fbpx
Τα σκυλιά φοβούνται το σκοτάδι;
Πριν από 8 μήνες

Τα σκυλιά φοβούνται το σκοτάδι;

Τα σκυλιά πολλές φορές μας θυμίζουν τα μικρά παιδιά. Υπάρχουν πολλές ιστορίες εκεί έξω για τα παιδιά που φοβούνται το σκοτάδι. Σε τελική ανάλυση, τότε είναι που εμφανίζονται τα φαντάσματα και άλλα τέρατα! Αλλά τι γίνεται με τους τετράποδους φίλους μας; Τα σκυλιά φοβούνται επίσης το σκοτάδι; Αποδεικνύεται, η απάντηση μπορεί να είναι «ναι». Αν και ο φόβος για το σκοτάδι δεν είναι εξαιρετικά κοινός στα σκυλιά, συμβαίνει μερικές φορές.

Γιατί τα σκυλιά φοβούνται το σκοτάδι;

Όταν συναντάτε σκοτεινούς κήπους σε περιπάτους αργά το βράδυ ή υπάρχει ένα σκιερό δωμάτιο, μερικά σκυλιά ανησυχούν. Μπορεί να αποφύγουν αυτές τις περιοχές, και ακόμη και να τραυματιστούν προσπαθώντας να ξεφύγουν από το σκοτάδι. Τα σημάδια του άγχους του σκύλου περιλαμβάνουν:

 • Χοροπηδητά
 • Ανήσυχος ρυθμός
 • Γκρίνια
 • Αποφλοίωση
 • Ατυχήματα στην τουαλέτα

Αυτό το άγχος πιθανότατα δεν οφείλεται στο ότι δεν μπορούν να δουν στο σκοτάδι. Στην πραγματικότητα, η νυχτερινή όραση του σκύλου σας είναι καλύτερη από τη δική σας, εκτός εάν το σκυλί σας έχει πρόβλημα όρασης (και αυτό αξίζει τον έλεγχο με τον κτηνίατρό σας.)

Αντίθετα, ο φαινομενικός φόβος του σκύλου σας για το σκοτάδι είναι πιθανότατα περισσότερο να είναι σε εγρήγορση καθώς η αυξημένη αίσθηση της όσφρησης και η έντονη ακοή τους κινούνται. Ο κόσμος τη νύχτα μπορεί να φαίνεται γεμάτος από κρυφές απειλές και κινδύνους με τη μορφή παράξενων μυρωδιών, ήχων, και κινήσεων.

Είναι επίσης πιθανό ότι τα σκυλιά που φαίνονται φοβισμένα από το σκοτάδι, στην πραγματικότητα υποφέρουν από άγχος χωρισμού. Αυτό είναι ένα αρκετά κοινό περιστατικό όταν τα σκυλιά που φοβούνται ότι χωρίζονται από τον άνθρωπο γίνονται απογοητευμένα και καταστροφικά όταν μένουν μόνα τους.

Η καλή όραση των σκύλων

Όταν πρόκειται για καταστάσεις χαμηλού φωτισμού, τα σκυλιά έχουν πολύ καλύτερη όραση από ότι εμείς. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σκυλιά έχουν μια ειδική δομή στο πίσω μέρος των ματιών τους που ονομάζεται τάπητα, η οποία αντανακλά περισσότερο φως στον αμφιβληστροειδή, καθιστώντας την όρασή τους εξαιρετική ακόμη και σε κατάσταση σκώτους.

Έτσι, για τα σκυλιά, ακόμα και το μικρότερο νυχτερινό φως, ο φωτεινός σηματοδότης ή ακόμα και το φεγγάρι μπορούν να βοηθήσουν να φωτίσουν το σκοτάδι. Ωστόσο, οπουδήποτε υπάρχει απόλυτο σκοτάδι (όπως ένα εσωτερικό δωμάτιο χωρίς πηγή φωτός) θα περιορίσει σημαντικά την όραση ενός σκύλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα σκυλιά είναι τόσο ευάλωτα όσο και εμείς, καθώς δεν υπάρχει φως για την ενίσχυση του ταπέτου τους.

Βοηθώντας τα σκυλιά να ξεπεράσουν τον φόβο τους για το σκοτάδι

Ανησυχείτε ότι το κουτάβι σας μπορεί να φοβάται το σκοτάδι; Πριν καταλήξετε σε συμπεράσματα, είναι σοφό να βεβαιωθείτε ότι δεν συμβαίνει τίποτα άλλο με το όραμά τους.

Ειδικά αν ο φόβος φαίνεται να βγαίνει από το πουθενά, θα θέλατε να ελέγξετε την όρασή τους. Από τον σχηματισμό καταρράκτη έως το γλαύκωμα, τα προβλήματα όρασης σκύλου είναι σοβαρές καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν από έναν κτηνίατρο.

Εάν έχετε μεταφέρει το σκυλί σας στον κτηνίατρο και αποκλείσετε τυχόν προβλήματα υγείας, υπάρχουν μερικά άλλα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που πρέπει να κάνετε; Εκπαιδεύστε τους να συνειδητοποιήσουν ότι το σκοτάδι δεν είναι πραγματικά τρομακτικό.

 • Εκθέστε το σκυλί σας σταδιακά στο σκοτάδι με πολλές λιχουδιές και επαίνους
 • Πάρτε το λίγα λεπτά κάθε φορά
 • Καταλάβετε στα στοιχεία του σκύλου σας. Αφήστε τους να πάνε με τον δικό τους ρυθμό

Είναι δυνατόν να διδάξετε σε κάθε σκύλο νέα κόλπα – ή να τους βοηθήσετε να ξεπεράσουν μια απογοητευτική φοβία. Εάν οι νυχτερινές βόλτες αποτελούν πηγή άγχους, δώστε τους χρόνο. Προτού βγείτε το σκυλί σας έξω τη νύχτα, δοκιμάστε να βγείτε μαζί τους σε σκοτεινό φωτισμό στο εσωτερικό. Παίξτε, δώστε τους σνακ, ξύστε την κοιλιά τους – κάντε το ένα διασκεδαστικό μέρος και τελικά θα σταματήσουν να φοβούνται.

Μόλις φαίνονται έτοιμοι, κατευθυνθείτε έξω. Και πάλι, απολαύσεις υψηλής αξίας και υπομονή θα είναι οι καλύτεροι φίλοι σας σε αυτήν τη διαδικασία.

Για να βοηθήσετε το σκυλί σας με το νυχτερινό άγχος, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μετακινήσετε το κλουβί ή το κρεβάτι του σε μια καθορισμένη περιοχή για την προστασία του σκύλου στο υπνοδωμάτιο σας. Εάν αυτό δεν είναι επιθυμητό ή δυνατό, προσθέστε ένα νυχτερινό φως στο συνηθισμένο χώρο ύπνου τους, μαζί με πολλές ανέσεις.

Αν ο σκύλος σας υποφέρει από άγχος, καλό θα είναι φυσικά να μιλήσετε με έναν εκπαιδευτή και θα σας βοηθήσει να το ξεπεράσετε, με τον σωστό τρόπο.

Πηγή

0
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Members
 • Active
 • New
 • Online
 • Groups
 • Active
 • Newest