fbpx
Τα σκυλιά ερωτεύονται;
Πριν από 6 μήνες

Τα σκυλιά ερωτεύονται;

Μπορούν τελικά τα σκυλιά να ερωτευούν; Όλοι θυμόμαστε την εμβληματική σκηνή της Λάδυς και ο Αλήτης: πάνω από ένα δείπνο υπό το φως των κεριών στο Tony’s Restaurant, η Λάδυ και ο Αλήτης κοιτάζει ο ένας τον άλλον. Καθώς τρώνε ένα κοινό κομμάτι μακαρόνι, τα πρόσωπά τους συναντιούνται σε ένα φιλί. Αλλά το ρομαντικό σκυλάκι είναι απλώς μια γελοιογραφία, σωστά; Λοιπόν, ναι και όχι.

Τα σκυλιά σας μπορεί να μην βγαίνουν ραντεβού για δείπνο, αλλά ορισμένοι ειδικοί λένε ότι μπορεί να ερωτευτούν με τον δικό τους τρόπο. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς τα σκυλιά μπορεί να ερωτευτούν μεταξύ τους, με άλλα ζώα ή με ανθρώπους.

Τα σκυλιά έχουν αισθήματα

Για εμάς τους ανθρώπους, η κατανόηση των συναισθημάτων των σκύλων μπορεί να είναι περίπλοκη επειδή απλά δεν γνωρίζουμε τα ακριβή συναισθήματά τους. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν μπορούσαν να μας μιλήσουν! Αλλά έχουμε αιώνες εμπειρίας με σκύλους και επιστημονικές έρευνες, που μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν τα συναισθήματα των σκύλων.

Σε συνέντευξή του στο National Geographic, ο νευροεπιστήμονας των ζώων ο Δρ. Γκρέγκορι Μπερνς εξηγεί ότι μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα συναισθήματα ανθρώπου και σκύλου έγκειται στη γλώσσα. Οι άνθρωποι έχουν λέξεις για να χαρακτηρίσουν τα συναισθήματα που βιώνουμε όπως ο φόβος, η θλίψη, η ενοχή και η αγάπη. Τα σκυλιά δεν έχουν αυτές τις λέξεις. Όμως, στην έρευνά του, χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία των εγκεφάλων των σκύλων καθώς αυτοί λαμβάνουν κάποιο θετικό ερέθισμα, ο Berns διαπίστωσε ότι «τα σκυλιά έχουν αντίστοιχα μέρη του εγκεφάλου τους με τον άνθρωπο».

Ακόμα κι αν η γλώσσα τους δεν είναι ίδια με τη δική μας, τα σκυλιά μοιράζονται κάποια εκδοχή των συναισθηματικών μας εμπειριών.

Τι είναι «Αγάπη» για τα σκυλιά;

Ακριβώς επειδή τα σκυλιά δεν έχουν μια λέξη για την «αγάπη» δεν σημαίνει ότι δεν την αισθάνονται. Όταν καθορίζουμε πώς τα σκυλιά αισθάνονται την αγάπη, πρέπει να λάβουμε υπόψη τι δείχνουν με τη συμπεριφορά τους.

Όπως εξηγεί ο εμπειρογνώμονας των ζώων Marc Bekoff σε μια συνέντευξη με τον Vice:

«Αν ορίσετε την αγάπη ως μακροχρόνια δέσμευση – που σημαίνει ότι αναζητούν ο ένας τον άλλο όταν είναι χώρια, είναι ευχαριστημένοι όταν επανενωθούν, προστατεύουν ο ένας τον άλλο, τροφοδοτούν ο ένας τον άλλον, μεγαλώνουν τα παιδιά τους μαζί— τότε, φυσικά, τα μη ανθρώπινα ζώα αγαπούν το ένα το άλλο. “

Με άλλα λόγια, ο κοινωνικός δεσμός και η αφοσίωση είναι η συμπεριφορά «απόδειξη» της αγάπης. Εάν ο σκύλος σας επιλέξει να περάσει χρόνο μαζί σας, δεν είναι μόνο επειδή τα ταΐζετε. Πραγματικά νοιάζονται!

Υπάρχουν επίσης περισσότερα στοιχεία που βασίζονται σε ενδείξεις στον εγκέφαλο που δείχνουν ότι τα σκυλιά βιώνουν αγάπη. Σε μια άλλη συνέντευξη με τους The New York Times, ο Δρ. Berns περιγράφει ένα πείραμα στο οποίο η ομάδα του έδωσε στα σκυλιά μπουκίτσες από νόστιμα χοτ-ντογκ μερικές φορές, και προφορικούς επαίνους μερικές άλλες. Όταν συνέκριναν τις απαντήσεις τους, κοιτάζοντας το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου τους, «ο τεράστιος αριθμός σκύλων ανταποκρίθηκε εξίσου στον έπαινο και το φαγητό».

Με άλλα λόγια, τα σκυλιά αγαπούν τους ανθρώπους τουλάχιστον όσο αγαπούν το φαγητό. Και ένας σημαντικός αριθμός από τα σκυλιά ήταν ακόμη πιο ενθουσιασμένα για τους ανθρώπους από τα χοτ-ντογκ!

Μπορούν τα σκυλιά να ερωτευτούν;

Γνωρίζουμε λοιπόν ότι τα σκυλιά βιώνουν συναισθήματα και ανάλογα με τον ορισμό, φαίνεται να δείχνουν αγάπη. Μπορούν όμως τα σκυλιά να «ερωτευτούν» όπως στις ρομαντικές ταινίες;

Λοιπόν. Τα σκυλιά δεν συμμερίζονται την άποψη που έχουμε για τη ρομαντική αγάπη. Αλλά όπως συζητήθηκε, δείχνουν συμπεριφορές πάθους και αφοσίωσης που υποστηρίζουν την αγάπη. Επιπλέον, τα σκυλιά μοιράζονται έναν από τους ισχυρότερους επιστημονικούς δείκτες μας για τους ερωτευμένους: την οξυτοκίνη, δηλαδή την «ορμόνη αγάπης». Πολλές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης αυτής της μελέτης του 2014 από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των σκύλων απελευθερώνει οξυτοκίνη κατά τη διάρκεια θετικών αλληλεπιδράσεων με ανθρώπους και σκύλους.

Η οξυτοκίνη παίζει σημαντικό ρόλο στον κοινωνικό δεσμό για ανθρώπους και σκύλους, σχηματίζοντας και στερεώνοντας δεσμούς μεταξύ γονέων και παιδιών, φίλων και ναι, της αγάπης. Το σκυλί σας μπορεί να μην κάνει όνειρα για μια ρομαντική ημερομηνία δείπνου ή να περπατήσει στο διάδρομο, αλλά μπορεί να σχηματίσει έντονους, διαρκούς δεσμούς με άλλα ζώα. Εάν ο σκύλος σας έχει έναν «καλύτερο φίλο» στο πάρκο σκύλων ή κατσαρώσει στον καναπέ με τη γάτα σας, είναι ασφαλές να πείτε ότι είναι ερωτευμένοι!

Πώς να πείτε εάν το σκυλί σας είναι ερωτευμένο

Σημάδια ότι το σκυλί σας αισθάνεται αγάπη για εσάς:

 • Κάνει σημαντική επαφή με τα μάτια
 • Είναι ενθουσιασμένος όταν έρχεστε σπίτι
 • Θέλει να είναι μαζί σας κατά τη διάρκεια της ημέρας
 • Χασμουριέμαι μαζί σας

Για πολλούς από εμάς, η αντίδραση των σκύλων μας όταν φτάνουμε στο σπίτι από τη δουλειά ή τους προσφέρουμε μια λιχουδιά μας κάνει να νιώθουμε σαν να μας αγαπούν, ακόμα κι αν δεν μπορούν να το πουν με λέξεις. Και ειδικοί όπως ο Δρ. Μπερνς συμφωνούν ότι είναι εντάξει να το αποκαλέσετε αγάπη: «Θα το έλεγα, ναι. Το λέμε αυτό στους ανθρώπους.

Γι’αυτό είναι πάντα μια καλή ευκαιρία να επισκεφτείτε ένα κοντινό σας Pet Shop για να του πάρετε τις αγαπημένες του λιχουδιές, ή να του προσφέρετε μια καλή περιποίηση για να τους δείξετε την αγάπη σας.

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Members
 • Active
 • New
 • Online
 • Groups
 • Active
 • Newest