fbpx
Τα σκυλιά έχουν αναμνήσεις;
Πριν από 8 μήνες

Τα σκυλιά έχουν αναμνήσεις;

Τα σκυλιά μας είναι φανταστικά πλάσματα. Όσοι ζείτε με ένα σκυλί, μπορεί να πιστεύετε ότι έχουν πολύ καλές αναμνήσεις. Σε τελική ανάλυση, ένας σκύλος που έχει περάσει από εκπαίδευση υπακοής θυμάται εντολές και σήματα χεριών. Και γνωρίζουμε ότι τα κουτάβια φαίνεται να έχουν καλή μνήμη για κάθε μέρος (δηλαδή, πάντα γνωρίζουν ποιο είναι το πάρκο σκύλων και ποια καταστήματα θα τους δώσουν λιχουδιές).

Αλλά η μνήμη των σκύλων λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως των άνθρωπων; Η απάντηση είναι όχι, αλλά μερικές φορές. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς λειτουργεί η μνήμη του σκύλου σας και βρείτε συνδέσμους για έρευνα και περισσότερες πληροφορίες.

Η συναφής μνήμη βοηθά τα σκυλιά να θυμούνται τα αγαπημένα τους πράγματα

Όταν σκέφτεστε να κάνετε μια βόλτα, πιθανότατα θυμάστε συγκεκριμένες βόλτες που έχετε κάνει στο παρελθόν. Μπορεί να αντανακλάτε στο μυαλό σας ένα συγκεκριμένο μονοπάτι ή να θυμάστε την ώρα που έβρεχε ενώ βγαίνατε για μια βόλτα. Τα σκυλιά δεν πιστεύουν πραγματικά έτσι – έρευνα δείχνει, στην πραγματικότητα, ότι έχουν πολύ μιρκή άμεση ανάκληση.

Αντ ‘αυτού, τα σκυλιά έχουν συσχετιστική μνήμη. Τα σκυλιά θυμούνται ανθρώπους, μέρη και εμπειρίες με βάση τις σχέσεις που έχουν μαζί τους.

Για παράδειγμα, ο σκύλος μου όταν ήταν μικρός «θυμόταν» πότε θα του βάλει ο πατέρας μου να φάει από το ότι φοράει τα γυαλιά του. Οπότε ακόμα και κάποιες φορές που τα φοράει για να διαβάσει, ο σκύλος ενθουσιαζόταν σαν να πρόκειτε να φάει.

Μπορείτε να αλλάξετε τις σχετικές αναμνήσεις του σκύλου σας με την πάροδο του χρόνου. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης!

Σκεφτείτε πώς γνωρίζετε το σκυλί σας σε νέα άτομα. Εάν προσκαλέσετε κάποιον και να του δώσει το σκυλί σας να δώσει θετική προσοχή και λιχουδιές, το σκυλί σας θα συσχετίσει αυτό το άτομο με θετική προσοχή και λιχουδιές. Μπορεί να μην «θυμούνται» τους καλεσμένους σας με τον ίδιο τρόπο που τους θυμάστε εσείς, αλλά θα σχηματίσουν κατηγορίες ανθρώπων.

Τα σκυλιά θυμούνται αρνητικές εμπειρίες;

Αν και τα σκυλιά δεν έχουν το ίδιο είδος μνήμης με εμάς, μπορούν να σχηματίσουν αρνητικές συσχετίσεις που μπορούμε να ερμηνεύσουμε ως «κακές αναμνήσεις».

Για παράδειγμα, το σκυλί σας είναι φοβισμένο στην αίθουσα αναμονής στο γραφείο του κτηνιάτρου. Εάν είχε μια αρνητική εμπειρία στον κτηνίατρο, μπορεί να μην θυμάται ακριβώς τι φοβάται τόσο πολύ, αλλά συνδέει την αίθουσα αναμονής με αυτόν τον φόβο.

Μπορείτε να βοηθήσετε τους σκύλους να ξεπεράσουν τις αρνητικές συσχετίσεις αντικαθιστώντας τις με θετικές εμπειρίες. Για παράδειγμα, κάντε μερικές «διασκεδαστικές» εκδρομές στο γραφείο του κτηνιάτρου όπου δεν πραγματοποιούνται εξετάσεις. Δυστυχώς, όσο ισχυρότερη είναι η συσχέτηση, τόσο πιο δύσκολο είναι να αλλάξετε τη μνήμη.

Θυμάται το σκυλί μου την πρώτη μας γνωριμία;

Ίσως θυμάστε την πρώτη μέρα που το σκυλί σας ήρθε στο σπίτι για να ζήσει μαζί σας. Αλλά θυμάται το σκυλί σας όταν σας γνώρισαν για πρώτη φορά; Η σύντομη απάντηση είναι, μάλλον όχι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σε θυμούνται.

Τα σκυλιά μπορεί να έχουν κάποιο είδος επεισοδιακής μνήμης ή την ικανότητα να θυμούνται συγκεκριμένα γεγονότα στο παρελθόν. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι αυτό είναι δυνατό. Ωστόσο, η ίδια μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν πραγματικά όρια σε αυτόν τον τύπο μνήμης για τους σκύλους. Έτσι, το σκυλί σας δεν είναι πιθανό να θυμάται τις πρώτες σας στιγμές μαζί με τον ίδιο τρόπο που εσείς το κάνετε.

Ωστόσο, οι συσχετιστικές τους αναμνήσεις σημαίνουν ότι ξέρουν ποιος είσαι και ξέρουν ότι σε αγαπούν! Επηρεάζονται επίσης έντονα από τη μυρωδιά, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στο τελευταίο βιβλίο από την κυνική ειδική γνωριμία Alexandra Horowitz. Πράγματι, η αίσθηση της μυρωδιάς ενός σκύλου τους βοηθά να σας αναγνωρίσουν και να σας «θυμηθούν».

Μα είμαι σίγουρος ότι ο σκύλος μου θυμάται συγκεκριμένα γεγονότα

Ακριβώς επειδή τα σκυλιά στερούνται επεισοδιακής μνήμης δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να θυμηθούν τίποτα από ότι τους συνέβει. Είναι ακριβώς ότι το “λεξιλόγιο” γύρω από τη μνήμη των ζώων είναι διαφορετικό από αυτό της ανθρώπινης μνήμης.

Η επεισοδιακή μνήμη έχει να κάνει με την «αίσθηση του εαυτού τους». Οι αναμνήσεις μας συμβάλλουν στο πώς κατανοούμε τον εαυτό μας και τις εμπειρίες μας στον κόσμο. Αλλά επειδή τα σκυλιά δεν μιλούν, είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να καταλάβουν εάν έχουν παρόμοια αίσθηση του εαυτού τους.

Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα σκυλιά μπορεί να έχουν επεισοδιακές αναμνήσεις. Σε μια μελέτη του 2016 που πραγματοποιήθηκε στο Family Dog Project στο Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd στη Βουδαπέστη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά μπορούν να θυμούνται τα γεγονότα που παρακολουθούν (σε αυτήν την περίπτωση, μια δράση που εκτελείται από έναν εκπαιδευτή). Ωστόσο, όσο γνωρίζουν οι ερευνητές, δεν διατηρούν αυτές τις αναμνήσεις για πολύ καιρό.

Έτσι, τα σκυλιά μπορεί να έχουν βραχυπρόθεσμη, επεισοδιακή μνήμη, αλλά οι συσχετιστικές τους αναμνήσεις παραμένουν περισσότερο.

Μην ανησυχείτε, ο σκύλος σας δεν θα σας ξεχάσει

Το σκυλί σας μπορεί να μην θυμάται κάθε πράγμα που κάνετε μαζί. Πιθανότατα δεν έχει υπέροχες αναμνήσεις από όταν ήταν κουτάβι. Αλλά μπορεί να θυμάται να σας βλέπει να φεύγετε από το σπίτι σήμερα το πρωί και η ισχυρή θετική σχέση της μαζί σας σημαίνει ότι θα γιορτάσει όταν φτάσετε στο σπίτι απόψε.

Οι θετικοί συσχετισμοί του σκύλου σας με εσάς, το σπίτι σας και τους αγαπημένους σας φίλους σημαίνει ότι συνεχώς «θυμάται» τη ζωή σας μαζί και γιορτάζει τα καλά πράγματα σε αυτήν. Ακόμα κι αν τα σκυλιά δεν έχουν αγαπημένες αναμνήσεις από το παρελθόν, η αναγνώρισή τους για το παρόν είναι μια καλή υπενθύμιση για να ζήσετε τη στιγμή και να απολαύσετε κάθε εμπειρία που έχετε μαζί.

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Members
  • Active
  • New
  • Online
  • Groups
  • Active
  • Newest