fbpx
Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου
Πριν από 3 μήνες

Το Σύνδρομο Down και ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου δεν κάνει διακρίσεις!

Τα σκυλιά είναι γνωστά ως ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου για έναν καλό λόγο! Μπορούν να είναι ο καλύτερος φίλος του καθενός, χάρη στη νοημοσύνη και την πιστή φύση τους. Αυτό αποδεικνύεται από τον τρόπο με τον οποίο τώρα γίνονται σκυλιά βοηθοί για ανθρώπους με σύνδρομο Down.

Ενώ τα σκυλιά έχουν βοηθήσει άτομα με προβλήματα όρασης για πολλά χρόνια, η χρήση σκύλων βοηθών για να βοηθήσουν τα άτομα με σύνδρομο Down είναι σχετικά νέα. Τα σκυλιά εκπαιδεύονται ως σκύλοι βοηθοί σε όλο τον κόσμο και πολλοί άνθρωποι αποκομίζουν τα οφέλη από την κατοχή ενός εμπιστευμένου σκύλου βοηθού.

Η ζωή με Σύνδρομο Down

Τα άτομα με σύνδρομο Down μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις στην καθημερινή τους ζωή. Έχοντας ένα σκυλί να είναι ο καλύτερος φίλος τους, όχι μόνο καθιστά τη ζωή ευκολότερη, αλλά και πιο μαγευτική, ιδιαίτερα για ένα παιδί.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με σύνδρομο Down μπορούν να περιλαμβάνουν αναπτυξιακές και πνευματικές αναπηρίες. Μπορούν επίσης να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων προβλημάτων υγείας, αν και κάθε άτομο είναι διαφορετικό και δεν θα έχουν τις ίδιες ιατρικές παθήσεις.

Σχεδόν το 50% των μωρών που γεννιούνται με σύνδρομο Down θα έχουν συγγενείς καρδιακές παθήσεις, ενώ περισσότεροι από τους μισούς έχουν μειωμένη όραση. Μέχρι το 75% των παιδιών με σύνδρομο Down έχουν κάποιο βαθμό απώλειας ακοής. Η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα ή μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό – μειωμένα επίπεδα ορμονών.

Το σύνδρομο Down μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακό μυϊκό τόνο, γνωστό ως υποτονία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στο να σηκωθούν όρθια, στην κύλιση, στην ανίχνευση και στο περπάτημα που έχουν κάποια παιδιά με σύνδρομο Down. Πολλά παιδιά έχουν επίσης διαταραγμένα μοτίβα ύπνου και άλλες διαταραχές ύπνου.

Πλεονεκτήματα ενός σκύλου βοηθού

Οι σκύλοι βοηθοί που εκπαιδεύονται για να βοηθήσουν τα άτομα με σύνδρομο Down μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη ζωή τους. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι σκύλων βοήθειας: ζώα συναισθηματικής υποστήριξης, εξυπηρέτησης ή θεραπείας. Κάθε τύπος σκύλου εκπαιδεύεται διαφορετικά για να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες του ιδιοκτήτη του.

Ο Σύνδεσμος Υπηρεσιών Ζώων περιγράφει έναν σκύλο υπηρεσίας ως έναν που βοηθά τον ιδιοκτήτη να ολοκληρώσει τα καθήκοντα που δεν θα ήταν σε θέση να εκτελέσει μόνος λόγω της αναπηρίας του, ενώ ο σκοπός του συναισθηματικού σκύλου υποστήριξης είναι να βελτιώσει την υγεία του ιδιοκτήτη του.

Ένα ζώο θεραπείας συνεργάζεται με τον ιδιοκτήτη του για να βελτιώσει την υγεία των άλλων. Οι ασθενείς παραπέμπονται στο σκύλο θεραπείας και στον ιδιοκτήτη του για τακτικές συνεδρίες θεραπείας, αντί να είναι το άτομο με την αναπηρία ο ιδιοκτήτης του σκύλου.

Τα σκυλιά που βοηθούν τα άτομα με σύνδρομο Down εκτελούν δύο λειτουργίες: βοηθώντας με φυσικά καθήκοντα και παρέχοντας συναισθηματική υποστήριξη, έτσι ώστε ο ρόλος τους να διασχίζει και τις δύο ξεχωριστές κατηγορίες.

Τα περισσότερα ζώα βοήθειας είναι τα σκυλιά, αν και υπάρχουν και άλλοι τύποι ζώων βοήθειας, όπως τα πόνι. Ένας σκύλος βοηθός μπορεί να βοηθήσει τον ιδιοκτήτη του με πολλούς τρόπους. Μπορούν να καθοδηγήσουν τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα όρασης ή άτομα με προβλήματα ακοής, να ειδοποιήσουν άλλους ανθρώπους εάν ο ιδιοκτήτης τους έχει πάθει κρίση επιληψίας, να ανακτήσουν αντικείμενα που έπεσαν και να εκτελέσουν χρήσιμα καθήκοντα για τον ιδιοκτήτη τους.

Τα σκυλιά βοηθοί μπορούν να εκπαιδευτούν για να πραγματοποιούν εργασίες γύρω από το σπίτι, όπως το να τοποθετούν τα ρούχα στο πλυντήριο, να ανοίγουν πόρτες και ντουλάπια, να παραλαμβάνουν τα φάρμακα ή τα τρόφιμα του ιδιοκτήτη τους ή να παίρνουν την αλληλογραφία από το ταχυδρομείο. Τα σκυλιά είναι τόσο έξυπνα ώστε να μπορούν να εκπαιδεύονται για να ολοκληρώσουν οποιοδήποτε έργο από το οποίο είναι φυσικά ικανά.

Οι σκύλοι βοηθοί έχουν ειδικό νομικό καθεστώς και πρέπει να μπορούν να συνοδεύουν τον ιδιοκτήτη τους παντού στην καθημερινότητά τους. Θα πρέπει να επιτρέπονται σε εστιατόρια, καταστήματα, αεροπλάνα και σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο χώρο όπου κανονικά δεν επιτρέπονται τα σκυλιά. Όποιος αρνείται πρόσβαση σε σκύλο υπηρεσίας μπορεί να παραβιάζει το νόμο.

Εκπαιδεύοντας έναν σκύλο βοηθό

Η σωστή εκπαίδευση ενός σκύλου βοήθειας, πριν από τη διευθέτηση του με μια οικογένεια, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του. Στην Ελλάδα υπάρχει ο οργανισμός Σκύλοι Βοηθοί Ελλάδας με σημαντική δράση.

Αποτελέσματα για την οικογένεια

Οι σκύλοι βοηθοί έχουν θετική επίδραση στον ιδιοκτήτη τους, καθώς και στην οικογένεια ενός ατόμου με σύνδρομο Down. Στην περίπτωση των παιδιών, ο σκύλος μπορεί να ασκεί μια ηρεμιστική επιρροή.

Σύμφωνα με έρευνες μεταξύ των οικογενειών με σκύλο βοηθό, το παιδί συνήθως θέλει να παραμείνει κοντά στο σκυλί και είναι λιγότερο επιρρεπές σε περιπλάνηση. Μια μητέρα δήλωσε ότι ήταν σε θέση να δέσει το μικρό παιδί της με το σκυλί, καθιστώντας δραστηριότητες όπως μια βόλτα στην αγορά ευκολότερη και ασφαλέστερη.

Οι σκύλοι υπηρεσίας έχουν επίσης συνοδεύσει παιδιά σε δραστηριότητες αναψυχής, όπως μαθήματα κολύμβησης. Τα σκυλιά περιγράφονται πως προσθέτουν “ένα στοιχείο χαράς” στο νοικοκυριό.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα σκυλιά έχουν ηλικία μόλις οκτώ εβδομάδων όταν συναντούν πρώτη φορά τα παιδιά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα σκυλάκι που φροντίζει ένα μικρό παιδί να είναι εύκολο να τον ελέγχει και να μην αποσπάται από άλλα σκυλιά.

Το σκυλί είναι επίσης εκπαιδευμένο στο να κρατάει αντίσταση, έτσι το παιδί δεν μπορεί να τρέξει μακριά ενώ είναι δεμένα μαζί. Πολλές οικογένειες έχουν περιοριστεί στο σημείο όπου μπορούν να πάνε και τι μπορούν να κάνουν. Έχοντας ένα σκυλάκι βοηθό έπαιξε σημαντικό ρόλο για να αλλάξει τη ζωή τους, δίνοντάς τους περισσότερη εμπιστοσύνη και βοηθώντας να ηρεμήσουν το παιδί όταν βγαίνουν έξω.

Εάν το παιδί έχει διαταραχές με τις αισθήσεις του και ανησυχεί για δυνατούς θορύβους, για κεραυνούς, για παράδειγμα, ο σκύλος έχει μια ηρεμιστική επιρροή. Οι εκπαιδευτές σκυλιών σέρβις το περιγράφουν ως “ανταμειβή” για να δουν ένα σκυλί να πηγαίνει σε μια οικογένεια και να κάνει πραγματικά μια θετική διαφορά.

Πηγή

0
1+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Members
  • Active
  • New
  • Online
  • Groups
  • Active
  • Newest