fbpx
Συναισθήματα σκύλου : Πως να τα καταλάβεις
Πριν από 4 μήνες

Συναισθήματα σκύλου : Πως να τα καταλάβεις

Έχετε ποτέ την αίσθηση της απογοήτευσης του σκύλου σας; Ίσως τον αγνοήσατε για μια στιγμή για να παίξετε το κατοικίδιο ζώο ενός φίλου σας, ή επιλέξατε μια νύχτα εξόδου παρά ένα βράδυ παίζοντας μαζί του. Αποδεικνύεται ότι υπάρχει πιθανότητα το σκυλί σας, πράγματι, να ζηλεύει. Σε ένα πρόσφατο άρθρο, οι New York Times διερεύνησαν την πιθανότητα τα σκυλιά να ζήσουν ζήλια.

Εάν η επιστήμη πίσω από τη ζήλια του σκύλου σας αφήνει να αναρωτιέστε για το συναισθηματικό εύρος του σκύλου σας, διαβάστε για να εξερευνήσετε την πλούσια εσωτερική ζωή του σκύλου σας.

Καταλαβαίνοντας τα συναισθήματα του σκύλου

Η χαρά της γονικής μέριμνας ενός σκύλου πηγάζει, εν μέρει, από τη φαινομενική διαφάνεια των συναισθημάτων τους – ευτυχία, τύψεις, ενθουσιασμός … ο σκύλος σας “φοράει” την καρδιά του στο μανίκι του (ή, εντάξει, στην γούνα του). Αλλά πόσο στενά συσχετίζονται τα συναισθήματα των σκύλων με τα ανθρώπινα συναισθήματα; Οι ερευνητές διερευνούν την ψυχολογία των αγαπημένων μας κατοικίδιων ζώων για να κατανοήσουν την εσωτερική τους ζωή.

Το γέλιο, που θεωρείται από καιρό αποκλειστικά ανθρώπινο φαινόμενο, μπορεί στην πραγματικότητα να επεκταθεί στο μεγαλύτερο βασίλειο των ζώων.

Όταν τα σκυλιά μας κοιτούν / γελούν, δεν μπορούμε να τους ρωτήσουμε ακριβώς, “Τι είναι τόσο αστείο” – αντίθετα, οι επιστήμονες έχουν εξερευνήσει τη φυσιολογία και τις επιπτώσεις του γέλιου στα σκυλιά. Η έρευνα δείχνει ότι ο ήχος άλλων σκύλων που φωνάζουν με τρόπο σαν να γελούν οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα στρες και αυξημένη κοινωνικοποίηση μεταξύ των σκύλων. Λοιπόν, ναι, εκείνη τη στιγμή έπεσες επειδή μπερδεύτηκες στο λουρι; Το σκυλί σου γελούσε τελείως.

Κατάθλιψη σε σκύλους

Ίσως μόλις ήρθες σπίτι από το νοσοκομείο με ένα νέο μωρό, και ο συνήθως αλαζονικός σκύλος σας κρέμασε το κεφάλι του. Ίσως έχετε ξεριζώσει τον οικογενειακό σας σκύλο σε ένα γεμάτο νέο διαμέρισμα. Ανεξάρτητα από το σενάριο, οι μεγάλες αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν ακραία συναισθήματα. Μπορεί λοιπόν ο σκύλος σου να είναι λυπημένος;

Η κριτική επιτροπή εξακολουθεί να μην γνωρίζει αν η κατάθλιψη των σκύλων είναι συγκρίσιμη με την ανθρώπινη κατάθλιψη – αλλά τα σκυλιά μπορεί να φαίνονται ανόητα και να αποσυρθούν. Αυτή η ενσυναίσθηση που γνωρίζουμε από την αγάπη έχει τη σκοτεινή πλευρά της. Αν νιώθετε αίσθημα αδυναμίας, το σκυλί σας μπορεί να ανταποκριθεί ανάλογα.

Όλοι έχουμε κακές μέρες – αλλά αν υποψιάζεστε ότι το σκυλί σας μπορεί να έχει κατάθλιψη, μιλήστε στον κτηνίατρό σας και διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα σημάδια στο WebMD.

Σκύλος με σημάδια ντροπής

Αυτή η ένοχη εμφάνιση στο πρόσωπο του σκύλου σας; Η πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα συναισθήματα του σκύλου σας δεν αντιστοιχούν άμεσα στην ντροπιασμένη έκφρασή του. Όπως εξερευνήθηκε στο USA Today, είναι πιθανό τα σκυλιά να φαίνονται “ένοχα” όταν τα μαλώνεται – ότι η έκφραση υποδηλώνει φόβο τιμωρίας. Είναι πιθανώς μια αντίδραση στον θυμό σας και όχι απαραίτητα μια ένδειξη μετανοίας.

Η αγάπη του σκύλου

Όλοι γνωρίζουμε τις χαρές που φέρνει ένας σκύλος με την αγάπη του στη ζωή σας. Όταν τα αυτιά του σκύλου σας ανεβοκατεβαίνουν ή η ουρά του κουνιέται, δείχνει άνεση, ενθουσιασμό και, ναι, ευτυχία στο σκυλάκι. Το να ζητάει ένα τρίψιμο της κοιλιάς, να τρέχει στο πλάι σας και να προσφέρετε ένα στοργικό γλείψιμο είναι όλοι εξαιρετικοί δείκτες ότι το σκυλί σας τα πάει καλά.

Όπως αποδεικνύεται, μόλις αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τα βάθη της συναισθηματικής ζωής του σκύλου μας.

Όμως είμαστε σίγουροι ότι όλοι καταλαβαίνουμε την αγάπη του σκύλου μας. Και ξέρουμε ότι μας αγαπάνε ίσως πιο πολύ και από ότι τους αγαπάμε εμείς.

Πηγή

0
2+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *