μουσική τους αρέσει;

Ο σκύλος σας προφανώς δεν μπορεί να ανοίξει την λίστα του στο Spotify, ούτε φυσικά να ψάξει τα αγαπημένα του τραγούδια στο Youtube. Όμως όλο και περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων επιλέγουν να βάζουν μουσική στους γούνινους φίλους τους.

Μια γρήγορη αναζήτηση στο Amazon εμφανίζει δεκάδες μουσικές επιλογές για κατοικίδια, από CD έως προεγκατεστημένα ηχεία Bluetooth. Το Spotify έχει ακόμη και το δικό του κανάλι μουσικής για σκύλους. Όμως ο σκύλος μας θέλει όντως να ακούσει μουσική, ή είναι ένα προϊόν που στοχεύει στις ενοχές των κηδεμόνων να αφήσουν μόνο τους το κατοικίδιό τους;

Το Rover.com μίλησε με την Lisa Spector του Through a Dog’s Ear για να μάθει αν όντως αρέσει η μουσική στα σκυλάκια μας.

Μουσική σχεδιασμένη για να ηρεμήσει ο σκύλος

Η Spector και η ομάδα της δημιουργούν ειδικές διασκευές κλασικής μουσικής που έχουν σχεδιαστεί για να ηρεμίσουν τους ανήσυχους σκύλους και τις γάτες. Η Spector είναι πιανίστας και πτυχιούχος της Juilliard που ανακάλυψε ότι η μουσική θα μπορούσε να βοηθήσει τα σκυλιά. Τα ευρήματά της οδήγησαν σε ένα άλμπουμ 15 ώρες, ένα φορητό πρόγραμμα αναπαραγωγής, το iCalmDog, ενώ τώρα έχει δημιουργήσει και μουσική για γάτες.

«Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά» μεταξύ των διασκευών τους και των γνωστών εκδόσεων της κλάσσικής μουσικής, εξηγεί η Spector. «Η κλασική μουσική είναι ιδιαίτερα περίπλοκη… Οι διασκευές μας απλοποιούνται. Κατεβάζουμε την τονικότητα επειδή οι χαμηλότερες συχνότητες ηρεμούν το νευρικό σύστημα του σκύλου. Έχει επιβραδυνθεί, πολύ πιο αργά σε 40-60 παλμούς ανά λεπτό, επειδή επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό τους. Απλοποιούμε [επίσης], έτσι ώστε κάθε ακροατής να μεταβαίνει από την ενεργή ακρόαση στην παθητική ακοή. Οι άνθρωποι ηρεμούν επίσης και ότι η ενέργεια μεταφέρεται στο άλλο άκρο του λουριού. “

Η μουσική βοηθάει τα σκυλιά στα καταφύγεια

“Οι επισκέπτες μένουν περισσότερο και τα ποσοστά υιοθεσίας αυξάνονται.”

Η οργάνωση της Spector έχει δωρίσει σε περισσότερα από 1500 καταφύγια. Έχουν δει εξαιρετικά αποτελέσματα όταν παίζουν τη μουσική τους και σε καταφύγια ζώων.

Εξηγεί, «αυτό που συμβαίνει είναι ότι δημιουργεί ένα πιο ήσυχο περιβάλλον, επειδή τα σκυλιά σταματούν να γαβγίζουν και ηρεμούν. Όχι μόνο είναι πιο ήρεμα, αλλά επειδή είναι πιο ήσυχα, οι επισκέπτες μένουν περισσότερο και τα ποσοστά υιοθεσίας αυξάνονται. Κάποτε ένας διευθυντής καταφυγίου μου τηλεφωνήσε και μου είπε «Λίζα, αυτή είναι η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία που κατάφερα σε δέκα χρόνια που μπορώ να σε ακούσω». “

Μελέτες δείχνουν ότι τα σκυλιά προτιμούν την κλασική μουσική

Όταν ίδρυσαν το Through a Dog’s Ear, η Spector και ο Leeds γνώριζαν ήδη ότι ένας ανήσυχος σκύλος ανταποκρίνεται καλά στην κλασική μουσική. Η Spector είχε μάθει πώς η μουσική θα μπορούσε να εστιάσει και να ηρεμήσει τα παιδιά, έτσι όταν το δοκίμασε στο κουτάβι της, εκπλήχθηκε από τα αποτελέσματα. Τότε συνεργάστηκε με τον Joshua Leeds, έναν υγιή ερευνητή και έναν κτηνιατρικό νευρολόγο, τη Δρ. Susan Wagner.

Ο Wagner διεξήγαγε μια ερευνητική μελέτη για να δοκιμάσει την ιδέα, η οποία ακολούθησε μια μελέτη του 2002 από τον Δρ Deborah Wells του Queens College στο Μπέλφαστ. Η έρευνα του Μπέλφαστ μέτρησε τα αποτελέσματα πέντε τύπων ήχου σε 50 σκύλους σε καταφύγιο. Ανθρώπινη συνομιλία, κλασική μουσική, heavy metal, pop και ένα στοιχείο ελέγχου. Οι σκύλοι ξόδεψαν περισσότερο χρόνο όταν ξεκουράζονταν σε κλασσικό και περισσότερο χρόνο γαβγίζοντας όταν εκτίθενται στο heavy metal.

Η Δρ. Lori Kogan από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο είχε παρόμοια αποτελέσματα στη μελέτη της για 117 σκύλους σε εκτροφεία το 2012. Τα σκυλιά πέρασαν περισσότερο χρόνο στον ύπνο με την κλασική μουσική, αλλά περισσότερο χρόνο να είναι ενεργητικά και να γαβγίζουν στο heavy metal.

Οπότε, στα σκυλιά αρέσει η μουσική;

Η σύντομη απάντηση: ναι. Αλλά φαίνεται ότι τα σκυλιά προτιμούν τη μουσική όταν είναι χαλαρωτική. Με άλλα λόγια, εάν απενεργοποιήσετε τους Black Sabbath και δοκιμάσετε λίγο Beethoven, το σκυλί σας μπορεί να σας ευχαριστήσει για αυτό.

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Members
  • Active
  • New
  • Online
  • Groups
  • Active
  • Newest